REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (27 Ianuarie 2022)

De 7 ani, românii sunt cei mai numeroşi infractori străini din Londra

Pentru al şaptelea an consecutiv, românii se află pe primul loc în topul celor mai numeroşi infractori străini condamnaţi în Londra.

Conform datelor obţinute de RFI, cetăţenii români sunt, pentru al şaptelea an consecutiv, pe primul loc în topul celor mai numeroşi infractori străini condamnaţi în Londra şi pe locul al doilea, după polonezi, la nivelul întregului Regat Unit. Datele obţinute de RFI de la Asociaţia Comisarilor Şefi de Poliţie (NPCC) arată că românii au comis 1.441 de infracţiuni în Londra, în 2021, din totalul celor 5.685 de infracţiuni înregistrate. Sunt urmaţi de polonezi, irlandezi, lituanieni şi italieni. Conform sursei citate, aceste date reprezinte delicte condamnate de Justiţie, dar numărul lor este mai mic decît numărul arestaţilor dintre care doar o parte sunt trimişi în judecată. Potrivit estimărilor Oficiului Naţional de Statistică cei mai numeroşi cetăţeni străini din Regatul Unit în anul încheiat la 30 Iunie 2021 au fost polonezii – 696.000, urmaţi de cetăţeni ai Indiei şi Republicii Irlanda – cîte 370.000 şi Italia şi România – cîte 342.000.  

Washingtonul amenință cu o ripostă fermă Belarus dacă ajută Rusia să invadeze Ucraina

Statele Unite au avertizat Belarus că se expune unei riposte „rapide” şi „ferme” dacă permite Rusiei să-i folosească teritoriul pentru a ataca Ucraina, transmite AFP, potrivit agrepres. „În acelaşi mod în care i-am spus clar Rusiei că va plăti scump” pentru o eventuală invazie, „în ultimele zile, i-am spus clar şi Belarus că, dacă permite utilizarea teritoriului său pentru un atac împotriva Ucrainei, va suferi o ripostă rapidă şi fermă din partea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri”, a avertizat în faţa presei purtătorul de cuvînt al diplomaţiei americane, Ned Price. „Dacă ar începe o invazie din Belarus, dacă soldaţii ruşi ar fi staţionaţi permanent pe teritoriul său, NATO şi-ar putea revizui, de asemenea, postura în ţările care se învecinează cu Belarus”, a mai subliniat el.

Săptămîna trecută, în mijlocul unei confruntări cu Moscova, Washingtonul s-a declarat îngrijorat de un proiect de reformă constituţională din Belarus care ar permite desfăşurarea de arme nucleare ruseşti în această ţară care se învecinează cu Ucraina şi Polonia. În mod similar, responsabili americani au estimat că exerciţiile militare ruso-belaruse anunţate de Belarus au mers „cu mult dincolo de normal” şi ar putea prevesti o prezenţă militară permanentă a Rusiei în această fostă republică sovietică rămasă unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei.

O rachetă SpaceX,scăpată de sub control, va lovi Luna

O rachetă SpaceX se află pe un curs de coliziune cu Luna, după ce a petrecut aproape şapte ani zburînd prin spaţiu, spun experţii. Racheta a fost lansată iniţial din Florida, în Februarie 2015, ca parte a unei misiuni interplanetare, scrie The Guardian. Însă, după ce a finalizat o ardere lungă a motoarelor sale şi a trimis Observatorul climatic din spaţiul cosmic profund al NOAA în drumul său spre aşa-numitul punct Lagrange – o poziţie neutră din punct de vedere gravitaţional de patru ori mai departe decît Luna şi în linie directă cu Soarele –, a doua treaptă a rachetei a fost abandonată. În acest stadiu, racheta se afla la o înălţime suficient de mare și nu mai are suficient combustibil pentru a reveni în atmosfera terestră, dar, de asemenea, "nu are energia necesară pentru a scăpa de gravitaţia sistemului Pămînt-Lună", a explicat meteorologul Eric Berger într-o postare recentă pe Ars Technica. „Aşa că a urmat o orbită oarecum haotică din Februarie 2015", a adăugat Berger. Observatorii spaţiali cred că racheta este pe cale să se intersecteze cu Luna la o viteză de aproximativ 2,58 km/s în cîteva săptămîni, potrivit The Guardian.

