Realitatea internationala pe scurt (26 Noiembrie 2019)

Jale în Franța și Italia: morți și pagube materiale uriașe din cauza inundațiilor

Inundațiile și alunecările de teren au lăsat în urmă, cel puțin patru morți, în Sud-Estul Franței. Localnicii povestesc că la fiecare 4-5 ani pierd totul din cauza viiturilor și critică autoritățile pentru lipsa unor măsuri eficiente.

Pe de altă parte, în Nordul Italiei, s-a surpat o porțiune de 30 de metri dintr-un viaduct, pe autostrada care leagă Torino de Franța. Podul rutier s-a surpat în apropierea orașului italian Savona. Zona a fost inspectată din elicopter și de la sol, cu ajutorul unor cîini special dresați, pentru că existau relatări că ar fi căzut o mașină în prăpastie. Din fericire, informația nu s-a confirmat.

În urma furtunilor cu ploi puternice din ultimele zile, mai multe rîuri s-au revărsat, în Nordul Italiei. Cea mai afectată regiune este Alessandra, la Sud de Torino: 200 de oameni au fost evacuați și alte cîteva sute au rămas izolați. Pe de altă parte, inundațiile care au lovit Sud-Estul Franței în week-endul trecut au lăsat în urmă cel puțin patru morți în departamentul Var. Dincolo de pierderile de vieți omenești, pagubele materiale sunt considerabile. Numeroși localnici s-au confruntat deja cu patru inundații majore în ultimii patru ani. Guvernul ar putea decreta stare de catastrofă naturală, pentru că ajutoarele să ajungă mai repede în zonele lovite de inundații.

Un submarin încărcat cu 2 tone de cocaină a fost descoperit pe coastele Spaniei

Un submarin încărcat cu două tone de cocaină a fost descoperit de polițiști, în Spania. Două persoane au fost reținute în urma raidului, iar o a treia persoană a reușit să fugă.

Potrivit surselor din cadrul anchetei, submarinul a fost descoperit pe coasta de Nord-Vest a Spaniei, iar echipajul provenea din Ecuador. Presa spaniolă a transmis că submarinul provenea din Columbia, scrie BBC. Submarinele încărcate cu droguri sunt folosite pentru a introduce substanțe interzise din America Latină în Statele Unite, însă aceste tactici de a introduce droguri în alte state sunt relativ noi pentru autoritățile europene.

Apelurile Rusiei pentru armata kurdă. „Cu cît mai repede, cu atît mai bine”

Rusia, principalul susţinător militar al Guvernului din Siria, le-a cerut Luni militanţilor kurzi aflaţi sub asediu să se alăture Armatei naţionale siriene. „Cu cît mai repede, cu atît mai bine”, a declarat ministrul adjunct de Externe rus Mihail Bogdanov, citat de agenţia de ştiri Interfax. El a afirmat că Rusia este în contact “cu toate părţile”, într-un efort de a asigura pacea pe baza “respectului pentru suveranitatea Siriei”.

Miliţiile kurde, care s-au opus Guvernului sirian, au fost îndepărtate luna trecută din unele regiuni din Nordul Siriei în urma unui asediu al Armatei turce. Turcia consideră aceste miliţii kurde ca fiind formate din terorişti care încearcă să îşi creeze propriul stat din părţi din Turcia, Siria şi Irak. Rusia a convenit cu Turcia să îşi împartă controlul asupra unor zone din Nordul Siriei într-un efort de a împiedica Ankara să îşi continue operaţiunea militară. Forţele siriene de stat, aliate cu Rusia, au preluat controlul asupra unor zone abandonate de miliţiile kurde.

China ar fi încercat să infiltreze un deputat-spion în Australia. Agentul a murit în mod misterios

Autoritățile din Australia investighează o presupusă operațiune a Chinei menită să ducă la alegerea unui om de afaceri în Parlamentul federal, care ar fi urmat să devină un agent infiltrat. Omul de afaceri Bo „Nick” Zhao, cu dublă cetățenie, chineză și australiană, a primit un milion de dolari australieni (616.000 de euro) din partea agenților chinezi pentru a candida în Melbourne la alegerile federale. Zhao, în vîrstă de 32 de ani, ar fi dezvăluit situația agenției australiene de contraspionaj, la puțin timp înainte să moară.

