REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (21 Noiembrie 2022)

În regiunile Harkov, Doneţk şi Herson au fost descoperite peste 700 de cadavre, dintre care 90% sunt civili

Peste 700 de cadavre au fost descoperite în zonele din regiunea Harkov, regiunea Doneţk şi regiunea Herson, iar 90% dintre victime sunt civili, a declarat procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, informează ukrinform.net, scrie news.ro.   

„În ultimele două luni, în zonele eliberate din regiunea Harkov, regiunea Herson şi regiunea Doneţk, au fost descoperite peste 700 de cadavre. Aproximativ 90% dintre ei sunt civili”, a spus Kostin.

Kostin a afirmat că în regiunile menţionate au fost găsite peste 20 de locuri, unde cetăţenii ucraineni au fost ţinuţi ilegal captivi şi torturaţi.

Potrivit datelor de la Procuratura Generală ucraineană, cele mai multe crime împotriva civililor şi camerele de tortură au fost înregistrate în regiunea Harkov.

Cel mai longeviv președinte din lume se pregătește pentru realegere

Cel mai longeviv președinte din lume dorește să fie reales pentru a-și continua guvernarea de 43 de ani în Guineea Ecuatorială, scrie BBC, informează mediafax.

Președintele Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, în vîrstă de 80 de ani, a condus un regim marcat de presupuse încălcări ale drepturilor omului, inclusiv tortură și dispariții.

În competiția electorală sunt prezenți cîțiva candidați ai opoziției, dar se estimează ca aceștia nu vor cîștiga.

Președintele are o influență puternică asupra națiunii, cu membri ai familiei în funcții guvernamentale cheie.

Se crede că președintele Obiang, care a negat anterior încălcările drepturilor și fraudarea alegerilor, încearcă să își curețe reputația internațională. În Septembrie, Guvernul a abolit pedeapsa cu moartea, o măsură care a fost apreciată de ONU.

Președintele Obiang, care a supraviețuit mai multor tentative de lovitură de stat, a preluat puterea în această națiune din Africa de Vest, bogată în petrol, în 1979, în urma unei lovituri militare. După ce a preluat funcția de la predecesorul și unchiul său, Francisco Macias Nguema, a făcut unele reforme, dar a păstrat controlul absolut asupra națiunii.

Nguema, al cărui regim a dus la mii de morți și la un exod în masă din Guineea Ecuatorială, a fost executat ulterior.

Regele Charles se va întîlni cu preşedintele Sud-african Cyril Ramaphosa, în prima vizită de stat pe care o va avea de cînd a urcat pe tron

Regele Charles III se va întîlni cu preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa şi soţia sa, Marţi, la Palatul Buckingham din Londra, pentru o primă vizită de stat de cînd a urcat pe tron, scrie news.ro

Ultima vizită de stat în Marea Britanie a fost în Iunie 2019, cînd Regina Elizabeth II i-a găzduit pe preşedintele SUA Donald Trump şi soţia sa Melania.

Charles încă nu a anunţat unde va călători pentru prima sa vizită în străinătate, dar prima sa invitaţie după ce a preluat locul de la mama sa care a murit pe 8 Septembrie, a fost pentru preşedintele sud-african.

Londra, o fostă putere colonială în Africa de Sud, va trebui să evite să ţină prelegeri despre votul Pretoria la ONU cu privire la Ucraina, deoarece Sud-africanii încă se luptă să digere lipsa sprijinului occidental în timpul crizei Covid.

Schimbările climatice, comerţul şi viziunea lui Charles III pentru Commonwealth vor ocupa, de asemenea, probabil un loc important în discuţii, spune Vandome.

Șeful Pentagonului: China şi Rusia doresc o lume în care forţa să fie folosită pentru a rezolva problemele

China şi Rusia doresc o lume în care forţa să fie folosită pentru a rezolva problemele, a avertizat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, notează AFP, scrie news.ro

„Beijing, ca şi Moscova, caută o lume în care forţa face dreptate, în care disputele sunt rezolvate cu forţa şi în care autocraţii pot stinge flacăra libertăţii”, a spus el.

Războiul Moscovei împotriva Kievului „a evidenţiat provocarea cu care ne confruntăm în regiunea Indo-Pacific”, a spus Lloyd Austin, referindu-se la „presiunile” Chinei în această zonă. „Întotdeauna există reguli în război. Şi dacă o mare putere poate încălca aceste reguli, îi încurajează pe alţii să sfideze dreptul internaţional şi normele internaţionale”, a precizat Austin.

