REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (22 Noiembrie 2021)

Descreierații din Regatul Ţărilor de Jos care au protestat împotriva noilor restricţii anticoronavirus au rănit cinci polițiști

Cinci poliţişti au fost răniţi în cursul nopţii de Sîmbătă spre Duminică în cadrul violenţelor care au însoţit pe alocuri protestele împotriva noilor restricţii anticoronavirus din Regatul Ţărilor de Jos, relatează dpa.

În mai multe oraşe olandeze au fost raportate perturbări cum ar fi mici incendii declanşate de artificii aruncate de protestatari sau distrugerea de semne de trafic. În cel puţin un caz o persoană a aruncat o piatră pe geamul unei ambulanţe care transporta un pacient. Poliţia a anunţat pe Twitter că au fost operate şapte arestări. Agenţii au fost ajutaţi să „restaureze ordinea publică” de unităţi călare şi de cîini poliţişti. Protestele pe alocuri violente au continuat în mai multe oraşe olandeze după ce Vineri şi Sîmbătă devreme s-au concentrat la Rotterdam, unde Poliţia a tras asupra mulţimii şi patru oameni au fost duşi la spital cu răni provocate de gloanţe, notează dpa. Sîmbătă reţelele sociale erau pline de apeluri la manifestaţii şi confruntări cu Poliţia, ceea ce a determinat o prezenţă sporită a forţelor de ordine la Amsterdam şi Rotterdam.

În cîteva zile, așteptăm să vedem dacă va fi sau nu condiţionat certificatul verde de dozele de rapel, după o anumită perioadă de timp, de către CE

Comisia Europeană intenţionează să decidă, în „cîteva zile”, dacă valabilitatea certificatelor UE de vaccin ar trebui să fie legată de dozele de rapel după o anumită perioadă de timp. Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că certificatul verde al UE pentru COVID-19 ar trebui condiţionat de doze de rapel după şase luni, „pentru a evita orice crăpătură în peretele imunităţii care a fost deja construit pe continentul nostru”. Mitsotakis a adăugat că îi va propune preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o astfel de sugestie, relatează Politico. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a spus că certificatul verde va fi legat de dozele de rapel pentru cei eligibili să le primească.

Întrebat cu privire la aceste comentarii într-o conferinţă de presă de Vineri, un purtător de cuvînt al Comisiei a spus că „în prezent nu este prevăzută o perioadă de valabilitate pentru certificatele de vaccinare”, dar că „acest lucru face parte din problemele pe care intenţionăm să le abordăm în următoarele două zile”. „Dă-ne cîteva zile şi apoi vom oferi mai multă claritate din partea noastră cu privire la valabilitatea certificatelor de vaccin… şi la chestiunea rapelurilor”, a adăugat purtătorul de cuvînt, sugerînd că Comisia va face o propunere de modificare a normelor UE care apoi trebuie să fie discutate şi adoptate de ţările membre. Prezentarea unui certificat de vaccin valabil a devenit obligatorie în majoritatea ţărilor UE pentru intrarea în baruri, restaurante, competiţii sportive sau cluburi de noapte, precum şi pentru călătorii.

Cum e cu putință ca unii membri ai aceleiași familii să nu se îmbolnăvească de COVID, deși stau în același spațiu cu cei bolnavi?

Cum se explică situația în care, spre exemplu, patru membri ai aceleiași familii sunt bolnavi de COVID, dar un al cincilea, deși stă în casă cu ei, nu se infectează? Mircea Iliescu, doctor în genetică și evoluție umană la Universitatea Cambridge, a explicat la Digi24 că aici pot interveni celulele T ale sistemului nostru imunitar, care „țin minte” infecții precedente cu coronavirusuri, microbul care este responsabil de banalele răceli. În nici un caz „apărarea” împotriva coronavirusului pe care o are acest al cincilea membru al familiei nu se explică prin faptul că a luat tot felul de medicamente, venite din tot felul de locuri, sau pentru că a făcut băi nu știu de care, nu! – a subliniat Mircea Iliescu.

„Genetica umană arată că suntem diferiți. Unii oameni sunt mai protejați, adică sistemul lor imunitar e mai puternic decît al altora. Noi știm că și cu acest virus se întîmplă acest lucru. Și, de fapt, sunt consorții mari genomice care analizează acum la zeci de mii de oameni de ce unii reacționează diferit față de ceilalți. Acei oameni se pare că au anumite variante genetice care refac sistemul imunitar mult mai competent, adică au celulele T mai pregătite și se pare că ei au trecut prin coronavirusuri – răcelile sunt coronavirusuri – și acelea le-au lăsat o imunitate de lungă durată prin celulele T”, a explicat Mircea Iliescu. „Nu toți se pare că o capătă. Acum încercăm să înțelegem de ce unii oameni capătă aceste celule T de lungă durată, trecuți fiind, poate, prin multe răceli. Se pare, oricum, că cei care lucrează în sistemul de Sănătate, care sunt expuși de foarte multe ori, ar avea mai mult aceste celule cu memorie lungă care, practic sunt fani coronavirusuri, recunosc coronavirusuri”, a arătat cercetătorul.

