Realitatea internationala pe scurt (9 Iunie 2020)

Poliţia din Minneapolis va fi destructurată

Poliţia din Minneapolis va fi „destructurată”, au declarat consilierii municipali din acest oraş american unde a murit George Floyd, ceea ce a declanşat manifestaţii pe întreg teritoriul Statelor Unite şi în lume împotriva rasismului din rîndul forţelor de ordine, scrie AFP, potrivit agerpres. „Ne-am angajat în destructurarea serviciilor de Poliţie aşa cum le cunoaştem în oraşul Minneapolis şi reconstruirea cu populaţia noastră a unui nou model de securitate publică cu scopul de a asigura în mod real siguranţa populaţiei noastre”, a declarat preşedinta Consiliului Municipal, Lisa Bender, la postul CNN.

Boris Johnson admite că există rasism în Marea Britanie, dar nu o consideră o ţară rasistă

Premierul britanic Boris Johnson nu ar fi de acord că Marea Britanie este o ţară rasistă, dar recunoaşte că mai sunt multe de făcut pentru combaterea cazurilor de discriminare şi rasism, a declarat purtătorul său de cuvînt, citat de Reuters, scrie agerpres. „Prim-ministrul nu se îndoieşte că în ţară continuă să existe discriminare şi rasism, dar nu ar fi de acord că avem o ţară rasistă. Am făcut progrese foarte importante în legătură cu aceste aspecte, dar mai rămîn multe de făcut”, a declarat presei purtătorul de cuvînt. Premierul „este absolut angajat să continue eforturile de eradicare a rasismului şi discriminării”, a menţionat acesta.

Sîmbătă, mii de oameni s-au adunat în centrul Londrei pentru a-şi exprima furia împotriva brutalităţii Poliţiei după uciderea americanului de culoare George Floyd în Minneapolis, iar protestatarii britanici au avut scurte confruntări cu Poliţia londoneză. În seara zilei, Poliţia a anunţat că au fost arestate 14 persoane, iar Duminică şefa Poliţiei londoneze, Cressida Dick, a declarat că 14 ofiţeri de Poliţie au fost răniţi în atacurile „şocante şi complet inacceptabile” produse Sîmbătă în timpul protestelor anti-rasism din Capitală.

Duminică, în Anglia, la Bristol (Sud-Vest), participanţii la un protest au dărîmat şi aruncat în apă o statuie a unui cunoscut negustor de sclavi de acum trei secole, Edward Colston, iar la Londra mii de protestatari s-au strîns în faţa Ambasadei SUA pentru a condamna brutalitatea Poliţiei. Unii protestatari purtau măşti anti-COVID-19 cu sloganul „Rasismul este un virus”. Potrivit BBC, alţi opt ofiţeri au fost răniţi în protestele de Duminică de la Londra şi alte 12 persoane au fost reţinute.

Boris Johnson a transmis pe Twitter că „oamenii au dreptul să protesteze paşnic, respectînd distanţarea socială, dar nu au dreptul să atace Poliţia”, aceasta fiind deja „banditism” şi „o trădare a cauzei”.

Pandemia îi costă scump pe italieni: Economia se va contracta cu 8,3%!

Economia Italiei, doborîtă de pandemia de coronavirus, se va contracta în acest an cu circa 8,3%, a anunţat Biroul Naţional de Statistică, ISTAT, transmite Reuters, potrivit news.ro. În raportul bianual referitor la perspectivele economice, ISTAT a redus estimarea unei creşteri economice de 0,6%, făcută în Decembrie 2019, înainte de izbucnirea epidemiei. De la descoperirea epidemiei, pe 21 Februarie, boala a omorît aproape 34.000 de oameni în Italia, fiind al patrulea mare bilanţ la nivel mondial.

Restricţiile adoptate de autorităţi pentru a reduce extinderea bolii au dus la oprirea activităţii majorităţii fabricilor şi serviciilor, în cea mai mare parte a lunii Martie şi a lunii Aprilie. ”În acest an, declinul PIB va fi determinat în primul rînd de scăderea cererii interne”, potrivit ISTAT, care anticipează că cheltuielile gospodăriilor se vor reduce cu 8,7%, iar investiţiile cu 12,5%. Banca Italiei anticipează o contracţie economică cu 9,2%, Comisia Europeană de 9,5%, în timp ce Guvernul a prognozat în Aprilie o scădere de 8%. Biroul de Statistică se aşteaptă ca economia să îşi revină parţial anul viitor, cu o creştere a PIB de 4,6%.

