Realitatea internationala pe scurt – 2 (27 Martie 2018)

Noua Zeelandă spune că ar expulza spioni ruși, dar n-a găsit niciunul

Autorităţile neozeelandeze s-ar alătura statelor euro-atlantice în demersul de a expulza spioni ruşi, în solidaritate cu statul britanic, însă premierul Jacinda Ardern susţine că nu există agenţi care “să se potrivească acestui profil”. “Am făcut mai multe verificări şi nu am identificat nici o persoană care să se potrivească acestui profil. Dacă, însă, vom descoperi agenţi nedeclaraţi, vom lua măsuri, negreşit,” a declarat premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, pentru o televiziune locală, potrivit Financial Times. Şefa Guvernului neozeelandez a mai adăugat că a primit numeroase asigurări, în acest sens, din partea ministrului Afacerilor Externe.

Unei activiste i-a fost interzis accesul în Marea Britanie, după ce a spus că “Allah e gay”

O activistă de extremă dreaptă, Lauren Southern, susţine că a primit interdicţie de a mai intra pe teritoriul Marii Britanii pentru că ar fi împărţit “pliante cu tentă rasistă”. Pe 13 Martie, femeii i s-a interzis să mai pătrundă pe teritoriul britanic. Southern, în vîrstă de 22 de ani din Canada, a fost filmată în timp ce împărţea pliante, în Luton, însoţite de mesajele “Allah este homosexual” şi “Allah este trans” în decursul acestui an, conform Russia Today. Activista a spus că gestul ei a fost un “experiment social”. Poliţiştii i-au interzis să mai împartă acele pliante, după ce mai mulţi localnicii s-au plîns. Într-un clip postat de Southern se observă cum poliţiştii o informează că acest proiect numit “Allah este o zeitate homosexuală” ar putea duce la violenţă. De asemenea, aceasta a fost ameninţată cu arestarea. La momentul acela nu a fost reţinută. Totuşi, pe 13 Martie, acesteia i s-a interzis să mai intre pe teritoriul britanic.

Ambasada Rusiei la Bucureşti, după ce România a anunţat expulzarea unui diplomat rus

Ambasada Rusiei la Bucureşti a catalogat drept un act de nebunie politică colectivă decizia mai multor state europene de a expulza diplomaţi ruşi, se afirmă într-un comunicat succint postat pe site-ul reprezentanţei diplomatice. "În legătură cu numeroasele întrebări ale presei româneşti adresate Ambasadei informăm: „La Ambasada Rusiei la Bucureşti cred că este foarte probabil ca decizia luată este manifestarea nebuniei politice colective, mai ales că nu există altă explicaţie plauzibilă", se arată în comunicat. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunţat, Luni, că a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, ca urmare a atacului neurotoxic de la Salisbury, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii.

Un urs beţiv din România a intrat în şase case de vacanţă, a băut dintr-o sticlă de afinată, a mîncat afinele, apoi a adormit sub primul molid în pădure

Un urs a intrat în ultimele patru nopţi în şase case de vacanţă din satul Liban, judeţul Harghita, iar oamenii au depus plîngeri la Primărie, care apoi a formulat o cerere la Ministerul Mediului pentru recoltarea acestui exemplar, transmite corespondentul MEDIAFAX. Benke József, directorul unei Asociaţii de Vînătoare şi Pescuit Sportiv din Harghita, a declarat, Marţi, corespondentul MEDIAFAX, că acelaşi urs intră de patru nopţi în casele de vacanţă ale oamenilor din comuna Suseni, satul Liban. ”A fost o noapte în care a intrat în trei case, într-o altă noapte a spart un geam al unei gospodării. A fost o situaţie în care a intrat în cămara unei case, iar acolo a găsit o sticlă de afinată. A destupat-o, a băut din ea şi a mîncat afinele, iar apoi a adormit sub primul molid în pădure”, a spus Benke József.

Oamenii bănuiesc că este vorba de acelaşi exemplar, care, potrivit lui Benke József, şi în Toamnă a creat probleme. Gospodăriile în care a intrat erau nelocuite. Proprietarii acestora au sesizat la Primăria Suseni distrugerea uşilor de intrare, a mobilierului şi a proviziilor alimentare. Primăria solicită acordarea unei derogări pentru recoltarea exemplarului de urs. Anul trecut, în judeţul Harghita, peste 15 persoane au ajuns la spital după ce au fost atacate de urşi.

Liderul unei grupări de infracţionalitate cibernetică, arestat în Spania

Liderul unei grupări infracţionale, responsabilă pentru o serie de atacuri cibernetice ce au vizat peste o sută de instituţii financiare din toată lumea, a fost arestat la Alicante, în urma unei anchete a Poliţiei spaniole, în cooperarea cu FBI, Europol şi autorităţile din România. Începînd din anul 2013, gruparea infracţională a atacat o serie de instituţii financiare folosind două programe software de tip malware, cunoscute drept Carbanak şi Cobalt. Atacurile cibernetice au generat pierderi cumulate de peste un miliard de euro pentru industria financiară, potrivit unui comunicat emis de Europol.

Infractorii cibernetici încercau să se infiltreze prin trimiterea de emailuri de tip spear phishing către angajaţii unor instituţii financiare, infectînd calculatoarele victimelor cu programe malware. Astfel, reuşeau să preia controlul asupra calculatoarelor infectate, fapt ce le-a permis să transfer fonduri în anumite conturi ori să preia controlul asupra unor bancomate. Grupul infracţional a fost destructurat în urma unei anchete complexe efectuată de Poliţia spaniolă, în cooperare cu Europol, FBI, autorităţile din România, Belarus, Taiwan şi entităţi private. "Această operaţiune globală este un succes semnificativ de cooperare poliţienească internaţională împotriva unei organizaţii de infracţionalitate cibernetică", a declarat Steven Wilson, şeful Centrului european de infracţionalitate cibernetică (EC3) din cadrul Europol.

Insula de gunoi din Pacific ar putea acoperi la un loc Franţa, Germania şi Spania

Insula de deşeuri din plastic, din Oceanul Pacific, este acum mai mare decît Franţa, Germania şi Spania la un loc - mult mai mare decît s-a crezut înainte. De asemenea, aceasta creşte foarte rapid, conform unui studiu efectuat de cercetătorii olandezi. „Am găsit că insula are 80.000 de tone de plastic”, a precizat Laurent Lebreton, autorul principal al studiului publicat în jurnalul Scientific Reports. Aceasta este o cantitate de 16 ori mai mare decît cea descoperită în studiile anterioare, scrie Phys. Grămada de gunoi conţine nu mai puţin de 1,8 trilioane de piese din plastic. Insula de deşeu nu este doar o masă pasivă care pluteşte în ocean. Aceasta poate afecta grav ecosistemele, de la substanţele poluante pe care le poate conţine, la ingerarea bucăţilor de plastic de către diferite specii de animale.

Proiectul Ocean Cleanup susţine că opt milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, acumulîndu-se în cinci mari grămezi. Acum, grămada studiată de olandezi ocupă o suprafaţă de 1,6 milioane de kilometri pătraţi, dar „influxul de plastic va continua să depăşească cantitatea înlăturată de plastic”, precizează Lebreton. Mai rău, „nivelul de poluare cu plastic în straturile adînci de apă şi de pe fundul mării continuă să fie necunoscut”, a adăugat cercetătorul.