REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (4 Februarie 2021)

China s-a opus declarației ONU de condamnare a loviturii de stat din Myanmar

China a blocat o declarație comună a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) de a condamna lovitura de stat din Myanmar, scrie BBC. Aung San Suu Kyi, șefa partidului Liga Națională pentru Democrație (LND), aflat la guvernare în Myanmar, a fost arestată de Armată împreună cu alți oficiali ai acestui partid iar întreaga autoritate aparține acum Armatei, care a declarat stare de urgență pe o perioadă de un an. Lovitura de stat are loc într-o țară care s-a aflat sub o dictatură militară tiranică vreme de 49 de ani.

După ce liderul de facto Aung San Suu Kyi şi alţi politicieni au fost reținuți la primele ore ale zilei de Luni, liderii loviturii de stat au format un Consiliu Suprem care conduce țara.

Consiliul de Securitate al ONU s-a întîlnit Marţi, însă nu a reuşit să ajungă la un acord privind o declaraţie comună, după ce China, membru permanent cu drept de veto, a spus că nu o susţine. Înainte de discuţii, trimisul special ONU pentru Myanmar, Christine Schraner, a condamnat ferm preluarea puterii de către Armata care a refuzat să accepte rezultatul alegerilor generale care au avut loc în noiembrie. Potrivit BBC, oficialul ONU a susținut că este clar faptul că „rezultatul alegerilor a reprezentat o victorie zdrobitoare” pentru partidul lui Aung San Suu Kyi. Prin blocarea declarației de condamnare a loviturii de stat, China își exprimă în mod tacit sprijinul față de acțiunile Armatei din ultimele zile, a declarat Elliott Prasse-Freeman, expert de la Universitatea din Singapore.

SUA au aprobat, la rîndul lor, prelungirea Tratatului New START cu Rusia pentru o perioadă de cinci ani

SUA au aprobat, la rîndul lor, prelungirea Tratatului New START cu Rusia pentru o perioadă de cinci ani, a anunţat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, relatează Reuters şi AFP. „Prelungirea Tratatului New START asigură că avem limite verificabile pentru ICBM (rachete balistice intercontinentale), SLBM (rachete balistice lansate de pe submarine) şi bombardiere grele pînă pe 5 Februarie 2026”, a menţionat Blinken într-un comunicat. Administraţia Preşedintelui Joe Biden a anunţat, luna trecută, că va prelungi Tratatul New Start. Tratatul pentru controlul armelor, care urma să expire pe 5 Februarie, limitează la 1.550 fiecare numărul de focoase nucleare strategice pe care le pot desfăşura SUA şi Rusia. Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, la 29 Ianuarie, prelungirea cu cinci ani a Tratatului New START.

UE alocă 4 miliarde de euro pentru combaterea cancerului

Uniunea Europeană a prezentat un plan de combatere a cancerului, ce prevede 4 miliarde de euro pentru finanţarea programelor de prevenţie, cercetare şi tratare în interiorul UE, ca parte a proiectului său mai larg „Europa Sănătăţii”, relatează France Presse. „Din păcate, avem astăzi, în UE, niveluri diferite de acces la programe de prevenţie, rate diferite de depistare precoce, diagnostic, tratament şi supravieţuire. Este nescuzabil”, a declarat comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides, într-o conferinţă de presă. „Vrem să ne asigurăm că toţi bolnavii au aceleaşi şanse de supravieţuire, oriunde ar trăi”, a adăugat ea.

Scopul este ca pînă în 2025, cel puţin 90% dintre cei calificaţi pentru depistarea cancerului de colon, de sîn sau de col uterin să poată avea acces la ele. Bruxellesul intenţionează să-şi extindă sprijinul pentru depistarea cancerelor gastrice, de prostată şi de plămîni. De asemenea, UE doreşte să coordoneze mai bine sistemele europene de sănătate, organizînd pînă în 2025 o reţea transnaţională de „centre de tratament oncologic” recunoscute, la care 90% dintre pacienţi ar trebui să aibă acces pînă în 2030.

