REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (28 Decembrie 2020)

Franţa nu exclude un al treilea lockdown în cazul în care situaţia se agravează

Intrarea Franţei într-un nou lockdown, care ar fi cel de-al treilea, nu este exclusă de autorităţi în cazul agravării situaţiei epidemice, a avertizat ministrul Sănătăţii, Olivier Véran, într-un interviu oferit publicaţiei Journal du Dimanche, cu ocazia lansării campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 pe teritoriul francez, transmite AFP, potrivit agerpres. „Nu excludem măsurile care pot fi necesare pentru protejarea populaţiei. Acest lucru nu înseamnă că am luat deja o hotărîre, însă continuăm să monitorizăm situaţia din oră în oră”, a declarat ministrul francez.

Autorităţile franceze se tem de un al treilea val pandemic care s-ar putea produce în săptămînile următoare, după sărbătorile de sfîrşit de an, mai ales că virusul continuă să se răspîndească rapid, cu o medie de peste 10.000 de cazuri de infectare detectate pe zi. „Obiectivul de 5.000 (de cazuri de infectare pe zi) se îndepărtează. Iar presiunea asupra sistemului de sănătate rămîne puternică, cu 1.500 de spitalizări pe zi, presiune care a scăzut foarte puţin în cazul unităţilor de terapie intensivă”, a notat ministrul care s-a declarat gata să ia „măsurile necesare dacă situaţia se va agrava”.

Situaţia este deja îngrijorătoare în „Grand Est, în Bourgogne-Franche-Comté (centru-Est) şi în departamentul Alpes-Maritimes (Sud-Est), începînd cu Nisa, cu o creştere a incidenţei în cazul persoanelor în vîrstă din anumite zone rurale”, conform oficialului francez. Mai mulţi primari din Estul Franţei, printre care şi cel din Reims, solicită de mai multe zile „reînchiderea anumitor zone sau chiar un lockdown la nivel naţional”, mai notează AFP.

Ai 12 ani? Marș la pușcărie!

China a coborît la 12 ani vîrsta de la care copiii vor fi considerați răspunzători în fața legii în cazul infracțiunilor grave, precum crimă sau vătămările corporale care duc la moartea unui om sau provoacă invaliditate, informează Financial Post, care citează Reuters.

Modificarea a fost adoptată de Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului, după trei evaluări, și va intra în vigoare de la 1 Martie. Potrivit publicației de stat China Daily, modificarea legii se va aplica copiilor cu vîrste cuprinse între 12 și 14 ani. Copiii chinezi cu vîrste cuprins între 14 și 16 ani pot fi trași al răspundere din punct de vedere legal în cazul în care comit crime sau violuri. Pentru majoritatea infracțiunilor, vîrsta de la care copiii chinezi răspund în fața legii este de 16 ani.

Bișniță cu false vaccinuri anti-COVID

Catherine De Bolle, directoarea Europol (agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii), a avertizat asupra pericolului apariţiei unor false vaccinuri împotriva coronavirusului.

Într-o serie de declaraţii publicate în ziare aparţinînd grupului media Funke, De Bolle a vorbit despre riscul real ca delincvenţii să încerce să profite de cererea uriaşă pentru vaccin, transmite Agerpres.

Şefa Europol a avertizat că oficialităţi din domeniu au identificat deja semne concrete ale unor posibile acte criminale, cum ar fi faptul că presupuse vaccinuri sunt oferite spre vînzare pe social media. Ea le-a cerut europenilor să aibă grijă, afirmînd că oricine a riscat şi a dat curs unor asemenea oferte va avea cel mai probabil surpriza să constate că nu va primi nimic sau va primi un fals vaccin, ultima variantă putînd avea serioase consecinţe din punct de vedere al sănătăţii celui care cumpără aşa ceva. De Bolle a insistat că Europol a trimis deja alertele corespunzătoare şi le-a cerut statelor membre să acţioneze cu prudenţă. Autorităţile trebuie să fie pregătite şi pentru tentativele de a fura vaccinul, a adăugat ea, afirmînd că Europol a identificat posibile puncte nevralgice. În fine, De Bolle a menţionat că departamentele de Poliţie din întreaga Uniune Europeană conlucrează pentru a proteja transportarea vaccinului.

E lung Pămîntul? Ba-i îngust, deși rotund ar fi mai just!

Un cuplu din Italia a hotărît să testeze limitele teoriei conspirației în care cred și au decis să se urce într-o barcă și să încerce să ajungă la „marginea” Pămîntului. Adepți ai teoriei Pămîntului plat, cei doi au hotărît să încerce să își dovedească teoria.

