REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (5 Decembrie 2022)

Ucraina aplică sancţiuni împotriva a 10 clerici de rang înalt care ar avea legături cu o biserică pro-Moscova

Ucraina aplică sancţiuni împotriva a 10 clerici de rang înalt care ar avea legături cu o biserică pro-Moscova pe motiv că au fost de acord să colaboreze cu autorităţile de ocupaţie ruse sau au justificat invadarea de către Moscova, a declarat serviciul de securitate, scrie Reuters, potrivit news.ro

Anunţul făcut este cel mai recent dintr-o serie de măsuri împotriva unei filiale ucrainene a Bisericii Ortodoxe, legată istoric de Moscova. Biserica Ortodoxă din Rusia susţine războiul.

Serviciile de securitate au declarat că cei 10 clerici au convenit în mod diferit să coopereze cu autorităţile de ocupaţie, au promovat naraţiuni pro-ruse şi au justificat agresiunea militară rusă în Ucraina.

Majoritatea clericilor, fie membri ai bisericii, fie strîns legaţi de aceasta, trăiesc în teritorii controlate de Rusia sau se află în străinătate, a spus serviciul.

Din regiunea Herson au fost îndepărtate și neutralizate peste 7.000 de capcane explosive

Un total de 7.042 de obiecte explozive au fost „îndepărtate și neutralizate” din regiunea Herson, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, informează mediafax.

Efortul pentru a scăpa zona de mine și alte capcane a continuat de la retragerea Rusiei din oraș luna trecută. Cei din serviciile de urgență ucrainene spun că au supravegheat aproape 700 hectare de teritoriu deschis, 60 kilometri de căi ferate și 326 de gospodării. Autoritățile îi îndeamnă pe toți cei care se întorc în Herson sau în zona din jurul acestuia să fie extrem de atenți, potrivit The Guardian. Soldații ruși au transformat întreaga regiune într-un cîmp minat, ceea ce ar putea face din Herson cea mai minată zonă din Ucraina.

Lucrările de deminare a regiunii ar putea dura luni, dacă nu chiar ani. Martorii și militarii declarau pentru The Guardian că rușii au lăsat mine și capcane peste tot.

Lituania a trimis încă două obuziere 2000s în Ucraina

Lituania a trimis încă două obuziere 2000s în Ucraina după ce le-a reparat, a anunţat Ministerul Apărării de la Vilnius, transmite DPA, potrivit agerpres

Începînd din Vară, în Lituania, funcţionează un centru de mentenanţă pentru vehicule de luptă, înfiinţat de doi mari producători germani de arme, Kraus-Maffei Wegmann şi Rheinmetall.

Pînă în prezent Lituania a reparat şase obuziere, a precizat Anusauskas. Ministerul Apărării lituanian a anunţat că au fost alocate 2 milioane de euro pentru reparaţii. Ultimele două obuziere reparate în Lituania au fost iniţial furnizate de Germania şi Ţările de Jos ca ajutor militar pentru Ucraina.

Poliţia moravurilor din Iran a fost dizolvată

Poliţia moravurilor din Iran, care în principal veghea la respectarea codului vestimentar de către femei, a fost dizolvată, a anunţat Duminică procurorul general iranian, transmite DPA, potrivit agerpres

”Poliţia moravurilor a fost dizolvată, dar autoritatea judiciară va continua să se ocupe de această provocare socială”, a declarat procurorul general Mohammed Jafar Montazeri, citat de cotidianul Shargh.

Nu au fost oferite detalii despre circumstanţele sau implementarea deciziei.

Analiştii sunt de părere că, deşi dizolvarea Poliţiei moravurilor nu înseamnă încetarea obligativităţii purtării vălului islamic de către femei în Iran, măsura reprezintă un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor în această ţară.

Putin nu este sincer în privința discuțiilor despre pace cu Ucraina în acest moment 

Președintele rus Vladimir Putin nu este sincer în privința discuțiilor de pace cu Ucraina în acest moment, a declarat subsecretarul american pentru Afaceri Politice, Victoria Nuland, informează mediafax.

Subsecretarul american pentru Afaceri Politice, Victoria Nuland, a vizitat Ucraina pentru a-și arăta sprijinul într-un moment în care Rusia încearcă să distrugă infrastructura energetică a țării, relatează Reuters.

„Diplomația este, evident, obiectivul tuturor, dar trebuie să ai un partener dispus să accepte. Și este foarte clar, fie că este vorba de atacurile energetice, fie că este vorba de retorica de la Kremlin și de atitudinea generală, că Putin nu este sincer sau pregătit pentru asta”, a declarat ea reporterilor.

Președintele american Joe Biden a declarat, Joi, că este pregătit să vorbească cu Putin dacă liderul rus este interesat să pună capăt războiului, dar ideea a eșuat rapid, cînd Kremlinul a spus că Occidentul trebuie să recunoască anexarea declarată de Moscova pentru patru regiuni ucrainene.

Această reacție din partea Rusiei, a spus Nuland, a arătat „cît de neserioși sunt” rușii.

Războiul din Ucraina va avea un ritm redus timp de cîteva luni

Experții americani în domeniul informațiilor susțin că în următoarele luni va exista un ritm redus al luptelor din Ucraina.

