REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (3 Iunie 2021)

Violenţele antisemite în Regatul Unit, la un nivel fără precedent în luna Mai

”O creştere înspăimîntătoare a atacurilor antisemite din Regatul Unit în luna Mai a depăşit orice am văzut pînă acum”, a anunţat Community Security Trust (CST), potrivit dpa, scrie agerpresAstfel, în perioada 8-27 Mai, CST a consemnat 325 de incidente antisemite, depăşind totalul lunar de cînd sunt recenzate acest tip de incidente. Vîrful acestor atacuri a fost legat de escaladarea violenţelor în Israel şi Fîşia Gaza. Această creştere a fost alimentată de reacţiile antisemite la acest conflict. Campaign Against Antisemitism a menţionat că printre actele antisemite se află violenţele fizice, vandalismul, scandările, sloganurile de la mitinguri, abuzurile în social media şi ameninţările la adresa copiilor evrei în şcoli ca exemple ale ostilităţii faţă de comunitatea evreiască.

În unul dintre incidente, un bărbat a oprit elevi de liceu evrei şi i-a ameninţat că îi loveşte cu pumnul dacă ei nu spun că susţin Palestina. Într-un alt caz, un rabin a fost atacat lîngă sinagoga sa, în Nordul Londrei. În aceeaşi zi, patru bărbaţi au fost arestaţi şi ulterior eliberaţi pe cauţiune, după ce pasagerii dintr-un convoi cu drapele palestiniene au folosit un limbaj agresiv şi au scandat sloganuri antisemite în zona St John’s Wood din Londra. Precedentul record al actelor antisemite a fost înregistrat în Iulie 2014, perioadă în care violenţele din Orientul Mijlociu au escaladat.

Mii de părinţi olandezi dau în judecată TikTok şi cer despăgubiri

Mii de părinţi olandezi cer despăgubiri pentru copiii lor de la operatorii cunoscutei platforme video TikTok, relatează dpa, potrivit agerpres. În total, solicitările pentru despăgubiri se ridică la peste 1,4 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari), a anunţat Fundaţia olandeză pentru Informaţii de Piaţă şi Cercetare (SOMI). Conform propriilor informaţii, în acest caz sunt implicaţi peste 64.000 de părinţi. Motivul invocat a fost că TikTok colectează date de la minori pentru a le prezenta publicitate direcţionată fără a le cere permisiunea. În plus, copiii sunt expuşi la pericole prin aşa-numitele provocări, în care utilizatorii platformei îşi cer reciproc să se lanseze în acte riscante. Conform informaţiilor proprii, fundaţia SOMI este o organizaţie non-profit dedicată protejării drepturilor fundamentale ale utilizatorilor de servicii online.

TikTok este deţinută de grupul chinez ByteDance. Operatorul platformei a declarat anterior că a luat măsuri pentru a asigura siguranţa tinerilor utilizatori. Conform condiţiilor de utilizare ale TikTok, minorii au nevoie de consimţămîntul tutorilor legali. Copiii sub 13 ani nu au, în general, autorizarea să folosească acest serviciu. Compania subliniază, de asemenea, pe site-ul său că este controlată confidenţialitatea utilizatorilor, astfel încît aceştia să poată ”alege setările corecte pentru ei”. În Aprilie, militanţi pentru drepturile copilului din Marea Britanie au iniţiat un proces similar cu cel iniţiat acum în Olanda. La sfîrşitul lunii Mai, Comisia Europeană a anunţat o revizuire a practicilor comerciale ale TikTok. În urma unui avertisment din partea Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC) privind încălcările drepturilor consumatorilor din UE, a fost lansat un dialog formal cu TikTok, a anunţat Comisia pe 28 Mai. Printre altele, Comisia a menţionat ”tehnici de publicitate agresive care îi vizează pe copii” ca fiind ”practici îngrijorătoare” ale TikTok.

