Realitatea internationala pe scurt (23 Septembrie 2019)

Hoții de buzunare, vînați de localnici în Barcelona

Mai mulți locuitori ai Barcelonei, sătui de furturi, s-au hotărît să-și facă singuri dreptate. Ei îi vînează pe hoții de buzunare și îi gonesc de lîngă potențialele victime. Sunt zeci de localnici care s-au înscris în patrule civile. Unul dintre ei s-a filmat cu mobilul în timp ce îi lovește pe tîlhari peste ceafă și le cere să părăsească zona. Printre cei surprinși de el, în fapt, se afla și un român.

Pentru tîlhari, un oraș ca Barcelona este Raiul pe pămînt. Numai anul trecut, aproape 9 milioane de turiști au aglomerat străzile Capitalei catalane, iar vizitatorii sunt victimele perfecte. Preocupați să nu rateze un obiectiv turistic, aceștia nu sunt întotdeauna atenți la bunurile lor. Și atunci lovesc hoții. Potrivit statisticilor, sunt cel puțin 300 de tîlhării raportate pe zi în Barcelona. Cele mai multe au loc în zonele căutate de turiști, cum ar fi celebrul loc de promenadă La Rambla, în gări sau stațiile de metrou care fac legătura cu aeroportul. Numai la metrou ar opera zilnic cel puțin 100 de hoți de buzunare, scrie presa locală. Localnicii spun că s-au săturat. Și pentru că Poliția nu face față, au început să patruleze ei pe străzi. Una dintre explicațiile pentru numărul mare de furturi este legea spaniolă prea blîndă cred oamenii. De exemplu, în cazul în care paguba este mai mică de 400 de euro, tîlharul scapă doar cu o amendă de maximum 50 de euro.

Autoritățile nu îi încurajează pe oameni să își facă dreptate singuri pentru că se expun unor riscuri destul de mari și îi sfătuiesc pe cei din patrulele civile să apeleze la ajutorul poliției.

O femeie din New York a fost violată după ce agresorul a pus-o să aleagă între trei variante îngrozitoare

O femeie din New York a fost violată după ce agresorul i-a dat de ales între trei variante teribile: violul, moartea sau relaţii sexuale cu fiul ei, a informat Poliţia. 

Agresorul, Joshua Henderson, în vîrstă de 33 de ani, a intrat în clădirea unde locuia femeia după ce a susţinut că este lucrător în construcţii. De altfel, el purta şi o vestă reflectorizantă şi s-a prefăcut că merge pe acoperiş pentru reparaţii. El însă a intrat în apartamentul femeii, pe fereastră, scrie The Sun. Potrivit Poliţiei, agresorul i-a legat de femeie şi pe fiul ei de 25 de ani şi, sub ameninţarea unei arme, le-a luat banii şi bijuteriile. La final, i-a dat femeii un ultimatum - să o violeze, să o sufoce cu o pernă sau să aibă relaţii sexuale cu fiul ei. După teribila faptă, Henderson a părăsit clădirea, plecarea lui fiind surprinsă de camerele de supraveghere. Henderson, care are mai multe condamnări pentru intrare prin efracţie, este acum cercetat şi pentru viol şi jaf.

Mai multe bănci europene anunță eliminarea a peste 44 de mii de locuri de muncă

Cel puţin zeci bănci europene au anunţat că vor elimina peste 44.000 de locuri de muncă, confirmînd perioada dificilă prin care trece acest sector care se confruntă cu dobînzi foarte mici şi cu tensiunile comerciale, informează Agerpres. Ultimele anunţuri în acest sens au fost făcute Vineri de grupul bancar francez Société Générale şi cel german Commerzbank. Iată o recapitulare a măsurilor de restructurate anunţate în ultimele luni de băncile europene!

Grupul bancar francez Société Générale a fost unul dintre primii care în 2015 a anunţat o restructurare a reţelei sale de retail din Franţa, pe fondul scăderii frecventării agenţiilor sale şi a trecerii la operaţiunile de digital banking. Pînă în 2020, Société Générale are programată renunţarea la 3.450 de posturi dintr-un total de peste 147.000 de angajaţi. Cele 530 de posturi suplimentare ce vor fi eliminate în reţeaua din Franţa, conform unui document prezentat Vineri sindicatelor, vin să se adauge altor 1.600 de locuri de muncă eliminate la nivel mondial, dintre care 750 în Franţa, în principal în cazul operaţiunilor de investment banking, anunţate în luna Aprilie.

