Realitatea internationala pe scurt (26 Decembrie 2019)

Mesajul Papei Francisc de Crăciun: Nu lăsați ca greșelile Bisericii să vă îndepărteze de Dumnezeu

Papa Francisc le-a recomandat credincioșilor catolici, Marți, în timpul predicii de Crăciun, să nu permită ca greșelile făcute de către reprezentanți ai Bisericii Catolice să îi îndepărteze de Dumnezeu, făcînd referire la scandalurile privind abuzurile sexuale din ultimii ani. „Crăciunul ne reamintește că Dumnezeu continuă să ne iubească pe toți, chiar și pe cei mai răi dintre noi. Poți avea idei greșite, dar Dumnezeu continuă să te iubească. Foarte des ne gîndim că Dumnezeu este bun cu noi dacă noi suntem buni și ne pedepsește dacă suntem răi. Dar El nu este așa”, a spus Papa Francisc în cadrul predicii.

Fără a le menționa în mod explicit, Papa Francisc a făcut referire și la problemele cu care se confruntă Biserica Catolică în ultimii ani, printre care scandalurile privind abuzurile sexuale în care au fost implicați numeroși preoți, dar și scandalurile financiare în care a fost implicată Biserica. „Să ne gîndim la pruncul Iisus și să ne lăsăm cuprinși de dragostea Lui. Orice merge greșit în viețile noastre, orice nu funcționează în cadrul Bisericii, orice probleme sunt în lume nu vor mai fi scuze. Vor intra pe un plan secundar în fața iubirii lui Iisus, în fața căreia nu avem nici o scuză”, a spus Papa.

Miercuri, Suveranul Pontif a transmis mesajul „Urbi et Orbi” (Către cetate și lume, n. red.) și a binecuvîntat miile de persoane aflate în Piața Sfîntul Petru de la Vatican.

Germanii îl consideră pe Trump mai periculos decît Putin, Kim Jong Un şi Xi Jinping

Preşedintele american Donald Trump este considerat de germani mai periculos decît omologii săi rus Vladimir Putin, Nord-coreean Kim Jong Un şi chinez Xi Jinping, dar şi decît liderul suprem iranian Ali Khamenei. Aceasta este concluzia unui sondaj de opinie realizat de YouGov şi publicat Miercuri de DPA, potrivit Agerpres.

Sondajul, realizat pe un eşantion de 2.024 de persoane în perioada 16-18 Decembrie, arată că – în opinia a 41% dintre germani – Trump reprezintă cea mai mare ameninţare dintre cei cinci lideri menţionaţi. O proporţie de 17% dintre germani au optat pentru Kim, cîte 8% pentru Putin şi Khamenei, iar Xi este considerat cel mai mic pericol (7%).

În urmă cu un an, sondajul similar realizat de YouGov arăta că 48% dintre germani îl considerau pe Donald Trump mai periculos decît Vladimir Putin şi Kim Jong Un. Un alt sondaj, realizat de institutul Kantar pentru grupul media Funke, relevă că 57% dintre germani au încredere în Preşedintele francez Emmanuel Macron şi doar 53% în cancelarul german Angela Merkel.

În Australia, zeci de persoane s-au călcat în picioare în timpul cumpărăturilor de Crăciun

Imaginile şocante apărute în mediul online arată momentul în care peste 100 de oameni sunt zdrobiţi de mulţime într-un mall din Australia, în timpul cumpărăturilor haotice de sărbători, potrivit MEDIAFAX. Mall-ul australian Westfield Parramatta a organizat cu ocazia sărbătorilor un maraton de cumpărături care ar fi trebuit să dureze 33 de ore. Acest eveniment a fost inaugurat printr-o tombolă care consta în baloane cu diverse premii şi pe care vizitatorii mall-ului trebuiau să le prindă.