„Suntem hotărîţi să apărăm aceste reguli – şi în special principiul fundamental al imunităţii noncombatantului”, a adăugat Lloyd Austin. Pentru acesta din urmă, eforturile Moscovei de a obţine sprijinul unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord creează noi provocări de securitate pentru Statele Unite şi aliaţii săi.

„Rusia a apelat la Iran şi Coreea de Nord pentru a-şi sprijini atacul asupra Ucrainei, inclusiv folosind drone iraniene pentru a ucide civili ucraineni”, a mai spus şeful Pentagonului.

Turcia anunță că a lansat operaţiunea aeriană Claw Sword, în Nordul Irakului şi al Siriei

Ministerul Apărării al Turciei a anunţat, Duminică, că a lansat operaţiunea aeriană Claw Sword, în Nordul Irakului şi al Siriei, regiuni ”utilizate ca baze de teroriştii” kurzi, transmite AFP, potrivit agerpres 

”Avioanele au decolat de la bazele lor, operaţiunea aeriană a început”, a transmis Ministerul, într-un comunicat, la o săptămînă după atentatul comis pe o stradă comercială din centrul Istanbulului.

”Operaţiunea aeriană a fost întreprinsă în conformitate cu drepturile de legitimă apărare ce decurg din articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, pentru a elimina atacurile teroriste din Nordul Irakului şi al Siriei, a asigura securitatea frontierelor şi a elimina terorismul de la sursă”, a adăugat Ministerul turc.

În cursul nopţii, Ministerul a postat pe Twitter următorul mesaj: ”A sosit ceasul pentru a da socoteală! Ticăloşii vor fi traşi la răspundere pentru atacurile lor perfide”.

”Cuiburile terorii sunt distruse de lovituri de precizie”, a adăugat el, fără alte detalii despre ţintele vizate.

Atentatul din 13 Noiembrie comis pe artera comercială aglomerată Istiklal din inima Istanbulului s-a soldat cu moartea a şase persoane şi rănirea altor 80.

Autorităţile au acuzat imediat de atentat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi YPG (Unităţile de protecţie a poporului), miliţie kurdă activă în Siria, acuzată de Turcia că este afiliată PKK.

Serviciile secrete din Canadei investighează o serie de amenințări cu moartea ”credibile” din partea Iranului

Agenția de spionaj canadiană investighează rapoartele unor persoane care locuiesc în țară și care au primit amenințări cu moartea „credibile” din partea Iranului, a anunțat Serviciul canadian de informații de securitate (CSIS), într-un comunicat, conform Reuters, informează mediafax.

Amenințările sunt „menite să îi reducă la tăcere pe cei care vorbesc public” împotriva Iranului, se arată în declarație.

CSIS colectează informații de la persoane care au suferit hărțuiri și intimidări legate de Republica Islamică Iran, se arată în declarație.

„CSIS investighează în mod activ mai multe amenințări la adresa vieții care emană din Republica Islamică Iran, pe baza unor informații credibile”.

Agenția lucrează îndeaproape cu comunitățile iraniano-canadiene care au fost vizate, se arată în declarație.

Serviciile de informații ale Iranului au făcut cel puțin 10 încercări de a răpi sau chiar ucide cetățeni britanici sau persoane cu sediul în Regatul Unit considerate de Teheran ca fiind o amenințare, a declarat Miercuri șeful agenției britanice de spionaj intern.

Canada a impus o serie de sancțiuni împotriva Iranului din cauza unor presupuse încălcări ale drepturilor omului, inclusiv moartea lui Mahsa Amini, o femeie kurdă iraniană în vîrstă de 22 de ani, care a murit în Septembrie, în timp ce se afla în custodia Poliției iraniene a moralității.

Al Qaeda îi îndeamnă pe musulmanii din întreaga lume să evite Cupa Mondială, dar nu lansează amenințări

Ramura regională a Al Qaeda i-a îndemnat pe musulmanii din întreaga lume să evite Cupa Mondială de fotbal din Qatar, deși nu a amenințat cu atacuri și nu a promovat violența în legătură cu acest eveniment, potrivit unui grup de monitorizare citat de Reuters, informează mediafax.

Ramura din Yemen a grupării a criticat Qatar pentru că „a adus în Peninsula Arabică oameni imorali, homosexuali, semănători de corupție și ateism” și a declarat că evenimentul a servit la distragerea atenției de la „ocuparea țărilor musulmane și asuprirea lor”.

„Îi avertizăm pe frații noștri musulmani să nu urmărească sau să participe la acest eveniment”, se arată în declarație, raportată de grupul SITE Intelligence, înainte ca turneul să se deschidă pentru prima dată într-o țară predominant musulmană.