Bill Gray, care lucrează la un software pentru urmărirea obiectelor din apropierea Pămîntului, a declarat că este foarte probabil ca partea superioară a rachetei Falcon 9 să lovească partea îndepărtată a Lunii, în apropierea ecuatorului, pe 4 Martie, scrie Mediafax. Analistul de date a declarat într-o postare recentă pe blog că obiectul „a făcut un zbor lunar apropiat pe 5 Ianuarie", dar va face „un impact sigur pe 4 Martie". În ceea ce priveşte posibilitatea ca ciocnirea să poată fi observată de pe Pămînt, Gray spune că, probabil, va trece neobservată.

Cel mai bătrîn pește de acvariu din lume are 90 de ani

Methuselah a apărut prima dată în presă în 1947, în San Francisco Chronicle: "Aceste creaturi ciudate – cu solzi verzi – sunt cunoscute oamenilor de știință ca presupusa "verigă lipsă" între animalele terestre și cele acvatice. Pînă acum cîțiva ani, cel mai bătrîn pește pulmonat australian trăia la Acvariul Shedd din Chicago. Pe numele său Granddad (Bunicul), peștele a murit în 2017, la vîrsta de 95 de ani. Allan Jan, biolog senior la Academia de Științe din California și îngrijitorul lui Methuselah, spune că, acum, exemplarul din California este cel mai vîrstnic. Se presupune că Methuselah este femelă, însă sexul peștelui ar putea fi stabilit prin obținerea unei mostre de sînge, o operațiune riscantă. Astfel, Academia vrea să trimită o bucată mică dintr-o aripă cercetătorilor din Australia, care vor încerca să confirme sexul și vîrsta exactă a peștelui. Jan spune că lui Methuselah îi place să fie mîngîiat pe spate și burtă și are o personalitate blîndă. De-a lungul timpului, peștelui pulmonat au început să-i placă smochinele de sezon. "Este puțin pretențios și îi plac smochinele doar cînd sunt proaspete și în sezon. Nu le mănîncă dacă au fost congelate", spune Jeanette Peach, purtător de cuvînt al Academiei de Științe din California. Academia mai are două exemplare în custodie, ambele aflate în jurul vîrstei de 40-50 de ani.

Peștele pulmonat din Australia este o specie amenințată și nu mai poate fi exportată din Australia, deci cel mai probabil academia americană nu va obține un înlocuitor după ce Methuselah moare. "Îi oferim cele mai bune condiții pe care le avem și sperăm să prospere", spune Jan.

China vrea să elimine din internet conținutul „nesănătos” pentru a crea „un mediu online fericit și pașnic”

Cel mai important organism de reglementare în domeniul securității cibernetice din China promite să scoată conținutul „ilegal” din mediul online, ca parte a unei campanii de curățare a internetului, înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, scrie CNN. Administrația pentru Securitate Cibernetică din China a anunțat o campanie de „purificare” a internetului care va fi desfășurată timp de o lună și care este menită să creeze un „mediu online sănătos, fericit și pașnic”. Puternicul organism de supraveghere al internetului, pe care Președintele Xi Jinping l-a înființat în 2014 în numele protejării internetului și securității datelor din China, a legat campania sa de începutul Anului Nou Lunar. Momentul coincide și cu debutul Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022, care vor începe pe 4 Februarie. Jocurile marchează cel mai mare eveniment sportiv internațional pe care China l-a găzduit de cînd Xi a preluat puterea în 2012, iar Guvernul chinez le-a acordat o mare importanță, Jocurile Olimpice fiind privite ca o oportunitate de a arăta lumii o China puternică și unificată.