Cei care s-au vindecat de COVID-19 au dezvoltat anticorpi pentru cel puţin şase luni

Aproape toate persoanele infectate anterior cu COVID-19 au prezentat niveluri ridicate de anticorpi pentru cel puţin şase luni, care i-ar putea proteja de reinfectare, conform rezultatelor unui important studiu realizat în Marea Britanie, informează Reuters. Oamenii de ştiinţă au declarat că studiul, care a evaluat nivelurile de infectare anterioară cu COVID-19 în rîndul populaţiei din Marea Britanie, precum şi intervalul de timp în care anticorpii au persistat în corpul persoanelor infectate, ar oferi o oarecare asigurare cu privire la raritatea cazurilor de reinfectare.

”Marea majoritate a persoanelor prezintă anticorpi detectabili cel puţin şase luni după infectarea cu coronavirus”, a declarat Naomi Allen, profesoară şi cercetătoare principală la proiectul UK Biobank, în cadrul căruia a fost efectuată cercetarea. În rîndul participanţilor cu rezultate pozitive la testele pentru depistarea infectării anterioare cu COVID-19, 99% au prezentat anticorpi la SARS-CoV-2 timp de trei luni, potrivit rezultatelor cercetării. După încheierea celor şase luni de monitorizare în cadrul studiului, 88% dintre aceştia aveau încă anticorpi.

Cercetarea Biobank UK a constatat, de asemenea, că proporţia populaţiei din Marea Britanie cu anticorpi COVID-19 – cunoscută sub numele de seroprevalenţă – a crescut de la 6,6% la începutul perioadei de studiu, în Mai/Iunie 2020, la 8,8% pînă în Noiembrie/Decembrie 2020, notează Reuters.

Eurodeputaţii FIDESZ se plîng în Parlamentul European de intimidarea ungurilor din Ucraina

Eurodeputaţi din partidul aflat la putere în Ungaria, FIDESZ, i s-au adresat lui David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, pentru a-i sesiza „intimidarea continuă” a etnicilor ungari care trăiesc în Ucraina, relatează agenţia de ştiri MTI, potrivit agerpres. Într-o scrisoare semnată de Kinga Gal şi Tamas Deutsch, liderii delegaţiei FIDESZ în cadrul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European fac trimitere şi la alte scrisori către Sassoli şi atrag atenţia asupra „acţiunii nejustificate şi violente” a serviciilor de securitate ucrainene împotriva instituţiilor care asigurau servicii de catering pentru etnicii ungari în luna Noiembrie a anului trecut.

În aceeaşi perioadă de timp, un site extremist ucrainean a plasat-o pe eurodeputata FIDESZ Andrea Bocskor pe o „listă a morţii”, mai susţin semnatarii scrisorii. Ei acuză autorităţile ucrainene că nu au reuşit să ia măsuri în nici unul dintre aceste cazuri. În evoluţii mai recente, eurodeputaţii ungari susţin că, înainte de vizita ministrului de Externe Peter Szijjarto în Ucraina, au fost trimise ameninţări Ambasadei Ungariei la Kiev şi Consulatelor ungare de la Ujhorod şi Berehove, precum şi altor instituţii ungare. Scrisorile erau semnate de „patrioţi ucraineni” şi ameninţau cu „vărsări de sînge de proporţii” în rîndul ungurilor dacă Szijjarto intră în ţară, menţionează eurodeputaţii, potrivit MTI. Ambasada Ungariei a trimis Poliţiei o sesizare pe această temă.

