Realitatea internationala pe scurt (7 August 2018)

Germania în dificultate?

Tensiunile comerciale și discuțiile privind taxele impuse de Statele Unite pe importurile din Uniunea Europeană lovesc din plin industria din Germania. Comenzile din afara zonei euro pentru fabricile nemțești au scăzut considerabil în luna Iunie.

Ministrul german al Economiei confirmă și el datele negative, ba chiar spune că întregul an a fost unul nefavorabil exporturilor în afara zonei euro. Semnalele nu sunt bune nici pentru perioada următoare, atrag atenția și specialiștii din piață. Comenzile pentru fabricile din industria germană au plonjat în Iunie, împinse de o scădere abruptă în cererea din afara zonei euro, semn că tensiunile comerciale dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană afectează investițiile companiilor. Ministrul Economiei a declarat că totalul comenzilor din industrie a coborît cu 4 procente față de luna Mai. Economiștii întrebați de Wall Street Journal prognozaseră o scădere de doar 0,5 la sută. "Incertitudinile aduse de politicile comerciale trebuie să fi avut un rol", a declarat Peter Altmaier, ministrul Economiei germane.

Comenzile externe au scăzut cu 4,7 la sută în Iunie față de Mai, cu o cădere de 5,9 procente în cererea din afara Uniunii Europene. Comenzile interne au coborît cu 2,8 la sută în aceeași lună. Informațiile despre comenzile noi de astăzi nu prevestesc lucruri bune pentru industria Germaniei, acum că intrăm în a doua jumătate a anului, a spus un economist de la ING. Comenzile germane din industrie erau de asemenea în scădere cu 0,8 procente față de aceeași perioadă a anului trecut. De altfel, chiar ministerul Economiei recunoaște că, în afară de o ușoară creștere în mai, comenzile din sectorul industrial au fost foarte slabe în acest an.

Winnie the Pooh, inamicul cenzurii din China. De ce este interzis personajul de desene animate

Celebrul personaj de desene animate Winnie the Pooh a ajuns pe lista neagră a Guvernului chinez. Ursulețul drăgălaș creat de englezul A.A. Milne este, mai nou, un inamic al cenzorilor chinezi. Aparatul de cenzură de la Beijing a interzis difuzarea în China a celui mai recent film de animație cu Winnie the Pooh, transmite Hollywood Reporter. Motivul? Personajul de desene animate face furori printre utilizatorii de rețele socializare care folosesc meme-urile pentru a-l satiriza pe liderul Xi Jinping. Vorbim de un trend care a început în 2013, pe fondul vizitei în China a șefului de atunci de la Casa Albă, Barack Obama. O imagine în care cei doi Președinți, îmbrăcați în cămăși albe, se plimbă în bătaia soarelui pe o pajiște a primit un meme pe măsură: o copie aproape perfectă găsită într-o ilustrație în care Winnie și Tigger pășesc în același mod, cu aceeași poziție a corpului.

Pe măsură ce tot mai multe asemănări izbitoare între scene din desenele animate și diverse prezențe publice ale lui Xi Jinping s-au viralizat prin meme-uri pe rețelele de socializare, aparatul de cenzură al Beijingului a început să riposteze, blocînd din ce în ce mai multe site-uri. Ar mai exista, însă, și un alt posibil motiv pentru care difuzarea filmului cu Winnie the Pooh a fost repsinsă în China, scrie The Guardian.

Autoritățile au un număr strict în privința cantității de filme americane pe an în „meniul” cinematografelor din China – doar 34 de producții. Acesta nu este singurul film Disney care nu a primit acordul decidenților de la Beijing în acest an, ci a fost și cazul fantasy-ului A Wrinkle in Time.