Conform planului agenției guvernamentale, paginile site-urilor media importante, listele de căutare, ferestrele pop-up și alte pagini cu conținut informativ trebuie gestionate cu atenție pentru a prezenta „informații pozitive”. Agenția a adăugat că informațiile obscene, vulgare, violente și alte informații ilegale ar trebui șterse pentru a crea o „atmosferă online pozitivă”. Autoritatea de reglementare a spus că va închide, de asemenea, site-urile care răspîndesc „zvonuri online” și va împiedica celebritățile „ilegale și imorale” să fie promovate în online. China a pedepsit ani de zile celebritățile care s-ar fi comportat imoral, ștergîndu-le conținutul de pe internet. Anul trecut, de exemplu, filmele principalei actrițe chineze Zheng Shuang au fost eliminate de pe radiodifuzori și site-uri, deoarece aceasta a fost amendată cu 46 de milioane de dolari pentru evaziune fiscală. Alte comportamente „rele” vizate de autoritățile de reglementare includ opulența promovată pe internet, excesul de mîncare sau băutură, tarotul și prezicerea viitorului.

Campania nu este o surpriză, deoarece Beijingul s-a angajat anul trecut într-o campanie de reglementare de amploare pentru a întări controlul asupra internetului și pentru a elimina conținut din spațiul online. În Iunie anul trecut, agenția de securitate cibernetică a lansat o campanie de curățare a internetului care a vizat cultura „haotică” a fanilor celebrităților. O extindere ulterioară a reglementărilor s-a referit la industria divertismentului, deoarece autoritățile s-au angajat să elimine conținutul „nesănătos” din programe, să interzică celebritățile cu „politică incorectă” sau „stil efeminat” și să cultive o atmosferă „patriotică”.

O cehoaică a fost obligată să părăsească Veneția după ce a pozat topless pe un memorial dedicat victimelor de război

O turistă a fost obligată să părăsească Veneția după ce a pozat topless pe un memorial dedicat femeilor care și-au pierdut viaţa în luptele pentru eliberarea de fascism, scrie CNN. Tînăra din Cehia, în vîrstă de 30 de ani, s-a dezbrăcat, Vinerea trecută, pe Monumento alla Partigiana şi a înotat în apa rece, apoi s-a aşezat lîngă statuia dedicată unei partizane ucise în război pentru a se fotografia. Femeia a fost obligată să părăsească Veneția în 48 de ore și a fost amendată cu 450 de euro. Dedicat femeilor care şi-au pierdut viaţa în luptele pentru eliberarea de fascism, memorialul reprezintă o statuie din bronz a unei femei ucise, aflată jumătate în apă, jumătate pe o platformă din piatră și bronz. Aşezată lîngă grădinile Biennale, este una dintre puţinele statui dedicate femeilor erou în Italia.

În urma ședinței foto, turista a fost amendată cu 350 de euro şi a primit o sancţiune pentru comportament indecent, care include părăsirea peste două zile a oraşului, dar şi o amendă suplimentară de 100 de euro. Un purtător de cuvînt al Poliţiei locale a declarat pentru CNN că, potrivit raportului lor, femeia stătea întinsă pe monument, imitînd-o pe femeia partizan pentru o fotografie. 

Pescarii irlandezi spun că vor „perturba pașnic” exercițiile militare ale Rusiei din apropierea coastei Irlandei

Pescarii din Irlanda au anunțat că intenționează să „perturbe pașnic” exercițiile militare pe care flota rusească plănuiește să le desfășoare luna viitoare în apele internaționale, la 240 de kilometri de coasta țării insulare și despre care Guvernul irlandez spune că „nu sunt binevenite” în contextul actual, relatează Politico. Exercițiile militare ale flotei rusești se vor desfășura în apele internaționale, în Oceanul Atlantic, la 240 de kilometri Sud-Vest de coasta Irlandei. Guvernul țării a spus, anterior, că aceste exerciții „nu sunt binevenite” în contextul recentelor tensiuni dintre Rusia și Occident din cauza trupelor desfășurate la granița cu Ucraina. Pescarii irlandezi susțin că exerciții militare de acest tip amenință o zonă foarte importantă pentru viața marină și pentru pescuit. Bărcile de pescuit irlandeze vor „perturba pașnic” aceste exerciții militare, a confirmat Patrick Murphy, directorul Organizației Pescarilor Irlandezi din Sud și Vest, marți.

