REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (8 Decembrie 2022)

Putin: În Ucraina va fi un conflict îndelungat şi Rusia îşi va apăra interesele cu toate mijloacele

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, Miercuri, că în Ucraina va fi un conflict ”îndelungat” şi Rusia va lupta pentru a-şi apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile, dar nu are în vedere vreo nouă mobilizare a rezerviştilor, informează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.  

”Desigur, va fi un proces îndelungat”, a spus Putin la o sesiune anuală televizată a Consiliului prezidenţial pentru dezvoltarea societăţii civile şi a drepturilor omului, referindu-se la conflictul din Ucraina.

Putin s-a plîns că organizaţiile occidentale pentru apărarea drepturilor omului consideră Rusia „o ţară de categoria a doua care nu are nici un drept de a exista”.

„Cu asta avem de-a face”, a spus Putin. „Nu poate fi decît un răspuns din partea noastră – o luptă consecventă pentru interesele noastre naţionale. Vom face exact aşa”, a declarat el.

Preşedintele rus a adăugat: „Da, vom face asta prin diferite moduri şi mijloace. În primul rînd, desigur, ne vom concentra pe mijloace paşnice, dar dacă nu mai rămîne nimic, ne vom apăra cu toate mijloacele de care dispunem”, notează Reuters.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Consiliul Europei şi „alte aşa-zise organizaţii pentru drepturile omului”, după începerea „operaţiunii militare” ruse în Ucraina îşi demonstrează „partizanatul cinic”, a mai declarat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agenţia oficială de presă TASS. El a adăugat că drepturile locuitorilor vorbitori de limbă rusă din Donbas (Estul Ucrainei) au fost ignorate de „aşa-numita comunitate internaţională” timp de opt ani.

Giorgia Meloni și fiica sa au fost ținta unei amenințări cu moartea pe internet

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni și fiica sa de 6 ani au primit amenințări cu moartea pe internet din partea unui șomer supărat pe planurile Guvernului de a reduce o subvenție împotriva sărăciei, a anunțat Poliția, conform Reuters, informează mediafax.

Sicilianul, în vîrstă de 27 de ani, este anchetat pentru comportament amenințător. Casa sa a fost percheziționată, iar contul său de Twitter a fost închis, se arată într-un comunicat al Poliției.

Guvernul de dreapta al lui Meloni vrea să limiteze așa-numitul program de „venit al cetățenilor” anul viitor, înainte de a elimina complet măsura în 2024, cînd va fi înlocuită cu o nouă prestație care nu a fost încă detaliată.

Meloni a criticat întotdeauna venitul cetățenilor, care a fost introdus în 2019, argumentînd că persoanele apte de muncă aflate în vîrstă de muncă nu ar trebui să li se permită să trăiască pe termen nelimitat din subvențiile de stat.

Conform propunerilor incluse în bugetul 2023, aflat în prezent în dezbatere în Parlament, plățile pentru venitul cetățenilor vor fi retrase după opt luni, cu excepția gospodăriilor cu copii, a persoanelor cu vîrsta de cel puțin 60 de ani și a persoanelor cu dizabilități.

Peste 6.700 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 17.181 de victime civile în Ucraina, dintre care 6.702 morţi şi 10.479 de răniţi, transmite Ukrinform, scrie news.ro

Cifrele apar în cea mai recentă actualizare a organizaţiei privind victimele civile din Ucraina, potrivit Ukrinform. Se remarcă faptul că majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu efecte pe arii extinse, inclusiv bombardamente cu artilerie grea, sisteme de rachete cu lansare multiplă, rachete şi lovituri aeriene. OHCHR subliniază că cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece primirea informaţiilor din unele locaţii în care au avut loc ostilităţi intense a fost întîrziată. Aşa cum s-a raportat anterior, potrivit comisarului Radei Verkhovna pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, peste 15.000 de persoane au dispărut în timpul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

Forţele de securitate libaneze au arestat 185 de persoane suspectate pentru colaborare cu Israelul

Forţele de securitate libaneze au arestat 185 de persoane suspectate de ”colaborare” cu Israelul de la începutul prăbuşirii economice din Liban în 2019, în contextul în care cele două ţări vecine sunt, din punct de vedere tehnic, în stare de război, au indicat doi responsabili libanezi din domeniul securităţii, potrivit France Presse, scrie agerpres. 

