REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (29 Decembrie 2021)

Chinezii au construit, în doar 3 ani, un pod de înălțimea unei clădiri cu 200 de etaje

Cel mai înalt pod din lume este în China și a fost construit în doar 3 ani, cu 1.000 de muncitori. Beipanjiang, care se ridică la 565 de metri deasupra rîului Nizhu, face legătura între provinciile Yunnan şi Guizhou din Sudul ţării. Beipanjiang, inaugurat la sfîrşitul anului 2016, este un pod care se întinde pe cea mai mare distanţă verticală între platforma şi suprafaţa terestră sau acvatică inferioară, avînd o înălţime echivalînd cu o clădire de 200 de etaje. Podul are o lungime de 1.341 de metri şi a costat un miliard de yuani (144 milioane de dolari, 138 milioane de euro). Lucrările de construcţie, la care au participat peste 1.000 de persoane, au început în 2013 şi s-au încheiat în Septembrie 2016.

În urma unui naufragiu pe coastele elene, 31 de oameni au murit înecaţi

Trupul neînsufleţit al unui bărbat de circa 30 de ani a fost descoperit Marţi în largul insulei greceşti Tinos, majorînd la 31 numărul de migranţi care au murit în naufragiul survenit Vineri lîngă insula Paros, a anunţat paza de coastă a Greciei, informează AFP. Vineri, paza de coastă a recuperat trupurile a 16 migranţi – 12 bărbaţi, trei femei şi un bebeluş – şi au salvat alţi 63, care se aflau la bordul unei ambarcaţiuni ce a naufragiat lîngă insula Paros în Marea Egee, care face parte, la fel ca Tinos, din arhipelagul Cicladelor în Marea Egee. Plecată de pe coasta vestică a Turciei, ambarcaţiunea avea ca destinaţie Italia. Poliţia portuară greacă a anunţat de asemenea că a arestat trei persoane, printre cele 63 salvate, suspectate a fi traficanţi. Ei vor fi judecaţi pentru omucidere intenţionată şi apartenenţă la o organizaţie criminală, potrivit aceleiaşi surse.

Se estimează că peste 2.500 de persoane au murit sau au fost date dispărute în timp ce încercau să traverseze Marea Mediteraneană sau ruta maritimă a Africii de Nord pentru a ajunge în Europa, între Ianuarie şi Noiembrie 2021.

Rusia cere Germaniei să deschidă Nord Stream 2

Ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Neceaev, îndeamnă la o decizie rapidă privind începerea livrărilor de gaze prin intermediul controversatei conducte Nord Stream 2, relatează DPA. „Nu cred că cineva are nevoie de o întîrziere artificială a punerii în funcţiune a conductei”, a declarat el într-un interviu acordat agenţiei germane de presă. Rusia este gata să livreze imediat gaz Germaniei prin cele două conducte pe sub Marea Baltică, a spus el. El a adăugat că se aşteaptă ca noul Guvern federal să trateze proiectul „pragmatic şi în beneficiul consumatorilor”. Comentînd opoziţia faţă de proiect a Verzilor – al doilea partid ca mărime în noul Guvern de coaliţie al Germaniei – ambasadorul a spus: „Am auzit de la noul Guvern federal că este un proiect din sectorul privat ce nu ar trebui să fie legat de politică”. Aceasta a fost o linie consecventă din partea Guvernului precedent, precum şi a noului cancelar Olaf Scholz, care a descris procesul de aprobare a punerii în funcţiune a gazoductului ca „non-politic”.

Conductele dintre Rusia şi Germania sunt gata, dar încă au nevoie de permisiunea de funcţionare din partea Agenţiei Federale a Reţelelor. „Deciziile în acest sens nu vor fi luate în prima jumătate a anului”, a declarat recent preşedintele acesteia, Jochen Homann. După decizia agenţiei, Comisia UE va efectua şi ea propria analiză a proiectului.

Infirmierele franceze din secţiile de terapie intensivă vor primi un bonus financiar lunar

Franţa va plăti infirmierelor din secţiile de terapie intensivă un bonus de 100 de euro pe lună începînd din Ianuarie 2022, în contextul în care această ţară încearcă să amelioreze condiţiile de muncă pentru angajaţii medicali extenuaţi după aproape doi ani de luptă împotriva pandemiei de COVID-19, a anunţat prim-ministrul francez Jean Castex, relatează Reuters, potrivit agerpres. „Este vorba despre a îmbunătăţi atractivitatea, pregătirea, calificarea, condiţiile de lucru în secţiile de terapie intensivă, recunoscînd totodată aptitudinile celor care lucrează acolo”, a declarat Jean Castex în timpul unei vizite pe care a efectuat-o în secţia de terapie intensivă a unui spital din Creteil, un oraş situat în apropiere de Paris.