Se vede că Trump a avut dreptate. FMI scoate vinovată Germania de tensiunile comerciale

Ezitarea Germaniei de a reduce excedentul extern contribuie la tensiunile comerciale şi amplifică riscurile care pot submina stabilitatea financiară globală, spun oficiali ai FMI. ”În ţările care au surplusuri ale contului curent, cum este Germania, vedem măsuri ezitante pentru contracararea excedentului, în cel mai bun caz”, a scris, într-un comentariu publicat în cotidianul german Die Welt Maury Obstfeld, economistul şef la Fondul Monetar Internaţional (FMI). FMI şi Comisia Europeană au cerut de mult timp Germaniei să stimuleze cererea internă prin majorarea salariilor şi a investiţiilor, pentru a reduce dezechilibrele economice globale. După alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, Preşedintele Trump a criticat în repetate rînduri forţa exporturilor germane.

Obstfeld a spus că ţări precum Statele Unite, la care balanţa contului curent extern este prea scăzută, ar trebui să îşi reducă deficitele bugetare, să încurajeze populaţia să economisească mai mult şi să îşi  normalizeze treptat politica monetară. Ţările în care balanţa contului curent este prea mare, cum este Germania, ar trebui să crească cheltuielile guvernamentale, de exemplu prin investiţii în infrastructură sau digitalizare, astfel încît companiile să investească mai mult pe piaţa internă în loc să caute oportunităţi în străinătate.

Bombardiere rusești, desfășurate într-o veche zonă de război cu Japonia

Noi tensiuni au apărut între Moscova şi Tokyo în legătură cu insulele Kurile, după ce la sfîrşitul săptămînii trecute mass-media ruse au informat că Rusia a desfăşurat aici bombardiere Su-35S, anunţînd în acelaşi timp că militarizarea regiunii nu se sfîrşeşte cu aceasta, urmînd să fie instalate în scurt timp şi sisteme de rachete sau sisteme antiaeriene, informează portalul rusesc Gazeta.ru, transmite Agerpres. Potrivit presei, forţele aeriene ale Rusiei au desfăşurat avioane de luptă, provizoriu, pe una din cele patru insule controlate de Rusia din lanţul de insule Kurilele de Sud, revendicate de Japonia ca „teritoriile sale de Nord”.

Sahalin Info a informat Vineri că bombardierele au fost desfăşurate pe aeroportul Iasnîi din insula Etorofu, conform televiziunii publice nipone NHK. Ministerul Apărării de la Moscova nu a comentat această informaţie, dar se pare că acesta este primul pas către o instalare pe scară largă de echipamente militare în zonă, potrivit NHK. Aeroportul Iasnîi a fost deschis acum patru ani ca unul civil, dar Guvernul rus a decis în luna Ianuarie a acestui an să permită avioanelor militare să utilizeze facilitatea. În luna Martie, avioane de luptă ruseşti au aterizat aici pentru exerciţii.
Desfăşurarea de avioane de luptă pe aeroportul Iasnîi este văzută de Tokyo ca parte a încercărilor Rusiei de a-şi spori capacitatea militară pe cele patru insule pe care le controlează din lanţul Kurilele de Sud şi pe care le consideră „avanposturi” ale sale în Oceanul Pacific. Japonia a protestat pe lîngă partea rusă după apariţia informaţiilor privind desfăşurarea de bombardiere ruseşti în una din insulele Kurile, informează agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti. Senatorul rus Franţ Klinţevici a criticat reacţia Japoniei, calificînd-o drept una „politicianistă”.

