REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (2 Iunie 2022)

Rusia anunţă finalizarea testării rachetei de croazieră hipersonice Zircon

Rusia a finalizat testarea rachetei de croazieră hipersonice Zircon şi o va desfăşura înainte de sfîrşitul anului pe o nouă fregată a Flotei Nordului, a anunţat un înalt oficial militar rus, citat de Reuters, potrivit agerpres

Aleksandr Moiseev, comandantul Flotei Nordului, a declarat că fregata Amiral Golovko va deveni prima înarmată permanent cu Zircon (Ţircon, în original n.r.), a relatat agenţia de presă rusă TASS, citată de Reuters. Preşedintele Vladimir Putin a descris Zircon ca parte a unei noi generaţii de sisteme de arme de neegalat, capabilă să zboare cu viteze de nouă ori mai mari decît viteza sunetului. Ministerul Apărării rus a anunţat săptămîna trecută că a testat cu succes lansarea unei rachete de croazieră Zircon de pe o navă din Marea Barents către o ţintă aflată la aproximativ 1.000 km distanţă în Marea Albă.

Elveţia opune veto la cererea Danemarcei de a trimite Ucrainei vehicule blindate

Guvernul elveţian a opus veto la cererea Danemarcei de a trimite Ucrainei vehicule blindate pentru transport de trupe fabricate în Elveţia, invocînd politica sa de neutralitate de a nu furniza arme în zonele de conflict, a informat canalul elveţian de televiziune SRF, citat de Reuters, potrivit agerpres. Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a respins cererea Danemarcei de a oferi aproximativ 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Piranha III Ucrainei, a anunţat SRF, citînd confirmarea din partea agenţiei. Elveţia neutră cere ţărilor străine care cumpără arme elveţiene să solicite permisiunea de a le reexporta.

Elveţia s-a despărţit de practica trecută şi a adoptat sancţiunile Uniunii Europene menite să pedepsească Rusia pentru invadarea Ucrainei.

Cinci milioane de copii ucraineni sunt dependenţi de ajutor umanitar

Peste cinci milioane de copii ucraineni sunt dependenţi de ajutor umanitar din cauza războiului în ţara lor, potrivit UNICEF, informează DPA, potrivit agerpres. În Ucraina, aproximativ trei milioane de copii au nevoie de sprijin după invazia rusă şi circa 2,2 milioane de copii care au fugit de conflict în alte ţări au nevoie de asemenea de asistenţă umanitară, a declarat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii. Cel puţin 262 de copii au fost ucişi de la începutul războiului, la 24 Februarie, şi sute de şcoli au fost avariate, potrivit organizaţiei.

Capsula cargo rusă Progress MS-18 s-a decuplat de la Staţia Spaţială Internaţională

Capsula cargo rusă Progress-MS 18 s-a desprins, Miercuri, de modulul Zvezda, de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), după ce şi-a îndeplinit funcţiile pe platforma orbitală, a informat agenţia Roscosmos citată de EFE, potrivit agerpres. Progress MS-18 s-a decuplat la 11:03 ora Moscovei (08:03 GMT) de la modulul Zvezda al segmentului rusesc al ISS, potrivit unor imagini ale manevrei difuzate în direct. Capsula cargo a fost lansată spre ISS, la 28 Octombrie 2021, cu 2,5 tone de echipamente şi materiale pentru aprovizionarea membrilor platformei orbitale. Încărcătura transportată pe ISS includea 1,490 de kg de echipamente, haine, raţii de alimente, articole de igienă, 560 litri de combustibil, 420 de apă şi 43 de oxigen.

Vineri, 3 Iunie, Rusia va trimite o altă capsulă Progress, modelul MS-20, pe ISS încărcată cu combustibil, apă şi echipamente necesare pentru „plimbările spaţiale”, printre alte materiale.

