Realitatea internationala pe scurt (28 Iulie 2020)

O barcă plină cu migranți plutește în derivă în mijlocul Mediteranei

Un grup de aproape 100 de migranţi care au încercat să traverseze Marea Mediterană din Libia către Europa plutesc în derivă pe o ambarcaţiune improvizată şi riscă să naufragieze, a avertizat Organizaţia internaţională pentru migraţie (OIM), transmite AFP. Cei circa 95 de migranţi plutesc în derivă în mijlocul Mediteranei şi riscă să se înece, după ce au încercat să fugă din Libia, a transmis OIM pe Twitter, fără a da alte detalii. „Guvernele şi navele au obligaţia legală şi morală de a răspunde la toate apelurile de ajutor pe mare”, subliniază agenţia ONU. Peste 100.000 de migranţi au încercat să traverseze Marea Mediterană în 2019 şi mai mult de 1.200 şi-au pierdut viaţa pe drum, menţionează OIM.

Ruşii şi americanii vor să ajungă la o înţelegere privind securitatea spaţială

Responsabili americani şi ruşi au început, Luni, la Viena, discuţii despre securitatea spaţială, la numai cîteva zile după ce Washingtonul şi Londra au acuzat Moscova că ar fi lansat o armă antisatelit săptămîna trecută, informează dpa, potrivit agerpres. Dialogul de o zi, planificat de mai multe luni, va fi urmat de trei zile de negocieri între cele două state cu privire la controlul armelor nucleare în vederea prelungirii tratatului New START.

Christopher Ford, secretar adjunct american pentru securitatea internaţională, a declarat, Vinerea trecută, că „Moscova şi Beijingul au transformat spaţiul într-un cîmp de luptă”. Statele Unite propun reguli pentru un comportament responsabil în spaţiu, care să aibă ca model regulile de război existente ce se bazează pe principiile proporţionalităţii şi umanităţii, a afirmat Ford într-un briefing. Rusia şi China susţin interzicerea armelor în spaţiul cosmic în cadrul unui tratat internaţional. Washingtonul se opune unei astfel de propuneri întrucît aceasta ar interzice sisteme de arme specifice care sunt mai dificil de definit decît tipurile de acţiuni acceptabile în spaţiu, a explicat responsabilul american.

„Rusia a fost mereu şi rămîne o ţară ataşată obiectivului de demilitarizare completă a spaţiului cosmic şi nedesfăşurării oricărui tip de arme în spaţiu”, a spus purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în declaraţii difuzate de agenţia de presă TASS.

O adolescentă de 15 ani face închisoare pentru că nu şi-a făcut temele

O adolescentă de 15 ani din Michigan se află în închisoare de 73 de zile, după ce un judecător a decis că neprezentarea temelor online a fost o încălcare a condiţiilor de eliberare condiţionată, scrie Reuters, conform mediafax. Tînăra, numită de presa din SUA „Grace”, pentru a-i păstra anonimatul, fusese condamnată în luna Noiembrie pentru agresiune şi furt, iar apoi eliberată condiţionat. În Noiembrie 2019, mama adolescentei a depus o plîngere pentru violenţă în urma unei altercaţii între ele, iar apoi a fost adăugată la dosar o a doua plîngere pentru furt. În Aprilie, după finalizarea procedurilor legale, Grace a fost eliberata sub control judiciar.

Cîteva săptămîni mai tîrziu, asistenta socială care o supraveghea a aflat că aceasta nu s-a trezit la timp într-o dimineaţă pentru a asista la cursurile ţinute online şi nu şi-a făcut temele. Grace a încălcat în acest fel condiţiile de probaţiune, ceea ce a făcut să fie încarcerată din nou în centrul local de detenţie pentru minori, acolo unde se află în continuare după 73 de zile.