Femeile din Cehia îşi vor putea alege numele de familie fără sufixul ”-ova”

O schimbare istorică se prefigurează în Cehia, după ce Camera Deputaţilor a aprobat Miercuri un amendament care le permite femeilor să aleagă forma masculină sau feminină a numelui lor de familie, relatează dpa, potrivit agerpres. Pînă acum, la fel ca în cazul altor limbi slave, femeile trebuiau să aibă un nume de familie cu terminaţia la feminin „-ova”: Dacă numele soţului este Novak, atunci soţia şi fiicele sale poartă numele Novakova. Însă acest lucru s-ar putea schimba în curînd după ce 91 de parlamentari au votat în favoarea acestei schimbări, în timp ce 33 au votat împotrivă. Pentru ca testul de lege să poată fi promulgat este nevoie de aprobarea Senatului. Pînă acum, doar femeile care se căsătoreau cu cetăţeni străini şi cu membri ai minorităţilor naţionale, precum grupul etnic german, erau scutite de la această reglementare.

Cu toate acestea, criticile faţă de această regulă tradiţională au crescut în ultimii ani. Fostul ministru al Justiţiei, Helena Valkova, s-a referit la un „semn de inegalitate” şi la o reglementare absurdă în zilele noastre. În limba cehă, terminaţia „-ova” este folosită chiar şi pentru numele străine. Astfel, cancelarul german Angela Merkel devine Angela Merkelova în ziarele din Cehia. Pe de altă parte, iniţiativa legislativă a Partidului Piraţilor, partid antisistem, de a se renunţa la indicarea genului pe cărţile de identitate în viitor nu a obţinut aprobarea Camerei Deputaţilor.

120 de germani vor primi 1.200 de euro pe lună, fără să muncească

Experiment social inedit în Germania. 122 de persoane vor primi cîte 1.200 de euro pe lună, timp de trei ani, fără a fi nevoite să muncească pentru acești bani. Miercuri a început experimentul social menit să afle ce se întîmplă dacă oamenii au un venit minim garantat. Vor cheltui ei acești bani, vor face economii? Studiul este derulat de un ONG care vrea să mai afle dacă avînd acest venit asigurat oamenii vor munci mai puțin, deloc, sau dimpotrivă, vor continua să lucreze ca înainte? Proiectul a fost lansat anul trecut și la el au aplicat două milioane de persoane. La final, au rămas cei 122 de beneficiari ai cecului de 1.200 de euro pe lună. Banii vin de la 150 de mii de donatori. În total este vorba de 5 milioane de euro.

Apologeții conceptului susțin că un venit universal, dincolo de beneficiul direct de unui sprijin pentru săraci, va îmbunătăți sistemul de asistență socială și chiar poate aduce reduceri de costuri. S-ar înlocui schemele complexe de ajutoare existente, care presupun cheltuieli administrative mari. Va fi practic mai eficient. De asemenea, dacă va fi universală, va fi eliminată frauda de la formele actuale de asistență socială. În privința descurajării muncii nu ar fi o problemă, pentru că venitul adus de o slujbă asigură suplimentul de bani. Lista contrar-argumentelor este mai lungă. Un pericol iminent ar fi că apariția unui astfel de venit pentru toți cetățenii va produce de fapt o explozie de cerere cu efect inflaționist. Pur și simplu, toată lumea va avea dintr-odată un nou venit disponibil pe care îl va cheltui. Și, de fapt, venitul universal de bază, făcut să scoată oamenii din sărăcie, nu ar face decît să ridice pragul sub care este considerată sărăcia. Apoi, introducerea unui sistem de asistență socială generos ar reduce semnificativ resursele publice pentru alte domenii – Sănătate, Educație. Iar o subfinanțare a acestora va crea probleme acute în viitor, care pun în pericol chiar existența acestui venit universal de bază.

Aproape o tonă de cocaină neagră, confiscată în Spania

Captură impresionantă de droguri în Nordul Spaniei, acolo unde polițiștii au confiscat aproape o tonă de cocaină neagră. Fără miros și extrem de greu de detectat, drogurile au fost descoperite Miercuri de Poliția spaniolă în colaborare cu cea portugheză, în regiunea Castilla și León, scrie The Guardian. Potrivit Poliției Naționale, trei persoane au fost arestate într-un port din zona industrială a orașului Medina del Campo, în Nordul Spaniei, după ce anchetatorii au urmărit un transport de două containere de cărbune în care erau ascunse drogurile. Cele 862 de kilograme de cocaină negară se aflau în 30 de saci care erau ascunși printre alți 1.364 de saci de cărbune real, pentru a face identificarea drogului aproape imposibilă.

