Realitatea internationala pe scurt (25 Mai 2020)

Un jurnalist german s-a trezit cu 1.200 de dolari în cont şi o scrisoare de la Trump în poştă

Ziaristul Tobias Ruether a primit în cont 1.200 de dolari de la Guvernul american şi o scrisoare de la Donald Trump. El a reuşit cu greu să contacteze Fiscul din SUA şi dea banii înapoi. Greşeala a fost provocată de faptul că Ruether are dreptul de muncă în Statele Unite, scrie mediafax. „Sunt cetăţean german, plătesc taxe în Germania. Am rîs, m-au trecut transpiraţiile, apoi lumea mi-a căzut în cap, mi s-a făcut frig şi am rostit un cuvînt din patru litere, aşa cum spun americanii muncitori”, a scris Ruether în Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Greşeala a fost cauzată de faptul că jurnalistul are, din facultate, un social security number, un număr unic care conferă dreptul de muncă în SUA. Ruether a petrecut o bună perioadă de timp în încercarea de a da banii înapoi, inclusiv cu telefoane la Ambasada Statelor Unite sau la Trezorerie. „Nu am găsit nicăieri o adresă de email. Doar un număr de fax de la Departamentul Fisc din Philadelphia, responsabil pentru cazurile internaţionale de taxe. Aşa că am scris un fax ca şi cum era anul 1993”, a povestit Ruether. Numerele de fax erau însă scoase din funcţiune, iar germanul a trimis în cele din urmă cecul prin poştă. “Mult noroc, e clar că o să aveţi nevoie de el”, le-a transmis ziaristul autorităţilor din SUA.

Turcia a majorat taxa percepută la achiziţionarea de valută

Turcia a majorat de la 0,2% la 1% taxa percepută la achiziţionarea de valută, o măsură menită să reducă efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra lirei turceşti, a anunţat Duminică Gazeta Oficială a ţării, transmit Bloomberg şi Reuters, scrie agerpres. Reglementarea, publicată în 23 Martie, prevede că majorarea taxei pe tranzacţiile bancare şi cele de asigurări (BSMV) va fi aplicată la achiziţiile individuale de valută şi de aur. Taxa nu se va aplica pe piaţa interbancară, la operaţiunile de creditare, la achiziţiile de valută ale Ministerului de Finanţe din Turcia, exportatorilor sau celor care plătesc împrumuturi în valută.

O taxă de 0,1% a fost pentru prima dată aplicată în Mai 2019 şi apoi a fost majorată la 0,2% deoarece autorităţile încearcă să descurajeze aşa numita tendinţă de dolarizare – achiziţionarea de dolari şi alte valute solide de către cetăţenii turci. Această majorare a taxei este cea mai recentă încercare a autorităţilor de la Ankara de a stabiliza lira turcească, care anul acesta s-a depreciat cu 13%. La începutul lunii Mai, moneda Turciei se depreciase la nivelul record de 7,25 lire/USD, pe fondul temerilor investitorilor privind imposibilitatea Băncii Centrale de a apăra lira turcească.

A început procesul de corupţie al lui Netanyahu

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că se prezintă ”cu capul sus”, într-o scurtă declaraţie făcută la intrarea în Tribunalul din Ierusalim, unde Duminică a început procesul său pentru corupţie, abuz de încredere şi fraudă. El a denunţat drept „ridicole” acuzaţiile ce-i sunt aduse, potrivit agerpres. „Obiectivul este de a răsturna un prim-ministru puternic din tabăra de dreapta şi astfel de a înlătura dreapta de la putere pentru mulţi ani”, a mai spus Netanyahu, citat de Reuters, în declaraţia televizată, înainte de a se prezenta în faţa unui complet de trei judecători. Susţinîndu-şi nevinovăţia, politicianul a afirmat că întreaga anchetă a fost fabricată de la bun început.

