REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (8 Octombrie 2020)

Pasagerii dintr-un avion s-au luat la bătaie cu unul care nu a vrut să-și pună mască

Doi pasageri ai unei curse aeriene interne din Statele Unite s-au luat la bătaie în avion (foto), după ce unul dintre aceștia a refuzat să poarte mască în timpul zborului, informează CBS News.

Bătaia a izbucnit chiar înainte de decolarea avionului de la Mesa, Arizona, cu destinația Provo, Utah, și a fost filmată de către o femeie care se afla lîngă cei doi. Conflictul s-a declanșat după ce o stewardesă a rugat un pasager să poarte mască de protecție. Respectivul bărbat avea deja o vizieră de protecție dar, conform regulilor companiei aeriene, „vizierele trebuie purtate împreună cu o mască și nu pot fi folosite drept o alternativă la masca de protecție”. Pasagerul, în vîrstă de 52 de ani, a început să se certe cu stewardesa în legătură cu acest lucru, moment în care un alt pasager, aflat pe locul din față, a intervenit și a început să-l înjure pe bărbatul care nu purta mască.

Conform unui comunicat al Poliției, bărbatul fără mască l-a lovit apoi cu cotul pe pasagerul din fața sa, scenă care nu a fost surprinsă în înregistrarea video. Imaginile arată momentul în care mai mulți pasageri, alături de un reprezentant al aeroportului, încearcă să-l imobilizeze pe bărbatul de 52 de ani, în timp ce pasagerul aflat pe locul din față încearcă să-l strîngă de gît, să-l tragă de păr și să-i dea cîțiva pumni în spate. În cele din urmă, bărbatul care a refuzat să poartă masca a fost scos din avion sub escorta polițiștilor.

Miliardarii lumii au devenit şi mai bogaţi în timpul pandemiei

Pandemia de coronavirus i-a făcut pe superbogaţii din întreaga lume şi mai bogaţi, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă PwC şi marea bancă elveţiană UBS, citat de dpa, potrivit agerpres. La sfîrşitul lunii Iulie, activele totale ale celor peste 2.000 de miliardari ai lumii au ajuns la un nivel record de aproximativ 10,2 trilioane de dolari, potrivit analizei. Acest nivel depăşeşte vîrful anterior de 8,9 trilioane de dolari, atins la sfîrşitul anului 2017.

Sporirea bogăţiei superbogaţilor s-a datorat în parte recuperării pieţelor bursiere, în timp ce investiţiile în zone cu creştere rapidă precum tehnologia şi îngrijirea sănătăţii s-au dovedit a fi, în special, ”motoare” de făcut avere, conform studiului.

În prezent 2.189 bărbaţi şi femei au averi de peste un miliard de dolari. Numerar, bunuri imobiliare şi de lux, precum şi acţiuni şi companii listate la bursă au fost luate în considerare în evaluarea averilor lor, în timp ce datoriile au fost deduse. În Germania, activele nete ale ultra-bogaţilor au crescut la 594,9 miliarde de dolari pînă la sfîrşitul lunii Iulie, după o scădere la începutul pandemiei de coronavirus. Numărul miliardarilor în ţară a crescut de la 114 la 119.

Pentru raport, UBS şi PwC au analizat datele de la 2.189 de miliardari din 43 de ţări şi au realizat interviuri cu 60 de miliardari. 

Coronavirusul, inamicul nevăzut al Armatei americane

Comandantul-şef bolnav de COVID-19, principalii responsabili militari ai ţării în carantină: aparatul de securitate naţională a Statelor Unite, cel mai puternic din lume, este pus sub presiune de pandemie, comentează AFP. La o zi după revenirea teatrală a lui Donald Trump la Casa Albă, după trei zile de spitalizare, întreg statul-major american a intrat, de Marţi, în carantină după reuniuni cu numărul doi al Gărzii de Coastă, care a fost testat pozitiv la noul coronavirus. Amiralul Charles Ray a participat, pe data de 27 Septembrie, la o reuniune la Casa Albă în onoarea familiilor unor militari americani decoraţi.

Pe lîngă şeful statului-major american, generalul Mark Milley, toţi cei mai înalţi gradaţi americani sunt în izolare: numărul doi al statului-major, comandanţii US Navy, Armatei terestre, US Air Force, Space Force, Gărzii Naţionale, agenţiei de informaţii militare NSA şi cel al Forţelor Speciale, potrivit unui responsabil al Pentagonului sub protecţia anonimatului. Secretarul Apărării, Mark Esper, care a efectuat săptămîna trecută un turneu în Africa de Nord, nu a intrat în carantină. El a participat, Marţi, la o conferinţă privind viitorul US Navy, organizată de un think tank specializat, Center for Strategic and Budgetary Assessments (CSBA).