Bărbatul, membru al Partidului Liberal, a fost descoperit mort în luna Martie în camera sa de hotel. Poliţia nu a fost în măsură să determine circumstanţele morţii lui. Premierul conservator Scott Morrison, liderul Partidului Democrat, a estimat drept „profund îngrijorătoare şi tulburătoare” acuzațiile aduse lui Bo Zhao. „Australia nu este naivă în faţa ameninţărilor cu care se confruntă”, a declarat Morrison.

Într-un comunicat neobişnuit emis Duminică seara, preşedintele ASIO, Mike Burgess, a afirmat că agenţia este „la curent cu afacerea” şi „anchetează activ”. Burgess nu a dorit să facă alte comentarii cu privire la decesul lui Zhao, din cauza anchetei. „Activităţile ostile ale unor servicii de informaţii străine continuă să reprezinte o ameninţare reală la adresa ţării şi securităţii noastre”, a adăugat el.

Responsabilul comisiei parlamentare însărcinate cu informaţiile, Andrew Hastie, a calificat acest nou episod de presupus spionaj drept „suprarealist” şi demn de „un roman de spionaj”. „Nu este vorba doar de bani, favoruri, ci şi de o tentativă susţinută de un stat de a infiltra Parlamentul nostru folosind un cetăţean australian drept agent de influenţă străină în sistemul nostru democratic”, a declarat Hastie. Aceste dezvăluiri survin la cîteva zile după declaraţii făcute pentru presa australiană de un presupus fost spion chinez cu privire la presupuse metode de infiltrare a Chinei în Hong Kong, Taiwan sau Australia.

De neimaginat! Unui pacient i-a fost extirpat un rinichi de 7,4 kilograme!

Chirurgii indieni au extirpat un rinichi de 7,4 kilograme, de mărimea unei bile de bowling, din organismul unui pacient diagnosticat cu o maladie genetică rară, a anunţat Luni un membru al echipei medicale, citat de AFP și preluat de Agerpres. Acesta este unul dintre cei mai mari rinichi extirpaţi vreodată în cadrul unei operaţii medicale. „Era uriaș şi ocupa jumătate din abdomenul pacientului. Ştiam că era un rinichi mare, dar nu ne-am gîndit niciodată că va fi şi atît de greu”, a declarat Sachin Kathuria, membru al echipei medicale. Pacientul de 56 de ani, diagnosticat cu boală polichistică renală autozomal dominantă, a fost supus unei intervenţii chirurgicale de două ore la spitalul Sir Ganga Ram din New Delhi, luna trecută.

Un rinichi normal cîntăreşte între 120 de grame şi 150 de grame şi are o lungime de aproximativ 12 centimetri. Rinichiul pacientului indian avea o lungime de 45 de centimetri, a dezvăluit medicul Sachin Kathuria.

Potrivit Cărţii Recordurilor Guinness, cel mai mare rinichi extirpat vreodată de la un pacient uman, operaţie realizată la Dubai în 2017, avea o greutate de 4,25 kilograme. Însă medicii de la acelaşi spital din New Delhi au dezvăluit că au găsit dosare medicale în care se vorbeşte despre un rinichi de 9 kilograme care ar fi fost extirpat din corpul unui pacient.

Boala de care suferă pacientul indian operat în luna Octombrie provoacă apariţia unor chisturi pe rinichi. Medicii din New Delhi au decis să realizeze acea operaţie după ce au detectat o hemoragie internă şi un început de infecţie în organismul pacientului. Potrivit medicului Sachin Kathuria, pacientul are acum o stare bună de sănătate şi a fost plasat sub dializă în aşteptarea unui transplant renal.

Ambasadorul american la Berlin acuză Germania că a insultat SUA

Recente declaraţii ale Berlinului cu referire la China sunt „o insultă la adresa Statelor Unite”, a afirmat ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, într-un comunicat care a circulat intens, în contextul disensiunilor legate de autorizarea sau nu de către Germania a gigantului chinez Huawei de a participa la construirea reţelei sale 5G, transmite dpa, citată de Agerpres. „Recentele afirmaţii ale unor oficiali germani de rang înalt potrivit cărora Statele Unite sunt echivalentul Partidului Comunist Chinez sunt o insultă la adresa miilor de militari americani care ajută la asigurarea securităţii Germaniei”, precum şi la adresa „milioanelor de americani angajaţi faţă de o alianţă occidentală puternică”, a scris ambasadorul Richard Grenell.