Organizatorii Cupei Mondiale, ca răspuns la criticile privind situația drepturilor omului din Qatar, inclusiv a drepturilor LGBT, precum și a restricțiilor sociale, au declarat că toată lumea, indiferent de orientarea sexuală sau de originea sa, este binevenită în timpul evenimentului.

Qatarul, o țară mică de aproximativ 3 milioane de locuitori, majoritatea muncitori străini, a declarat că a instruit peste 50.000 de persoane pentru a asigura securitatea în timpul Cupei Mondiale.

”Kievul este un oraș rusesc”, a decis Medvedev

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a amintit de legăturile istorice ale Kievului cu Rusia și URSS, subliniind că acesta este "pur şi simplu un oraș rusesc".

Medvedev a numit postarea de Duminică de pe canalul său Telegram drept un răspuns la amenințările ucrainene de a "recupera Crimeea".

„În insectarul din Kiev, se înmulțesc diverși gîndaci care amenință, în mod constant, cu "recuperarea Crimeii". Scopurile sunt clare: să înveselească insectele îmblînzite din jur și să arate proprietarului insectarului că acestea sunt încă foarte capabile să alerge după o bucată de mîncare. Aproape ca și gîndacul preferat, Janissary, din piesa "Fuga" a celebrului kievianist Mihail Bulgakov.

Așadar, vreau să le reamintesc faptele imuabile: 1. Kiev este capitala Rusiei antice. 2. Kievul este un important oraș mic rusesc din cadrul Imperiului Rus. 3. Kievul a fost capitala republicii ca parte a URSS.

În sfîrșit, Kievul este, pur și simplu, un oraș rusesc, în care s-a gîndit și s-a vorbit întotdeauna limba rusă. Pentru a fi foarte clar, ce și cum ar trebui să fie returnat...”, scrie Medvedev.

5 morţi şi 18 răniţi într-un atac armat într-un club al comunităţii LGBTQ în Colorado Springs

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 18 rănite, Sîmbătă seara, într-un atac armat într-un club de noapte frecventat de comunitatea LGBTQ în Colorado Springs, statul american Colorado, a anunţat Duminică Poliţia locală, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.  

”A fost un atac armat într-un club local, în această seară. Avem 18 persoane rănite şi cinci ucise”, a declarat o purtătoare de cuvînt a Poliţiei, Pamela Castro.

Un suspect se află în custodia Poliţei şi îi sunt tratate rănile după atacul de la Club Q, a precizat ea, într-o conferinţă de presă.

Poliţia a primit primul telefon de alertă cu puţin înainte de miezul nopţii, a mai spus purtătoarea de cuvînt.

Pe pagina de Facebook, Club Q se declară ”devastat de atacul absurd împotriva comunităţii noastre”. ”Mulţumim pentru reacţia rapidă a clienţilor eroici care l-au imobilizat pe agresor şi au pus capăt acestui atac de ură”, adaugă Club Q.

Marea Britanie vizează modelul Elveţiei pentru relaţia sa cu Uniunea Europeană

Oficiali de rang înalt din Guvernul prim-ministrului britanic Rishi Sunak iau în considerare o relaţie între Regat şi UE asemănătoare celei pe care o are Elveţia cu Uniunea, informează PA Media/dpa, potrivit agerpres

The Sunday Times scrie că acest lucru s-ar putea întîmpla în următorul deceniu, deoarece Guvernul britanic urmăreşte să dezvolte o relaţie mai strînsă cu UE, care să evite barierele actuale din calea comerţului.

Orice astfel de schimbare, la doar cîţiva ani după ce Boris Johnson a obţinut un acord cu UE după ani de negocieri dificile, ar putea stîrni nemulţumiri în tabăra parlamentarilor conservatori susţinători ai Brexitului.

Sursele din Downing Street au negat aceste zvonuri, dar ziarul britanic a sugerat că, în spatele uşilor închise, cîţiva membri ai Guvernului consideră că obiectivul unei relaţii comerciale fără fricţiuni cu UE necesită trecerea la un aranjament după modelul elveţian în următorii zece ani. Potrivit ziarului, aceasta nu ar însemna însă o revenire la libertatea de mişcare.

Regatul Unit este blocat în discuţii de lungă durată cu UE pe tema Protocolului privind Irlanda de Nord, un aranjament post-Brexit menit să evite o graniţă pe insula Irlanda. Unioniştii s-au opus protocolului invocînd faptul că acesta obstrucţionează comerţul dintre Irlanda de Nord şi Marea Britanie instaurînd o graniţă în Marea Irlandei. Cu toate acestea, în ultimele săptămîni a renăscut speranţa că un acord poate fi asigurat şi relaţia dintre Regatul Unit şi UE se poate îmbunătăţi după ani de tensiuni.