Bonusul lunar de 100 de euro a fost anunţat înaintea unui set mai amplu de măsuri care vor fi dezvăluite săptămîna viitoare de ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, concepute pentru a limita penuria de personal medical angajat în prima linie de combatere a pandemiei de COVID-19. Răspîndirea rapidă a variantei Omicron a noului coronavirus a cauzat o creştere record a numărului de cazuri de COVID-19 în Franţa şi a pus o presiune şi mai mare asupra secţiilor de terapie intensivă din spitalele publice franceze.

Patru morţi şi trei răniţi într-un atac armat din SUA

Un bărbat a împuşcat mortal patru persoane şi a rănit trei, inclusiv un poliţist, Luni, în împuşcături succesive în oraşul Denver şi în localitatea vecină Lakewood, ambele din statul american Colorado. Incidentul s-a încheiat cu uciderea suspectului de către Poliţie, au anunţat autorităţile, conform Reuters. Atacul a început în jurul orei 17:00, cînd bărbatul înarmat, care nu a fost identificat public, a împuşcat şi ucis două femei şi a rănit un bărbat în apropiere de centrul oraşului Denver, a declarat şeful Poliţiei locale, Paul Pazen, într-o conferinţă de presă. Suspectul a fugit apoi cu o maşină şi a împuşcat mortal un bărbat în cartierul Cheesman Park din Estul Denverului, înainte de a deschide focul din nou într-o comunitate din Vestul oraşului, unde nu a făcut victime, a declarat Pazen. El a ripostat cu focuri de armă împotriva poliţiştilor care-l urmăreau.

Din Denver, atacatorul a condus pînă în oraşul vecin Lakewood, unde a împuşcat şi ucis o a patra persoană într-o zonă comercială, potrivit purtătorului de cuvînt al Poliţiei din Lakewood, John Romero. Bărbatul înarmat a fugit de poliţiştii din Lakewood cînd aceştia au încercat să îl tragă pe dreapta şi s-a angajat într-un schimb de focuri cu ei înainte de a fugi pe jos şi de a intra într-un hotel, unde a împuşcat şi a rănit un funcţionar, a declarat Romero. Apoi a tras din nou în poliţişti, rănindu-l pe unul dintre ei, înainte ca ceilalţi să-l împuşte mortal, a declarat Romero ziariştilor. 

Emisarul rus anunţă progrese la negocierile acordului nuclear cu Iranul

Emisarul rus la negocierile de la Viena între puterile mondiale şi Iran a afirmat că tratativele pentru reluarea acordului nuclear înregistrează „progrese indiscutabile”. Mihail Ulianov a scris într-un mesaj pe Twitter, preluat de Reuters, că „ridicarea sancţiunilor este discutată activ în cadre neoficiale”, relatează agerpres. În a opta rundă a dialogului de la Viena se încearcă restabilirea înţelegerii din 2015 cunoscute ca JCPOA (Joint Comprehensive Action Plan – Planul comun de acţiune cuprinzător) prin readucerea Statelor Unite alături de celelalte puteri semnatare, ceea ce ar presupune ridicarea sancţiunilor americane. În schimb, Washingtonul cere ca Teheranul să îşi respecte din nou în întregime angajamentele asumate. Acordul nuclear este muribund după retragerea unilaterală a SUA în 2018 şi restabilirea de sancţiuni economice care afectează mai multe sectoare economice ale Iranului, printre care exportul de petrol. Iranul, care dezminte că intenţionează să se doteze cu bombe nucleare, a revenit ulterior în mod progresiv asupra celor mai multe dintre angajamentele sale.

Mai multe oraşe din Ungaria anulează petrecerile de Anul Nou, nu și Budapesta

Mai multe oraşe din Ungaria, precum Debrecen, Miskolc sau Szeged, au decis să-şi anuleze petrecerile cu participarea a mii de oameni pe străzi în noaptea de Anul Nou pentru a stopa răspîndirea coronavirusului, a informat postul de radio RTL Klub, citat de EFE, potrivit agerpres. Deciziile au fost adoptate la nivel municipal, în condiţiile în care Guvernul ungar nu a introdus pînă acum restricţii pentru festivităţile de sfîrşit de an. Între marile oraşe ale ţării excepţia o face Capitala Budapesta, a cărei Primărie nu numai că nu a anunţat noi restricţii, ba chiar permite deschiderea, pînă la 1 Ianuarie, la miezul nopţii, a tradiţionalului tîrg de Crăciun care, situat în piaţa centrală Vorosmarty, este foarte frecventat de turişti. Totuşi, pentru a intra în acest loc, precum şi pentru a avea acces la evenimente cu 500 sau mai multe persoane, este obligatoriu ca participanţii să prezinte un certificat de vaccinare. În schimb, Primăriile din alte mari oraşe ungare au cerut populaţiei să petreacă Revelionul în familie sau în grupuri mici. Cel de-al patrulea oraş din Ungaria, Pecs, a decis că va organiza doar tradiţionalele focuri de artificii.