Ministrul german ale economiei, Peter Altmaier, a făcut anterior, într-o emisiune de televiziune, o comparaţie între SUA şi China, declarînd că Berlinul nu a impus un boicot după dezvăluirile despre spionarea de către Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA a convorbirilor de telefonie mobilă din Germania. „Statele Unite cer, la rîndul lor, companiilor lor să transmită informaţii ce ar putea fi folosite în lupta împotriva terorismului”, a adăugat Altmaier. SUA se tem că Huawei va fi obligat să transmite date către Guvernul de la Beijing.

Sîmbătă, la conferinţa sa anuală, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), principalul partid de guvernămînt, a stabilit că Germania nu vor exclude neapărat Huawei de la licitaţiile pentru construirea reţelei 5G. Membrii CDU au votat, cu o largă majoritate, că furnizorii vor fi consideraţi de încredere doar dacă „îndeplinesc în mod demonstrabil o listă de condiţii de securitate clar definite”. Delegaţii la conferinţă au convenit că această listă ar trebui să interzică posibilitatea oricărei influenţe externe asupra infrastructurii 5G a Germaniei. SUA au avertizat în mod ferm de mai multă vreme Berlinul în legătură cu autorizarea Huawei de a participa la extinderea reţelei germane de telecomunicaţii.

Femeie acuzată de crimă pentru că fetiţele ei au murit după ce au fost lăsate în mașină, la soare

O mamă din Australia a fost acuzată de crimă după ce fetiţele sale au fost găsite moarte în maşina sa lăsată în soare, informează Agerpres.

Cele două fetiţe, în vîrstă de un an, respectiv, doi ani, au fost descoperite Sîmbătă fără suflare de către Poliţia din statul australian Queensland, fără a fi clar pe moment cît timp au fost lăsate în interiorul maşinii. Corpurile micuţelor prezentau dovezi că fuseseră expuse la căldură extremă, a indicat un ofiţer de Poliţie. Temperatura la momentul în care fetiţele au fost descoperite în vehicul, într-un oraş din apropiere de Brisbane, era de 31 grade Celsius. Mama lor, Kerri-Ann Conley, 27 de ani, este prima persoană acuzată de crimă după ce autorităţile din Queensland au extins definiţia crimei pentru a include cazurile de „indiferenţă nesăbuită faţă de viaţa umană”. De asemenea, femeia a fost pusă sub acuzare pentru posesie de droguri. Potrivit autorităţilor din Queensland, felul în care erau crescute fetiţele era cunoscut de către Departamentul pentru Protecţia Copilului.

Dintr-un muzeu din Germania, a fost furată o comoară evaluată la un miliard de euro

O comoară evaluată la peste un miliard de euro a fost furată Luni dimineață din seiful unui muzeu din Dresda, Germania. Potrivit primelor informații, hoții au intrat la primele ore ale dimineții în muzeul Grüne Gewölbe, muzeul de istorie unic, care conține cele mai mari colecții de obiecte valoroase din Europa.

Hoții au întrerupt alimentarea cu curent electric în jurul orei 5:00, după care au intrat printr-o fereastră spartă în muzeul care se spune că ar fi una din cele mai securizate clădiri din lume, informează Bild. Aceeași sursă spune că spărgătorii au furat bijuterii cu diamante în valoarea de peste un miliard de euro. Totuși, valoarea exactă va fi stabilită ulterior, pentru că Luni, la orele prînzului, polițiștii încă inventariau bijuteriile furate. Potrivit Bild, ar fi fost vizată în special sala comorilor lui August al II-lea cel Puternic, fost rege al Poloniei şi prinţ-elector al Saxoniei în secolul al XVIII-lea.

În Belgia, niște români au furat o statuie din bronz de 5 tone. Se pare că au și dat-o la topit

Cîțiva români sunt suspectați de Poliția din Bruges, Belgia, că sunt autorii furtului unui grup statuar din bronz amplasat lîngă o fîntînă din piatra centrală a orașului, care era de ani de zile unul din simbolurile localității. Potrivit brusselstimes.com, românii sunt cunoscuți de către anchetatorii belgieni ca fiind autorii mai multor furturi de metale care au fost ulterior valorificate. Furtul a fost comis în Iunie, anul trecut, iar de atunci Poliția Federală din Flandra de Vest este în căutarea hoților. Abia acum ofițerii au găsit probe puternice care îi indică pe cetățenii români.