În cazul Commerzbank, care trece printr-o perioadă dificilă de mai mulţi ani, a doua mare bancă germană a anunţat Vineri eliminarea a 4.300 de posturi la nivel mondial şi închiderea a 200 de agenţi. În paralel însă, Commerzbank intenţionează să înfiinţeze 2.000 de noi locuri de muncă. În 2016 banca germană a anunţat un plan de eliminare a 9.600 de locuri de muncă pînă în 2020, plan care a fost deja finalizat. De asemenea, Commerzbank, la care statul german deţine un pachet de acţiuni de 15%, intenţionează să îşi vîndă subsidiara poloneză mBank, care este una profitabilă. Însă această tranzacţie este destinată finanţării tranziţiei grupului spre operaţiunile digitale şi reorientare spre piaţa din Germania şi spre micile întreprinderi.

Gigantul Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a anunţat la începutul lunii Iulie cel mai mare plan de restructurare din istoria sa cu eliminare a 18.000 de locuri de muncă pînă în 2022. Aceasta după ce, anul trecut, Deutsche Bank a eliminat deja 6.000 de posturi. Deutsche Bank, care nu şi-a revenit încă după criza financiară din 2008, intenţionează să se concentreze pe Europa şi Germania în ceea ce priveşte operaţiunile de retail şi cele dedicate companiilor.

Grupul bancar britanic HSBC a anunţat la începutul lunii August demisia surprinzătoare a directorului general John Flint, la mai puţin de două luni de la numirea sa în funcţie, şi eliminare a 4.000 de posturi. O altă bancă britanică, Barclays, a anunţat şi ea la începutul lunii August că a eliminat 3.000 de posturi în al doilea trimestru al acestui an şi că vrea să îşi extindă reducerile de costuri.

BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză, a confirmat la finele lunii August că intenţionează să elimine aproximativ 20% din efectivele filialei sale de obligaţiuni din Franţa, adică o reducere cuprinsă între 446 şi 546 de posturi pînă în 2021.

În Spania, grupul Santander a anunţat în luna Iunie renunţarea la 10% din efectivele sale din Spania, adică 3.200 de angajaţi.

Într-un restaurant spaniol, se poate plăti printr-o aplicație de recunoaștere facială

Un restaurant din Barcelona este primul din Spania în care clienţii vor putea să îşi achite comenzile folosind o aplicaţie bazată pe recunoaşterea facială, fără să mai aibă nevoie de cărţi de credit sau de telefoane mobile, metoda fiind considerată revoluţionară în domeniul plăţilor biometrice, relatează EFE. Grupul de restaurante Viena şi compania Payment Innovation Hub s-au aliat pentru a lansa pe piaţă ca mod de plată recunoaşterea biometrică, care a fost inaugurată Miercurea trecută în localul de la Nr. 405 de pe bulevardul Diagonal din Barcelona şi care va fi testată timp de două luni. Potrivit unui comunicat al lanţului de restaurante, noua metodă de plată, "Face To Pay Viena", permite tuturor utilizatorilor "să realizeze tranzacţia uşor şi sigur, graţie recunoaşterii faciale".

Silana Churruca, consilier delegat al Payment Innovation Hub, a precizat că aceasta este prima metodă de plată biometrică pusă la dispoziţia publicului larg. Payment Innovation Hub este promovată de o alianţă a companiilor CaixaBank, Global Payments Inc, Samsung, Visa şi Arval. Clienţii acestui restaurant din Barcelona trebuie să descarce în prealabil aplicaţia şi să îşi înregistreze datele personale, parametrii biometrici şi metoda de plată înainte de a putea comanda felul preferat.