Prognoza pentru 2020 a Biroului de Statistică se bazează pe estimarea că declinul PIB din trimestrul al doilea va fi mai accentuată decît scăderea de 5,3% consemnată în primele trei luni ale anului şi că economia va începe să îşi revină în semestrul al doilea. Biroul de Statistică porneşte de la ideea ”că nu va avea loc o revenire semnificativă a epidemiei de coronavirus în a doua jumătate a anului”. ISTAT prognozează pentru 2020 o rată medie a şomajului de 9,6%, în scădere faţă de estimarea din Decembrie de 9,9%, declinul fiind determinat de numărul mai mic al oamenilor care caută un loc de muncă, din cauza declinului economic.

Numai în luna Aprilie au fost pierdute 274.000 de locuri de muncă, potrivit datelor publicare de ISTAT în această lună, dar  rata şomajului a scăzut la 6,3%, cel mai redus nvel atins în ultimii peste 12 ani, pentru că oamenii nu au mai încercat să se angajeze din  cauza urgenţei coronavirusului.

Scandal la New York Times. Un important redactor şi-a anunţat demisia

James Bennet şi-a dat demisia în urma criticilor venite la adresa redacţiei. Redactorul paginii editoriale din New York Times a publicat un articol semnat de un senator american. Articolul promova utilizarea forţei armate pentru a descuraja protestele violente, relatează mediafax.

James Bennet s-a confruntat cu un val de critici după ce a publicat un editorial semnat de senatorul republican Tom Cotton. Redactorul paginii editoriale din New York Times, prin vocea senatorului republican din Arkansas, a încurajat Guvernul Statelor Unite să trimită trupe armate pentru a răspunde violenţelor produse pe fondul protestelor declanşate după uciderea lui George Floyd de către Poliţie. În urma publicării articolului intitulat „Tom Cotton: Trimiteţi trupele”, mai mulţi cititori au criticat publicaţia. Un număr de angajaţi care s-au opus publicării articolului s-au simţit ofensaţi de asocierea creată.

Berlinul se abţine să comenteze retragerea trupelor americane

Guvernul german aşteaptă un comentariu oficial de la Washington în privinţa planurilor de retragere a trupelor din Germania, iar Berlinul va comenta doar după aceea, a declarat purtătorul de cuvînt al Guvernului german, Steffen Seibert, informează Reuters, potrivit agerpres. „Nu a existat o confirmare oficială şi publică, prin urmare nu comentăm informaţii de presă. Mai degrabă, aşteptăm informaţii – cînd va exista o informaţie oficială o putem comenta”, a explicat Seibert. Un purtător de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe german a declarat că o cooperare strînsă cu Statele Unite în NATO şi cu alţi parteneri din organizaţia Nord-atlantică reprezintă cheia securităţii Germaniei.

O înaltă oficialitate americană a declarat Vineri că Preşedintele republican Donald Trump a ordonat ca 9.500 de militari americani să fie retraşi din Germania, aliat în NATO care găzduieşte aproximativ 34.500 de militari. 

Poliţia belgiană a arestat 239 de protestatari

239 de persoane au fost reţinute Duminică, la Bruxelles, în timpul tulburărilor care au avut loc după o controversată manifestaţie antirasistă organizată în semn de protest faţă de uciderea afro-americanului George Floyd de către un poliţist alb în Minneapolis (SUA), transmite EFE, potrivit agerpres. Circa 10.000 de persoane au participat la protestul din faţa Palatului de Justiţie, din centrul Capitalei belgiene, un marş avizat de primarul Bruxellesului, socialistul Philippe Close, dar căruia i se opunea şefa Guvernului liberal Sophie Wilmes, din cauza situaţiei sanitare excepţionale ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Protestul, la care majoritatea participanţilor au purtat măşti, dar unde a fost greu de păstrat distanţa de securitate între oameni, dat fiind numărul mare al celor prezenţi, s-a desfăşurat fără incidente. Însă, după încheierea marşului, cîteva sute de persoane s-au ciocnit cu forţele de Poliţie şi au vandalizat magazine din centrul oraşului.