Haosul general a fost declanşat în momentul în care baloanele au fost aruncate în incinta mall-ului şi peste 100 de oameni s-au înghesuit în încercarea de a obţine unul dintre premii. Au urmat momente de panică care s-au soldat cu victime, printre care şi copii. Cinci persoane au necesitat spitalizare, iar alte 12 au avut nevoie de îngrijiri la faţa locului. Autorităţile au deschis o investigaţie în urma incidentului.

Tradiții bizare de Crăciun pe mapamond

În Africa de Sud, copiii mănîncă în prima zi de Crăciun omizi prăjite, în Venezuela oamenii merg la biserică pe role, iar în Japonia astăzi toată lumea se înfruptă cu aripioare picante. În timp ce majoritatea copiilor din lume îl așteaptă pe Moș Crăciun pe 25 Decembrie pentru că au fost cuminți, în Austria situația este exact invers. Copiii obraznici sunt vizitați de Krampus, complicele cel rău al lui Moș Nicolae. Legenda spune că acesta se plimbă pe străzi, în luna Decembrie, pentru a-i găsi pe cei care nu au fost cuminți. Astfel, austriecii le amintesc copiilor să se poarte frumos, în special în preajma sărbătorilor de Iarnă.

O altă tradiție extrem de ciudată se regăsește în Islanda. Pisica Yule, un monstru despre care se vorbește în folclorul islandez, pîndește noaptea în zăpadă și îi mănîncă pe toți cei care nu poartă haine noi în seara de Ajun. În ziua de azi, islandezii își cumpără haine noi pentru această perioadă din an pentru a evita o astfel de întîlnire. În Japonia regăsim o altă tradiție neobișnuită: masa tradițională la un restaurant fast-food. În 1974, lanțul de restaurante a lansat o campanie festivă de marketing în Japonia, cu sloganul Kentucky for Christmas. La acea vreme, japonezii s-au înghesuit să mănînce aripioarele picante, iar de atunci a devenit o tradiție anuală, care se respectă și astăzi.

În Germania, oamenii ascund o murătură, de cele mai multe ori un castravete în brad, iar copilul care găsește acritura primește un cadou. Sunt însă voci care spun că, de fapt, această tradiție este originară din Spania, unde, în urmă cu mult timp, doi băieți erau ținuți prizonieri într-un butoi cu murături. Sfîntul Nicolae i-ar fi salvat pe cei doi, iar de atunci, în semn de recunoștință, aceștia puneau în bradul de Crăciun cel puțin o acritură. Finlandezii în schimb au o tradiție relaxantă de Crăciun. Majoritatea caselor din această țară au în dotare o saună. A devenit o tradiție ca în seara de Ajun, membrii familiilor să se relaxeze în saună preț de cîteva ore. Dacă aveți drum în Italia în preajma sărbătorilor, trebuie să uitați de Moș Crăciun și ziua de 25 Decembrie. Toată acțiunea are, de fapt, loc în ajunul zilei de 5 Ianuarie. Potrivit legendelor, o bătrînă pe nume Belfana vizitează toți copiii din țară și le oferă dulciuri, dacă aceștia au fost cuminți. La fel ca și Moș Crăciun, Belfana intră în case pe horn și este primită cu biscuiți și vin.

O altă tradiție stranie, de data aceasta în ceea ce privește masa tradițională de Crăciun, o regăsim în Africa de Sud. Copiii așteaptă cu nerăbdare un meniu cu omizi prăjite. Legenda spune că cei care mănîncă omizi prăjite de Crăciun vor avea noroc tot anul care vine. Potrivit folclorului norvegian, Ajunul Crăciunului este ziua în care spiritele și vrăjitoarele răutăcioase zboară pe mături, prin orașe, pentru a pune ceva rău la cale. Astfel, a devenit o tradiție ca, în perioada sărbătorilor de Iarnă, norvegienii să își ascundă măturile și mopurile, astfel încît vrăjitoarele să nu le găsească și să le folosească în scopuri malefice.

