REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (25 Martie 2021)

Spitalizările copiilor din motive psihiatrice au crescut cu 80%, în Franța

Angèle Consoli, psihiatru pentru copii și membru al Consiliului științific francez, a declarat că spitalizările tinerilor sub 15 ani din motive psihiatrice au „crescut cu 80%” de la începutul epidemiei de coronavirus. Spitalizările tinerilor sub 15 ani din motive psihiatrice au crescut cu „80%”, a declarat Angèle Consoli, psihiatru pentru copii și membru al Consiliului științific. O reuniune urmează să aibă loc la Matignon, cu prim-ministrul Jean Castex și ministrul Sănătății, Olivier Véran, dedicată problemelor sănătății mintale a francezilor în lumina epidemiei de coronavirus. De asemenea, medicul indică o tendință marcată de depresie la copiii cu vîrsta cuprinsă între 12-17 ani. Angèle Consoli se bazează pe „feedback-ul din teren, de la toți colegii, care arată o cerere de îngrijire (urmărire) a gîndurilor suicidare și a crizelor suicidare” și „simptome depresive” ale celor mai tineri, legate de contextul actual de sănătate.

„În domeniul copilăriei timpurii, există vigilență, am văzut o creștere a numărului de consultații pentru întîrzieri de limbaj, pentru tulburări de somn și conflicte intra-familiale” în rîndul celor cu vîrsta de 0-3 ani, avertizează psihiatrul. Specialistul menționează o listă de semne care ar trebui să alerteze părinții: iritabilitate, plîns, schimbare bruscă de comportament etc. Ea indică faptul că „unul dintre răspunsurile” de furnizat poate fi „proiectarea în viitor”. „Criza Covid nu face decît să agraveze tensiunile din sistemul spitalicesc”, explică Angèle Consoli. 

Un francez face 20 de ani de închisoare pentru uciderea unei prostituate românce

Un individ de 23 de ani a fost condamnat Marţi de un Tribunal din Nimes, în Sudul Franţei, la 20 de ani de închisoare pentru asasinarea Nicoletei, o tînără prostituată originară din România care visa la o viaţă mai bună în Franţa, notează AFP, potrivit agerpres. Acuzatul, Anthony Riss, descris ca fiind „coleric” şi „impulsiv”, era judecat de Luni pentru că a ucis-o pe această tînără de 25 de ani pentru un motiv „sordid”: dublarea tarifului practicat. „Ceea ce este sigur în acest caz este intenţia de a ucide, cinci lovituri de cuţit în zona inimii, prima fiind fatală”, a reamintit avocatul general Patrick Bottero în rechizitoriul său.

Victima a fost bătută la Rodilhan, în Sudul Franţei, în noaptea de 31 Mai spre 1 Iunie 2018, „în timp ce îi întorcea spatele” pentru a scăpa din autovehicul şi, „ca şi cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, pentru a se asigura că îi dă lovitura de graţie, a lovit-o cu maşina”, a continuat Patrick Bottero, vorbind despre „încrîncenare”. Nicoleta, a cărei mamă a murit în 2015, a nutrit speranţa unui „vis francez” pentru a încerca să-şi ajute familia. Dar, asemenea altor tinere sărace din Europa de Est, ea a căzut rapid în prostituţie şi a fost chiar „victima unor violenţe foarte grave” din partea membrilor unei reţele de proxenetism dezmembrate în 2016 la Nimes. Pedeapsa este însoţită de o perioadă de siguranţă de 10 ani. 

Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere a numărului infectărilor şi spitalizărilor. Varianta britanică este dominantă în UE

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a semnalat că situaţia epidemiologică se menţine ”alarmantă” în multe state membre ale UE, mai ales din cauza noilor variante ale coronavirusului, şi a semnalat că sunt de aşteptat noi creşteri ale numărului contaminărilor şi spitalizărilor în săptămînile următoare, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres

”Începem să vedem circumstanţe preocupante, evidenţiate prin creşterea numărului cazurilor în 19 state membre, al spitalizărilor în 15 şi deceselor în opt state”, a spus Kyriakides, la o conferinţă de presă dedicată prezentării noilor reguli ale mecanismului european pentru controlul exporturilor de vaccinuri. ”Aceasta conduce la o preocupare privind un al treilea val dacă situaţia continuă să se deterioreze. Prin urmare, ne putem aştepta ca numărul cazurilor şi al spitalizărilor să crească mai mult în săptămînile următoare şi ca mortalitatea, care s-a menţinut stabilă, să înregistreze o uşoară creştere”, a adăugat comisarul european. Ea a menţionat, în continuare, că deşi rata transmiterii virusului se menţine la un nivel stabil, situaţia ”este preocupantă pentru că în ultimele săptămîni a fost observată o creştere a numărului (de îmbolnăviri) provocate de variantele” coronavirusului.