„Drogurile au devenit aproape nedetectabile, deoarece forma și culoarea lor erau extrem de asemănătoare cu cea a cărbunelui. Mai mult, mirosul caracteristic al cocainei a fost eliminat, ceea ce înseamnă că nu a putut fi identificat de cîinii polițiști”, a declarat Poliția spaniolă într-un comunicat. Traficanții au adus containerele cu camionul din Portugalia în Nordul Spaniei, unde drogul urma să fie recuperat în urma unui proces chimic laborios. „Modul de operare a implicat un proces chimic complex pentru a ascunde drogurile printre cărbune, proces care a fost realizat de cartelurile mexicane și columbiene”, se mai arată în comunicat. După un an de investigații, într-o operațiune la care au participat peste 50 de polițiști, a fost destructurată rețeaua de traficanți.

Mai mult de jumătate din populația adultă din SUA a fost complet vaccinată anti-COVID

Mai mult de jumătate din populația adultă din Statele Unite a fost complet vaccinată, conform datelor Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. Datele se referă la persoanele vaccinate cu două doze Moderna sau Pfizer/BioNTech, precum şi cu vaccinul monodoză Johnson & Johnson pînă la data de 1 Iunie. În total, 133.581.245 de persoane cu vîrsta peste 18 ani au primit ambele doze de vaccin, reprezentînd 51,7% din populaţia adultă din SUA. De asemenea, 62,8% dintre adulţii din Statele Unite au primit o singură doză de vaccin, informează Agerpres. În total, peste 168 de milioane de persoane din Statele Unite au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19. Dintre acestea, mai mult de 135 de milioane sunt complet vaccinate, a informat Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Statul Vermont se află pe primul loc în campania de vaccinare, cu peste trei sferturi din populație vaccinată. „78,4% din populaţia eligibilă a fost vaccinată, suntem la doar 8.708 de persoane distanţă de obiectivul nostru de 80%, atunci cînd restricţiile rămase vor fi ridicate”, a scris pe Twitter guvernatorul statului, Phil Scott.

Aproape jumătate dintre cetățenii UE, vaccinați anti-Covid cu cel puțin o doză

Uniunea Europeană a depășit Miercuri pragul de 250 de milioane de cetățeni vaccinați împotriva Covid-19, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Altfel spus, aproape jumătate dintre europeni au primit cel puțin o doză de ser anti-Covid. Dintre aceștia, mai bine de 80 de milioane sunt complet vaccinați. Anunțul a fost făcut chiar de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, care a spus că Uniunea Europeană este în grafic să îndeplinească obiectivul pentru această Vară. Mai exact, să fie livrate suficiente doze de ser astfel încît să fie imunizați 70% dintre adulții europeni pînă în luna Iulie. UE a depășit pragul de 150 de milioane de cetățeni vaccinați la începutul lunii Mai.

O româncă acuzată că și-a executat iubitul, fiul unui cap mafiot din 'Ndrangheta, riscă 26 de ani de închisoare

Românca riscă 26 de ani de închisoare în Spania, fiind acuzată că și-a executat iubitul italian, fiu al unui cap din mafia calabreză, 'Ndrangheta. Procurorii au cerut ca femeia, Cristina Elena T., să fie condamnată la 24 de ani de închisoare pentru crimă și 2 ani pentru deținere ilegală de arme de foc, potrivit La Razon. Românca este acuzată că și-a ucis iubitul, pe Giuseppe Nirta, în Águilas, regiunea Murcia, în 2017, pretinzînd apoi că acesta a fost executat de un necunoscut care l-a așteptat în curtea casei lor. Ulterior, toate probele adunate au indicat-o pe ea, iar femeia a fost arestată. A petrecut un an și jumătate în arest preventiv, după care a fost eliberată. În afara celor 26 de ani de închisoare, Procuratura solicită ca femeia să plătească cheltuielile de judecată și despăgubiri de 200.000 de euro pentru mama decedatului. La rîndul ei, familia Nirta solicită 500.000 de euro despăgubiri.