Preţul aurului a luat-o razna peste tot în lume

Preţul aurului a crescut semnificativ de Luni, investitorii fiind din ce în ce mai interesaţi de metalul galben, pe fondul temerilor că extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) va încetini ritmul redresării economiei mondiale şi al tensiunilor geopolitice dintre SUA şi China, transmit DPA şi Reuters. Creşterea infecţiilor în SUA şi în alte regiuni a afectat speranţele pentru o redresare economică rapidă şi a redus apetitul investitorilor pentru activele riscante. De asemenea, tensiunile geopolitice sprijină creşterea preţului aurului, perceput ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini.

Pe piaţa spot, uncia de aur a urcat Luni dimineaţa cu 1%, la nivelul record de 1.929,90 dolari, depăşind vîrful atins în Septembrie 2011. Înainte de pandemia de COVID-19, majoritatea băncilor private recomandau clienţilor lor să păstreze doar o mică parte din avuţia lor sub formă de aur. În prezent, unii dintre aceşti consilieri direcţionează pînă la 10% din portofoliile clienţilor lor spre metalul galben, pe măsură ce stimulente introduse de băncile centrale au redus semnificativ randamentele la obligaţiunile guvernamentale. În aceste condiţii, să deţii aur este mai atractiv, chiar dacă deţinerea de aur nu aduce venit.

Sondaj global: Germania este cea mai admirată țară din lume

Germania este cea mai admirată țară din lume pentru al treilea an consecutiv, lăsînd SUA într-o luptă strînsă pentru locul doi cu China și Rusia, potrivit unui nou sondaj. Sondajul anual, realizat de Gallup, pune la îndoială mai multe afirmații ale secretarului de stat din SUA, Mike Pompeo, care a spus că SUA s-a „poziționat perfect” pentru a conduce lumea liberă, într-o nouă rivalitate ideologică cu Partidul Comunist Chinez, relatează The Guardian. SUA au obținut o rată de aprobare globală de 33% în 2019, cu doar un punct procentual în plus față de China și cu 3% peste Rusia. Germania le depășește pe toate trei, la mare distanță, cu un rating de 44%.

Sondajul făcut cu o mie de adulți din fiecare 135 de țări participante a fost realizat în 2019, înainte de apariția coronavirusului. Situația globală a SUA ar putea suferi și mai mult, avînd în vedere administrarea îndoielnică a pandemiei. Donald Trump a susținut frecvent că a făcut ca SUA să fie din nou respectată în lume, dar cifrele sondajului sugerează contrariul. SUA a fost cea mai admirată țară din lume în fiecare an al Administrației Obama, cu excepția unui an cînd a fost surclasată de Germania, dar atunci popularitatea sa a scăzut cu 18 puncte procentuale, după ce Trump a devenit Președinte.

„După ce citești cele mai recente rezultate din acest raport, despre cum evaluează lumea conducerea marilor puteri globale, vezi că liderii direcți și fermi au făcut cel mai bine. Cancelarul german Angela Merkel, iubită sau detestată, a fost unul dintre cei mai previzibili lideri în perioade extrem de incerte atît în ​​Europa cît și în ordinea globală”, a declarat redactorul-șef al Gallup, Mohamed Younis. Younis a mai spus că pandemia de coronavirus ar putea eroda mai mult imaginea Americii.

Narcisiştii şi psihopaţii sunt mai puţin dispuşi să poarte mască de protecție

Cercetătorii au descoperit că persoanele care posedă aşa-numitele trăsături din „Tria Întunecată” – narcisismul, psihopatia şi machiavellianismul – sunt mai puţin dispuse să respecte restricţiile sau să ia măsuri preventive, relatează Newsweek.

Două studii recente au analizat relaţia dintre trăsăturile de personalitate şi reacţiile la restricţiile instituite pentru a încetini răspîndirea COVID-19. Ambele studii, care, combinate, au observat peste o mie de persoane în Polonia, au tras concluzii similare în ceea ce priveşte legătura dintre trăsăturile de caracter şi respectarea restricţiilor impuse de autorităţi. În primul studiu, autorii au observat 755 de persoane cu vîrste cuprinse între 18 şi 78 de ani, în a doua jumătate a lunii Martie – reprezentînd a treia şi a patra săptămînă de restricţii impuse de Guvernul de la Varşovia.