Cei doi au plecat din Veneția și au plănuit să ajungă pe Lampedusa, o insulă situată între Sicilia și Africa de Nord, acolo unde credeau ei că ar fi marginea „discului” planetar. Conform indy100, cei doi și-au vîndut inclusiv mașina pentru a își putea finanța expediția, însă lucrurile nu prea au mers conform planului. Ei au plănuit să plece din Termini Imerese, un orășel din Nordul Siciliei, pentru a ajunge în Lampedusa. Pentru ca întreaga situație să fie și mai ironică, din perspectiva teoriei conspirației în care credeau, cei doi s-au folosit de o busolă pentru a putea naviga pe mare. Pînă la urmă, însă, cei doi s-au pierdut pe mare și n-au mai ajuns la Lampedusa. În schimb, au ajuns pe o altă insulă, Ustica, aflată la doar 200 de kilometri distanță pe mare de Sicilia.

Conform directferries.co.uk, călătoria din Sicilia pînă în Ustica durează în jur de o oră și jumătate. Cei doi au aflat unde se află de la oficiul maritim de pe Ustica, iar apoi au fost plasați în carantină, în contextul pandemiei de coronavirus. Aventurile lor nu s-au terminat nici după acest episod – cei doi au încercat să fugă din carantină de două ori înainte să renunțe și să accepte să rămînă în izolare. Ulterior, au decis să revină acasă și să își reia expediția cu o altă ocazie.

Directorul general al OMS avertizează că pandemia de COVID-19 nu va fi ultima criză de acest tip

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că pandemia de COVID-19 nu va fi ultima criză de acest tip, informează dpa, potrivit agerpres. „Istoria ne spune că aceasta nu va fi ultima pandemie, iar epidemiile sunt un fapt de viaţă”, a spus Tedros într-o înregistrare video pentru a marca, în premieră, Ziua internaţională a pregătirii pentru epidemii. Directorul general al OMS a spus că o investiţie mai bună în sănătatea publică, susţinută de Guverne şi societate, ar putea „asigura pentru copiii noştri şi copiii acestora moştenirea unei lumi mai sigure, mai rezistente şi mai sustenabile”.

Tedros a spus că noul coronavirus a dat lumea „peste cap” în ultimele douăsprezece luni, cu consecinţe de anvergură asupra societăţii şi a economiei. Pandemia în sine însă nu a fost o surpriză, mai ales că avertismente cu privire la o astfel de posibilitate şi la lipsa de pregătire a lumii au fost emise de mai multe ori de-a lungul anilor. „Trebuie să învăţăm toţi lecţiile pe care ni le predă pandemia”, a spus Tedros. Printre acestea se numără investiţii în capacităţile de pregătire nu doar în sectorul sănătăţii, ci mai degrabă o abordare integrată care să includă „autorităţile la toate nivelurile şi întreaga societate”. „Pandemia a evidenţiat legăturile strînse dintre sănătatea oamenilor, a animalelor şi a planetei”, care necesită o abordare comună, a apreciat directorul general al OMS.

Luxembourg intenţionează să-şi extindă oferta privind schema transportului public gratuit

Transportul public gratuit introdus în Luxemburg începînd cu 1 Martie a accelerat reforma planificată a sistemului de transport în a doua cea mai mică ţară a Uniunii Europene, transmite dpa, potrivit agerpres. „Transportul local gratuit a fost pîrghia pentru a stimula o adevărată revoluţie a mobilităţii în Luxemburg”, a declarat pentru dpa ministrul Mobilităţii din Luxemburg, Francois Bausch. Pandemia noului coronavirus a încetinit temporar numărul iniţial record de pasageri în tramvaie, trenuri şi autobuze dar, în general, există acum o nouă conştientizare a unei mobilităţi diferite, una care se bazează pe o combinaţie de tipuri de transport, a adăugat oficialul luxemburghez. Cînd vine vorba de extinderea transportului public este esenţial ca serviciile să fie de înaltă calitate, consideră Bausch:”Am observat că acum urcă în tramvai oameni care înainte nu ar fi urcat niciodată într-un autobuz”.

Cu investiţii de miliarde de euro, inclusiv în sistemul feroviar şi al tramvaielor, ministrul de resort doreşte să atragă cu aproximativ 50% mai mulţi pasageri în transportul public pînă în 2025. La fel ca multe alte ţări europene, Luxemburgul suferă de blocaje îndelungate în trafic la orele de vîrf. La 1 Martie 2020, Luxemburg a devenit prima ţară din lume în care transportul public este gratuit în toată ţara, pentru toţi utilizatorii: nu mai este nevoie de bilete, doar te urci şi călătoreşti pînă la destinaţia dorită. Transportul public gratuit reprezintă cheltuieli suplimentare de 41 de milioane de euro pe an pentru statul luxemburghez.

Anul 2020 încheie cel mai cald deceniu de la începerea măsurătorilor

Anul 2020 încheie cel mai cald deceniu (2011-2020) de la începerea măsurătorilor, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale , informează mediafax. Anul acesta poate fi unul dintre cei mai fierbinți trei ani înregistrați, putînd rivaliza cu 2016, care este cel mai cald an înregistrat. Temperaturile ridicate din 2020 au fost înregistrate în ciuda unui eveniment La Nina răcoros, care este acum la vîrf și are impact asupra modelelor meteo din multe părți ale lumii. Potrivit majorității modelelor, fenomenul La Nina este așteptat să atingă intensitatea maximă fie în Decembrie, fie în Ianuarie și să continue pînă la începutul anului 2021.

