REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (3 Octombrie 2022)

Curtea Constituţională din Rusia consideră legală anexarea celor patru teritorii ucrainene

Curtea Constituţională rusă a considerat, Duminică, legale tratatele de anexare de teritorii ucrainene semnate, Vineri, la Kremlin, de preşedintele Vladimir Putin şi de liderii separatişti din aceste teritorii ucrainene ocupate – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, transmit AFP şi EFE, potrivit agerpres.

Curtea Constituţională ”recunoaşte că tratatul internaţional semnat între Rusia şi Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie este în consonanţă cu Constituţia Federaţiei Ruse”, se menţionează în fiecare dintre cele patru avize legale publicate de Tribunal pe pagina sa web.

Curtea Constituţională a Federaţiei Ruse a admis, Sîmbătă, spre analiză, solicitarea prezentată de preşedintele Vladimir Putin.

Tribunalul confirmase, Sîmbătă, pe pagina sa de internet, că urma să studieze constituţionalitatea celor patru solicitări transmise în cursul dimineţii de locatarul de la Kremlin.

SUA și Iranul au negociat un schimb de prizonieri

O ţară din regiune a mediat negocierile dintre Iran şi Statele Unite pentru eliberarea simultană a prizonierilor din ambele tabere. Statul care a mediat negocierile a preferat să rămînă anonim. Iranul speră că eliberarea prizonierilor americani va mai reduce din sancţiunile dure impuse de SUA, informează mediafax.

Un moderator regional a mediat negocierile dintre Iran şi Statele Unite, care au convenit eliberarea simultană a tuturor prizonierilor aflaţi în custodie. Numele statului implicat în negocieri nu a fost dezvăluit.

Recent, Teheranul a îngăduit unui om de afaceri iraniano-american să iasă în permisie din închisoare pentru o săptămînă.

„În ultimele săptămîni, s-au purtat negocieri intensive, cu medierea unui partener regional, pentru eliberarea prizonierilor iranieni şi americani. Miliarde de dolari din activele îngheţate ale Iranului din cauza sancţiunilor SUA vor fi eliberate în curînd”, a precizat un oficial iranian.

Iranul era pregătit încă din luna August pentru schimburi de prizonieri. Relaţiile SUA-Iran par să se îmbunătăţească, după ce Washingtonul a solicitat eliberarea tuturor americanilor încarceraţi de adversarul său din Orientul Mijlociu şi acesta a dat semne de bunăvoinţă.

Teheranul a solicitat eliberarea a peste o duzină de iranieni închişi în Statele Unite, inclusiv a şapte cetăţeni iraniano-americani cu dublă cetăţenie, doi iranieni cu reşedinţă permanentă în SUA şi patru cetăţeni iranieni fără statut legal în Statele Unite.

Camioanele înmatriculate în statele membre UE vor fi interzise în Rusia începînd cu 10 Octombrie

Circulaţia camioanelor înmatriculate în statele membre ale Uniunii Europene va fi interzisă în Rusia începînd cu 10 Octombrie, a anunţat Moscova, ca o reacţie la interdicţia UE privind camioanelor ruseşti intrată în vigoare în urmă cu mai multe luni, transmite dpa, potrivit agerpres. 

Interdicţia priveşte camioanele prin care se realizează schimburi comerciale bilaterale între ţările UE şi Rusia, precum şi tranzitul sau intrarea camioanelor din ţări terţe.

Hotărîrea priveşte, de asemenea, camioanele provenind din Marea Britanie, Norvegia şi Ucraina.

Interdicţia va rămîne în vigoare pînă la 31 Decembrie 2022.

Ţările europene au interzis ieşirea camioanelor din Belarus şi Rusia pe 8 Aprilie.

Două treimi dintre adulţii din SUA nu intenţionează să-şi facă în curînd o doză booster anti-COVID-19

Aproximativ două treimi dintre adulţii din Statele Unite nu intenţionează să-şi facă în curînd o doză booster de vaccin anti-COVID-19, potrivit unui sondaj realizat de Kaiser Family Foundation (KFF), o organizaţie nonprofit în domeniul Sănătăţii, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Doar o treime dintre adulţii chestionaţi au afirmat că fie au primit deja o doză booster, fie intenţionează să-şi facă o nouă doză de vaccin cît mai curînd posibil, potrivit sondajului.

Noile vaccinuri Pfizer/BioNTech şi Moderna, adaptate pentru a viza atît subvariantele Omicron cît şi tulpina iniţială, au fost autorizate de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA la sfîrşitul lunii trecute.