„Noi știm că oamenii sunt diferiți. Deci, unii pot să fie imuni la virus, alții au caractere genetice care îi fac să fie mai susceptibili să facă forme mai grave. De exemplu, populațiile din Asia de Sud – s-a descoperit asta în Marea Britanie. Și aici, ar trebui să ne gîndim și noi în România că avem populație romă, care are parte (genetică) din Asia de Sud și aș fi foarte curios să văd, nu s-a făcut niciun studiu, dacă au fost mai afectați. În Marea Britanie știm că anumite minorități sunt mai afectate”, a spus Mircea Iliescu la Digi24.

Cea mai mare tentativă de destabilizare a Europei de după Războiul Rece este criza migranţilor, o spune tranșant premierul polonez

Actuala criză a migranţilor de la graniţa dintre Polonia şi Belarus reprezintă „cea mai mare tentativă de destabilizare a Europei” de după Războiul Rece, a afirmat Duminică premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează AFP. Şeful Executivului polonez l-a acuzat pe Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că a „lansat un război hibrid împotriva UE”, iar migranţii – care continuă să fie aduşi de Belarus la graniţa dintre cele două ţări – sunt folosiţi pe post de „arme” ale acestui tip de conflict, informează Reuters.

„Acum, la graniţa de Est a Poloniei, ne confruntăm cu un nou tip de război, un război în care migranţii sunt noile arme şi în care dezinformarea este o armă. Este un război hibrid”, a declarat Mateusz Morawiecki. Premierul Morawiecki a adăugat că va lua în calcul închiderea totală a frontierei cu Belarus. Concomitent, Guvernul polonez a acuzat Duminică Belarusul că aduce, în continuare, migranţi la graniţa dintre cele două ţări, în ciuda faptul că autorităţile de la Minsk au eliberat Joi principala tabără în care mii de oameni stăteau în frig, în condiții precare. Acuzaţii similare au fost lansate Vineri. „Sîmbătă, un grup de aproximativ 100 de persoane foarte agresive, aduse la graniţă de către autorităţile bieloruse, au încercat să intre cu forţa în Polonia”, conform unui anunţ făcut de Poliţia de frontieră poloneză. Astfel, Sîmbătă, au fost 208 de tentative de forţare a frontierei de către migranţi. Miercuri au fost înregistrate 501 de tentative similare. Pînă acum, 10 migranţi au murit de frig în taberele improvizate din zonă, conform Reuters.

Atac terorist în centrul vechi din Ierusalim

Un atac terorist a avut loc Duminică dimineață în centrul vechi din Ierusalim. Un om a fost ucis și alți trei au fost răniți. Agresorul a deschis focul în apropiere de o poartă care duce spre Muntele Templului, loc sfînt pentru musulmani și evrei deopotrivă. Teroristul a împușcat doi trecători, pe unul dintre ei în cap. De asemenea, doi polițiști israelieni au fost răniți ușor. Atentatorul a fost omorît de forțele de ordine. Era un militant Hamas, în vîrstă de 40 de ani, care era în atenția Poliției. Organizația islamistă a numit acest atac „un act eroic”. Este al doilea atentat terorist care are loc în centrul istoric al Ierusalimului săptămîna trecută.

Te ia cu amețeli! O casă de nici 20 de m.p. din Londra se vinde cu prețul unui castel din Franța

Pentru zeci de mii de londonezi, cumpărarea unei case în Capitala britanică va rămîne doar un vis. Ca în multe alte orașe mari, prețurile au luat-o razna, iar cel mai bun exemplu în această direcție este o „ofertă” recent apărută pe piață. O proprietate care nu are nici măcar 20 de metri pătrați tocmai a fost scoasă la vînzare pe Stewart's Grove, cartierul Chelsea. Însă poate fi numită cu greu casă, deși ea este structurată astfel. În anunțul de vînzare, proprietatea a fost denumită „Sală de recepție”, potrivit My London.