Zece migranți au pretins că sunt o echipă de volei pentru a zbura cu avionul spre Elveția

Zece migranţi sirieni, îmbrăcaţi în echipament sportiv, au încercat să se îmbarce într-un avion cu destinaţia Elveţia, pe aeroportul din Atena, pretinzînd că sunt o echipă de volei, a anunţat Poliţia elenă, conform AFP. Cei zece bărbaţi, care aveau cu ei şi două mingi de volei şi toţi genţi la fel, sperau că deghizarea în sportivi îi va ajuta să treacă graniţa. Însă la controlul actelor lor de identitate pe aeroportul Eleftherios Venizelos, s-a descoperit adevărul. Bărbaţii au ajuns ilegal în Grecia şi au fost arestaţi cînd s-a descoperit că aveau acte false, potrivit News.ro. Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, sirienii, care voiau să ajungă la Zurich, au prezentat paşapoarte ucrainene. Conform celor mai recente cifre oficiale, peste 26.600 de persoane solicitante de azil se află în prezent în taberele de pe insulele Lesbos, Chios şi Samos.

Pentagonul ar avea un plan secret de distrugere a rachetelor rusești din Kaliningrad

Armata SUA are un plan secret care țintește sistemele de apărare antiaeriană rusești de la Kaliningrad, potrivit unui general american. Kaliningradul este o enclavă rusă la Marea Baltică, situată între Polonia și Lituania, ambele țări membre NATO. Alianța Nord-Atlantică consideră că sistemele anti-rachetă rusești din această regiune reprezintă o amenințare în condițiile în care statele vestice au o relație tensionată cu Kremlinul după anexarea Crimeii din 2014, scrie Moscow Times. “Dacă trebuie să mergem acolo pentru a doborî, de exemplu, sistemul de apărare antirachetă al Kaliningradului, nu trebuie să existe dubii că avem deja un plan pentru asta”, a declarat generalul Jeffrey Harrigan, comandant al forțelor aeriene americane în Europa.

În urma acestor declarații, Ministerul Apărării de la Moscova a reacționat spunînd că regiunea Kaliningrad este bine protejată împotriva unor planuri agresive ale forțelor americane. Rusia a detașat la Kaliningrad mai multe sisteme de apărare aeriană de tip S-400, precum și rachete balistice Iskander cu potențial nuclear, în condițiile în care relația Moscova-Washington este tot mai tensionată. În prima parte a anului, un bombardier american tip B-52 s-a apropiat de frontiera Kaliningrad, imitînd bombardarea flotei rusești de la Marea Baltică. Aeronava americană a făcut cale întoarsă cînd a ajuns la aproximativ 60 de mile marine de frontieră. 

Un rus a fost eliberat după 30 de ani de sclavie în Kazahstan

Un bărbat din Rusia a fost eliberat din Kazahstan unde a fost ținut ca sclav aproape 30 de ani. Dmitri a plecat la muncă în Kazahstan la începutul anilor ’90, înainte de căderea URSS-ului, însă nu a primit nici un ban și a ajuns să lucreze ca sclav, potrivit CrimeRussia. “Toată lumea îmi spunea să mai lucrez puțin și mă vor trimite acasă și îmi vor da și bani să ajung. Dar pur și simplu nu mi-au dat drumul”, povestește bărbatul. Acesta spune că nu a îndrăznit să încerce să scape, pentru că îi era mult prea frică de șefii săi. În toată perioada cît a fost captiv, bărbatul nu a primit nici un ban, ci doar mîncare și îmbrăcăminte.

Dmitry a reușit să scape în cele din urmă după ce s-a întîlnit accidental cu unul din vecinii șefului său, căruia i-a povestit situația în care se află. Acesta i-a promis că îl va ajuta și l-a scos pe ascuns din casa în care era ținut captiv și l-a dus la Poliție. Autoritățile din Kazakhstan au reușit să îi găsească rudele în Rusia, după 30 de ani. Acesta are un fiu care îl caută de ani buni, un frate, o soră și mai mulți nepoți care îl așteaptă acasă. Polițiștii din Kazahstan nu au precizat dacă persoanele care l-au ținut captiv vor fi anchetate. La rîndul său, Dmitri a declarat că refuză să depună plîngere, pentru că îi este teamă.