Este vorba despre un record în comparaţie cu ultimii cîţiva ani, cînd doar patru sau cinci persoane au fost arestate pentru spionaj în favoarea Israelului în fiecare an, în principal militari sau angajaţi din sectorul telecomunicaţiilor.

Începînd din 2019, ”forţele de securitate au arestat 185 de persoane, dintre care 182 au fost recrutate de la debutul crizei economice”, a declarat un reprezentant al serviciilor de securitate libaneze. Dintre acestea, 165 de persoane au fost urmărite în Justiţie, 25 fiind condamnate.

Două dintre persoanele arestate ”trimiseseră mesaje pe e-mail către Mosad (serviciul de informaţii externe israelian), solicitînd să lucreze pentru acesta”.

”Este prima dată cînd au loc arestări de această amploare pentru acuzaţii de colaborare cu inamicul”, a subliniat un alt reprezentant al serviciilor de securitate libaneze, sub acoperirea anonimatului.

De la începutul crizei economice, lira libaneză a pierdut 95% din valoarea sa în raport cu dolarul. Peste 80% dintre libanezi trăiesc sub pragul sărăciei, potrivit datelor ONU.

În Ianuarie acest an, 21 de persoane au fost arestate în timpul unei operaţiuni care a vizat dezmembrarea a 17 reţele de spionaj în favoarea Israelului.

Kremlin: Proiectul de lege al SUA privind cheltuielile militare în 2023 este extrem de ostil faţă de Rusia

Kremlinul a transmis Miercuri că proiectul de lege al SUA privind cheltuielile militare, care prevede un ajutor de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina şi asupra căruia membrii Congresului american au ajuns Marţi la un acord, este „ostil” faţă de Rusia, relatează Reuters, potrivit agerpres

„Documentul adoptat este extrem de ostil faţă de ţara noastră”, a declarat presei purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Legea privind bugetul Apărării SUA pe 2023 (NDAA) prevede această sumă suplimentară pentru Iniţiativa privind Asistenţa de Securitate pentru Ucraina, o creştere de 500 de milioane de dolari faţă solicitarea Preşedintelui american Joe Biden de la începutul acestui an.

Proiectul elimină de asemenea unele restricţii asupra contractelor pentru muniţii în sprijinul Ucrainei.

Este de aşteptat ca legea să treacă de Senat şi Camera Reprezentanţilor în această lună şi apoi să fie trimisă la Casa Albă pentru promulgare.

Oraşul ucrainean Dnipro va muta monumente dedicate unor personalităţi ruse şi sovietice la adăpostul municipal de cîini

Oraşul ucrainean Dnipro (centru) va demonta monumentele dedicate unor personalităţi ruse şi sovietice şi le va transporta la adăpostul municipal de cîini, a informat primarul localităţii, Boris Filatov, transmite EFE, potrivit agerpres.

Într-o postare pe Facebook, Filatov a anunţat decizia Comitetului Executiv al Consiliului Municipal care, fără să mai aştepte o hotărîre a Ministerului Culturii din Ucraina, va retrage monumentele scriitorilor Aleksandr Puşkin, Mihail Lomonosov şi Maxim Gorki, între alte statui care înfăţişează personalităţi ruse şi sovietice.

Statuile, care vor fi demontate în următoarele zile, vor fi transportate la centrul companiei municipale Zookontrol, care are în administrare adăpostul municipal de cîini.

”Acolo să stea deocamdată”, a scris Filatov.

În această lună, autorităţile din localitatea Şepetivka, din regiunea Hmelnîţkîi (centru), au decis eliminarea unui monument dedicat scriitorului sovietic Nikolai Ostrovski, autorul romanului cu puternice accente autobiografice ”Aşa s-a călit oţelul”.

