REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (7 Martie 2022)

Cel puțin 4.357 de persoane au fost reținute în timpul protestelor în Rusia

Rusia a reținut cel puțin 4.357 de persoane, Duminică, în timpul protestelor anti-război, potrivit unui grup de monitorizare independent, citat de CNN, informează mediafax. Cel puțin 4.357 de persoane au fost reținute în timpul protestelor de Duminică în Rusia, relatează OVD-Info, un grup independent de monitorizare care urmărește reținerile din Rusia. Oamenii au fost reținuți în 56 de orașe, potrivit sursei citate. CNN a transmis că nu poate verifica aceste cifre în mod independent.

Negociator ucrainean: Kievul este deschis să discute despre ”modele non-NATO”

Ucraina nu este dispusă să facă compromisuri în privinţa integrităţii sale teritoriale în cadrul discuţiilor cu Rusia, dar este deschisă să discute despre ”modele non-NATO” pentru viitorul său, într-un forum mai larg, a declarat unul dintre negociatorii săi pentru Fox News, informează Reuters, potrivit agerpres. Ucraina a încercat să devină membră a Uniunii Europene şi a NATO, dar s-a lovit de opoziţia Moscovei. Preşedintele rus Vladimir Putin a citat posibila aderare a Ucrainei la NATO, ca dovadă a ceea ce el consideră a fi agresiunea NATO faţă de Rusia. Răspunsul pe care îl primim din partea ţărilor NATO este că nu sunt pregătite nici măcar să discute despre posibilitatea de a ne avea în NATO, nu pentru următorii cinci sau zece ani”, a declarat negociatorul David Arahamia în declaraţii publicate Sîmbătă seara tîrziu pe site-ul Fox News. ”Suntem gata să discutăm despre unele modele non-NATO. De exemplu, ar putea exista garanţii directe din partea diferitelor ţări precum SUA, China, Marea Britanie, poate Germania şi Franţa. Suntem deschişi să discutăm astfel de lucruri într-un cerc mai larg, nu doar în cadrul unor discuţii bilaterale cu Rusia, ci şi cu alţi parteneri”.

Premierul Israelului a continuat eforturile diplomatice, prin discuţii cu Putin, Scholz şi Macron

Premierul Israelului, Naftali Bennett, a continuat, Duminică, eforturile diplomatice, de data aceasta prin conversaţii telefonice cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, şi cu Emmanuel Macron, Preşedintele Franţei, informează mediafax.

Duminică seară, Nafali Bennett l-a sunat pe Vladimir Putin, pentru a-i transmite ce a discutat cu Olaf Scholz şi Emmanuel Macron, în cadrul acţiunilor diplomatice pentru oprirea războiului din Ucraina, informează agenţia The Associated Press. De asemenea, Naftali Bennett a vorbit de mai multe ori, în ultimele 24 de ore, cu Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ultima convorbire avînd loc Duminică dimineaţă. Sîmbătă, Naftali Bennett a efectuat vizite la Moscova şi Berlin, unde s-a întîlnit cu Vladimir Putin, respectiv Olaf Scholz. „Schimburile de opinii au continuat Duminică, inclusiv despre contactele pe care Naftali Bennett le-a avut în ultimele 24 de ore cu liderii a numeroase state”, a confirmat Kremlinul Duminică seară, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Naftali Bennett a declarat, Duminică dimineaţă, că Israelul are „obligaţia morală” de a intermedia negocieri între Rusia şi Ucraina, dar a evitat să ofere detalii despre discuţii. „Continuăm să oferim asistenţă în funcţie de necesităţi. Chiar dacă şansele nu sunt mari, imediat ce apare o mică oportunitate şi dacă avem acces la toate părţile şi avem capabilităţile, considerăm că avem obligaţia morală de a face toate eforturile”, a afirmat Naftali Bennett, citat de cotidianul The Times of Israel.