Aproximativ 18% dintre cei chestionaţi au afirmat că vor aştepta şi vor vedea dacă vor face noua doză booster, în timp ce 10% au spus că se vor vaccina doar dacă li se va cere.

Circa 12% dintre adulţii chestionaţi au spus că nu vor face cu siguranţă o nouă doză de vaccin, în timp ce 27% au spus că nu sunt eligibili deoarece nu au fost vaccinaţi cu schema de bază.

Aproximativ 7,6 milioane de persoane au primit noile vaccinuri împotriva Omicron în primele patru săptămîni de cînd au devenit disponibile, au anunţat Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA. Această cifră reprezintă aproximativ 3,5% din cei 215,5 milioane de locuitori din Statele Unite cu vîrsta peste 12 ani, care sunt eligibili pentru primi dozele booster deoarece au fost vaccinaţi cu schema de bază.

Un mare complex penitenciar a fost inaugurat la periferia Bruxelles-ului

Autorităţile belgiene au inaugurat, la Bruxelles, un mare complex penitenciar care poate primi peste 1.200 de deţinuţi şi care ar urma să înlocuiască mai multe închisori vechi de peste un secol, aflate într-o stare avansată de degradare, informează AFP, potrivit agerpres

Prezentat de Guvern ca un „sat penitenciar” care îi primeşte pe deţinuţi în „mici unităţi de locuit”, închisoarea din Haren, un cartier periferic al Capitalei Bruxelles, este cel mai mare complex penitenciar construit pînă acum în Belgia.

Lansat în 2008, proiectul a devenit rapid subiect de controverse. Locuitorii şi asociaţiile au criticat aspectul său supradimensionat şi „hiper-sigur”.

Guvernul a apărat proiectul, prezentîndu-l ca pe o infrastructură unică, capabilă să răspundă unei triple provocări: reducerea recidivei, îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi „eliminarea supraaglomerării penitenciarelor pînă în 2030”.

Belgia a fost deja condamnată de mai multe ori de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în dosare legate de condiţiile de viaţă ale prizonierilor.

Cu o populaţie de 11,5 milioane de locuitori, Belgia are în prezent 11.016 deţinuţi (dintre care 96% sunt bărbaţi) şi 9.736 de locuri în penitenciare, ceea ce înseamnă o rată de ocupare a închisorilor de 114%, potrivit Ministerului Justiţiei. În Haren,”obiectivul este ca 75% dintre deţinuţi să fie plasaţi într-o unitate de locuit cu regim semi-deschis”.

Aceştia vor fi împărţiţi în grupuri de „aproximativ treizeci de persoane”, în funcţie de profilul lor infracţional, a subliniat ministrul Justiţiei Vincent Van Quickenbrone. Pe lîngă aceste „unităţi de locuit”, noua închisoare are o zonă de înaltă securitate unde ar urma să fie găzduiţi, în această Toamnă, inculpaţii din procesul atentatelor de la Bruxelles, din Martie 2016 (soldate cu 32 de morţi), inclusiv jihadistul francez Salah Abdeslam.

Venezuela şi Statele Unite au efectuat un schimb de prizonieri

Venezuela şi Statele Unite au efectuat un schimb de prizonieri. Şapte cetăţeni americani au fost eliberaţi în schimbul a două rude ale Preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, informează mediafax.

Venezuela a eliberat şapte cetăţeni americani în schimbul punerii în libertate de către SUA a două rude ale Preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro. Cinci directori ai companiei petroliere Citgo Petroleum, veteranul de marină Matthew Heath şi un alt cetăţean american pe nume Osman Khan au fost schimbaţi cu doi dintre nepoţii Preşedintelui venezuelean, condamnaţi pentru trafic de droguri în Statele Unite.

Administraţia Biden este pusă sub presiune să elibereze tot mai mulţi cetăţeni americani încarceraţi peste graniţele ţării, după cazul baschetbalistei Brittney Griner, închise în Rusia.

Guvernul lui Maduro a declarat că doi tineri venezueleni deţinuţi „pe nedrept” în Statele Unite au fost puşi în libertate, iar cetăţenii americani oferiţi la schimb au fost eliberaţi din „motive umanitare”, relatează Reuters.

Schimbul nu a modificat politica SUA faţă de Venezuela, a precizat un purtător de cuvînt al Administraţiei Biden.

Cel puţin alţi patru americani sunt încă reţinuţi în Venezuela, inclusiv doi foşti membri ai forţelor speciale ale Armatei americane, Luke Denman şi Airan Berry, care au fost arestaţi în 2020, în timpul unui raid care viza înlăturarea lui Maduro.