Eurodeputaţii Gal şi Deutsch i-au cerut lui Sassoli să emită un comunicat în care să condamne ameninţările cu moartea împotriva colegei lor Andrea Bocskor. Ei susţin că o astfel de „intimidare fără precedent a unui coleg eurodeputat” nu trebuie lăsată fără răspuns de preşedintele PE. „În lumina practicilor obişnuite ale acestei instituţii, o ameninţare cu moartea depăşeşte cu mult limitele de la care preşedintele ar trebui să facă o declaraţie în plenară”, se mai menţionează în scrisoare, potrivit MTI.

Rusia vrea să-şi lărgească producţia de vaccin în mai multe ţări

Rusia vrea să crească producţia vaccinului său Sputnik V în străinătate, a declarat, Miercuri, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, a doua zi după publicarea rezultatelor bune ale vaccinului în revista ştiinţifică The Lancet, relatează AFP. „În viitorul foarte apropiat, intenţionăm să începem producţia în alte ţări pentru a satisface cererea crescîndă într-un număr tot mai mare de ţări”, a declarat Dmitri Peskov în cadrul unei conferinţe de presă. Studiul publicat Marţi de revista medicală The Lancet, validat de experţi independenţi, stabileşte eficacitatea vaccinului rusesc la 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19.

Vaccinul rusesc a fost privind mult timp cu neîncredere din cauza lipsei de date ştiinţifice publice. Cu toate acestea, Sputnik V a fost deja aprobat în circa 15 ţări: foste republici sovietice, precum Belarus şi Armenia, aliaţi precum Venezuela şi Iran, dar şi în Argentina, Algeria, Tunisia şi Pakistan. În loc să exporte, Moscova vrea să dezvolte parteneriate de producţie. În acest moment, Kazahstanul, India, Coreea de Sud şi Brazilia produc Sputnik V, însă nu toate îl folosesc. Rusia a început, de asemenea, procedura de omologare pe lîngă Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Cancelarul german Angela Merkel s-a arătat, Marţi, deschisă la accesul vaccinurilor din Rusia pe piaţa europeană în anumite condiţii.

Danemarca va avea în cîteva luni un paşaport digital pentru persoanele vaccinate

Autorităţile daneze au anunţat că în 3 sau 4 luni vor avea pregătit un paşaport digital pentru cei care au fost vaccinaţi anticoronavirus cu scopul de a accelera redeschiderea activităţilor, transmite EFE, potrivit agerpres. De la sfîrşitul lunii Februarie, pe platforma online pe care se află datele lor medicale personale, danezii vor putea consulta informaţii cu privire la vaccinare. ”Va fi ca un paşaport suplimentar pe care o persoană îl va avea salvat în telefonul său mobil şi care va dovedi că persoana respectivă a fost vaccinată. Ca ţară, trebuie să ştim să profităm de avantajele digitale pe care le avem. Putem fi primii din lume care să-l avem”, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul de Finanţe interimar Morten Bodskov, care a adăugat că, odată ce soluţia digitală va fi gata, va trebui să se discute cum anume poate fi folosit acest paşaport, ceea ce va depinde şi de situaţia epidemiologică din ţară.

Serghei Lavrov: „Isteria țărilor occidentale pe subiectul Navalnîi depășește orice limită”

"Isteria" ţărilor occidentale cu privire la procesul şi condamnarea ulterioară a opozantului rus Aleksei Navalnîi depăşeşte orice limită şi relevă o atitudine părtinitoare, a declarat, Miercuri, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, citat de agenţiile de presă EFE şi Interfax. ”Isteria pe care am văzut-o în timpul procesului judiciar în cazul Navalnîi depăşeşte orice limită. Societăţii i se ascunde că în Occident legile privind manifestaţiile, mitingurile şi diverse proteste sunt mai severe decît cele din Rusia”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, citat de Agerpres.

Justiţia rusă l-a condamnat, Marţi, pe opozantul Aleksei Navalnîi la trei ani şi jumătate de închisoare, comutînd de fapt o sentinţă cu suspendare din 2014, care la vremea respectivă fusese calificată drept arbitrară de către CEDO. Din condamnare vor fi scăzute lunile în care Navalnîi s-a aflat în arest la domiciliu, opozantului rus rămînîndu-i astfel să execute doi ani şi opt luni de închisoare.