Mai multe bănci ruseşti vor începe în curînd să emită carduri folosind sistemul operatorului chinez UnionPay

Mai multe bănci ruseşti au declarat, Duminică, că vor începe, în curînd, să emită carduri folosind sistemul operatorului chinez de carduri UnionPay, cuplat cu propria reţea Mir a Rusiei, după ce Visa şi MasterCard au declarat că suspendă operaţiunile în Rusia, transmite Reuters, scrie news.ro. Anunţurile privind trecerea la UnionPay au venit Duminică de la Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, precum şi de la Alfa Bank şi Tinkoff. Mastercard şi Visa au anunţat Sîmbătă că îşi suspendă serviciile în Rusia în semn de protest faţă de invadarea Ucrainei de către această ţară. Mastercard a transmis, Sîmbătă, că băncile ruseşti nu vor mai fi susţinute de reţeaua sa şi că orice card emis de companie în afara ţării nu va funcţiona la comercianţii sau bancomatele ruseşti. Visa transmis că va lucra pentru a opri toate tranzacţiile din ţară în zilele următoare, iar cardurile Visa emise de instituţii financiare din afara Rusiei vor înceta să funcţioneze şi pe teritoriul ţării.

Duminică, American Express a anunţat, la rîndul ei, că suspendă “toate operaţiunile” în Rusia şi în Belarus. Compania a precizat că a luat decizia avînd în vedere “atacul nejustificat al Rusiei care vizează poporul ucrainean”. “Drept urmare, cardurile American Express emise global nu vor mai funcţiona la comercianţii sau la ATM-urile din Rusia. În plus, cardurile emise local în Rusia de băncile ruseşti nu vor mai funcţiona în afara ţării, în reţeaua globală American Express. De asemenea, încheiem toate operaţiunile legate de Belarus”, se arată într-un comunicat al American Express.

Macron, în timpul discuției cu Putin: ”Nu este imposibil să decidem noi sancţiuni curînd”

“Nu este imposibil să decidem noi sancţiuni curînd”, i-a spus Preşedintele francez Emmanuel Macron liderului de la Moscova Vladimir Putin, în timpul discuţiei telefonice pe care au avut-o Duminică, a anunţat Palatul Elysee, fără să precizeze dacă respectivele sancţiuni ar putea consta şi în limitarea importurilor de gaze şi petrol rusesc, de care depind multe ţări europene, scrie news.ro. Uniunea Europeană intenţionează să recurgă la rezervele sale strategice “pentru evitarea unei creşteri şi mai mari a preţurilor”, a precizat Elisee. Pe de altă parte, Macron i-a atras atenţia lui Putin că armata care atacă în Ucraina este cea rusă şi i-a cerut acestuia să pună capăt operaţiunilor militare.

Preşedintele polonez Andrzej Duda pune la dispoziţia refugiaţilor ucraineni reşedinţele sale oficiale

Preşedintele polonez Andrzej Duda doreşte să găzduiască refugiaţi ucraineni în camere ale reşedinţelor sale oficiale. Iniţiativa îi aparţine soţiei liderului polonez, Agata Kornhauser-Duda, care a insistat să se pună la dispoziţia refugiaţilor, timp de mai multe zile, cele două vile oficiale ale Preşedintelui, a declarat şeful de cabinet al lui Duda pentru agenţia PAP, conform Belga, scrie news.ro. Pe lîngă palatul prezidenţial şi palatul Belvedere din Varşovia, şeful de stat polonez mai are la dispoziţie patru reşedinţe, dintre care una la Hel, la Nord de Gdansk, şi una la Wisla. De la startul invadării Ucrainei de către Rusia, aproape un milion de ucraineni au fugit în Polonia.

Rusia avertizează cu privire la atacuri de înaltă precizie asupra companiilor militare ucrainene

Rusia intenţionează să îşi extindă atacul asupra Ucrainei pentru a viza industria de armament a ţării, transmit EFE şi DPA, potrivit agerpres.

Ministerul rus al Apărării a avertizat angajaţii companiilor ucrainene din domeniul Apărării cu privire la viitoare atacuri care vor fi efectuate cu arme de înaltă precizie, a declarat Duminică purtătorul de cuvînt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov. Forţele armate ruse vor lansa atacuri împotriva întreprinderilor din industria de apărare ”în cadrul îndeplinirii obiectivelor” a ceea ce partea rusă numeşte ”demilitarizarea Ucrainei”, au anunţat Duminică agenţiile de presă ruseşti. Avertismentul Ministerului rus al Apărării vine înaintea unor atacuri planificate asupra acestor instalaţii, pentru a evita punerea în pericol a vieţii angajaţilor companiilor. De asemenea, Konaşenkov a mai spus că forţele armate ruse au descoperit dovezi ale unei „eliminări de urgenţă” a unor urme care indică un program militar-biologic dezvoltat în Ucraina. Astfel, angajaţii laboratoarelor biologice ar fi raportat distrugerea de urgenţă, în prima zi a invaziei ruse, la 24 Februarie, a unor agenţi patogeni deosebit de periculoşi, cum ar fi ciuma, antraxul, tularemia, holera şi alte boli mortale. Ministerul rus a publicat documente în limba ucraineană, susţinînd că programul a fost finanţat de SUA.