Netanyahu, în vîrstă de 70 de ani, este inculpat în trei dosare separate, dintre care unul, deosebit de sensibil, ar implica favoruri financiare pentru un director general al unei companii de telecomunicaţii, în schimbul unei imagini favorabile din partea unei organizaţii media a grupului, scrie AFP. „În 244 de ani de democraţie (de la revoluţia americană, n.r.), nimeni nu a fost acuzat vreodată că a beneficiat de o imagine favorabilă în presă. Şi în cazul meu, reflectarea (media) nu a fost chiar favorabilă”, a adăugat Netanyahu, care a spus că a solicitat ca audierile să fie transmise în direct la televizor. „Am cerut ca totul să fie transmis în direct pentru ca publicul să audă totul (în direct) şi nu prin filtrul jurnaliştilor (plătiţi) de către procurorul general”, a adăugat el, acuzînd o parte a presei israeliene de parţialitate în această chestiune.

Este prima dată în istoria Israelului cînd un şef de Guvern se confruntă cu acuzaţii penale în timpul mandatului său, notează AFP. Netanyahu a fost inculpat în Noiembrie trecut, iar procesul trebuia să înceapă la jumătatea lui Martie, dar a fost amînat pentru 24 Mai din cauza epidemiei de coronavirus. În Israel, funcţia de prim-ministru nu asigură nici un fel de imunitate, însă potrivit unei decizii a Curţii Supreme inculparea nu duce la interdicţia de a ocupa postul sau de a forma un Guvern.

Pe 17 Mai, Netanyahu, liderul partidului de centru-dreapta Likud, şi-a început oficial un nou mandat de prim-ministru de 18 luni, în fruntea unui Guvern de uniune naţională a cărei şefie va fi împărţită prin rotaţie cu fostul său adversar centrist Benny Gantz, de la Alianţa Albastru şi Alb, din Noiembrie 2021. Duminică, înainte de începerea procesului, Netanyahu a ţinut prima şedinţă de Guvern.

Pînă Sîmbătă, erau peste două milioane de europeni infectați cu coronavirus.

Peste două milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate de la începutul pandemiei COVID-19 în Europa, aproape două treimi dintre acestea fiind în Rusia, Regatul Unit, Italia şi Franţa, conform unei statistici realizate Sîmbătă de France Presse, preluate de agerpres. Cu 2.001.995 de cazuri recenzate oficial pînă Sîmbătă la ora 16:00 GMT, dintre care 173.133 de decese, Europa este continentul cel mai afectat de pandemie. În întreaga lume au fost confirmate oficial 5.244.616 de cazuri, dintre care 339.011 de decese, ţara cu cele mai multe fiind SUA, cu 1.645.646 de îmbolnăviri şi 97.663 de decese. Aceste cifre reflectă însă numai o parte din numărul real al persoanelor infectate cu noul coronavirus, o mare parte dintre bolnavi fiind asimptomatici şi multe ţări testează numai persoanele suspecte de infectare.

În Europa, cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Rusia, 335.882 de infectări şi 3.388 de decese, cu circa 10.000 de noi cazuri raportate în fiecare zi, dar rata deceselor este mult inferioară celei din statele Vest-europene cele mai afectate de pandemie, precum Regatul Unit (257.154 cazuri şi 36.675 decese), Italia (229.327 cazuri şi 32.735 decese), Spania (234.824 cazuri şi 28.628 decese) sau Franţa (182.219 cazuri şi 28.289 decese). În timp ce Italia, Spania şi Franţa au reuşit în ultima vreme să reducă atît numărul zilnic al deceselor cît şi pe cel al contagierilor, aceste date se menţin la valori ridicate în Regatul Unit, care Sîmbătă a raportat 282 noi decese şi 2.959 noi cazuri confirmate, în aceeaşi zi Italia anunţînd 119 noi decese şi 669 noi cazuri confirmate.

Pe de altă parte, mai multe state europene au reuşit să pună epidemia sub control, înregistrînd numai cîteva zeci de noi cazuri zilnic, printre acestea numărîndu-se Bulgaria, Ungaria, Grecia sau Austria, iar altele chiar sub zece cazuri pe zi, cum ar fi Slovenia, Slovacia, Croaţia sau Cipru, cele două din urmă anunţînd Sîmbătă că nu au înregistrat în ultimele 24 de ore nici un nou caz de COVID-19.