Trump are ”propria lui săptămînă” într-un orăşel din Florida

Orăşelul Frostproof, situat în centrul statului american Florida, a declarat oficial prima săptămînă din luna Februarie drept ”Săptămîna Donald J. Trump”, prima iniţiativă de acest tip din întreaga ţară, au anunţat autorităţile locale, citate de EFE, potrivit agerpres. ”Este oficial. Săptămînă fericită Donald J. Trump în oraşul Frostproof! Prima de acest fel. Între 1 şi 6 Februarie”, a scris pe Facebook viceprimarul oraşului, Austin Gravley. Conducătorii orăşelului cu circa 3.000 de locuitori s-au reunit luni noaptea pentru a oficializa iniţiativa, al cărei text a fost postat pe Facebook de către Gravley. Potrivit textului, fostul Preşedinte Trump a obţinut sprijinul a 76,43% din alegătorii din Frostproof la alegerile prezidenţiale din Noiembrie 2020. Parlamentarul de Florida Anthony Sabatini a fost prezent la Primăria din Frostproof în momentul anunţului. Sabatini a căpătat notorietate în Ianuarie cînd a propus schimbarea numelui unei autostrăzi din Florida, din U.S. 27 în ”President Donald J. Trump Highway”.

”Această mare autostradă străbate inima statului pe care Preşedintele Trump îl numeşte căminul său”, a scris pe Facebook republicanul Sabatini, membru al Camerei Reprezentanţilor din Florida. El consideră că a schimba numele autostrăzii U.S. 27 în Autostrada preşedintelui Donald J. Trump înseamnă a-l onora ”pe cel mai mare Preşedinte” pe care – în opinia sa – l-a avut vreodată America, şi intenţionează să prezinte lucrurile în aceşti termeni în Congresul SUA.

Presa locală semnalează că nu ar fi prima dată cînd o autostradă va fi numită după un fost Preşedinte. În California, există, din 2018, o autostradă ce poartă numele fostului Preşedinte democrat Barack Obama, mai multe autostrăzi din diferite state poartă numele fostului Preşedinte republican Ronald Reagan, iar un nod rutier din Texas poartă numele fostului Preşedinte republican George H.W. Bush. 

China vrea să-i facă pe băieți mai “masculini”, deoarece au devenit prea efeminați

China plănuiește să mărească numărul de ore de sport din școli pentru a-i face pe băieți mai “bărbați”. Aceasta a deschis o dezbatere între cei care cer mai multă diversitate și cei care sprijină o societate mai masculină, potrivit Reuters. Ministerul Educației a afirmat că vrea să mărească numărul de profesori de educație fizică și să reformeze orele de sport pentru a spori “masculinitatea” elevilor. Planul a venit ca răspuns la o propunere din luna Mai a anului trecut din partea Conferinței Populare Consultative a Chinei, un organism al Guvernului ce dorea ajutor în cazul băieților care au devenit prea delicați, timizi și efeminați după ce au fost școliți în mare parte de profesoare, potrivit Ministerului.

La fel ca majoritatea națiunilor asiatice, China are o tendință tradițională de a favoriza fiii, iar decenii în care politica creșterii unui singur copil a predominat a dus la ceea ce unii oameni văd ca o cocoloșire a băieților de către părinți. Însă ideea de a întări băieții prin activitate fizică a primit validare în ultimii ani. Unii părinți înstăriți, îngrijorați că fiii lor sunt prea sensibili, îi trimit în tabere private care promit să îi transforme în bărbați “adevărați” prin antrenamente în stil militar.

Agenția de stat Xinhua, care a citat experți, spune că a construi “masculinitate” nu ar trebui să fie despre sublinierea diferențelor de gen ci despre dezvoltarea unui fizic sănătos și putere interioară.