Matteo Salvini vrea alegeri legislative anticipate în Italia

Matteo Salvini, şeful partidului italian de extrema dreaptă Liga, doreşte organizarea de alegeri legislative anticipate la Toamnă pentru a înlătura Guvernul lui Giuseppe Conte, acuzat că „nu are idei clare” şi că „se opune libertăţii întreprinzătorilor”, informează AFP, potrivit agerpres. Italienii sunt deja chemaţi să voteze în Toamnă – data nu a fost încă stabilită – în alegeri regionale (în urma cărora vor fi desemnaţi preşedinţii mai multor regiuni) şi pentru a se pronunţa prin referendum cu privire la reducerea numărului de parlamentari.

„Le cerem alegătorilor să se pronunţe (şi) asupra unui Guvern care să rămînă la putere cinci ani şi care să aibă idei clare”, a declarat Salvini într-un interviu publicat în cotidianul La Stampa, aparţinînd grupului Fiat. „Acest Guvern ideologic, care se opune libertăţii întreprinzătorului şi a celei religioase, şcolilor şi spitalelor private trebuie să plece”, a insistat liderul Liga, care a scăzut în sondaje de la începutul crizei coronavirusului, care a făcut ca imigraţia – principalul cal de bătaie al extremei drepte italiene – să treacă în plan secund.

Atac armat în Franţa. Cel puţin un om a fost ucis

Cel puţin o persoană a murit în urma unui incident armat produs în cursul nopţii de Duminică spre Luni pe Insula franceză Corsica, afirmă surse citate de cotidianul Le Figaro, potrivit mediafax. Incidentul armat a avut loc într-un local situat în zona Suartello, la periferia oraşului Ajaccio. Un individ a deschis focul spre mai multe persoane. Un bărbat în vîrstă de 40 de ani a murit, iar altul, în vîrstă de 29 de ani, a fost rănit. Alte trei persoane aflate în stare de şoc au fost transferate la spital. „Un individ a tras focuri de armă de pe un scuter după care a reuşit să fugă”, a declarat procurorul Sylvain Darchy, conform Agenţiei France-Presse.

Anthony Fauci critică China pentru lipsa de transparență

Doctorul Anthony Fauci, epidemiolog şi consilier al Preşedintelui american Donald Trump, a declarat că oficialităţile chineze ar fi trebuit să fie mai transparente în privinţa informaţiilor despre coronavirus la începutul pandemiei, informează dpa, potrivit agerpres. „Cred că autorităţile chineze care nu le-au permis oamenilor de ştiinţă să vorbească cît mai deschis şi mai transparent au adus deservicii”, a apreciat Faucy la emisiunea radiofonică a lui John Catsimatidis. Primul caz înregistrat de COVID-19 a apărut în Wuhan, China, la sfîrşitul anului trecut, aminteşte dpa.

Fauci a mai apreciat că a existat un interval de timp în care informaţii importante nu au fost oferite „la momentul potrivit”. Medicul american a adăugat că, la început, autorităţile chineze au susţinut pentru prea multă vreme că transmiterea virusului se face de la animal la om şi că „nu prea exista deloc transmitere de la om la om”. „Au susţinut acest lucru cîteva săptămîni la rînd. Iar apoi a devenit foarte clar că, atunci cînd oamenii de ştiinţă au putut vorbi despre asta, exista de fapt o transmitere într-adevăr foarte eficientă de la om la om”, a continuat Fauci. 

Poliţia germană a dejucat un atac islamofob

Un bărbat a fost arestat în Germania după ce a anunţat pe internet că intenţionează să comită un atac împotriva musulmanilor inspirat din cel produs în Christchurch (Noua Zeelandă), a anunţat Oficiul central de luptă împotriva terorismului, informează AFP, potrivit agerpres. Suspectul, în vîrstă de 21 de ani, a fost plasat în arest Sîmbătă după ce a fost reţinut la Hildesheim (Saxonia Inferioară). La domiciliul său au fost descoperite arme care „este posibil să fi fost achiziţionate pentru a-şi pune în practică planul de atac”, a menţionat Oficiul într-un comunicat.

În timpul unei conversaţii online, bărbatul a anunţat că pregăteşte un atac împotriva musulmanilor, inspirat de cel comis în Martie 2019 la Christchurch, în urma căruia 51 de oameni au fost ucişi la două moschei. „Intenţiona să acţioneze în acelaşi mod”, potrivit Oficiului. Anchetatorii au mai descoperit în echipamentele sale electronice „fişiere cu conţinut de extremă dreapta”. Terorismul de extremă dreapta este considerat de autorităţile germane drept ameninţarea numărul unu la adresa securităţii ţării, mai multe atacuri de acest tip avînd loc în ultimele luni.