„Este timpul ca politicienii din Japonia să se calmeze şi să accepte această situaţie”, a apreciat el. „Rusia nu-şi vinde teritoriul. A venit timpul ca Japonia să se ocupe cu procesul de pace şi să se gîndească la momentul potrivit pentru semnarea unui tratat de pace între ţările noastre”, a spus senatorul rus, citat de Gazeta.ru. Dar în realitate problema se acutizează, indică portalul menţionat. Luna trecută, Japonia a adoptat amendamente la legea privind Kurilele de Sud, potrivit cărora insulele sunt recunoscute în mod legal ca fiind „teritoriu care a aparţinut dintotdeauna Japoniei”.
Ministerul de Externe rus a declarat că amendamentele împiedică avansarea negocierilor cu privire la activităţile economice comune în aceste insule ocupate de URSS după cel de-al Doilea Război Mondial. MAE de la Moscova a adăugat că Rusia consideră aceasta drept o încercare „de a impune variante inacceptabile pentru soluţionarea problemei legate de încheierea unui tratat de pace” între cele două state. Situaţia creată de amplasarea unor bombardiere Su-35S în Kurilele de Sud este deja al doilea scandal în regiune în ultima lună legat de aviaţia rusă.
La 13 Iulie, Ministerul Apărării rus a declarat că avioane de luptă ale Japoniei şi Coreei de Sud au însoţit două avioane strategice ruse Tu-95MSS, purtătoare de rachete, care efectuau un zbor de rutină deasupra mărilor Japoniei şi Galbenă. 

Premierul rus: Ar putea urma „un conflict teribil” dacă Georgia va adera la NATO

Aderarea Georgiei la NATO ar putea declanşa „un conflict teribil" cu consecinţe catastrofale, a declarat prim-ministrul rus Dmitri Medvedev într-un interviu acordat postului de radio Kommersant FM, din care o parte a fost difuzată Luni, informează Agerpres, care citează TASS. El a subliniat că conflictul armat din 2008 dintre Georgia şi Osetia de Sud, care a implicat şi Rusia, putea fi prevenit. „Nu a fost inevitabil", a insistat Medvedev. La 12 Iulie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reiterat intenţia Alianţei Nord-Atlantice de a primi Georgia în rîndurile sale. Cu toate acestea, el nu a spus cînd aceasta s-ar putea întîmpla. La summitul NATO de la Bucureşti din 2008, statele membre au promis că Ucraina şi Georgia se vor alătura în viitor alianţei. La rîndul său, Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va considera extrem de negativă extinderea în continuare a husNATO, inclusiv aderarea Georgiei şi a Ucrainei. 

Călugărul de la Muntele Athos care nu-l mai poate sluji pe Dumnezeu pentru că „s-a închinat“ lui Bachus

Un bărbat din judeţul Iaşi, România, călugăr la Mînăstirea Vatopedu de la Muntele Athos, nu este lăsat de judecători să mai iasă din ţară după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Constantin Teleman a primit 1 an şi 1 lună de închisoare cu suspendare după ce a recunoscut o faptă de refuz de prelevare probe biologice. Pe lîngă condamnare, lui Teleman i s-a interzis şi să iasă din România, motiv pentru care acesta nu mai poate merge la mănăstirea de la Muntele Athos unde lucrează. Teleman a încercat zilele trecute să îi înduplece pe judecători să îi permită să plece din ţară, însă Judecătoria Răduceni i-a respins cererea. El a fost condamnat pentru o faptă comisă la începutul acestui an.

Pe 12 Ianuarie 2018, Teleman a băut la un bar din Răduceni după care s-a urcat la volan. Un cetăţean a sunat la 112, şoferul, îmbrăcat în călugăr, fiind oprit, după ce a fost urmărit în trafic, de Poliţie. Identificat în primă fază în comuna ieşeană Răducăneni, Teleman a refuzat să oprească la îndemnul poliţiştilor şi a continuat să conducă pînă într-o localitate din judeţul Vaslui. Acolo, interpelat de către agenţii de la Circulaţie, Teleman a spus că nu a condus el maşina, „ci Dumnezeu”. Fostul preot a început să vorbească aparent incoerent, ba chiar a înjurat Parlamentul României şi pe Preşedintele Klaus Iohannis, în discuţia purtată cu reprezentanţii Poliţiei.