Cercetătorii au aflat că respondenţii care demonstrează trăsături din „Triada Întunecată” erau mai puţin dispuşi să ia măsuri preventive. Aceste persoane cred mai puţin în eficacitatea propriilor acţiuni, ceea ce „explică parţial” reticenţa lor la a lua măsuri preventive precum spălarea frecventă a mîinilor şi limitarea călătoriilor inutile în afara casei. „Persoanele care au trăsăturile Triadei Întunecate par să fie preocupate de aspecte negative ale prevenţiei şi nu iau în considerare beneficiile acesteia”, au scris cercetătorii, potrivit Mediafax. Al doilea studiu a fost realizat în ultimele două săptămîni din Aprilie pe 263 de persoane din Polonia cu vîrste cuprinse între 18 şi 80 de ani. Autorii cercetării au analizat atît trăsăturile de personalitate, cît şi diferenţele în percepţiile individuale ale pandemiei.

Triada Întunecată este unul dintre termenii-vedetă ai psihologiei din ultimii ani. Conceptul a fost propus în 2002 şi se referă la asocierea frecventă a trei trăsături considerate în general negative, dar non-patologice: machiavelismul, narcisismul subclinic şi psihopatia subclinică. Machiavelicii sunt indivizi cu tendinţa de a-i exploata pe cei din jur, manipulatori, reci din punct de vedere afectiv, pragmatici şi cinici. Narcisiştii sunt aroganţi, egoişti, au sentimente de superioritate, o stimă de sine exagerată (totuşi fragilă) şi cred că li se cuvine totul. Psihopatia circumscrie tendinţe impulsive, răceală afectivă, înclinaţia de a căuta situaţii riscante, de a se comporta în manieră anti-socială şi de a ignora remuşcările, se arată pe site-ul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Atentat dejucat la Moscova. Atacatorul se pregătea să tragă în oameni cu un Kalaşnikov și trei grenade

Serviciul de securitate al Rusiei (FSB) a anunţat, Luni, că a dejucat un atentat la Moscova şi a împuşcat mortal un suspect care intenţiona să deschidă focul împotriva mulţimii, într-un loc public aglomerat, transmite Reuters, potrivit agerpres. Televiziunea de stat Rosia 24 a difuzat fotografia unui bărbat mort, întins cu faţa în jos, cu un pistol-mitralieră Kalaşnikov alături. Într-o geantă de sport aflată în apropiere au fost găsite trei grenade de mînă.

FSB a comunicat că suspectul provenea dintr-o ţară din centrul Asiei. El a deschis focul asupra agenţilor care au încercat să-l aresteze la periferia Moscovei, iar aceştia au ripostat mortal. Conform serviciului de securitate, bărbatul avea legături cu un grup internaţional de militanţi din Siria. Fratele său a fost arestat şi continua căutarea altor posibili complici. Rusia a mai fost ţinta atacurilor militanţilor islamişti, inclusiv în 2017, cînd o explozie într-un metrou din Sankt Petersburg a ucis 15 oameni. Oficiali din domeniul securităţii au afirmat că mii de cetăţeni ai fostelor republici sovietice din Asia centrală şi din Nordul Caucazului au ajuns în Siria sau Irak, unde luptă alături de grupuri de militanţi. 

ONU: Peste 1.200 de civili au fost ucişi în Afganistan

Un număr de 1.282 de civili au murit şi 2.176 au fost răniţi în perioada ianuarie-iunie în Afganistan, conform unui raport al Misiunii ONU în această ţară (UNAMA), făcut public luni şi citat de DPA. Datele includ 340 de copii morţi şi alţi 727 răniţi.

„Într-un moment în care Guvernul din Afganistan şi talibanii au o şansă istorică de a se aşeza împreună la masa negocierilor pentru discuţii de pace, realitatea tragică e că luptele continuă să le producă zilnic o suferinţă teribilă civililor”, a spus Deborah Lyons, reprezentanta specială pentru Afganistan a secretarului general al ONU.