Noi proteste în Hong Kong

Poliţia din Honk Kong a recurs la gaze lacrimogene pentru a încerca să disperseze sute de persoane care au încălcat o interdicţie de a manifesta pentru a defila împotriva proiectului Beijingului de a impune o lege privind „securitatea naţională”, potrivit news.ro. Protestatarii au scandat „Revoluţia vremii noastre. Eliberaţi Hong Kong”, „Luptaţi pentru libertate, Fiţi alături de Hong Kong”, relatează Reuters. Regimul comunist a depus Vineri în Parlamentul chinez un proiect de lege care vizează să interzică ”trădarea, secesiunea, răzvrătirea şi subversiunea” la Hong Kong, o reacţie împotriva manifestaţiilor uriaşe ale opoziţiei democratice de anul trecut.

Acest proiect, anunţat Joi seara, a provocat indignare în fosta colonie britanică. Opozanţii denunţă în acest proiect atît cel mai grav atac la adresa libertăţilor la Hong Kong de la retrocedarea oraşului către China în 1997, cît şi o încălcare a principiului ”o ţară, două sisteme”, care reglementează relaţiile între Beijing şi această regiune semiautonomă. Sute de militanţi au fost prezenţi Duminică pe străzi, scandînd sloganuri împotriva Guvernului în cartierul Causeway Bay. Aceştia s-au îndreptat spre cartierul vecin Wanchai, unde Poliţia a tras gaze lacrimogene, cel puţin un protestatar fiind arestat.

Vineri, Şefa Executivului de la Hong Kong, Carrie Lam, s-a declarat pregătită ”să coopereze deplin” cu Beijingul în vederea aplicării legii privind securitatea naţională pe care regimul lui Xi Jinping intenţionează s-o impună fostei colonii britanice, un teritoriu semiautonom.

Situația pandemiei de coronavirus în Rusia anunțată Duminică

Numărul deceselor cauzate de noul coronavirus a atins un nou record pentru o zi în Rusia, cu 153 de morţi în ultimele 24 de ore, au anunţat Duminică autorităţile de la Moscova, potrivit DPA, scrie agerpres. În total, numărul deceselor legate de COVID-19 ajunseseră la 3.541 în Rusia. La nivelul naţional, au fost infectate oficial peste 344.400 de persoane, dintre care 113.300 s-au recuperat. Comparativ cu alte state, numărul deceselor confirmate ca avînd legătură cu noul coronavirus este scăzut în Rusia. Recent, unele media au relatat că multe decese nu apar în statisticile oficiale, însă Guvernul neagă cu vehemenţă acest lucru. „Numărul deceselor va creşte cel mai probabil semnificativ în Mai”, a declarat Vineri vicepremierul Tatiana Golikova. Ea a evidenţiat că Rusia a fost lovită puternic de pandemie mai tîrziu faţă de multe ţări europene.

Wang Yi: China şi Statele Unite sunt ”în pragul unui nou Război Rece”

China şi Statele Unite sunt „în pragul unui nou Război Rece”, a avertizat Duminică ministrul chinez de Externe Wang Yi, care a deplîns reaprinderea tensiunilor cu Washingtonul în jurul pandemiei de COVID-19, relatează AFP, potrivit agerpres. Primii bolnavi cu noul coronavirus au fost semnalaţi la sfîrşitul anului trecut în oraşul Wuhan din China. De atunci, virusul s-a răspîndit în întreaga lume şi a făcut circa 340.000 de morţi. Preşedintele american Donald Trump a acuzat cu regularitate în ultimele săptămîni autorităţile chineze că au întîrziat să comunice date cruciale privind gravitatea virusului a cărui răspîndire, în opinia sa, ar fi putut fi ţinută sub control.

„În afară de devastarea cauzată de noul coronavirus, în SUA se propagă un virus politic”, a spus în faţa presei şeful diplomaţiei chineze, fără a-l numi pe Preşedintele american. „Acest virus politic profită de orice ocazie pentru a ataca şi defăima China”, a declarat Wang. Beijingul şi Washingtonul erau deja în dispută de doi ani, între cele două puteri existînd un război comercial lansat de Administraţia Trump pe bază de suprataxe reciproce care afectează comerţul internaţional. Însă pandemia de noul coronavirus a amplificat şi mai mult tensiunile dintre cele două state. „Unele forţe politice americane iau ostatice relaţiile dintre China şi SUA şi împing ţările noastre în pragul unui nou Război Rece” în contextul crizei coronavirusului, a spus Wang Yi.