Vladimir Putin acuză Polonia de „înţelegere” cu Hitler în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial

Preşedintele rus Vladimir Putin a reluat Marţi războiul declaraţiilor cu Polonia, acuzînd această ţară că a încheiat o „înţelegere” cu Hitler şi că a acţionat în mod „antisemit” în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite Agerpres. Adresîndu-se unui auditoriu format din ofiţeri de rang înalt din Ministerul Apărării, Preşedintele rus a dat asigurări că a luat cunoştinţă de arhive recuperate în Europa de Armata Roşie după 1945, ce arată că mai multe state, printre care şi Polonia, erau în complicitate cu dictatorul nazist.

„Ei (polonezii) au încheiat practic o înţelegere cu Hitler. Este clar în documentele de arhivă”, a afirmat Putin, declarîndu-se „insultat de modul în care Hitler şi Polonia au discutat despre aşa-zisa problemă evreiască”.

Vladimir Putin a dat asigurări că a luat cunoştinţă de documente istorice în care ambasadorul polonez în Germania în 1938 i-a promis lui Hitler ridicarea unui „frumos monument” la Varşovia după ce liderul nazist a propus să-i „trimită pe evrei în colonii din Africa”. Acest ambasador „s-a solidarizat complet cu Hitler”, a acuzat Putin, numindu-l pe fostul diplomat polonez „ticălos” şi „porc antisemit”. Liderul de la Kremlin a făcut şi o paralelă cu deciziile responsabililor polonezi actuali care „dau ordin să fie demolate monumentele soldaţilor Armatei Roşii”, altădată sărbătoriţi ca eliberatorii ţării.

În ultimele zile, Rusia şi Polonia şi-au înmulţit acuzaţiile reciproce cu caracter istoric.

Diplomaţia rusă a criticat „retorica agresivă” a Varşoviei, în timp ce Ministerul de Externe polonez şi-a exprimat „îngrijorarea” faţă de „prezentarea unei false imagini a evenimentelor” de către responsabilii ruşi. Rusia denunţă de mulţi ani ceea ce ea consideră a fi uitarea în care au intrat în ţările occidentale sacrificiile considerabile făcute de URSS pînă în 1945 şi mai ales moartea a 27 milioane de sovietici în Al Doilea Război Mondial. Vladimir Putin a denunţat Vinerea trecută o rezoluţie din Septembrie a Parlamentului European cu privire la „memoria europeană”, care pune pe picior de egalitate comunismul şi nazismul. Tot la reuniunea de Marţi, Preşedintele Putin a elogiat noile arme hipersonice dezvoltate de Rusia şi pe care „nici o altă ţară nu le deţine”.

Al Pacino: Am mers la terapie de 5 ori pe săptămînă timp de 25 de ani după rolul din „Naşul”

Al Pacino a avut nevoie de ajutorul terapeuţilor pentru a gestiona uriaşul succes obţinut în urma rolului din capodopera cinematografică „The Godfather”/„Naşul” (1972), relatează Daily Mail. Actorul a devenit cunoscut în întreaga lume mulţumită rolului din filmul „The Godfather”/„Naşul”, în regia lui Francis Ford Coppola, unde îl interpretează pe Michael Corleone, potrivit Mediafax.

Vedeta a dezvăluit că a apelat la ajutorul specialiştilor pentru a trece cu bine peste provocările celebrității internaţionale, şi a continuat terapia pe măsură ce rolurile interpretate i-au confirmat statutul. Pacino a mărturisit că „nu e uşor să te obişnuieşti cu aşa ceva”. Al Pacino şi-a amintit cuvintele rostite de regizorul şi actorul Lee Strasberg: „Dragul meu, trebuie să te adaptezi”, sfat pe care l-a şi urmat, în ciuda greutăţilor. A adăugat că a trecut prin momente grele şi că a mers la terapie cinci zile pe săptămînă timp de 25 de ani. Cu trecerea anilor, legenda hollywoodiană a reuşit să găsească un echilibru între viaţa profesională şi cea personală, selectîndu-şi cu atenţie rolurile.
Al Pacino, în vîrstă de 78 de ani, a fost de opt ori nominalizat la premiile Oscar şi a cîştigat celebrul trofeu în 1993, pentru rolul din filmul "Parfum de femeie", de Martin Brest.