Un londonez care ar plănui să se mute în această „casă” află din anunț că are la dispoziție o cameră care poate fi dormitor și sufragerie în același timp și „facilități” de bucătărie și toaletă. Încăperea are 5/3,8 metri, cam cît un garaj auto. „Casa” nu are grădină în față sau în spate, iar intrarea în interior se face direct de pe trotuar. De asemenea, potențialii cumpărători află că proprietatea „are nevoie de renovare”. Toate aceste „facilități” pot fi achiziționate cu suma de 395.000 de lire sterline, adică peste 460.000 de euro. Cu același preț a fost pus în vînzare și un „mini-castel” în stil Art Deco, în Franța, cu suprafață locuibilă de aproape 200 mp și un teren de aproape 2 hectare.

Ai dracului porci! Au invadat Barcelona

Autorităţile locale din Barcelona se confruntă cu un număr tot mai mare de porci mistreţi care au invadat oraşul şi au devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai agresivi. Primăria a decis să elimine aceste animale, fapt ce a provocat furia asociaţiilor pentru protecţia animalelor, informează BBC.

Porcii sălbatici au devenit o prezenţă obişnuită în Capitala Cataloniei, unde obişnuiesc să caute mîncare prin tomberoanele de gunoi, încurcă traficul şi provoacă inclusiv accidente rutiere. Un medic veterinar din Barcelona a explicat pentru BBC că oraşul a devenit ceea ce în termeni de specialitate se cheamă „habitat-capcană” (ecological sink, în engleză), adică un mediu cu care animalele s-au obişnuit atît de mult încît, dacă ar fi extrase, nu ar mai fi capabile să îşi procure singure hrana. Primăria a decis să elimine animalele-problemă, în special mistreţii violenţi care au atacat localnici. Animalele sunt capturate şi eutanasiate – decizie care a provocat nemulţumirea asociaţiilor pentru protecţia animalelor.

De 40 de ori au cerut ajutor, de 40 de ori au fost deportați

Un cuplu de refugiați afgani încearcă să treacă granița dintre Bosnia și Croația pentru a cere azil politic. Cu ei este fiica lor de numai doi ani. În ciuda tuturor obstacolelor, ei reușesc să traverseze un rîu în mijlocul nopții și să intre pe teritoriul Croației. Cîteva ore mai tîrziu, Poliția de Frontieră îi ridică și îi transportă înapoi în Bosnia. Potrivit celor doi, aceasta este a 40-a încercare eșuată de trecere a graniței și a 40-a expulzare ilegală pe care au suferit-o. Cuplul de refugiați și-a spus povestea într-un interviu realizat de BBC. Din 2018, zeci de mii de migranți au trecut prin Bosnia cu intenția de ajunge în Vestul Europei. Cei mai mulți sunt bărbați necăsătoriți, dar printre ei sunt și familii care înfruntă orice obstacole în încercarea de a intra în Uniunea Europeană.

Akram și Zahra sunt un cuplu de tineri din Afganistan care au fugit din țara lor, acum sub stăpînirea talibanilor, pentru a cere azil în UE. Akram a lucrat ca inginer TV în Kabul. Zahra era polițistă. Au fugit din țara lor din cauză că au fost amenințați cu moartea. Se întîmpla în 2016. Sara, fetița lor de doi ani, s-a născut în Grecia, acolo unde cererea de azil a familiei a fost refuzată. Acum, au ajuns în Bosnia și trăiesc într-o tabără de refugiați de la granița cu Croația, împreună cu restul familiei. În total, au călătorit aproape 6.500 de kilometrii. Deoarece au fost deja refuzați de Grecia, Croația este obligată să le verifice situația socială și trecutul. Cu toate acestea, cuplul spune că de fiecare dată cînd pătrund pe teritoriul Croației, Poliția îi ridică fără nici o verificare și îi expulzează înapoi în Bosnia. Au fost și bătuți. Înainte să încerce să treacă granița pentru a 40-a oară, cei doi trebuie să își adoarmă fetița. În apropiere de frontieră, cuplul observă o mașină de Poliție care patrulează pe partea croată. Planul lor nu se schimbă. Reușesc să treacă granița, traversînd apele unui rîu care desparte cele două țări. Se mișcă încet pentru că se deplasează în grup, împreună cu întreaga familie. Chiar dacă nu îi vede nici un localnic, o să-i vadă cu siguranță Poliția. Cîteva ore mai tîrziu, Akram și Zahra se filmează la marginea unui drum, în Croația. La scurt timp după, sunt ridicați de Poliție. Sunt deportați înapoi în Bosnia fără nici o verificare. Ziua următoare, familia este din nou în tabăra de refugiați din Bosnia.

Guvernul croat nu a comentat acuzele legate de expulzarea refugiaților care cer azil politic, însă în luna Iunie a suspendat din funcție trei polițiști pentru folosirea violenței împotriva migranților. Autoritățile spun că a fost un incident izolat și că vor respecta în continuare obligațiile față de cei care cer azil. Migranții au dreptul să ceară azil politic, iar țărilor le este interzis să îi trimită pe refugiați înapoi unde viețile lor ar fi puse în pericol.