Între timp, localitatea Ismail, din regiunea Odesa (Sud), a demontat statuia generalului rus Aleksandr Suvorov, care în secolul al XVII-lea a participat la reprimarea revoltelor din Imperiul rus.

Aterizare de urgență la Barcelona. 28 de migranți au reușit să fugă de pe aeroport

Un avion în care se aflau migranți a aterizat de urgență la Barcelona. Cîteva persoane au reușit să dispară de pe aeroport, iar autoritățile cred că a fost vorba despre un plan bine organizat, informează mediafax.

28 de persoane au scăpat dintr-un avion după ce acesta a aterizat de urgență pe aeroportul El Prat din Barcelona, spun oficialii, potrivit BBC.

Situația de urgență a fost cauzată de o femeie însărcinată aflată la bordul zborului Maroc-Turcia care a simulat travaliul, au adăugat aceștia.

Ulterior, Poliția a prins jumătate dintre cei care au fugit din avion, inclusiv femei însărcinată, despre care se presupune că încercau să intre ilegal în Spania.

Grupul se afla în zborul Pegasus Airlines Casablanca-Istanbul, de Miercuri, și a sărit din avion imediat ce ușile s-au deschis la aterizare.

Dintre cei 14 capturați, cinci au fost urcați înapoi în avion, iar ceilalți vor fi deportați în Maroc.

Femeia însărcinată a fost dusă la spital, unde nu s-au găsit dovezi că ar fi fost în travaliu. Ea a fost arestată sub acuzația de tulburare a ordinii publice și face parte din grupul care urmează să fie deportat.

Ucraina a recuperat 49 de cadavre ale unor militari uciși în timpul luptelor cu rușii

Ucraina a recuperat cadavrele unor militari uciși în timpul luptelor cu rușii. Este vorba despre 49 de trupuri care vor fi trimise rudelor, informează mediafax.

49 de cadavre ale unor militari au fost returnate Ucrainei, a anunțat Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar.

Acesta a adăugat că 827 de cadavre au fost recuperate de cînd și-a început activitatea Biroul Comisarului pentru persoanele dispărute în circumstanțe speciale.

„În prezent, împreună cu agențiile de aplicare a legii, facem tot posibilul pentru a găsi trupurile apărătorilor. Se lucrează în mod constant pentru a afla locațiile în care este posibil să se afle luptătorii decedați”, a declarat Oleh Kotenko, care se ocupă de operațiune.

În trecut, Ucraina a negociat cu Rusia schimburi de cadavre ale militarilor. În cadrul operațiunii, 62 de cadavre au fost returnate Ucrainei în Octombrie.

Un afgan condamnat pentru crimă a fost executat în public

Un afgan condamnat pentru crimă a fost executat în public Miercuri, au anunţat talibanii, o premieră de cînd islamiştii au revenit la putere în August 2021, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Curtea Supremă a primit ordin să pună în aplicare qisas, a declarat purtătorul de cuvînt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, referindu-se la legea talionului din dreptul islamic.

Putin: Jumătate din bărbaţii chemaţi la luptă în cadrul mobilizării parţiale se află deja în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, Miercuri, că Rusia va continua ”lupta pentru interesele sale naţionale” prin ”toate mijloacele disponibile”, dacă este necesar şi a anunţat că jumătate din bărbaţii chemaţi la luptă în cadrul mobilizării parţiale, respectiv 150.000, se află deja în Ucraina, relatează CNN, scrie news.ro.

Dintre cei 300.000 de recruţi chemaţi în cadrul mobilizării parţiale, 150.000 se află în prezent în Ucraina, a spus liderul rus într-o reuniune a Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia.

”Dintre aceştia, doar 77.000 sunt în unităţi de luptă, în timp ce restul sunt în forţele teritoriale de apărare sau primesc pregătire suplimentară”, a subliniat Putin.

O mobilizare suplimentară ”nu are sens” în prezent, a adăugat el, spunînd că nu este nevoie ca Ministerul rus al Apărării să o convoace.

Putin a promis că va rezolva problema penuriei de echipamente pentru trupele ruse din Ucraina.