„Întrucît conducătorul auto prezenta halenă alcoolică, la faţa locului s-a prezentat un echipaj de la Biroul Rutier, însă conducătorul auto a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest Drager. De asemenea, a refuzat să se supună prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei”, au precizat judecătorii care l-au condamnat pe călugăr. Ulterior acelui incident, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au precizat că Teleman nu este preot în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Faptul că acesta ar face parte dintr-un lăcaş de cult de la Muntele Athos apare inclusiv în motivarea prin care individul a fost condamnat.

Un nou avertisment din SUA pentru Guvernul român

Un nou avertisment din Statele Unite pentru Guvernul PSD. Doi senatori americani au trimis o scrisoare deschisă premierului şi spun că au observat cu regret că Preşedintele Klaus Iohannis a fost forţat să o demită pe fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. Politicienii vorbesc şi despre modificările făcute în Codurilor penale prin care sunt dezincriminate mai multe infracţiuni, ceea ce ridică, după părerea lor, semne de întrebare despre dorinţa Cabinetului Dăncilă de a condamna infracţiunile financiare şi a-i trage la răspundere pe înalţii demnitari care încalcă legea. În continuarea scrisorii, cei doi senatori americani atrag atenţia că un stat care nu luptă împotriva corupţiei este o pradă la îndemînă pentru o ţară precum Rusia care profită de mită și de corupție pentru a slăbi Guvernele vecine și pentru a le face vulnerabile influenței externe şi invaziei militare.

Demenţa propagandei LGB: O grădină zoologică din Olanda a celebrat Gay Pride cu un eveniment dedicat „homosexualității în regnul animal”

Propaganda LGB a ideologizat pînă și grădina zoologică. Este cazul unui parc zoo din Olanda care a decis să celebreze Gay Pride din acest an de la Amsterdam, din 4 August, cu un tur de o oră în care este prezentată „homosexualitatea în regnul animal”. În timpul acestui tur, vizitatorii au putut observa comportamentul homosexual la specii cum ar fi macacii japonezi,  păsările flamingo, pinguinii și un cuplu de grifoni care au eclozat un ou împreună. Inițiativa a fost întîmpinată pe rețelele de socializare cu aplauze. Mai mult, pentru a veni în întîmpinarea organizațiilor LGBT, a fost organizată și o conferință pe tema diversității sexuale în regnul animal, potrivit pinknews.co.uk.

„Natura este mult mai diversă în ceea ce privește sexualitatea și sexul decît crede majoritatea oamenilor. Această conferință care coincide cu Gay Pride de la Amsterdam se referă la creaturi care nu sunt nici masculi nici femele, ci la animale care își schimbă sexul, animale ale căror sex nu depinde de materialul lor genetic, precum și la comportamentul homosexual în regnul animal”, a explicat biologul grădinii zoologice, Charlotte Vermeulen. Aceasta susține că, avînd în vedere „că animalele homosexuale nu se reproduc, acest comportament poate părea un paradox evolutiv. Dar există deja 1.500 de specii de păsări și mamifere l-a care s-a observat comportamentul homosexual, atît la masculi cît și la femele”.

Site-ul care prezintă această știre, un site al comunității LGBT, menționează însă că un studiu realizat de cercetătorii britanici a arătat că gîndacii masculii fac sex cu cei de același sex  datorită propriei lor „incompetențe”, mai degrabă decît a sexualităţii lor. Studiul celor de la University of East Anglia a concluzionat că atunci cînd gîndacii de sex masculin sunt crescuți în special printre gîndaci de sex feminin, este mult mai probabil ca ei să se împerecheze cu cei de sex masculin doar pentru că nu pot distinge între sexe.