Un cuplu britanic riscă pedeapsa cu moartea după ce a încercat să treacă cu 25 de kg. de droguri prin aeroport

Un cuplu din Mare Britanie riscă condamnarea la moarte după ce a fost prins cu heroină în valoare de 2 milioane de lire pe un aeroport din Pakistan. Mohamed Tahir Ayaz, 26 de ani, și soția acestuia, Ikra Hussain, 20 de ani, din Huddersfield, au fost arestați Joi pe Aeroportul Internațional Sialkot, după ce agenții de securitate au descoperit 25 de kilograme de heroină “de bună calitate” ascunsă în hainele femeii, potrivit Mirror. Drogurile au fost împărțite în mai multe pachete și cusute în interiorul pieselor vestimentare. Înainte de a fi predați forțelor antidrog, cei doi au recunoscut că încercau să încercau să ajungă cu drogurile în Marea Britanie. Pakistanul are o legislație dură față de traficanții de droguri, astfel că în cazul în care vor fi găsiți vinovați, Ayaz și Hussain riscă pedeapsa cu moartea sau închisoare pe viață.

De nevoie, a ocolit un pic casa și și-a cumpărat un bilet la Loto. Premiul uriaș pe care l-a cîștigat

Un mic ocol s-a dovedit a fi extrem de norocos pentru un american care a întîlnit în drumul său spre casă un blocaj rutier. Forțat să aleagă o altă rută pentru a ajunge acasă, Peter Levesque a oprit la o benzinărie și a decis să cumpere un bilet la loterie, care s-a dovedit a fi cîștigător și i-a adus un premiu de 10 milioane de dolari, relatează ABC News. Conform unui comunicat al loteriei, bărbatul vrea să-și construiască sau să-și cumpere o casă nouă. El a ales să-și primească toți banii odată, astfel că după taxe a încasat 6,5 milioane de dolari. De asemenea, benzinăria care a vîndut biletul cîștigător va primi un bonus de 50.000 de dolari.

Trei din patru sirieni din Germania primesc ajutor de şomaj

Aproximativ trei sferturi dintre imigranţii sirieni care se află în prezent în Germania trăiesc în totalitate sau parţial din ajutorul de şomaj, conform statisticilor oficiale, citate de DPA, potrivit agerpres. Datele pentru luna August ale Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că 74,9% dintre sirienii cu vîrsta de angajare intră în această categorie. Rata şomajului printre sirieni era de 44,2% în Iunie, cu peste cinci puncte procentuale mai puţin decît anul anterior. Rata şomajului nu include persoanele care urmează cursuri de limbă sau de integrare. Persoanele care cîştigă prea puţin pentru a plăti costurile traiului de bază pot primi ajutor de şomaj. La sosirea în Germania, sirienii care cer azil primesc bani din partea statului ca refugiaţi. Însă pentru că aplicaţiile lor de azil sunt finalizate mai repede decît cele ale persoanelor venite din alte ţări, ei ajung deseori mai rapid în schema naţională de asigurări de şomaj.

Aproximativ 43% dintre afganii cu vîrsta de angajare primesc ajutor de şomaj. Rata şomajului în acest grup era de 26% în Mai. Experţii precizează că afganii au, statistic, şanse mai mici de a obţine statut de refugiaţi decît sirienii, nu primesc automat permisiunea de a asista la cursuri de limbă şi de integrare finanţate de stat şi intră mai repede pe piaţa de muncă. Acest lucru se aplică de asemenea şi reprezentanţilor altor naţionalităţi ale căror aplicaţii de azil au şanse mai mici de succes.

Rata şomajului printre cetăţenii germani era de 4,7%, iar printre străini, de 12,7% în aceeaşi perioadă.

Iranul va permite accesul femeilor pe stadioane din Octombrie

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a declarat că autorităţile iraniene au asigurat forul fotbalistic internaţional că femeile vor putea asista la meciul care se va disputa în Octombrie în preliminariile Cupei Mondiale, la Teheran, şi apoi şi la alte partide, relatează Reuters, scrie news.ro. Această declaraţie a lui Infantino vine în contextul în care în această lună o tînără fană iraniană a murit după ce şi-a dat foc auzind că ar putea ajunge la închisoare, după ce a intrat deghizată în bărbat la un meci în urmă cu cîteva luni şi a fost arestată.