Cel puțin 20 de cai au fost uciși în SUA. Nu există informații despre suspect

Poliția din statul american Kentucky încearcă să prindă pe oricine este responsabil de moartea a 21 de cai într-o manieră „inumană” și „nemiloasă”. Anchetatorii au descris imaginile ca pe „un cîmp de luptă pentru cai”, relatează BBC. Un grup de protecție a animalelor a anunțat o recompensă de 20.000 de dolari în schimbul informațiilor care ar putea duce la prinderea celor responsabili de aceste violențe împotriva cabalinelor, în contextul în care printre caii uciși se numără iepe gestante și mînji de circa un an. Herghelia de aproximativ 35 de cai obișnuiește să viețuiască pe vastele cîmpii din Estul statului, iar căutările pentru posibilii cai care au scăpat sunt îngreunate din acest motiv.

Poliția a anunțat că animalele au fost ucise cu o armă de calibru mic. Primele cadavre au fost găsite în data de 16 Decembrie, iar ultimele șase Duminică. Anchetatorii cred că cei 21 de cai au fost uciși toți odată. „Sunt crime inumane și foarte nemiloase din partea cuiva care, aparent, nu avea nimic mai bun de făcut”, a declarat șeriful John Hunt. Grupul pentru protecția animalelor Dumas a mai anunțat că herghelia era formată în principal din cai abandonați, iar animalele erau foarte prietenoase, fiind deseori hrănite de localnici. Persoana sau persoanele găsite vinovate vor fi inculpate pentru cruzime împotriva animalelor, însă acuzațiile ar putea fi extinse.

Cîntarea bizantină a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO

Născută la începutul creștinismului, cîntarea bizantină, un gen muzical unic transmis de Biserica Ortodoxă, a supraviețuit pîna în zilele noastre, ceea ce a condus la includerea sa pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO, relatează AFP, potrivit agerpres.

Bazîndu-se pe tradițiile muzicale din Balcani și din Estul Mediteranei unde se întindea Imperiul Bizantin, cîntarea bizantină sau arta „psaltică”, exclusiv vocală (a capella) și monofonică, însoțește textele liturgice. Această cîntare a creștinilor din Imperiul Roman de Răsărit este codificată în opt moduri sau tonuri. Este vorba despre o muzică fără modulare armonică, cu un cadru modal fix, spre deosebire de sistemul tonal actual al muzicii occidentale bazat în principal pe cele două moduri, major și minor. Pentru a pune în valoare textele biblice, cîntarea bizantină a fost dezvoltată mai ales după secolul al III-lea în Imperiul Bizantin, înainte de a atinge apogeul între secolele al XIII-lea și al XV-lea.

„Influenta a fost reciprocă între cîntarea bizantină și muzica populară din regiune, fie ea balcanică, evreiască, arabă, armeană sau siriană”, a declarat Konstantinos Siachos, directorul școlii de muzică bizantină și tradițională din Kalamata, în Sudul Greciei. Potrivit anumitor experți, elemente din muzica greacă antică pot fi regăsite în arta psaltică, considerată a fi „o continuare” a Antichității.

După destrămarea Uniunii Sovietice în 1989, cîntarea bizantină a luat amploare în țări ortodoxe din Estul Europei, precum Bulgaria, Serbia și România. Contribuția sa muzicală bogată depășește lumea ecleziastică și elementele sale „sunt detectate în muzica populară din Balcani, turcă, arabă sau greacă, în general în cultura mediteraneană”, a mai spus Konstantinos Siachos.