La data crimei, Cristina Elena T. a spus că o persoană necunoscută i-a așteptat în curtea casei, iar cînd au coborît din mașină, partenerul ei a fost împușcat din spate, de mai multe ori, în timp ce ea a reușit să fugă. Însă toate probele au contrazis-o, iar după reconstituire criminaliștii au spus că, avînd în vedere poziția în care a fost găsit cadavrul, Giuseppe Nirta a fost luat prin surprindere și nu a avut impulsul de a fugi, așa cum s-ar fi întîmplat dacă era vizat de un asasin. Mai mult, după crimă, Cristina a sunat de pe telefonul victimei la o cunoștință și a anunțat că Giuseppe a fost omorît, și nu la Poliție, așa cum ar fi procedat din instinct orice persoană aflată într-o situație de acest gen. În urma expertizelor criminalistice, au fost identificate urme de praf de pușcă pe hainele pe care femeia le-a purtat în ziua crimei. Cu toate acestea, ea susține în continuare că este nevinovată. Pentru a exclude orice suspiciune, Serviciul de Criminalistică a folosit tehnici de ultimă generație, potrivit sursei citate. Tatăl lui Giuseppe Nirta este un membru important al clanului mafiot 'Ndrangheta, care a fost arestat în Italia în 2008 pentru crimă.

Xi Jinping vrea ca țara sa să comunice mai bine felul în care Partidul Comunist "se străduiește pentru fericirea poporului chinez"

Președintele Chinei, Xi Jinping, afirmă că țara sa trebuie să-și îmbunătățească modul în care își prezintă "povestea" către lume, într-o campanie de a crea o "voce internațională" care se reflecte statutul ei pe scena mondială, anunță agenția oficială chineză Xinhua, potrivit Reuters. Xi Jinping a declarat la o ședință a Partidului Comunist că este crucial pentru China să-și îmbunătățească modul în care își transmite mesajele la nivel mondial, pentru a prezenta "o Chină reală, cuprinzătoare, în trei dimensiuni", scrie Xinhua. China trebuie să dezvolte o "voce internațională" care să fie potrivită cu tăria națională și statutul global, mai arată Xinhua, citîndu-l pe Xi. De asemenea, trebuie să-și intensifice eforturile de propagandă, pentru a-i ajuta pe străini să înțeleagă Partidul Comunist și felul în care "se străduiește pentru fericirea poporului chinez". Țara trebuie să creeze o echipă de profesioniști și să adopte "metode precise de comunicare" pentru diferite regiuni, a mai spus Președintele chinez.

Relația Chinei cu presa străină a devenit tot mai tensionată în ultimii ani, unele publicații locale, Global Times, de exemplu, criticînd adesea reporteri străini pentru felul nedrept în care relatează despre China. Mai mulți jurnaliști care lucrează pentru redacții americane au fost expulzați anul trecut, pe măsură ce relațiile dintre cele două părți s-au deteriorat.

Isaac Herzog este noul Președinte al Israelului. Tatăl său a fost Președinte al țării timp de 10 ani

Parlamentul israelian l-a ales Miercuri pe Isaac Herzog, politician de centru-stînga, ca Președinte al țării. Acesta îl va succeda pe Reuven Rivlin. Alegerea Președintelui a avut loc în plină criză politică şi cu numai cîteva ore înainte de expirarea unui ultimatum pentru formarea unui Guvern de coaliţie. Herzog a învins-o la votul din Parlament pe candidata rivală Miriam Peretz, educatoare și mamă a doi ofițeri de infanterie israelieni uciși în luptă. „Iau pe umerii mei greaua responsabilitate pe care mi-o daţi. Voi fi Preşedintele tuturor, voi construi punţi între diferitele părţi ale societăţii noastre. (...) Trebuie să apărăm poziția internațională a Israelului și bunul său nume în familia națiunilor, să luptăm cu antisemitismul și cu ura față de Israel și să păstrăm stîlpii democrației noastre”, a declarat Herzog, după votul parlamentarilor israelieni. Acesta a obținut 87 de voturi, față de cele 26 obținute de contracandidata sa.

Isaac Herzog este avocat, s-a născut la Tel Aviv şi a fost implicat mult timp în politică. El a devenit în 2018 preşedinte al organizaţiei de ajutor Agenţia Evreiască, ce se ocupă de imigraţia spre Israel, printre altele. Tatăl său, Chaim Herzog, a ocupat funcţia de Preşedinte al Israelului între 1983 şi 1993. Acesta a servit și ca ambasador al țării sale la Națiunile Unite. 

Herzog va prelua pe 9 Iulie mandatul. În Israel, funcţia de Preşedinte este apolitică şi eminamente onorifică, în timp ce puterea executivă se află în mîinile prim-ministrului. Preşedintele poate totuşi acorda graţieri.