Conferinţa era transmisă pe platforma Zoom, dar şeful Pentagonului s-a deplasat la sediul CSBA. El nu a făcut nici un comentariu cu privire la carantina care îi afectează statul-major. Departamentul Apărării a dat asigurări, într-un comunicat, că faptul că cei mai înalţi gradaţi americani lucrează de la domiciliu „nu are impact asupra nivelului de pregătire sau capacităţilor operaţionale ale Armatei americane”.

Înalţi responsabili militari au subliniat, în particular, că nivelul de alertă nu a fost ridicat după anunţul bolii Preşedintelui Donald Trump, săptămîna trecută.

China cere Statelor Unite să renunţe la mentalitatea de tipul Război Rece

China a cerut Statelor Unite să renunţe la mentalitatea de tipul „Război Rece” prin oprirea atacurilor şi acuzaţiilor neprovocate împotriva Beijingului, acuzîndu-l totodată pe secretarul de stat american Mike Pompeo că iscă deliberat o confruntare politică. Pompeo a vizitat Marţi Japonia şi a cerut aprofundarea cooperării cu Australia, India şi Japonia pentru a contracara influenţa regională în creştere a Chinei, aminteşte Reuters, potrivit agerpres.

„Pompeo a fabricat în mod repetat minciuni despre China şi a creat deliberat o confruntare politică”, a declarat Ambasada chineză în Japonia într-un comunicat. „Îndemnăm încă o dată SUA să renunţe la mentalitatea de tipul Război Rece şi prejudecăţile ideologice, să oprească acuzaţiile neprovocate şi atacurile împotriva Chinei şi să trateze relaţiile cu China într-un mod constructiv”, a adăugat Ambasada.

Vizita lui Pompeo în Asia de Est, prima în mai mult de un an, coincide cu agravarea tensiunilor cu China. Statele Unite şi China, primele două economii de top ale lumii, sunt în centrul unei dispute legate de o gamă largă de probleme de la gestionarea de către Beijing a coronavirusului, pînă la impunerea unei noi legi de securitate în Hong Kong şi ambiţiile din Marea Chinei de Sud.

Apelul lui Pompeo către ţările QUAD (Quadrilateral Security Dialog – SUA, Japonia, India şi Australia n.r.) de a forma un front unit împotriva influenţei crescînde a Chinei este un subiect sensibil pentru aliaţii regionali ai Statelor Unite, care depind de China pentru comerţ.

Administraţia Trump impune noi restricţii pentru vizele de lucru

Administraţia Preşedintelui american Donald Trump a anunţat noi restricţii pentru vizele de lucru foarte utilizate de industria de înaltă tehnologie, după prime măsuri luate în Primăvară, transmite AFP. Măsura se referă la vizele H-1B, acordate anual unui număr de 85.000 de lucrători calificaţi şi specializaţi, printre care mulţi ingineri, IT-işti şi alţi specialişti angajaţi în Silicon Valley. ”Acest program viza umplerea deficitelor de pe piaţa muncii, dar a fost extins mult peste acestea, adesea în detrimentul salariaţilor americani”, a justificat Departamentul Securităţii Interne (DHS), într-un comunicat. Potrivit DHS, circa o jumătate de milion de americani au fost defavorizaţi de acest program, care a dus şi la o stagnare a salariilor în anumite sectoare.

Cu mai puţin de o lună înainte de scrutinul prezidenţial, Administraţia republicană a decis, aşadar, să publice o definiţie nouă, mai restrictivă, a locurilor de muncă specializate, să oblige companiile să facă oferte reale de locuri de muncă în SUA, şi să sporească verificările în amonte şi în aval de eliberarea vizelor H-1B. Noile reguli, ce nu sunt cunoscute încă în detaliu, vor intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea lor, precizează DHS, care justifică urgenţa măsurii prin pandemie şi impactul devastator ale acesteia asupra locurilor de muncă din SUA. Noua măsură anunţată ar putea fi atacată în Justiţie. 

A murit muzicianul care a compus „I Can See Clearly Now”, una dintre cele mai cunoscute piese din toate timpurile

Johnny Nash, cîntăreț și compozitor american de reggae și pop, care în 1972 a compus „I Can See Clearly Now”, una din cele mai cunoscute piese din toate timpurile, a murit la vîrsta de 80 de ani, a anunțat familia sa.

Nash, a cărui stare de sănătate se degradase în ultima vreme, a murit Marți, acasă, din cauze naturale, a declarat fiul său pentru presa americană, citată de BBC. Muzicianul a început să cînte în copilărie și și-a făcut debutul în showbiz în 1957, cu piesa „A Teenager Sings the Blues”. Nash, care s-a născut în Houston, a fost unul dintre primii cîntăreți non-jamaicani care au compus și înregistrat muzică reggae în Kingston, Jamaica. Single-ul său „I Can See Clearly Now” s-a vîndut în mai mult de un milion de exemplare și a ajuns în fruntea topului Billboard Hot 100 în 1972, unde a rămas timp de patru săptămîni. Potrivit site-ului său oficial, Nash l-a sprijinit decisiv în carieră pe legendarul Bob Marley.