Premiile Oscar 2022. Filmele cu șanse mari de a ajunge pe lista scurtă a nominalizărilor

Lumea filmului a început deja pregătirile pentru gala premiilor Oscar. Luna viitoare va fi anunțată lista scurtă cu filme și actori care ar avea șanse să cîștige statueta de aur. Gala din Martie 2022 va fi ultima sub regulile din pandemie, adică va fi ultima oară cînd filme difuzate direct pe servicii de streaming sau care au fost arătate în puține cinematografe vor fi eligibile pentru un premiu Oscar. „Planeta mea, Arrakis, este atît de frumoasă cînd Soarele este jos pe Cer. Poţi vedea cum în aer pluteşte mirodenia rostogolindu-se peste nisipuri. Cei veniţi din afară ne devastează pămînturile în fața ochilor noştri”. Așa sună un monolog din filmul „Dune”, una din peliculele cu cele mai mari șanse de a obține multiple nominalizări la Oscar 2022.

„Dune” a avut deja încasări la box office de 350 de milioane de dolari. Pentru noua interpretare a poveștii SF scrise de Frank Herbert, regizorul Denis Villeneuve a ales o distribuție de top, care include în roluri principale vedetele noului val de actori, Zendaya și Timothee Chalamet.

Incursiunea în culisele familie Gucci, unde dragostea, nebunia, crima și lăcomia se amestecă, a făcut deja din „House of Gucci” unul dintre cele mai populare filme ale anului. Lady Gaga are șanse să intre în cursa pentru Oscar, la trei ani după musicalul „A Star Is Born”. De asemenea, în pelicula lui Ridley Scott joacă și Mădălina Ghenea.

Kristen Stewart, cunoscută pentru rolul din „Twilight”, a intrat acum în pielea Prințesei Diana. În „Spencer”, o coproducție SUA/UK în regia lui Pablo Larraín, este spusă povestea Crăciunului 1991, petrecut la Sandringham cu restul familie regale, atunci cînd Diana a decis să divorțeze de prințul Charles.

„The Power of the Dog” prezintă transformarea lui Benedict Cumberbatch din Sherlock Holmes într-un cowboy american pur sînge, dur și masculin. O abuzează pe noua soție a fratelui lui și pe fiul acesteia, tînăr student la Medicină. Dar, pînă la urmă, începe să-l ia pe băiat sub aripa lui. Filmul, o coproducție Noua Zeelandă/Australia/Canada/UK în regia lui Jane Campion, a primit multe laude de la criticii de film.

În „King Richard” (regia Reinaldo Marcus Green) Will Smith îl aduce pe marele ecran pe Richard Williams, tatăl și antrenorul surorilor Serena și Venus, care și-a dat fiicele la tenis după ce a văzut-o jucînd pe Virginia Ruzici. „Prințul din Bel Air” nu a mai fost nominalizat de 15 ani la Oscar, dar anul acesta are șanse mari să spargă ghinionul.

Avionul electric al companiei Rolls-Royce a bătut recordul de viteză a aeronavelor cu baterii

Rolls-Royce a efectuat primul zbor electric. Aeronava a zburat 15 minute și a atins o viteză de 623 de kilometri pe oră, iar compania susţine că prototipul are cel mai compact acumulator construit vreodată pentru un avion. Aparatul de zbor a fost denumit sugestiv „Spiritul inovaţiei”. Compania Rolls-Royce este cunoscută în aviaţie pentru motoarele sale cu reacţie, dar acum a făcut un prim pas spre sectorul avioanelor electrice. Prototipul „Spiritul inovaţiei” este primul avion complet electric realizat de celebra companie. Aeronava a efectuat un zbor test de 15 minute cu un pilot la bord. Compania a anunţat că zborul marchează începutul unei faze de testare intensivă a noului avion.

„Vom colecta date valoroase care ne pot da detalii despre performanţă sistemului electric de propulsie al aeronavei. Nu este vorba doar de depăşirea unui record mondial, tehnologia avansată a bateriei şi a propulsiei permit ca în viitorul apropiat să lansăm avioane complet electrice pe rutele cu pasageri”, au declarat oficialii companiei, potrivit Mediafax.

Aparatul de zbor este „cel mai rapid avion integral electric” de pe planetă, potrivit unui comunicat al Rolls Royce. În timpul testului, avionul a înregistrat o viteză maximă de 623 de kilometri pe oră. Proiectul a fost finanţat pe jumătate de Aerospace Technology Institute şi Guvernul Regatului Unit, cu scopul de a crea în cele din urmă avioane de pasageri complet electrice.