O palestiniană care a vrut să bage cuţitul într-un soldat israelian a fost secerată de gloanţe

O femeie palestiniană care a încercat să comită, Miercuri, un atac cu cuţitul contra unui soldat israelian în Cisiordania ocupată a fost ucisă, au anunţat Armata israeliană şi Ministerul Sănătăţii palestinian, informează France Presse, potrivit agerpres. Ghofran Warasnah, în vîrstă de 31 de ani, a fost ucisă cu gloanţe reale trase în piept de Armata israeliană lîngă tabăra de refugiaţi palestinieni Al Aroub din sectorul Hebron (Sud), potrivit Ministerului Sănătăţii palestinian. Armata israeliană a declarat că a „neutralizat” un atacator înarmat cu un cuţit care „se apropia de un soldat ce conducea o operaţiune de securitate de rutină” pe un drum din apropierea taberei Al Aroub. „Soldaţii au răspuns deschizînd focul”, a indicat Armata, într-un scurt comunicat, precizînd că nici unul nu a fost rănit şi difuzînd fotografia unui mic cuţit de bucătărie.

În ultimele săptămîni, după o serie de atacuri în Israel, dintre care unele au fost comise de palestinieni, Armata israeliană şi-a intensificat operaţiunile în Cisiordania, teritoriu ocupat din 1967 de Israel. Vinerea trecută, un adolescent palestinian, Zayd Mohammed Ghuneim, a fost ucis de gloanţe de către Armata israeliană, lîngă Betleem, în Sudul Cisiordaniei.

Doi aleşi locali comunişti ruşi, excluși din partid după ce au criticat războiul din Ucraina

Partidul Comunist din Federaţia Rusă din regiunea Primorski Krai, în Extremul Orient rus, a exclus doi aleşi regionali după ce au cerut oprirea războiului din Ucraina, informează DPA, potrivit agerpres. Apelul celor doi parlamentari din această regiune, în perimetrul oraşului Vladivostok, a stîrnit un mare interes la nivel internaţional, în timp ce a arătat că există rezistenţă faţă de război în interiorul politicii ruse. „Aceşti aleşi au discreditat partidul nostru cu apelul lor şi nu este loc pentru ei în rîndurile noastre”, a declarat Anatoli Dolgacev, şeful facţiunii comuniste din parlamentul regional, a relatat Miercuri ziarul Kommersant.

În timpul unei sesiuni parlamentare de săptămîna trecută, un parlamentar a citit o declaraţie prin care i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să pună capăt „operaţiunii militare speciale”. În timp ce un coleg a susţinut acţiunea, conducerea regională şi propria sa conducere de partid l-au acuzat de trădare şi l-au ameninţat cu consecinţe. Nu este clar dacă cei doi aleşi locali se vor confrunta cu alte măsuri disciplinare pe lîngă excluderea din facţiunea regională de partid. Guvernul rus a înăsprit legile pentru a preveni protestele interne împotriva războiului după ce a invadat Ucraina.

Primul pas spre normalitate: Autorităţile chineze anulează restricţiile la Shanghai

Autorităţile chineze au ridicat, Miercuri, la Shanghai cele mai importante restricţii anti-COVID-19 impuse în urmă cu două luni celor 25 de milioane de locuitori ai metropolei, un pas suplimentar către o anulare a lockdown-ului care exasperează populaţia şi strangulează economia, relatează AFP, potrivit agerpres.

Mai multe măsuri au fost deja flexibilizate în ultimele zile în urma raportării unui număr scăzut de contagieri cu noul coronavirus. Miercuri dimineaţa, locuitorii din Shanghai au pornit din nou spre locurile de muncă, în timp ce unele magazine se pregăteau să deschidă. Metroul şi transporturile în comun funcţionează din nou, potrivit unui corespondent al AFP. Autorităţile au avertizat totuşi că reîntoarcerea la normalitate nu este deocamdată posibilă. Centrele comerciale, magazinele de proximitate, farmaciile şi saloanele de înfrumuseţare vor putea funcţiona la o capacitate de 75%. Sălile de sport şi cinematografele vor rămîne închise, iar redeschiderea şcolilor se va face de la caz la caz. Taxiurile şi maşinile private vor putea să circule din nou pe drumurile din aşa-numitele zone cu risc scăzut. Persoanele care locuiesc în zone considerate ”cu risc ridicat” vor fi în continuare supuse unor restricţii de călătorie.