Varianta coronavirusului SARS-CoV-2 dominantă la ora actuală este cea britanică, aceasta fiind prezentă în 25 de state ale UE şi în unele ţări găsită în pînă la 80% din mostrele genomice secvenţiate. Tulpinile sud-africană şi braziliană au fost detectate în 18 şi, respectiv, nouă state din UE, cea braziliană fiind legată în special de călătorii.

După ce toată viaţa a crezut că este singur la părinţi, a descoperit că are 30 de surori şi fraţi 

Un bărbat în vîrstă de 27 de ani, care a crezut că este singur la părinţi, a descoperit că, de fapt, are 30 de fraţi şi surori, după ce a făcut un test ADN, relatează Insider. Torrey, care trăieşte în oraşul Atlanta din statul american Georgia, a dezvăluit că a devenit iniţial suspicios după ce un test ADN pe care l-a făcut a dezvăluit că are doar parţial origini franceze şi engleze deşi tatăl său i-a spus că este „în majoritate francez/englez”, conform hotnews.ro.

Bărbatul a relatat că deşi părinţii săi au ştiut că îşi va face un test ADN, nici unul dintre ei nu l-a avertizat că a fost conceput prin intermediul unui donator de spermă. „Am cumpărat un test AncestryDNA pentru ei de Crăciun şi ei nu m-au avertizat, aşa că am aflat informaţia asta în urmă cu mai puţin de o săptămînă”, a relatat Torrey pentru Yahoo News. „Mereu m-am gîndit că este bizar că eu eram mult mai extrovertit, înalt şi cu înclinaţii muzicale decît oricine din familia mea dar niciodată nu m-am aşteptat la asta”, a afirmat acesta. Bărbatul a relatat că mereu şi-a dorit fraţi şi surori şi că a fost primit cu braţele deschise de către noua sa familie recent descoperită.

Berlinul vrea reluarea dialogului cu Moscova prin Consiliul NATO-Rusia

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că îşi doreşte reluarea dialogului NATO cu Moscova prin intermediul unui Consiliu care nu s-a mai reunit de doi ani, dar a precizat că „mingea este în terenul Moscovei”, relatează Reuters. Consiliul NATO-Rusia a fost creat în 2002 pentru a facilita consultările între Alianţa Nord-Atlantică şi Moscova, dar relaţiile sunt tensionate, iar Consiliul s-a reunit ultima dată în Iulie 2019. „Considerăm că trebuie să menţinem dialogul. Însă mingea este în terenul Moscovei”, a spus Maas la Bruxelles cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai statelor membre ale NATO. El nu a explicat paşii pe care ar trebui să îi facă Rusia pentru a îmbunătăţi dialogul, dar a spus că acest Consiliul NATO-Rusia oferă oportunitatea unui schimb intensiv şi bazat pe încredere în privinţa chestiunilor de securitate. „Suntem pregătiţi pentru asta şi sperăm că şi partea rusă va fi pregătită în viitorul previzibil”, a afirmat Maas.

Politica NATO faţă de Rusia urmează o abordare pe două direcţii, de descurajare şi de dialog, deşi Alianţa a suspendat orice cooperare practică cu Moscova în Aprilie 2014, după Anexarea Crimeii de la Ucraina. Consiliul NATO-Rusia a fost relansat în 2016 şi s-a reunit cu regularitate pînă în 2019. Însă legăturile dintre Rusia şi Occident sunt la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, din cauza unor dosare precum anexarea Crimeii, acuzaţiile că Moscova s-a amestecat în alegerile din SUA şi conflictul din Siria.