Avril Haines, director al National Intelligence, a declarat că atît Armata ucraineană, cît și cea rusă vor încerca să încerce să se reaprovizioneze și să se realimenteze pentru a se pregăti pentru o contraofensivă după Iarnă, astfel că luptele zilnice vor încetini.

Ea a spus, totuși, că nu există dovezi ale unei voințe ucrainene reduse de a rezista, în ciuda atacurilor asupra rețelei electrice și a altor infrastructuri critice pentru Iarnă, mai declarînd: „Vedem deja un fel de ritm redus al conflictului și ne așteptăm ca acest lucru să fie probabil ceea ce vom vedea în lunile următoare”.

Haines a spus că există totuși o întrebare cu privire la modul în care va arăta o nouă contraofensivă post-Iarnă pentru ruși. „De fapt, avem destul de mult scepticism cu privire la faptul că rușii vor fi sau nu vor fi de fapt pregătiți să facă acest lucru. Mă gîndesc mai optimist pentru ucraineni în acest interval de timp”.

Avril Haines a spus că economia Kievului a avut de suferit foarte mult, descriind-o ca fiind „devastatoare”, dar a adăugat că ea crede că președintele rus Vladimir Putin a fost surprins că forțele sale nu au realizat mai mult din punct de vedere militar.

„Cred că el devine mai informat cu privire la provocările cu care se confruntă Armata în Rusia, dar încă nu este clar, pentru noi, că el are o imagine completă în acest stadiu despre cît de provocate sunt…, vedem lipsuri de muniție, pentru moral, probleme de aprovizionare, logistică, o serie întreagă de preocupări cu care se confruntă”,

Șeful Pentagonului acuză Rusia de cruzime deliberată în Ucraina

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a acuzat Rusia de „cruzime deliberată” în războiul din Ucraina, afirmînd că Moscova vizează în mod intenționat civili, informează mediafax.

Lloyd Austin acuză Rusia că în războiul pe care îl duce în Ucraina vizează în mod intenționat persoane civile, acest lucru fiind caracterizat drept „cruzime deliberată”, potrivit Reuters.

„Cu o cruzime deliberată, Rusia pune în vizorul său civilii și țintele civile”, a declarat Austin, la Forumul național de apărare Reagan din Simi Valley, California.

„Atacurile rusești au lăsat copii morți, școli distruse și spitale distruse”, a spus el.

Poliția spaniolă spune că originea scrisorilor-capcană a fost orașul Valladolid

Poliția spaniolă a declarat că cele șase scrisori-capcană care au fost trimise către ținte importante au fost expediate din orașul Valladolid, situat în Nordul Spaniei, a relatat ziarul El Mundo, citat de Reuters, informează mediafax.

Scrisorile au fost trimise la ținte precum premierul Pedro Sanchez, Ambasada Ucrainei la Madrid, birouri guvernamentale, o companie de sateliți a Uniunii Europene și Ambasada SUA, între 24 Noiembrie și 2 Decembrie.

Majoritatea au fost dezamorsate, deși un angajat al Ambasadei Ucrainei a fost rănit ușor cînd unul dintre dispozitive s-a declanșat.

Marina americană a confiscat un convoi de arme plecat din Iran pentru Yemen

Marina SUA a anunţat confiscarea a unui milion de cartuşe, precum şi a lansatoare de rachete introduse ilegal, conform acesteia, pe navă din Iran către Yemen, relatează AFP, scrie news.ro

Marfa a fost descoperită „în timpul unei verificări a navei la îmbarcare”, a notat Flota a 5-a SUA cu sediul în Bahrain într-un comunicat, menţionînd că este „a doua confiscare majoră de arme într-un an” pe această rută maritimă.

Într-o declaraţie, viceamiralul Brad Cooper a acuzat Iranul de „transfer ilegal de ajutor letal” şi de „comportament destabilizator”. „Forţele navale americane lucrează pentru a preveni şi a perturba activităţile maritime periculoase şi iresponsabile din regiune”, a adăugat el.

Iranul admite că îi sprijină pe rebelii Houthi din Yemen, dar neagă că le-a furnizat arme.

Nava de pescuit interceptată transporta aproape 7.000 de lansatoare de rachete şi „propulsoare folosite pentru a lansa rachete RPG”, potrivit comunicatului.

Macron îi îndeamnă pe francezi să nu intre în panică dacă vor fi întreruperi de energie electrică în această Iarnă

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu există nici un motiv de panică în legătură cu posibilele întreruperi de energie electrică în această Iarnă, dar face apel la cetățeni să folosească mai puțină energie, relatează Sky News, informează mediafax.

Într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, Macron a negat că riscul de pene de curent s-ar datora gestionării inadecvate a programului de repornire a reactoarelor nucleare al companiei de stat EDF.

„În primul rînd, să fim clari: fără panică! Este legitim ca Guvernul să se pregătească pentru cazurile extreme, care ar însemna tăierea energiei electrice timp de cîteva ore pe zi, dacă nu avem suficientă energie”, a declarat liderul francez.

EDF s-a confruntat cu un număr fără precedent de întreruperi la flota sa de reactoare nucleare, reducînd producția nucleară la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, chiar în momentul în care Europa se străduiește să înlocuiască livrările de gaze rusești, pe care Moscova le-a întrerupt ca represalii la sancțiunile impuse de UE pentru invazia sa în Ucraina.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
07.04.24 - 00:04
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
09.04.24 - 12:16
06.04.24 - 13:46
09.04.24 - 12:15