REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (8 Septembrie 2020)

Irlanda avertizează Regatul Unit să nu submineze fundamental negocierile

Şeful diplomaţiei irlandeze, Simon Coveney, a declarat că ţara sa nu ar trebui să reacţioneze exagerat la informaţiile conform cărora Regatul Unit ar putea încerca să submineze acordul de retragere din Uniunea Europeană, dar a avertizat că o astfel de decizie ar constitui o încălcare foarte gravă a încrederii şi ar submina în mod fundamental discuţiile în desfăşurare, transmite Reuters.

”Este vorba de jocuri de culise politice sau într-adevăr de o parte de legislaţie care va apărea în această săptămînă, ceea ce ar fi contrar acordului de retragere. Va trebui să aşteptăm şi să vedem”, a declarat Coveney la postul de radio şi televiziune public irlandez RTE.

A opta rundă de negocieri dintre UE şi Regatul Unit are loc în această săptămînă. Tratativele vor continua pînă pe 2 Octombrie, înaintea unui summit în care liderii statelor membre UE speră să valideze un acord cu Londra. Principalele divergenţe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, şi de dosarul pescuitului. Bruxellesul doreşte un acord extins care să includă norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra susţine ideea încheierii unui acord clasic de comerţ liber.

Londra confirmă măsuri limitate pentru a clarifica dispozițiile privind Irlanda de Nord

Guvernul de la Londra a confirmat, Luni, intenţia sa de a modifica prin lege compromisurile la care a ajuns în Ianuarie cu Uniunea Europeană în legătură cu Irlanda de Nord, în cadrul Brexitului, în pofida avertismentelor recente lansate de europeni, transmite AFP. ”Vom lua măsuri limitate şi rezonabile pentru a clarifica elemente specifice ale protocolului privind Irlanda de Nord în dreptul intern, pentru a elimina orice ambiguitate şi pentru a garanta că Guvernul este totuşi în măsură să-şi respecte angajamentele faţă de poporul Irlandei de Nord”, a declarat un purtător de cuvînt al Executivului britanic.

În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit – care se încheie la 31 Decembrie 2020 – pentru a garanta absenţa frontierei fizice şi pentru a evita resurgenţa tensiunilor în această regiune, însîngerată de trei decenii de tulburări.

Premierul britanic Boris Johnson a respins posibilitatea unei prelungiri a perioadei de tranziţie post-Brexit, care se încheie pe 31 Decembrie, Regatul Unit continuînd să aplice pînă atunci regulile UE. Dacă pînă la finalul acestei perioade nu se va încheia un acord, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi supuse exclusiv regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului. 

Comisia Europeană nu tolerează arestările arbitrare din Belarus

Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea legată de recentele arestări ale unor activişti politici în Belarus, notează DPA, potrivit agerpres. Peter Stano, purtător de cuvînt al Executivului comunitar, a declarat că Uniunea Europeană este la curent cu informaţiile privind presupusele răpiri ale Mariei Kolesnikova şi altor lideri ai opoziţiei belaruse.

”Asistăm în Belarus la o reprimare continuă a populaţiei civile de către autorităţi”, a spus Stano. ”Suntem profund îngrijoraţi de reprimarea continuă şi intimidarea populaţiei prin arestări neexplicate, foarte adesea arestări arbitrare, arestări care sunt motivate politic. Acest lucru este inacceptabil”, a subliniat reprezentantul CE.

Persoane neidentificate au răpit-o, Luni, pe o lideră a protestatarilor, Maria Kolesnikova, în centrul Belarusului, a relatat site-ul local de ştiri Tut.By, citînd martori oculari. Ea este membră a Consiliului de Coordonare al opoziţiei, împotriva căruia autorităţile din Belarus au deschis atacuri în Justiţie.

Australia ar putea fi prima țară din lume care va primi vaccinul anti-COVID-19

Australia se aşteaptă să primească primele loturi de potenţial vaccin COVID-19 în Ianuarie, a declarat premierul Scott Morrison, deoarece numărul de noi infecţii zilnice în zona fierbinte a virusului a scăzut în ultimele 10 săptămîni, relatează Reuters. Morrison a spus că Guvernul său a încheiat un acord cu CSL Limited pentru fabricarea a două vaccinuri – unul conceput de AstraZeneca (AZN.L) şi Universitatea Oxford şi altul dezvoltat în propriile laboratoare ale CSL, în colaborare cu Universitatea din Queensland. „Australia are nevoie de puţină speranţă. Astăzi, facem un alt pas semnificativ pentru a proteja sănătatea australienilor împotriva pandemiei de coronavirus,” a spus Morrison.