Ruşii vor să-şi producă vaccinul într-o fabrică din Sudul Germaniei

Compania farmaceutică rusă R-Pharm intenţionează să producă vaccinul Sputnik V, dezvoltat de Moscova, în landul Bavaria din Sudul Germaniei, cel mai devreme din Iunie, relatează dpa, potrivit agerpres. „Depunem toate eforturile pentru ca producţia să poată să înceapă în Vară”, a declarat directorul executiv al R-Pharm, Aleksandr Bîkov, adăugînd că laboratorul din oraşul bavarez Illertissen este deja echipat şi ar putea produce milioane de doze în fiecare lună. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a autorizat încă vaccinul rusesc pentru a fi utilizat în spaţiul blocului comunitar.„Aşteptăm încă decizia EMA, întrucît aceasta este baza legală de care avem nevoie pentru a începe producţia”, a spus Bîkov.

Statele membre ale UE ar putea apoi să se aprovizioneze cu vaccinul rusesc Sputnik V din Illertissen. Două inspecţii EMA sunt planificate în Rusia în Aprilie. În cadrul unui eveniment la Moscova privind cooperarea germano-rusă în domeniul farmaceutic, expertul european în sănătate Jerome Lepeintre a declarat că aprobarea EMA pentru serul rusesc nu trebuie aşteptată înainte de Iunie sau Iulie.

Turcia vrea să-şi facă mai mulţi prieteni

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, Miercuri, că ţara sa doreşte să-şi mărească ”numărul de prieteni” şi să transforme regiunea într-o ”insulă a păcii”, informează AFP. ”Suntem decişi ca, în perioada următoare, să transformăm regiunea noastră într-o insulă a păcii, crescînd numărul prietenilor noştri şi reglînd ostilităţile”, a declarat Erdogan în cadrul congresului formaţiunii sale, AKP, desfăşurat la Ankara. El a adăugat că Turcia nu îşi permite luxul de a ignora nici Occidentul, nici Orientul. ”Suntem convinşi că nu există nici o chestiune pe care să nu o putem rezolva cu ţările ce respectă interesele noastre naţionale”, a continuat liderul turc.

Relaţiile Turciei cu aliaţii săi occidentali, precum şi cu ţările din regiune au fost tensionate din cauza a numeroase diferende, în special pe subiecte precum împărţirea resurselor energetice din Mediterana Orientală şi intervenţiile Ankarei în Siria şi Libia. Totuşi, de la începutul anului, Ankara a adoptat o atitudine favorabilă detensionării acestor relaţii. ”Vom continua să construim relaţiile cu toate ţările, de la SUA la Rusia, de la Uniunea Europeană la lumea arabă, în funcţie de interesele Turciei şi de aşteptările poporului nostru”, a adăugat Preşedintele turc.

În schimb, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a subliniat, Miercuri, că agresiunea turcă rămîne o problemă, în ajunul unui summit UE care va avea pe agendă şi relaţiile blocului comunitar cu Ankara. ”Agresiunea Turciei contra Republicii Cipru persistă, subminînd procesul de integrare europeană a Ankarei şi, pe fond, relansarea discuţiilor asupra problemei Ciprului”, a spus Mistotakis după o întîlnire cu Preşedintele cipriot Nikos Anastasiades, la Atena.

Consiliul ONU pentru drepturile omului cere alegeri libere în Belarus

Consiliul ONU pentru drepturile omului (CDH) a lansat un apel pentru organizarea de ”alegeri libere şi corecte” în Belarus şi i-a cerut Înaltului comisar pentru drepturile omului să ancheteze abuzurile comise în această ţară, relatează AFP. Cele 47 de state membre ale CDH au adoptat o rezoluţie în acest sens (cu 20 de voturi pentru, şapte voturi împotrivă şi 20 de abţineri), prezentată de Uniunea Europeană şi susţinută de SUA, ţară care nu este membră a CDH, dar care participă la dezbateri după venirea lui Joe Biden la Casa Albă. Belarusul, Rusia şi China prezentaseră 14 amendamente, dar toate au fost respinse.