Eurostat: România a fost în 2015 a patra ţară din UE cu cele mai multe omucideri

România a fost în anul 2015 a patra ţară din UE într-un clasament al numărului de omucideri, relevă o statistică publicată de Eurostat, potrivit agerpres. Din cele circa 5,2 milioane de decese raportate în Uniunea Europeană în anul 2015, aproximativ 3.600 (0,07%) au fost cauzate de violenţe. Majoritatea victimelor, respectiv 64%, au fost bărbaţi.Aceeaşi statistică a constatat o scădere a ratei omuciderilor pe ansamblul blocului comunitar. În anul 2002, procentul lor a fost de 1,3% la 100.000 de locuitori, de atunci scăzînd constant de la an la an.În termeni absoluţi, în anul 2015 ţările unde au fost consemnate cele mai multe crime sunt Germania (441), Italia (395), Franţa (340), România (301) şi Polonia (293).Însă pentru o comparaţie relevantă este necesar ca aceste date prezentate ca valori absolute să fie ajustate cu mărimea şi structura populaţiei fiecărei ţări.

În ce priveşte comparaţia în termeni relativi, rata omuciderilor este cea mai ridicată în statele baltice. Cu 5,1 crime la 100.000 de locuitori, Letonia are cea mai ridicată rată a omuciderilor, iar celelalte două state baltice, Lituania şi Estonia au înregistrat 4,1 şi respectiv 3,6 crime la 100.000 de locuitori. Tot în termeni relativi, la polul opus regăsim Marea Britanie, cu numai 0,1 crime la 100.000 de locuitori, urmată de Irlanda, Franţa şi Germania, toate cu 0,5 crime la 100.000 de locuitori.

Irak: Un cetăţean german şi unul francez, condamnați la închisoare pe viață pentru că s-au alăturat IISS

Un Tribunal din Irak a trimis la închisoare pe viaţă un bărbat francez şi o femeie germană pentru că s-au alăturat ISIS, în timpul unui proces în care vor fi judecate sute de persoane care au fost capturate după ce gruparea ISIS a fost înfrîntă anul trecut, scrie Reuters, potrivit news.ro. Cetăţeanul francez Lahcen Ammar Gueboudj şi femeia germană, Nadia Rainer Hermann, susţin că sunt nevinovaţi şi că nu s-au alăturat ISIS. În timpul procesului lui Gueboudj, el a declarat că a venit în regiune pentru a-şi recupera fiul care se alăturase ISIS şi care locuia în capitala de facto a grupării, oraşul sirian Raqqa. „Nu aş fi părăsit Franţa niciodată dacă fiul meu nu ar fi fost în Siria”, a afirmat el.

Hermann şi Gueboudj au declarat pentru Reuters că au vorbit cu staff-ul consulatelor Franţei şi Germania o singură dată de cînd au fost reţinuţi în 2017. Ei au primit avocaţi din oficiu, însă nu au vorbit cu ei niciodată. Se poate face apel la decizie. Membrii staff-ului Ambasadelor celor două ţări au participat la procesul de Luni. Hermann a fost condamnată iniţial în Ianuarie la un an de închisoare pentru că a intrat în Irak ilegal. Întrebată de judecător dacă ea crede în ideologia ISIS, Hermann a răspuns negativ. Totuşi, ea a recunoscut anterior că a primit un salariu de 42 de dolari pe lună, lucru care confirmă apartenenţa sa la grupare.

Canicula continuă în Europa. Incendii, poluare cu ozon și un orologiu oprit

Mai multe regiuni din Europa se află încă de Luni sub efectele caniculei, care a provocat incendii forestiere în Portugalia şi în Spania, poluare cu ozon în Franţa şi oprirea ceasului din turnul impunătorului Dom din centrul Olandei, potrivit AFP şi EFE, potrivit agerpres.

Portugalia respiră un pic mai bine o dată cu revenirea, Duminică, sub nivelul de 45 de grade Celsius a temperaturilor care vor continua să scadă, potrivit Institutului portughez al mării şi atmosferei (IMPA). Cu toate acestea, la Monchique, incendiul de pădure declanşat Vineri în regiunea muntoasă din Sudul ţării continuă cu putere: oraşul s-a trezit Luni dimineaţă sub un nor gros de fum. Un hotel a fost evacuat preventiv. Incendiul, care a mobilizat aproape 1.100 de pompieri, 320 de vehicule, opt elicoptere de stingere a focului, a făcut 24 de răniţi dintre care unul grav în noaptea de Duminică spre Luni, potrivit echipelor de intervenţie.