Ministrul Sănătăţii, Greg Hunt, a declarat că oamenii de ştiinţă care conduc dezvoltarea vaccinurilor au susţinut că dovezile recente arată că ambele vor oferi „protecţie pe mai mulţi ani”. Morrison a declarat că CSL este de aşteptat să livreze 3,8 milioane de doze din vaccinul produs de AstraZeneca în Ianuarie şi Februarie anul viitor. În prezent, vaccinul este supus unor studii clinice în stadiu avansat în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud. Studiile clinice din a doua etapă pentru vaccinul dezvoltat de CSL urmează să înceapă la sfîrşitul anului 2020, ceea ce înseamnă că cel mai devreme ar putea ajunge pe piaţă la mijlocul anului 2021. În cazul în care ambele vaccinuri vor trece de studiile clinice, Australia va cheltui 1,7 miliarde de dolari pentru aproape 85 de milioane de doze, a spus Morrison.

Ovațiile și huiduielile sunt interzise la Opera de Stat din Viena

Opera de Stat Viena s-a redeschis Luni cu reguli stricte pentru siguranţa sanitară, un nou director şi premiera spectacolului ”Madama Butterfly”, de Giacomo Puccini, informează DPA, potrivit agerpres.

La şase luni de cînd această importantă scenă lirică s-a închis din cauza pandemiei de COVID-19, începutul unei noi stagiuni inaugurează o nouă etichetă pe timp de pandemie, care include purtarea obligatorie a măştilor înainte şi după spectacol, precum şi recomandarea de a le păstra pe faţă chiar şi în timpul reprezentaţiei.

”Vă rugăm să vă exprimaţi entuziasmul exclusiv prin aplauze pe cît de puternice posibil”, fără să ovaţionaţi sau să huiduiţi, a cerut Opera din Viena spectatorilor în ghidul său de recomandări destinat reducerii cantităţii expirate de picături sau aerosoli potenţial infecţioase. ”Nu va exista o poliţie a aplauzelor” pentru a pune în aplicare această regulă, a declarat, glumind, noul director al Operei de Stat din Viena, Bogdan Roscic, în cadrul unei conferinţe de presă organizate înainte de deschiderea noii stagiuni.

Cu toate acestea, există şi alte măsuri suplimentare împotriva COVID-19, printre care reducerea numărului maxim de locuri disponibile – de la circa 2.300 la 1.300 – precum şi testarea intensivă a artiştilor şi a personalului angajat, campanie care va costa 330.000 de euro doar în luna Septembrie.

Bogdan Roscic, fost manager al unui post radiofonic de muzică pop şi director al unei case de discuri specializată în muzică clasică, intenţionează să restructureze repertoriul Operei de Stat din Viena cu 10 premiere anul acesta. Prima dintre ele este o producţie a ”Madama Butterfly”, pusă iniţial în scenă pentru English National Opera de regizorii Anthony Minghella şi Carolyn Choa.

Încercînd să prindă o muscă, și-a aruncat în aer jumătate de casă

Un francez de 80 de ani și-a aruncat în aer jumătate de casă încercînd să prindă o muscă cu o paletă electrică, scrie BBC. Francezul se pregătea să se așeze la cină atunci cînd a fost deranjat de insecta care zbura în jurul lui. A încercat să ucidă musca folosind o paletă electrică anti-insecte, însă, din neatenție, a atins canistra de gaz fără capac. În urma contactului, s-a produs o explozie care a distrus întreaga bucătărie și a deteriorat parțial acoperișul casei din satul Parcoul-Chenaud. Bărbatul a scăpat cu viață, suferind doar o arsură minoră la nivelul mîinii.

Europol: Traficul de droguri a explodat în timpul pandemiei. În Europa au ajuns cantități record

Traficul de droguri a explodat în timpul pandemiei de coronavirus, a declarat pentru DPA un specialist al Europol. Traficul de cocaină din America de Sud spre Europa a ajuns "la cantităţi record", a spus Sascha Strupp, analist strategic pentru traficul de droguri în cadrul acestei agenţiei a UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii.

"Coronavirusul nu a avut nici o influenţă asupra traficului (de droguri) pe rutele maritime", a afirmat Strupp, care a precizat că acest comerţ cu narcotice este "o piaţă tot mai mare". Deşi este greu de estimat exact cît de multe droguri au fost traficate, anchetatorii au observat o creştere a cantităţii de narcotice confiscate.