Serghei Şoigu acuză NATO că şi-a intensificat activitatea de recunoaştere la graniţele Rusiei

Ministrul Apărării Serghei Şoigu a acuzat Marţi NATO că, pe parcursul anului 2019, şi-a intensificat în mod semnificativ activitatea de recunoaştere la graniţele Rusiei, transmite dpa, potrivit agerpres. Conform agenţiei de presă ruse Interfax, ministrul rus al Apărării a afirmat în cadrul unei întîlniri cu Preşedintele Vladimir Putin că activităţile de recunoaştere aeriană au crescut cu o treime în comparaţie cu 2018, în timp ce misiunile de recunoaştere marine şi la sol au crescut cu 24%, respectiv 40%. „În fiecare an, blocul NATO realizează 40 de manevre cu o tendinţă anti-rusă evidentă” a declarat Serghei Şoigu.

Vladimir Putin a afirmat că Rusia va continua să dezvolte aşa-numitele sale arme hipersonice cu rază de acţiune intercontinentală, a căror viteză de deplasare este de cîteva ori mai rapidă decît viteza sunetului. În ultimii ani, Rusia a fost pe poziţii din ce în ce mai conflictuale cu NATO, Kremlinul consolidîndu-şi arsenalul nuclear şi încercînd să îşi refacă influenţa în afara graniţelor.

SUA alocă un ajutor militar în valoare de 175 de milioane de dolari ţărilor baltice

Statele Unite au alocat un ajutor militar în valoare de 175 de milioane de dolari, în 2020, ţărilor baltice – Estonia, Letonia şi Lituania, state membre NATO care se învecinează cu Rusia, a anunţat Ministerul eston al Apărării, relatează The Associated Press, scrie news.ro. Ajutorul general, în valoare de 125 de milioane de dolari, a fost suplimentat pentru prima oară cu o linie de buget de 50 de milioane de dolari destinată consolidării capacităţilor aeriene ale celor trei foste republici sovietice – un punct slab, consideră experţi, în apărarea acestora, a precizat Luni Ministerul.

Obiectivul global al ajutorului militar acordat de Washington Tallinnului, Rigăi şi Vilniusului este consolidarea ”disuasiunii şi apărării ţărilor baltice, inclusiv în domeniul spaţial şi în special al apărării aeriene”, a precizat într-un comunicat ministrul eston al Apărării Juri Luik. Cele trei ţări au aderat la NATO în 2004 şi sunt aliaţi credincioşi ai Washingtonului. Ele şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o scădere a interesului Administraţiei Preşedintelui american Donald Trump faţă de relaţiile transatlantice şi apărarea comună în NATO, mai ales după ce locatarul Casei Albe a catalogat drept ”depăşită” Alianţa.

Însă Estonia consideră că ajutorul american este un indiciu puternic al angajamentului Statelor Unite faţă de NATO şi ţările baltice. ”Aliatul nostru (american) îşi confirmă angajamentul faţă de apărarea colectivă (a NATO) pe flancul de Est” al Alianţei, apreciază Luik. Estonia, Letonia şi Lituania nu deţin avioane de luptă, iar NATO efectuează misiuni de patrulare în spaţiul aerian baltic prin rotaţie, la patru luni, din Estonia şi Letonia. ”Tranziţia de la misiuni de patrulare aeriene (baltice) la apărare aeriană necesită o decizie comună a aliaţilor (NATO), însă poziţia şi susţinerea americane sunt foarte importante”, a subliniat Luik. O apărare aeriană adecvată a regiunii baltice constă într-o bună funcţionare a unui sistem de alertare timpurie, capacităţi de supraveghere, sisteme antiaeriene şi un personal calificat, subliniază ministerul.

Legea bugetului Apărării americane (National Defense Authorization Act), care prevede între altele ajutorul militar destinat ţărilor baltice, a fost promulgată de Trump. Legea prevede o clauză a solidarităţii, care confirmă angajamentul Washingtonului în regiunea baltică.