În Germania, au intrat în vigoare noile restricţii antiepidemice

Noile măsuri împotriva coronavirusului au intrat de Marţi în vigoare în Germania, pe fondul unei situaţii marcate de scăderea incidenţei îmbolnăvirilor, dar şi de temeri provocate de varianta Omicron, mai contagioasă, transmite EFE. Potrivit ultimelor date prezentate de Institutul Robert Koch (RKI), în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 21.080 de îmbolnăviri confirmate, cu 2.348 mai puţine decît în urmă cu o săptămînă, şi 372 de decese asociate coronavirusului. Incidenţa săptămînală s-a situat la 215,2 contagieri la 100.000 de locuitori, faţă de 306,4 îmbolnăviri la 100.000 de locuitori în urmă cu o săptămînă. Totuşi, RKI a avertizat că datele ar putea fi distorsionate din cauza sărbătorilor de Iarnă, cînd se fac mai puţine teste şi transmiterea datelor este încetinită.

De la începerea pandemiei, în Germania au fost înregistrate 7.026.369 de cazuri de îmbolnăvire. Totodată, 110.805 de persoane au murit de coronavirus, iar 6.217.800 au făcut boala şi s-au vindecat. La ultima reuniune a Guvernului federal cu Guvernele regionale s-a stabilit ziua de 28 Decembrie drept dată limită pentru introducerea unei serii de restricţii, menite să încetinească răspîndirea variantei Omicron. Totodată, autorităţile vor să evite ca perioada sărbătorilor de Iarnă să se traducă printr-o creştere galopantă a numărului cazurilor de îmbolnăviri. Pentru reuniunile în aer liber şi în interior există, începînd de Marţi, o limită de participare de 10 persoane. Pentru nevaccinaţi, limita este şi mai strictă, un nevaccinat putînd să se întîlnească doar cu două persoane cu care nu trăieşte sub acelaşi acoperiş. În plus, discotecile se vor închide, iar pentru accesul la muzee, restaurante şi centre comerciale – cu excepţia celor considerate necesare pentru a acoperi nevoile de bază, precum supermarketurile şi farmaciile – va fi obligatorie prezentarea unui certificat de vaccinare sau a unui test negativ la coronavirus.

Rusia a lansat cu succes noua sa rachetă spaţială ANGARA

Rusia a lansat cu succes noua sa rachetă spaţială de ultimă generaţie Angara, într-o perioadă în care Moscova încearcă să îşi modernizeze flota spaţială pentru a se impune din nou ca o putere orbitală de prim rang, informează AFP, potrivit agerpres. Racheta Angara-A5 a fost lansată Luni seară de pe cosmodromul militar din Pleseţk, a anunţat agenţia spaţială rusă Roscosmos într-un comunicat. Reuşita acestei misiuni a fost salutată pe Twitter de directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, care a spus că lansarea de Luni seară a fost un succes. Aceasta a fost cea de-a treia lansare-test realizată după anul 2014 pentru o rachetă Angara, un lansator greu cu un motor dezvoltat în cadrul programului ce vizează înlocuirea lansatoarelor îmbătrînite Proton, bazate pe o tehnologie ce datează din anii 1960.

Angara, care poartă numele unui rîu din Siberia, beneficiază de o tehnologie mai curată, întrucît este propulsată cu ajutorul unui amestec de kerosen şi oxigen lichid, mult mai puţin poluant decît combustibilul poluant folosit în cazul lansatoarelor Proton.

Franţa autorizează vînzarea de teste anti-COVID-19 în marile magazine

Guvernul francez a autorizat în mod excepţional, pînă la 31 Ianuarie 2022, vînzarea de teste anticoronavirus în marile magazine de retail, nu doar în farmacii, aşa cum se întîmpla pînă acum, cu scopul de a evita penuria şi cozile interminabile pentru achiziţionarea acestui produs, transmite EFE, potrivit agerpres. La o zi după ce Consiliul Extraordinar de Miniştri a anunţat noi măsuri pentru a contracara cel de-al cincilea val de coronavirus, Executivul francez a publicat hotărîrea privind testele anticoronavirus în Monitorul Oficial, ceea ce face ca măsura să intre imediat în vigoare. Decizia îi mulţumeşte şi pe reprezentanţii marilor reţele comerciale din Franţa, care s-au angajat să vîndă produsul la preţul de cost (sub 2 euro), faţă de preţul de 5 euro cerut de farmacii.

În această perioadă de sărbători, achiziţionarea de teste anticoronavirus a bătut toate recordurile, fie că este vorba despre teste PCR, teste rapide antigen sau teste care se pot realiza la domiciliu, cel mai puţin fiabile. În zilele de 23 şi 24 Decembrie au fost făcute 1,55 milioane de teste. În Franţa, testele pentru detectarea coronavirusului sunt în principiu gratuite pentru persoanele vaccinate cu schema completă, în timp ce pentru nevaccinaţi – cu excepţia cazului în care au o reţetă medicală – costul unui test rapid antigen este de 22 de euro, iar preţul unui test PCR este de 44 de euro, potrivit EFE.