„Anii călduroși record au coincis de obicei cu un eveniment puternic El Nino, așa cum s-a întîmplat în 2016. Acum ne confruntăm cu un La Nina, care are un efect de răcire asupra temperaturilor globale, dar nu a fost suficient pentru a domoli căldura acestui an. În ciuda actualei La Niña, anul acesta a arătat deja o temperatură aproape record, comparabilă cu recordul anterior din 2016 ”, a declarat secretarul general al OMM, prof. Taalas. OMM va emite valori consolidate ale temperaturii pentru 2020 în luna Ianuarie, pe baza a cinci seturi de date globale de temperatură. Aceste informații vor fi încorporate într-un raport final privind starea climei în 2020, care va fi publicat în Martie 2021, incluzînd informații despre impacturile climatice selectate.

Conform raportului provizoriu al OMM privind starea climei emis la 2 Decembrie, toate cele cinci seturi de date pentru primele 10 luni ale anului (pînă la sfîrșitul lunii Octombrie) au plasat anul 2020 pe locul al doilea cel mai cald din anul pînă în prezent, după 2016 și înainte de 2019. Căldura a continuat în Noiembrie, pe baza rapoartelor lunare ale instituțiilor implicate, ceea ce clasifică luna ca fiind cea mai caldă sau a doua cea mai caldă înregistrată. Temperatura medie globală din 2020 este cu aproximativ 1,2°C peste nivelul pre-industrial (1850-1900) și există cel puțin o șansă din cinci să depășească 1,5°C pînă în 2024, conform OMM.

Ofiţeri germani de menţinere a ordinii publice, victime ale atacurilor în timpul impunerii regulilor antipandemice

Cîteva zeci de ofiţeri de ordine publică din Germania au fost victime ale violenţelor fizice şi verbale în cursul acestui an, în timp ce se asigurau că restricţiile privind noul coronavirus sunt respectate, conform unui material publicat de Welt am Sonntag, transmite DPA, potrivit agerpres. Publicaţia a analizat situaţia ofiţerilor însărcinaţi cu ordinea publică din mai multe oraşe germane mari şi a identificat 65 de atacuri violente produse asupra acestora din Primăvară şi pînă în prezent. Cele mai multe astfel de atacuri s-au produs la Berlin (23 de cazuri), la Koln (18 cazuri) şi la Bremen (10 cazuri). Autorităţile au depus plîngeri penale împotriva cetăţenilor agresivi în peste 200 de cazuri. Administraţiile orăşeneşti au anunţat că ofiţerii însărcinaţi cu menţinerea ordinii publice au suferit fracturi, contuzii şi entorse, la care se adaugă sute de atacuri verbale şi chiar şi cazuri în care cetăţeni i-au scuipat sau au tuşit intenţionat în direcţia lor.

Noua tulpină de coronavirus a fost detectată şi în Canada

Două cazuri de contaminare cu noua variantă a coronavirusului care circulă în Marea Britanie au fost detectate şi în Canada, conform unui anunţ făcut de autorităţile sanitare din Ontario, informează AFP, potrivit agerpres. „Cazurile sunt un cuplu din Durham care nu are antecedente de călătorie, expunere (la virus) sau contacte cu risc ridicat”, a precizat într-un comunicat Ministerul Sănătăţii din Ontario, provincie situată în centrul Canadei. Cele două persoane au fost plasate în izolare, potrivit comunicatului, în aceeaşi zi în care Ontario a reintrodus carantina pentru o perioadă de mai multe săptămîni, ca urmare a unei creşteri accentuate a cazurilor de infectare cu noul coronavirus în ultima perioadă.

Trump continuă să acuze: „Au fost alegerile unei țări din lumea a treia”

Președintele în exercițiu Donald Trump afirmă că alegerile din SUA sunt la nivelul unei țări din lumea a treia. Într-un nou mesaj pe Twitter, Președintele scrie că un soldat american i-a povestit că alegerile din Afganistan sunt mai sigure decît cele de pe 3 Noiembrie din SUA.

„Un militar care este în misiune în Afganistan mi-a spus că alegerile din Afganistan sunt cu mult mai sigure și mult mai bine organizate decît alegerile de anul acesta din SUA. Alegerile noastre, cu milioane și milioane de voturi prin corespondență fraudate, au fost alegerile unei țări din lumea a treia. Președinte fake!”, a scris Donald Trump pe Twitter. Într-un alt mesaj, a acuzat Curtea Supremă că a fost „total incompetentă și slabă” în fața „fraudei electorale masive” care a avut loc la alegerile din luna Noiembrie. Donald Trump refuză în continuare să recunoască înfrîngerea în fața lui Joe Biden.

Twitter a schimbat textul cu care marchează postările lui Donald Trump în care acesta minte sau transmite mesaje înșelătoare cu privire la rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 Noiembrie. Rețeaua socială aplică acum un mesaj în care îi informează pe cititori că Joe Biden este cîștigătorul oficial al alegerilor.