Textul ”condamnă gravele încălcări ale drepturilor omului care continuă în Belarus în contextul alegerilor prezidenţiale din 2020, în special negarea sistematică a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, arestările şi detenţiile arbitrare ale membrilor opoziţiei, ale jurnaliştilor şi ale altor lucrători din media, ale apărătorilor drepturilor omului şi ale cetăţenilor în general, precum şi pedepsele cu închisoarea pronunţate cu privire la lucrători din media care îşi exercitau funcţiile profesionale”. Rezoluţia cere autorităţilor de la Minsk organizarea de ”alegeri libere” şi începerea unui ”dialog veritabil” cu opoziţia politică, în scopul restabilirii şi menţinerii statului de drept, a democraţiei şi a normelor privind drepturile omului şi în vederea unei colaborări constructive cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Viena îşi închide toate magazinele neesenţiale de Paşte

Viena şi alte două landuri din Estul Austriei vor închide magazinele neesenţiale mai multe zile de Paşte, în încercarea de a reduce presiunea asupra secţiilor de terapie intensivă din spitale, ca urmare a creşterii numărului de infectări cu COVID-19, a informat presa austriacă, relatează Reuters. Cele trei landuri – Viena şi landurile din jurul acesteia, Austria Inferioară şi Burgenland, care se învecinează cu Ungaria – au analizat înăsprirea restricţiilor cu Ministerul Sănătăţii după ce Guvernul conservator a decis Luni că restul măsurilor la nivel naţional vor rămîne neschimbate. Din cele nouă landuri ale Austriei, cele trei sunt printre cele mai afectate de epidemie şi au niveluri mai ridicate ale infectărilor cu varianta britanică a coronavirusului, care provoacă cazuri grave mai rapid şi deseori necesită spitalizări mai lungi.

Ministrul Sănătăţii, Rudolf Anschober, a vorbit despre o prăbuşire „iminentă” a secţiilor de terapie intensivă din Estul Austriei. Luna trecută, Austria a ridicat cel de-al treilea lockdown, permiţînd redeschiderea magazinelor neesenţiale. Cele trei landuri le vor închide din nou începînd de Joi, 1 Aprilie, pînă Marţi, 6 Aprilie, a anunţat agenţia de ştiri APA.

Erdogan justifică denunţarea Convenţiei de la Istanbul considerînd-o contrară credinţelor Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a justificat, Miercuri, decizia sa de a retrage Turcia din Convenţia de la Istanbul împotriva violenţei de gen prin faptul că aceasta atentează contra ”credinţelor şi culturii” ţării sale şi a devenit un mijloc pentru ”distrugerea conceptului de familie”, potrivit agerpres. ”Conform credinţelor noastre, nu puteam permite ca teme ce sunt semne de erezie să se transforme într-un mijloc de represiune, refugiate în spatele Convenţiei de la Istanbul”, a spus Erdogan, citat de agenţia EFE, la Congresul formaţiunii sale, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

Guvernul său a explicat anterior că Turcia s-a retras din Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul) întrucît acesta ”normalizează homosexualitatea”, incompatibilă cu ”valorile sociale şi familiale ale Turciei”. Documentul, care stabileşte un cadrul legal comun pentru prevenirea şi combaterea violenţei de gen, nu menţionează homosexualitatea, ci doar precizează că nu trebuie să existe măsuri discriminatorii pe baza ”orientării sexuale”. ”Am decis să ne retragem pentru a pune capăt acestor discuţii care merg împotriva credinţelor noastre, culturii şi legitimităţii”, iar ”unele expresii” din Convenţie au devenit un mijloc pentru ”distrugerea conceptului de familie”, a mai spus Erdogan în intervenţia sa. ”Nimeni nu are dreptul să ne impună în ce clase de gen ne împărţim oamenii şi cum să determinăm relaţiile între ei”, a concluzionat liderul turc.

Atît în UE cît şi în SUA organizaţii pentru drepturile omului au condamnat decizia Turciei de a se retrage din Convenţia de Istanbul, în timp ce în principalele oraşe turceşti mii de femei au ieşit să protesteze împotriva denunţării acestui tratat. Şase state central şi Est-europene membre ale UE nu au ratificat Convenţia de la Istanbul, respectiv Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia şi Lituania, în timp ce Polonia doreşte să se retragă din ea, considerînd că ea încurajează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi acceptarea unui al treilea gen.