Conform ambasadorului rus în Irlanda, exercițiile vor fi de mică anvergură, „poate cu trei sau patru nave, nu mai mult”. Pescarii nu sunt, însă, convinși. „Acestea sunt mijloacele noastre de trai și ale familiilor noastre. Sunt apele noastre. Vă puteți imagina dacă rușii ar cere să facă exerciții cu lansare de rachete pe teritoriu irlandez, oare ar primi vreo permisiune?”, a spus Murphy la un post de radio. Conform acestuia, în apele respective trăiesc o jumătate de miliard de merlani albaștri. El se teme, de asemenea, că șocurile seismice produse de lansarea de rachete ar putea schimba tiparele de migrație ale peștelui ton pentru ani de zile.

„Vrem să acționăm. Nu ne vom confrunta cu navele, însă vrem să ne facem cunoscut punctul de vedere și vrem ca Guvernul (n. red. - irlandez) să facă ceva pentru noi. Bărcile noastre de pescuit vor merge în zonă chiar din 1 Februarie. Cînd o barcă va trebui să revină în port, o alta îi va locul – vom avea prezență continuă în acea zonă a oceanului. Dacă ne vom afla în proximitatea navelor rusești, ne așteptăm ca ei să respecte regulile maritim anti-coliziune. Industria irlandeză a pescuitului a suferit cît de mult a putut”, a spus Murphy.

Deși exercițiile vor avea loc în ape internaționale, ele se vor desfășura, totuși, în spațiul aerian irlandez și în zona de exclusivitate economică a acesteia.

Talibanii îi vînează pe membrii comunităţii LGBT din Afganistan

Persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi transgender (LGBT) din Afganistan se confruntă cu o situaţie tot mai grea, în contextul ameninţărilor grave la adresa siguranţei şi chiar a vieţii lor de cînd talibanii au preluat puterea în August anul trecut, conform unui nou raport făcut public Miercuri, informează DPA, potrivit agrepres. Human Rights Watch şi OutRight Action International, două organizaţii de apărare a drepturilor omului, au intervievat 60 de afgani LGBT în perioada Octombrie-Decembrie. Mulţi dintre cei intervievaţi au spus că au fost atacaţi, agresaţi sexual sau ameninţaţi de talibani din cauza orientării lor sexuale sau a identităţii de gen, relevă raportul, intitulat ”Chiar şi în cer, te vom găsi”. Alte persoane au raportat abuzuri din partea rudelor, vecinilor sau partenerilor.

Afganistanul era un loc periculos pentru persoanele LGBT chiar de dinainte ca talibanii să recucerească anul trecut Kabulul. Unele persoane LGBT erau deja supuse unor violenţe sexuale şi fizice din partea membrilor familiei. Codul Penal din Afganistan sancţionează relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex, iar societatea conservatoare din ţară nu priveşte cu ochi buni astfel de legături. Odată cu venirea talibanilor la putere, homosexualii riscă pedepse severe, inclusiv moartea. Conform raportului, numai un număr mic de afgani LGBT au reuşit să plece în ţări vecine sau mai sigure din Occident. Majoritatea dintre ei au rămas însă blocaţi în ţară şi riscă să devină ţinte. Majoritatea celor intervievaţi au spus că singura speranţă este de a se muta într-o ţară unde drepturile persoanelor LGBT sunt mai bine protejate. Raportul le cere Guvernelor care primesc aplicaţii de azil de la afgani, inclusiv de la cei din comunitatea LGBT, să creeze căi sigure şi legale de acces pentru a-i asista în procesul de relocare.