Presa belgiană mai scrie că, în perioada în care a fost comis furtul, statuia fusese mutată într-o zonă mai puțin circulată, pînă la renovarea parcului Regele Albert I. Aceeași sursă precizează că românii ar fi comis zeci de furturi de metale în perioada Mai 2018 și Martie 2019, patru din ele în aceeași zonă din Bruges. La 1 Aprilie 2019, trei dintre cei 31 de membri ai bandei au fost prinși și arestați la Anvers și Bruxelles de Poliția Judiciară Federală din Flandra de Vest. La acea vreme, însă,  nu existau suficiente probe legale de furtul statuilor. Investigațiile ulterioare au arătat că românii sunt responsabili de furtul grupului de sculpturi din bronz „T Zand”. Poliția bănuiește că, imediat după furt, românii au dus statuile la un centru de metale din Olanda, unde ar fi fost topite.

Trump l-a decorat pe cîinele Armatei SUA care a participat la raidul asupra lui al-Bagdadi

Preşedintele american Donald Trump l-a prezentat Luni, la Casa Albă, pe cîinele Armatei SUA, care a participat la raidul ce a condus la moartea liderului grupării Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Bagdadi – „Uitaţi-l pe Conan, probabil cel mai celebru cîine din lume”, relatează AFP şi DPA, potrivit agerpres.

„Conan a făcut o muncă fantastică”, a subliniat Preşedintele SUA în prezenţa soţiei sale Melania şi a vicepreşedintelui Mike Pence. „Acest cîine este incredibil, atît de strălucitor, atît de inteligent”, a adăugat el, precizînd că celebrul ciobănesc belgian malinois „a primit o medalie şi o placă”. „Conan este un cîine rezistent”, a mai spus Trump, subliniind că animalul a fost rănit în timpul raidului asupra unei zone controlate de rebeli în Nordul Siriei, în apropiere de graniţa cu Turcia. „Conan a fost grav rănit. Dar s-a recuperat foarte repede şi de atunci a participat în raiduri foarte importante”, a declarat el.

După anunţul, la 27 Octombrie, privind moartea celui mai căutat jihadist din lume, Donald Trump a lăudat munca acestui cîine „magnific”. Animalul l-a urmărit pe şeful grupării Statul Islamic în tunelul unde acesta s-a aruncat în aer în Siria.

Polonia a repatriat circa 100 de tone din rezervele sale depozitate la Banca Angliei

Polonia a repatriat circa 100 de tone din rezervele sale de aur, în valoare de aproximativ 18,3 miliarde de zloţi (4,7 miliarde de dolari), depozitate la Banca Angliei, a comunicat Luni şeful Băncii centrale poloneze, Adam Glapinski, transmite dpa, potrivit agerpres.

Polonia şi-a păstrat cea mai mare parte a rezervelor sale de aur la Banca Angliei după cel de-Al Doilea Război Mondial. Aurul a fost repatriat în opt tranşe de cîte o mie de lingouri fiecare. Acestea au fost aduse pe calea aerului pe aeroporturile din Varşovia şi Poznan, fiind transportat ulterior către seifuri ale Băncii Centrale de pe teritoriul ţării. Banca Centrală a Poloniei deţine în prezent rezerve de 228,6 tone de aur, din care 105 tone sunt depozitate acum în propriile seifuri, conform unui comunicat al instituţiei. Aceasta a mai informat că şi-a majorat rezervele cu 127,5 tone în anii 2018-2019.

Teheranul ameninţă statele suspectate de susţinerea protestelor din oraşele iraniene

Administraţia islamistă de la Teheran a ameninţat, Luni, că Iranul va riposta la acţiunile Statelor Unite, Marii Britanii, Israelului şi Arabiei Saudite, acuzate de susţinerea protestelor din oraşele iraniene, scrie mediafax. „Dacă depăşiţi linia roşie, vă vom distruge. Nu vom lăsa nici o acţiune fără ripostă. Dacă Iranul va decide să riposteze, inamicul nu va mai avea deloc siguranţă”, a declarat generalul Hossein Salami, comandantul Gardienilor Revoluţiei din Iran, citat de agenţia Associated Press.

Comandantul militar a făcut aceste declaraţii în faţa a zeci de mii de susţinători ai Administraţiei de la Teheran. Demonstraţia de susţinere a fost organizată sub sloganul „Ridicarea poporului din Teheran împotriva protestelor”. Cel puţin 106 protestatari au fost ucişi în cursul demonstraţiilor din Iran, organizate ca protest faţă de majorarea preţurilor la carburanţi, a anunţat organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International.