REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 iunie 2022)

Moldova marchează Ziua internațională a copiilor

Astăzi, 1 iunie este sărbătorită Ziua Internațională a Copilului. La începutul anului 2022 numărul minorilor cu vîrsta pînă la 17 ani în Moldova a constituit 559,4 mii, sau 21,5% din numărul total al populației cu reședință obișnuită, arată datele statistice ale Biroului Național de Statistică. Numărul copiilor născuți, în anul 2021, a constituit 29,2 mii, fiind în descreștere cu 5,2%, față de anul precedent. Rata natalității înregistrată în anul 2021 a constituit 11,2 născuți la 1000 locuitori, fiind cea mai joasă din ultimii 5 ani. Din numărul total al copiilor născuți-vii, 51,6% au fost băieţi, raportul de masculinitate fiind de 106 băieţi la 100 fete. Cei mai mulţi copii (86%) s-au născut după o durată a sarcinii de peste 35 săptămîni.

 

Contractul cu Centrala de la Cuciurgan a fost prelungit

Energocom a prelungit contractul pentru luna iunie la prețul de 59.90 dolari/MWh cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. „Suplimentar, Energocom va semna un contract de livrare a 30% de energie în bază cu EnergoAtom (companie de stat ucraineană). Prețul mediu ponderat al energiei electrice pentru luna iunie va fi de aproximativ 65.03 dolari/MWh”, a precizat oficialul. De asemenea, începînd de astăzi intră în vigoare Regulile pieței energiei electrice. „ Noutatea presupune organizarea unei piețe de echilibrare și un mecanism de plată a dezechilibrelor”, a declarat Andrei Spînu.

 

ANRE a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale

Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), întrunit în şedinţă ieri seara, a aprobat noile prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”. Astfel, ANRE a aprobat următoarele prețuri reglementate la gazele naturale (fără TVA): de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 14 834 lei/1000 m3; de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 15 063 lei/1000 m3; de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 15 315 lei/1000 m3; de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 15 633 lei/1000 m3; de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 17 244 lei/1000 m3.

 

Mai multe evenimente vor avea loc în cadrul Festivalului Industriilor Creative

Peste 30 de evenimente vor avea loc în cadrul Festivalului Industriilor Creative 2022, cu tematica „Industriile Creative: Acum și în Viitor”, care se va desfășura în perioada 1-5 iunie la Centrele ”Artcor” și ”Mediacor” din capital. Printre acestea se înscriu prezentări și discuții cu invitați internaționali, workshop-uri și ateliere practice, un curs intensiv de design grafic, sesiuni de discursuri, concerte, proiecții de film, expoziții de artă, sesiuni de networking etc. Totodată, vor mai fi organizate vizite la sediile companiilor de creație, la universitățile de profil și hub-urile multifuncționale.

 

În trei localități se va desfășura turul doi al alegerilor locale noi

Comisia Electorală Centrală a stabilit pentru data de 12 iunie curent turul doi al alegerilor locale noi pentru alegerea primarului în comuna Ghetlova, raionul Orhei, satul Glinjeni, raionul Fălești și satul Zastînca, raionul Soroca. Potrivit CEC, înscrierea în buletinul de vot a celor doi candidați se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi valabile obținute în primul tur de scrutin. Totodată, dacă unul din cei doi candidați se retrage din cursa electorală pînă cel tîrziu cu 7 zile înainte de ziua votării, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur.

 

O expoziție cu mașini de epocă va fi organizată la Parlament

De Ziua internaţională a ocrotirii copilului, Parlamentul invită copiii să admire mașinile de epocă din dotarea instituției. Potrivit serviciului de presă al Legislativului, mîine, în fața clădirii forului legislativ vor fi expuse două automobile retro – Limuzina ”Gaz-14”, anul producerii 1987, și ”ZIL 41047”, anul fabricării 1989. Acestea au fost, în trecut, folosite pentru transportarea oficialilor de rang înalt, fiind utilizate de foștii președinți Mircea Snegur și Petru Lucinschi.

 

La Chișinău au fost lansate volumele ”Alexandru Cosmescu-centenar”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, au lansat trei volume intitulate ”Alexandru Cosmescu-centenar”, apărute la o editură din Iași în colecția „Basarabia în cultura română” și îngrijite de profesorul universitar și scriitorul Cătălin Bordeianu. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că opera lui Alexandru Cosmescu încă n-a fost ridicată pe acel soclu pe care îl merită în literatura română.

 

O expoziție de costume populare a fost organizată în clădirea Parlamentului

O expoziție de costume populare a fost organizată în clădirea Parlamentului. Cele 16 lucrări expuse reprezintă costume populare pentru femei și bărbați. Costumele au fost elaborate după modelele tradiționale din spațiul românesc, care erau purtate atît în zilele cotidiene, cît și cele de sărbătoare. Acestea au fost confecționate din pînză de cînepă, de in și de bumbac, cu broderie cu fir de lînă sau mătase.

 

Vara începe cu avertizare de pericol excepţional de incendiu

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pînă pe 7 iunie Cod Galben de pericol excepţional de incendiu. Conform meteorologilor, din cauza lipsei precipitațiilor, în intervalul 31 mai - 7 iunie, se prevede pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fîșiilor forestiere și a culturilor agricole. În acest sens, salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti. Serviciile respective cer populaţiei să evite utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje.

 

222 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămînă

Ministerul sănătății a anunțat că, în perioada 23-29 mai, pe teritoriul țării au fost înregistrate 222 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. În aceeași perioadă, au fost efectuate 15 153 de teste și s-au înregistrat șapte decese. Tot în ultima săptămînă, 909 persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-COVID, iar 2 950 și-au făcut boosterul. În total, pînă astăzi au fost administrate 1.063.425 de doze de ser împotriva COVID-19.