În Spania, dezastrul este ţinut sub control. Pompierii spanioli au reuşit să ţină sub control incendiul care s-a declanşat Duminică la Almonaster la Real, în provincia Huelva, din Andaluzia (Sud-Vest), o regiune cu păduri de pin şi eucalipt. Situaţia a ”evoluat favorabil” în timpul nopţii datorită ”absenţei vîntului”, au anunţat pompierii din Andaluzia, care au mobilizat circa 200 de persoane şi 12 avioane pentru stingerea incendiilor. Valul de căldură a provocat moartea a trei persoane, două la Murcia şi una la Barcelona. Alte două persoane au fost spitalizate, una la Murcia care evoluează favorabil, şi alta la Cartagena, aflată în stare gravă, potrivit EFE. Valul de căldura a durat timp de şase zile cu temperaturi record în municipiile Huelva, Badajoz, Córdoba şi Sevilla unde staţiile meteo au înregistrat între 44 şi 46,6 grade.

În Olanda, canicula a oprit timpul la Utrecht Acele ceasului din turnul Domulului din Utrecht (în centrul ţării) au cedat din cauza temperaturilor ridicate şi nu se mai mişcă de Vineri dimineaţă de la 11:23. Piesele din metal din interiorul orologiului s-au dilatat blocînd mecanismul care datează din anul 1857. Ceasul urma să fie reparat Luni dimineaţă, cînd Olanda se confruntă din nou cu temperaturi ridicate de pînă la 34 de grade Celsius. În regiunea Rotterdam, scăderea nivelului rîurilor a avut ca efect pătrunderea unei cantităţi importante de apă sărată. Institutul naţional pentru gestionarea apelor (Rijkswaterstaat) a deschis barajele pentru a dirija apa dulce dinspre uscat spre direcţia mării, forţînd ambarcaţiunile venite din Germania să facă un ocol înainte de a putea intra în cel mai mare port european.

În Belgia, e mai rău decît la canicula din 1976 Nivelul caniculei din 1976 a fost depăşit Duminică, în cea de-a 51-a ”zi de Vară” pe parcursul căreia temperatura maximă a atins sau a depăşit 25 de grade Celsius. Recordul precedent datează din 1947, cînd au fost înregistrate 66 de zile de Vară. ”Un lucru demn de observat în dezechilibrul climatic pe care îl traversăm în prezent nu este atît de mult căldura, ci mai degrabă durata acestui episod de căldură”, a remarcat meteorologul David Dehenauw, din cadrul Institutului regal meteorologic (IRM), citat de cotidianul Le Soir.

Poluare cu ozon în Franţa. Temperaturile cele mai ridicate, Luni şi Marţi, au valori de 37 de grade Celsius la Bordeaux (Sud-Vest) şi 36 de grade Celsius la Paris sau Lyon (în Est). Această creştere a temperaturilor este însoţită de o creştere a poluării cu ozon, în special în regiunea pariziană, în Sudul şi Estul ţării, care va avea ca efect restricţii în ceea ce priveşte circulaţia autovehiculelor.

În Germania, din cauza căldurii, întoarcerea elevilor la şcoală nu a avut loc decît în timpul dimineţii de Luni, iar după-amiaza s-au desfăşurat cursuri la cel puţin trei şcoli din Trier, în landul Renania-Palatinat (Vest), unde temperaturile erau de 34 de grade Celsius, potrivit cotidianului Bild. Şi alte şcoli vor pune în aplicare aceeaşi procedură pentru reîntoarcerea în clase a unui milion de elevi în trei landuri germane. În cazul în care temperaturile vor fi sufocante în sălile de clasă, o altă opţiune ar fi o excursie în pădure.