SUA salută embargoul european asupra petrolului importat din Rusia

Statele Unite au salutat embargoul asupra importurilor de petrol rusesc decis de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru a obstrucţiona acest „punct forte al maşinii de război a Rusiei”, transmite AFP, potrivit agerpres. Liderii UE au ajuns la un acord care ar trebui să reducă importurile de petrol rusesc cu aproximativ 90% pînă la sfîrşitul anului, pentru a întrerupe astfel finanţarea războiului iniţiat de Rusia în Ucraina. Acest embargou asupra ţiţeiului în şase luni şi a produselor rafinate în opt luni este o măsură emblematică, dar şi cea mai spinoasă din cel de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei, blocat pînă acum de Ungaria.

„Salutăm embargoul propus de UE asupra petrolului rusesc”, a declarat presei de la Washington purtătorul de cuvînt al diplomaţiei americane Ned Price, menţionînd că Statele Unite, mai puţin dependente decît europenii de energia furnizată de Moscova, au anunţat deja o interdicţie asupra tuturor importurilor de hidrocarburi ruseşti. „Suntem uniţi în hotărîrea noastră de a menţine presiunea asupra preşedintelui Putin şi a tuturor celor responsabili de acest război”, a spus el.

Rusia își intensifică eforturile de a sista livrările de gaze către Europa

Rusia şi-a intensificat eforturile de a sista livrările de gaze către Europa în contextul în care gigantul rus energetic Gazprom a anunţat că va întrerupe contractele cu principalul său furnizor olandez, GasTerra, şi cu cel danez, Orsted, relatează Reuters, scrie news.ro

Gazprom a anunţat, încă de Marţi, că a întrerupt complet livrările de gaze către comerciantul olandez de gaze GasTerra. De asemenea, Gazprom a precizat ulterior că va sista fluxurile de gaze către compania daneză Orsted şi către compania de gaze britanică Shell Energy pentru contractul său de furnizare de gaze către Germania, după ce ambele companii au eşuat să facă plăţi în ruble. GasTerra, care cumpără şi comercializează gaze în numele Guvernului olandez, a anunţat că a încheiat un contract cu un alt client pentru cele 2 miliarde de metri cubi de gaze pe care se aşteptase să îi primească de la Gazprom pînă în Octombrie. Orsted a precizat că nu există nici un risc imediat pentru aprovizionarea cu gaze a Danemarcei şi a menţionat că va apela la piaţa europeană de gaz pentru a acoperi deficitul. Fluxurile de gaze ruseşti către Germania prin gazoductul Nord Stream au scăzut începînd de Marţi, iar analiştii motivează că acest lucru s-a întîmplat pe fundalul sistării fluxului de gaze către Olanda.

UE va continua cooperarea strînsă cu NATO, dar mizează pe autonomie decizională

Uniunea Europeană vrea intensificarea programelor de apărare şi securitate, va continua cooperarea strînsă cu Alianţa Nord-Atlantică, dar mizează pe „autonomie decizională”, conform concluziilor reuniunii speciale a Consiliului European, informează mediafax.

„Războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei a generat o modificare majoră a mediului strategic al Uniunii Europene şi a arătat necesitatea unei Uniuni Europene mai puternice şi mai capabile în materie de securitate şi apărare. În acest nou context, reamintind Declaraţia de la Versailles şi concluziile Consiliului European din 24-25 Martie 2022, Uniunea Europeană va implementa în mod determinat Busola Strategică, îşi va consolida parteneriatele, va intensifica rezistenţa şi va consolida capabilităţile de securitate şi apărare prin investiţii mai multe şi mai bune, concentrîndu-se pe vulnerabilităţile strategice”, arată concluziile summitului de la Bruxelles.

„Relaţia transatlantică şi cooperarea UE-NATO, prin respectarea deplină a principiilor stabilite prin Tratate şi a celor agreate de Consiliul European, inclusiv a principiilor incluziunii, reciprocităţii şi autonomiei decizionale a Uniunii Europene, sunt elemente centrale pentru securitatea noastră generală. O Uniune Europeană mai puternică şi mai capabilă în domeniul securităţii şi al apărării va contribui pozitiv la securitatea globală şi transatlantică şi este complementară Alianţei Nord-Atlantice, care rămîne baza apărării colective pentru statele membre”, subliniază Consiliul European.

De altfel, Uniunea Europeană reafirmă „intenţia de a intensifica susţinerea pentru ordinea mondială bazată pe reguli, avînd în centru Naţiunile Unite”.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:46