Un învățător din Hong Kong a fost suspendat pentru că a vorbit cu elevii despre libertatea de exprimare

Un învăţător din Hong Kong a fost suspendat din funcție pentru discuţiile şi temele promovate la clasă. El le-a vorbit elevilor despre independenţă şi despre libertatea de exprimare, ceea ce ar reprezenta o violare a Constituției.

Potrivit unei legi intrate în vigoare în Vară, exprimările care susţin independenţa în Hong Kong sunt infracţiuni şi pot fi pedepsite cu închisoare pe viaţă. Învăţătorul din Hong Kong şi-a pierdut locul de muncă pentru că a vorbit cu elevii despre libertatea de exprimare și despre independenţă. De asemenea, copiii au avut lucrări scrise despre ceea ce înseamnă libertatea de exprimare. Învăţătorul este acuzat de violarea cu premeditare a Constituţiei.

„Dacă sunt profesori care se folosesc de atribuţiile de a preda pentru a transmite mesaje greşite şi pentru a promova neînţelegeri în privinţa naţiunii, pentru a defăima ţara şi Guvernul din Hong Kong fără o bază reală, atunci asta devine o problemă foarte serioasă”, a afirmat Carrie Lam, şefa Executivului din Hong Kong.

Poliţia maghiară a oprit un camion românesc plin cu migranţi

Poliţia ungară a descoperit 45 de migranţi ilegali sirieni înghesuiţi într-un camion condus de un şofer turc, în apropiere de oraşul Tata, în Vestul ţării, transmite MTI, citînd Poliţia locală, transmite agerpres. Conform Poliţiei, în camion, care avea plăcuţe de înmatriculare româneşti, se aflau 42 de bărbaţi şi trei femei. Şoferul turc, în vîrstă de 29 de ani, va fi inculpat pentru trafic de persoane. Migranţii vor fi audiaţi şi ulterior escortaţi pînă la frontieră, mai precizează sursa citată.

Parlamentul European a votat reducerea de emisii poluante cu 60% pînă în 2030

Parlamentul European a votat în favoarea reducerii cu 60% a emisiilor de gaze cu efect de seră pînă în 2030. Decizia este o victorie a unei coaliții a deputaților verzi, socialiști și democrați și Renew Europe, relatează Politico.

Este un obiectiv mai ambițios decît cel actual, care prevede o reducere cu 40 la sută a emisiilor și este cea mai sensibilă parte a Legii Climatului, prin care obiectivul de neutralitate climatică stabilit pentru 2050 al blocului comunitar devine obligatoriu din punct de vedere juridic. De asemenea, este un obiectiv mai ambițios decît ținta de 55% propusă de Comisia Europeană luna trecută. Țările UE sunt încă divizate în privința susținerii unei reduceri cu 55%. Votul din PE a avut loc cu doar o săptămînă înainte ca liderii UE să aibă o primă discuție cu privire la ținta de reducere a poluării și înainte de un Consiliu pentru mediu care va avea loc în 23 Octombrie, unde legea privind clima va fi pe ordinea de zi.

Bruxellesul închide barurile și cafenelele

De Joi dimineaţă, pe întreg teritoriul regiunii Bruxelles, s-a decis închiderea barurilor și cafenelelor pentru a stopa răspîndirea noului coronavirus, care se accelerează în Capitala Belgiei, au anunţat autorităţile, relatează AFP. Măsura este prevăzută să rămînă în vigoare o lună, pînă pe 8 Noiembrie. Consumul de alcool în spaţiul public este interzis şi în cele 19 comune ale regiunii Bruxelles-Capitale, a declarat o purtătoare de cuvînt a Executivului regional. Restaurantele pot rămîne deschise. Noile restricţii sunt similare cu cele care se aplică începînd de Marţi la Paris şi în cele trei departamente ale regiunii Ile-de-France.

Guvernul belgian a anunţat că toate barurile şi cafenelele trebuie să închidă la ora 23:00 în toată ţara începînd de Vineri, premierul Alexander De Croo insistînd asupra situaţiei „îngrijorătoare” din Belgia. Preşedintele regiunii Bruxelles-Capitale, Rudi Vervoort, şi primarii celor 19 comune au decis că aceste restricţii nu sunt suficiente pentru a opri infectările pe acest teritoriu cu 1,2 milioane de locuitori.

Sălile de evenimente precum şi ceainăriile (care nu servesc neapărat băuturi alcoolice) vor trebui, de asemenea, să îşi închidă porţile, se arată într-un comunicat al Executivului regional. Belgia a înregistrat în ultimele şapte zile o medie zilnică de aproape 2.500 de noi infectări, o creştere cu 57% faţă de săptămîna precedentă.

 

 

 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37