 “Avem nevoie ca femeile să poată fi prezente în tribune. Trebuie să insistăm pentru acest lucru cu respect, dar într-un mod ferm. Nu mai putem aştepta. Am fost asiguraţi că de la următorul meci internaţional al Iranului femeilor li se va permite accesul pe stadioane. Este foarte important. De 40 de ani nu s-a mai întîmplat asta, cu foarte puţine excepţii, însă este important să trecem la următorul nivel”, a afirmat Infantino la o conferinţă FIFA cu privire la fotbalul feminin.

Sîmbătă, FIFA a anunţat că va colabora cu federaţia iraniană pentru dezvoltarea unor planuri astfel încît femeile să asiste şi la meciuri din campionatul intern.

Sahar Khodayari, supranumită “fata albastră”, a murit în spital după ce şi-a dat foc în faţa unui Tribunal unde urma să fie judecată pentru că a intrat la un meci al echipei sale preferate, Esteghlal. Moartea “fetei albastre” a suscitat emoţie şi indignare în întreaga lume, iar pe reţelele de socializare s-au lansat numeroase apeluri ca federaţia iraniană să fie suspendată de FIFA. Naţionala Iranului va întîlni Cambodgia la 10 Octombrie, pe stadionul Azadi din Teheran, în preliminariile Cupei Mondiale din 2022.

Aproape 100 de persoane plasate în detenţie preventivă după manifestaţiile de Sîmbătă de la Paris

Nouăzeci şi nouă de persoane au fost plasate în detenţie preventivă, Sîmbătă, cu ocazia manifestaţiilor de la Paris, marcate în special de ciocniri la Marşul pentru climă, informează Le Figaro, potrivit news.ro. În total, 163 de persoane au fost reţinute, conform Poliţiei. Înainte de Marşul pentru climat, la Paris au avut loc manifestaţii ale micilor grupuri de „veste galbene”, în special în Champs-Elysées, loc interzis pentru manifestaţii. În Capitala Franţei au fost mobilizaţi 7.500 de poliţişti pentru a menţine ordinea la manifestaţiile şi evenimentele prilejuite de Zilele Patrimoniului, de Sîmbătă.

Turcia este pregătită să intervină militar la granița cu Siria 

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat Sîmbătă că țara sa este pregătită să intervină militar la granița cu Siria și a avertizat că ar putea să ia o astfel de decizie în mod unilateral dacă Statele Unite nu înființează o „zonă de securitate” în Nord-Estul Siriei, potrivit Reuters, scrie mediafax. „Pregătirile de-a lungul graniței sunt gata”, a declarat Erdogan înaintea plecării sale la New York, unde are loc sesiunea anuală a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Turcia și Statele Unite, aliați în cadrul NATO, au decis înființarea unor patrule terestre și aeriene comune la granița Turciei cu Siria, însă Ankara susține că Washingtonul nu se mișcă suficient de rapid în vederea înființării unei zone de securitate pentru a îndepărta forțele kurde de la granița cu Turcia. De asemenea, Turcia a fost deranjată de sprijinul pe care Statele Unite l-au acordat forțelor kurde siriene care luptă împotriva grupării Stat Islamic (ISIS). Ankara consideră trupele kurde YPG ca fiind o organizație teroristă și solicită ca acestea să nu se afle la o distanță mai mică de 400 de kilometri de granița turco-siriană.

Erdogan s-a declarat din nou nemulțumit de sprijinul oferit de Statele Unite luptătorilor kurzi și a susținut că Washingtonul îi aprovizionează pe aceștia cu armament. „Nu ne dorim să ajungem față în față cu Statele Unite. Cu toate acestea, nu ne permitem să trecem cu vederea sprijinul pe care SUA îl acordă unei organizații teroriste”, a spus liderul de la Ankara.

Turcia a lansat deja două operațiuni militare în Nordul Siriei din 2016 pînă în prezent, ținta acestor operațiuni fiind mai multe poziții ale forțelor YPG și ale grupării Stat Islamic.