Raportul a identificat forţe antiguvernamentale precum talibanii şi Statul Islamic drept cauză principală a bilanţului, atacurile lor făcînd 58% dintre victime. Forţele pro-guvernamentale sunt vinovate pentru 23% din bilanţul morţilor şi răniţilor. Raportul survine în contextul în care eforturile de a se ajunge la pace în Afganistan sunt suspendate din cauza unor neînţelegeri în legătură cu un program de eliberare a prizonierilor care trebuie convenit între Kabul şi talibani. SUA au semnat un acord cu talibanii la Doha în Februarie, care prevede o retragere a trupelor internaţionale şi un schimb de prizonieri. Acordul urmăreşte să deschidă calea pentru negocierile de pace interne afgane. 

Kievul a anunţat o ”încetare completă şi atotcuprinzătoare a focului”

O „încetare completă şi atotcuprinzătoare a focului” a intrat în vigoare în zona de conflict din Estul Ucrainei, începînd de Luni ora 0.00 (22.00 GMT Duminică), a anunţat biroul prezidenţial de la Kiev, citat de dpa, potrivit agerpres. Încetarea focului în regiunile Doneţk şi Lugansk – unde separatiştii proruşi luptă împotriva Armatei ucrainene de peste şase ani – intervine după cel puţin două duzini de încercări eşuate de armistiţiu complet.

Pe fondul acestei încetări a focului, Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski Duminică pentru a discuta despre o soluţie potenţială a conflictului, au anunţat ambele Guverne. Ambele părţi s-au folosit de acest apel telefonic pentru a lăuda eforturile suplimentare de a pune capăt luptelor, potrivit comunicatelor Kremlinului şi biroului lui Zelenski. Putin i-a cerut lui Zelenski să se angajeze în acordurile de pace existente nu numai cu vorbe, dar şi prin acţiuni, a declarat Kremlinul. Putin şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la declaraţiile recente în Ucraina că o parte a planului de pace va fi renegociată şi a declarat că decizia Ucrainei de a ţine alegeri regionale spre sfîrşitul acestui an contrazice acordurile precedente de pace de la Minsk, adaugă comunicatul.

Kievul intenţionează să organizeze alegeri regionale în Octombrie în toată ţară, dar nu în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk. Putin a reiterat necesitatea punerii în aplicare a acordurilor ultimului summit asupra Ucrainei din 9 Decembrie de la Paris, potrivit comunicatului.

Această ultimă încetare a focului este considerată o condiţie prealabilă importantă pentru un nou summit asupra crizei ucrainene. Cancelarul german Angela Merkel şi Preşedintele francez Emmanuel Macron au declarat că vor să-i aducă din nou împreună pe Putin şi Zelenski.

Armata israeliană a anunţat ”lupte în curs, în Nord”, la frontiera cu Libanul

Armata israeliană a anunţat, Luni, „lupte în curs”, la frontiera de Nord cu Libanul, la puţin timp după ce a ordonat populaţiei să rămînă în locuinţe, relatează AFP.

„Lupte în curs, în regiunea Muntelui Dov, în Nordul Israelului”, a postat pe Twitter purtătorul de cuvînt al Armatei israeliene, Jonathan Conricus, referindu-se la un versant al Muntelui Hermon revendicat de multă vreme de Liban, care numeşte sectorul „fermele Shebaa”. Ordinul iniţial de a nu ieşi din locuinţe către populaţia de pe platoul Golan invoca un „incident de securitate”. Între timp, surse libaneze au declarat pentru Reuters că mişcarea islamistă şiită Hezbollah a efectuat Luni o operaţiune în zona disputată „Fermele Shebaa”, la frontiera libanezo-israeliană. Operaţiunea a venit drept răspuns la un atac israelian în Siria în care un combatant al Hezbollah a fost ucis săptămîna trecută, a declarat una dintre sursele citate de Reuters.