Liderii UE vor discuta, la summitul de la Praga, despre securitatea infrastructurilor critice

Liderii Uniunii Europene vor lua în discuţie securitatea infrastructurilor critice ale UE, cu prilejul summitului lor informal de săptămîna viitoare, a anunţat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după avarierea gazoductelor Nord Stream, pe care oficialii europeni au descris-o drept un sabotaj, informează Reuters şi AFP, potrivit agerpres

”Sabotarea gazoductelor Nord Stream este o ameninţare la adresa UE. Suntem hotărîţi să garantăm securitatea infrastructurii noastre critice. Liderii vor aborda această problemă la viitorul summit la Praga”, a scris pe Twitter Charles Michel, după o întîlnire cu premierul danez Mette Frederiksen.

Liderii statelor UE se vor reuni în Capitala cehă Vineri, 7 Octombrie.

Rusia îl acuză pe președintele CIO că încalcă principiile Jocurilor Olimpice

Rusia l-a acuzat pe șeful Comitetului Internațional Olimpic (CIO) că a încălcat principiile Jocurilor Olimpice, sugerînd că sportivilor ruși li s-ar putea permite să revină în competiții cu condiția să nu susțină invazia Ucrainei, informează Reuters, informează mediafax.

„Principala sarcină a mișcării olimpice internaționale este de a oferi sportivilor acces egal la participarea la Jocurile Olimpice, indiferent de opiniile și religiile, tradițiile și cetățenia lor”, a declarat ministrul rus al Sportului Oleg Matytsin, citat de agențiile din Rusia.

Acesta a mai spus că Rusia va continua să discute cu CIO și speră că acesta își va schimba poziția. „Ultima declarație a lui Bach este contrară principiilor olimpice”, a spus el.

În Februarie, CIO a emis îndrumări pentru a elimina din competiții sportivii din Rusia și Belarus.

Bach, explicînd modul de gîndire al CIO, a declarat pentru ziarul italian Corriere della Sera: „Nu este vorba de a avea neapărat Rusia înapoi. Este vorba despre a avea din nou în competiție sportivi cu pașaport rusesc care nu susțin războiul. Acest război nu a fost declanșat de sportivii ruși”.

Rusiei i s-a interzis să concureze sub drapelul său sau să se cînte imnul său național ca pedeapsă pentru cazuri de dopaj.

Regele Charles al Marii Britanii nu va participa la summitul privind schimbările climatice COP27 din Egipt

Regele Charles al Marii Britanii nu va participa la summit-ul internaţional COP27 privind schimbările climatice care va avea loc luna viitoare în Egipt, în ciuda angajamentului Suveranului în ceea ce priveşte problemele de mediu, informează DPA şi PA Media.

Potrivit The Sunday Times, prim-ministrul britanic Liz Truss a obiectat în legătură cu participarea Regelui Charles la summit în timpul unei audienţe desfăşurate la Palatul Buckingham luna trecută. Nici biroul de presă al premierului şi nici Palatul nu au comentat asupra articolului de presă potrivit căruia Regele ar fi dorit să ţină un discurs adresat delegaţilor reuniţi în staţiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roşie.

O sursă guvernamentală a spus că este ''ridicolă'' sugestia potrivit căreia prim-ministrul ''dă ordine'' Monarhului. Cu toate acestea, în mod tradiţional, toate vizitele oficiale peste graniţe ale membrilor Familiei Regale sunt efectuate în conformitate cu avizul Guvernului.

Se pare că, după ce a fost cerut avizul Guvernului, s-a convenit că nu ar fi ocazia potrivită pentru prima vizită în străinătate a lui Charles în calitate de Suveran.
Potrivit sursei, decizia a fost luată la recomandarea Guvernului şi ''în spiritul unei atenţii permanente a faptului că, în calitatea sa de Rege, acţionează la recomandarea guvernului''. (AGERPRES)

Recucerirea oraşului Liman de către Ucraina, crucială pentru regiunea vecină Lugansk

Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, din Sud-Estul Ucrainei, a declarat că recucerirea oraşului Liman, din regiunea vecină Doneţk, este unul dintre factorii cruciali pentru recuperarea teritoriilor pierdute în Lugansk, a transmis Duminică Reuters.
"Eliberarea acestui oraş în regiunea Doneţk este unul dintre factorii cruciali pentru eliberarea în continuare a regiunii Lugansk", a scris Hardai pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Provinciile Lugansk şi Doneţk formează regiunea Donbas din Estul Ucrainei, unde lupte grele între forţele ucrainene şi trupele de invazie ruse au loc de luni bune.