Donald Trump a evocat posibilitatea de a cere Beijingului să plătească miliarde de dolari drept compensaţii pentru daunele cauzate de pandemie. În plus, SUA au făcut apel la o anchetă internaţională asupra originii virusului. China este „pregătită” pentru o cooperare internaţională pentru a identifica sursa noului coronavirus, a afirmat Wang. Însă el a mai avertizat că o astfel de cooperare trebuie să fie lipsită de orice „ingerinţă politică”.

Putin a aprobat schimbări la legea electorală care deschid calea pentru votul electronic şi prin corespondenţă

Ruşii vor putea să voteze electronic sau prin corespondenţă în viitor, conform unor schimbări la legea electorală adoptate Sîmbătă de Preşedintele Vladimir Putin, a anunţat Kremlinul, citat de DPA, scrie agerpres. Noul software care va permite votul electronic ar urma să fie disponibil la nivel naţional şi poate fi folosit atît pentru alegeri locale, cît şi pentru alegeri naţionale, dar şi pentru referendumuri. Susţinătorii noului sistem spun că acesta va ajuta la oprirea răspîndirii noului coronavirus, din moment ce nu va mai fi nevoie ca votanţii să se deplaseze la urne, conform agenţiei de presă TASS. Sistemul electronic a fost testat de patru ori în Moscova şi nu a fost atacat cibernetic niciodată, a adăugat TASS.

Nu este clar dacă noul sistem va fi disponibil la viitorul referendum constituţional. Referendumul era aşteptat să aibă loc la mijlocul lunii Aprilie, dar a fost anulat din cauza pandemiei. Conform unor informaţii din media ruseşti, noua data va fi cel mai probabil 24 Iunie.

New York Times şi-a umplut prima pagină cu nume de persoane decedate de COVID-19

Cotidianul american New York Times şi-a umplut prima pagină a ediţiei de Duminică cu nume de persoane care au murit din cauza noului coronavirus, relatează DPA, potrivit agerpres. Toate articolele, fotografiile şi graficele obişnuite au fost înlocuite cu o listă de nume şi cu fragmente de necrolog pentru a comemora persoanelor decedate, în contextul în care SUA se apropie de ”piatra de hotar macabră” de 100.000 de morţi, a scris cotidianul. Editoarea adjunctă a departamentului de grafică al ziarului, Simone Landon, a spus că ea şi colegii ei şi-au dat seama că „atît printre noi înşine, cît şi probabil în rîndul opiniei publice, există o uşoară oboseală legată de date”.

Pagina a fost realizată de un cercetător care a analizat surse online pentru a găsi anunţuri de decese şi necrologuri şi a făcut o listă de aproape 1.000 de nume, a precizat cotidianul într-un anunţ transmis Sîmbătă. Printre nume, pe prima pagină au fost incluse şi scurte pasaje de necrolog pentru a da un sens „de unicitate fiecărei vieţi pierdute”. În total, în SUA au fost confirmate circa 1,6 milioane de cazuri de infectare, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins. SUA au în prezent cel mai mare număr de decese legate de COVID-19. În statul New York, cel mai puternic afectat de pandemie din SUA, sunt peste 360.000 de cazuri de infectare confirmate şi circa 29.000 de decese. Guvernatorul Andrew Cuomo a anunţat Sîmbătă că există semne de îmbunătăţire, în contextul în care statul New York a raportat un bilanţ de 84 de decese pentru Vineri, cel mai scăzut de la 24 Martie.

Un parlamentar ucrainean a fost găsit împuşcat în cap

Trupul parlamentarului Valerii Davydenko a fost găsit cu o rană fatală rezultată în urma împuşcării în cap. Poliţia investighează toate posibilităţile, a precizat Anton Gerashchenko, Ministrul de Interne, scrie mediafax. Trupul său a fost găsit în toaleta biroului. Din Mai 2013 pînă în Martie 2014 el a fost Ministrul Agriculturii. A candidat ca independent la alegerile parlamentare de anul trecut.