Blinken se va întîlni Marţi, la Paris, cu Macron

Secretarul de stat american Antony Blinken se va întîlni Marţi, la Paris, în jurul orei locale 18:00 (17:00 GMT), cu Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în contextul în care liderii întregii lumi se mobilizează pentru a încerca să pună capăt invaziei ruse în Ucraina, a anunţat Duminică Departamentul de Stat al SUA, transmite AFP, potrivit agerpres.   

Emmanuel Macron a avut o nouă convorbire telefonică, Duminică, timp de o oră şi 45 de minute, cu preşedintele rus Vladimir Putin. Şeful statului francez a avut mai multe discuţii telefonice cu şeful statului rus după lansarea ofensivei Moscovei împotriva Ucrainei, la 24 Februarie.

Antony Blinken consideră că lui Vladimir Putin îi e sortit să piardă în Ucraina

Secretarul american de stat Antony Blinken consideră că lui Vladimir Putin „îi e sortit să piardă” în Ucraina, dar că e posibil ca războiul să mai dureze, iar suferinţa e reală. Oficialul SUA spune, de asemenea, că a primit „rapoarte foarte credibile” care conţin date conform cărora Rusia s-ar putea face vinovată de crime de război, dar aceste date trebuie investigate de către instituţiile abilitate, scrie news.ro.

”Îi e sortit să piardă. Poporul ucrainean a demonstrat că nu se va lăsa subjugat de Vladimir Putin sau de regulile Rusiei. Dar s-ar să putea să mai dureze şi, între timp, suferinţa e reală, e teribilă. M-am întîlnit cu refugiaţi care au fost obligaţi să plece din ţara lor, femei şi copii, bărbaţii au fost forţaţi să rămînă ca să lupte. Facem tot ce putem ca această situaţie să se termine cît de repede, dar s-ar putea să mai dureze o vreme”, a declarat Antony Blinken Duminică după amiază, într-o intervenţie la CNN.

Acesta a subliniat că Statele Unite adaugă noi sancţiuni în fiecare zi şi îşi coordonează alături de ţările europene deciziile privind sancţiunile impuse Rusiei. „În ceea ce priveşte petrolul rusesc, am vorbit, ieri, la telefon cu Preşedintele şi cu alţi membri ai Cabinetului pe acest subiect şi, în prezent, discutăm cu partenerii şi aliaţii noştri europeni să privim în mod coordonat la perspectiva de a interzice importurile de petrol rusesc. Trebuie să ne asigurăm că se pot face furnizări în cantităţi corespunzătoare pe toate pieţele”, a adăugat oficialul american.

Întrebat dacă există semnale conform cărora există probe că Rusia a comis crime de război, secretarul american de stat a răspuns că există rapoarte care conţin indicii în acest sens. ”Am văzut rapoarte foarte credibile privind atacuri asupra civililor, fapt care este crimă de război, am văzut rapoarte foarte credibile privind utilizarea anumitor arme şi ceea ce facem acum este să documentăm toate acestea, să le punem laolaltă, să fim siguri că oamenii, organizaţiile şi instituţiile în drept să investigheze dacă au fost comise crime de război şi să le sprijinim activitatea. În prezent, ne uităm la aceste rapoarte, sunt foarte credibile şi documentăm totul”, a răspuns Antony Blinken.

Acesta a vorbit şi despre poziţiei Chinei cu privire la războiul din Ucraina, spunînd că această ţară trebuie să-şi facă „vocea auzită” şi adăugînd că vocea Chinei contează.

Moscova avertizează că ţările care îşi pun aerodromurile la dispoziţia Ucrainei ar putea fi considerate părţi în conflict

Orice ţară care îşi pune la dispoziţia Ucrainei aerodromurile pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict, a declarat, Duminică, purtătorul de cuvînt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, relatează Reuters, potrivit agerpres. „Folosirea reţelelor de aerodromuri ale acestor ţări pentru a primi avioane militare ucrainene şi utilizarea lor ulterioară împotriva forţelor armate ruse pot fi considerate o implicare a acestor stare în conflictul armat”, a subliniat Konaşenkov, citat de agenţia de presă Interfax.