Papa Francisc îi sfătuiește pe părinţi să-şi sprijine copiii homosexuali

Papa Francisc îi sfătuiește pe părinții copiilor homosexuali să nu-i condamne, ci să le ofere sprijin. Papa Francisc a vorbit Miercuri despre dificultăţile relaţiei dintre părinţi şi copii şi problemele lor. Printre aceste probleme se numără "părinţii care văd orientări sexuale diferite la copiii lor şi nu ştiu cum să gestioneze acest lucru, cum să îşi însoţească copiii şi să nu se ascundă în spatele unei atitudini de condamnare", scrie Reuters. De asemenea, el a mai spus că, deşi Biserica nu poate accepta căsătoria între persoane de acelaşi sex, poate sprijini legile privind parteneriatele civile care vizează să le ofere partenerilor gay drepturi comune în domenii precum pensiile, asistenţa medicală şi în probleme de moştenire.

Anul trecut, biroul doctrinar al Vaticanului a emis un document care spune că preoţii catolici nu pot binecuvînta căsătoriile între persoane de acelaşi sex, o decizie care i-a dezamăgit foarte mult pe catolicii homosexuali, informează Mediafax. În unele ţări, cum ar fi Statele Unite şi Germania, parohiile şi preoţii au început să binecuvînteze parteneriatele între persoane de acelaşi sex în locul căsătoriei şi au existat apeluri pentru ca episcopii să le instituţionalizeze oficial. Conservatorii din Biserica cu 1,3 miliarde de membri au spus că Papa – care a trimis note de apreciere preoţilor şi călugăriţelor care îi slujesc pe catolicii homosexuali – dă semnale contradictorii cu privire la homosexualitate, derutîndu-i pe unii dintre credincioşi.

Reacția Kremlinului la amenințarea SUA cu sancțiuni personale împotriva lui Putin

Kremlinul a calificat Miercuri drept „distructivă” ideea unor sancţiuni americane îndreptate personal împotriva Preşedintelui rus Vladimir Putin, menţionată cu o zi în urmă de Joe Biden, în cazul unei invazii ruse în Ucraina. „Din punct de vedere politic, nu este dureros, este distructiv”, a reacţionat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugînd că aceste sancţiuni nu vor avea nici un efect, scrie Agerpres, preluînd AFP. Atunci cînd Washingtonul sancţionează personalităţi străine, aceasta implică cel mai adesea îngheţarea activelor lor şi interzicerea tranzacţiilor cu Statele Unite. În acest context, Peskov a subliniat că legislaţia rusă interzice în principiu înalţilor responsabili ai ţării să dispună de active în străinătate, apreciind prin urmare că astfel de măsuri „nu sunt deloc dureroase” pentru autorităţi. Anchete realizate de media independente ruse, precum site-ul „Proekt.media”, relevă că lucrurile nu stau tocmai aşa, mulţi oficiali de la Moscova ascunzîndu-şi averile în zone offshore.

Întrebat Marți de o jurnalistă dacă ar putea lua în considerare instituirea de sancțiuni împotriva Președintelui rus în persoană, Joe Biden a răspuns: „Da”, adăugînd: „Le pot concepe”. Dacă Rusia „invadează întreaga ţară” şi „chiar mai puţin”, vor fi „consecinţe enorme” şi asta „ar schimba lumea”, a mai afirmat Preşedintele american. Joe Biden nu a precizat însă natura acestor eventuale sancţiuni împotriva Preşedintelui rus.

Foto: Banda de români constituită din Nicolae Ilea, Alin Mihai, Florin Costea, Ștefan Florin, Marius Meiroșu și Gabriel Mocanu, condamnați pentru furturi de articole de mare valoare.