În prima jumătate a lui 2020, peste 25 de tone de cocaină au fost confiscate în portul Rotterdam, mai mult decît dublu comparativ cu cantitatea descoperită în aceeaşi perioadă din 2019, un an în care cele 34 de tone de cocaină confiscate au fost deja un record. Poliţia olandeză a găsit luna trecută cel mai mare laborator de cocaină descoperit vreodată în Olanda, unde erau procesate circa 200 de kilograme de cocaină pe zi, în oraşul Nijeveen, din apropierea de graniţa cu Germania.

Conform Europol, cea mai mare parte a cocainei ajunge în Europa prin Olanda, Belgia şi Spania.Europol apreciază că grupările criminale au trecut recent la traficul de droguri în special pe căi maritime, ascunzîndu-le printre alte mărfuri, cum ar fi echipamente medicale, în contextul în care traficul aerian s-a prăbuşit aproape complet din cauza pandemiei. 

Apărători ai drepturilor omului, îngrijoraţi de creşterea numărului de persoane acuzate de blasfemie în Pakistan

Cel puţin 40 de persoane au fost arestate în ultima lună de Poliţia pakistaneză sub acuzaţia de blasfemie, o creştere pe care activişti în domeniul drepturilor omului o consideră extrem de îngrijorătoare, informează dpa, citată de Agerpres. Majoritatea acuzaţiilor au fost formulate împotriva unor musulmani şiiţi şi au legătură cu discursuri rostite în cadrul unor procesiuni religioase, a precizat Comisia pentru Drepturile Omului din Pakistan (HRCP).

Potrivit activiştilor în domeniul drepturilor omului, legile au fost folosite cu rigiditate demagogică împotriva altor religii şi unor comunităţi musulmane minoritare precum Shia (islamul şiit) şi Ahmadiya, într-o ţară majoritar sunită. Legile pakistaneze privind blasfemia, care au fost introduse de fostul conducător militar Ziaul Haq în 1980, prevăd moartea drept pedeapsă maximă pentru insultarea religiei profetului Mahomed.

Problema a atras o atenţie sporită după ce Departamentul de Stat al SUA i-a cerut Pakistanului să revizuiască aceste legi în urma uciderii unui bărbat americano-pakistanez în cadrul unui proces privind blasfemia, în Iulie. În jur de 75 de oameni acuzaţi de blasfemie au fost ucişi din 1980 pînă în prezent de indivizi sau de grupuri furioase, încă înainte ca Tribunalele să formuleze un verdict în cazul lor. Potrivit purtătorului de cuvînt al HRCP, statul pakistanez a abdicat de la responsabilităţile sale în ceea ce priveşte drepturile internaţionale, abandonîndu-i pe cei acuzaţi de blasfemie la cheremul mulţimilor furioase.

Un criminal italian condamnat pe viață păcălește pentru a patra oară sistemul: a primit o zi liberă, dar nu s-a întors la închisoare

Un italian condamnat pentru mai multe crime a reușit să păcălească din nou sistemul penitenciar. Este pentru a patra oară cînd primește o zi liberă, dar nu se mai întoarce la închisoare, relatează The Guardian.

Giuseppe Mastini, în vîrstă de 60 de ani, condamnat la închisoare pe viață în 1989, a dispărut după ce a fost eliberat pentru o zi din închisoarea de maximă securitate din Sassari, Sardinia. Poliția a lansat o urmărire la nivel național, după ce a constatat că bărbatul nu s-a întors din permisie. Nu este pentru prima dată cînd Mastini face acest lucru. El a plecat în 2017 din închisoarea Fossano din Piemont, Nordul Italiei, cînd a primit o permisie de o zi, și nu s-a mai întors. Cu trei ani înainte, profitase de o permisie similară pentru a merge la un concert Prodigy la Roma.

Mastini, născut în provincia Bergamo, a terorizat Roma în anii 1970 și 1980 cu o serie de infracțiuni, inclusiv crime, răpiri și spargeri. De asemenea, a fost cercetat pentru implicarea în moartea regizorului italian Pier Paolo Pasolini în 1975, crimă pe care a nega-o. Mastini a comis prima crimă la vîrsta de 15 ani, cînd a ucis un șofer de tramvai în timpul unui jaf. Prima evadare din închisoare a lui Mastini, tot în timpul unei zile libere, acordată pentru bună purtare, a avut loc în 1987. Atunci a fost fugar timp de mai multe săptămîni, în care a comis și cîteva jafuri.