Realitatea internationala pe scurt – 2 (24 Februarie 2018)
Rusia doreşte un dialog direct cu SUA despre criza Nord-coreeană
Moscova s-a pronunţat, Sîmbătă, pentru desfăşurarea unor convorbiri directe cu SUA în legătură cu situaţia din Coreea de Nord, relatează Reuters. ''Sunt sigur că evoluţiile dinamice ale actualei situaţii din Peninsula Coreeană impun un dialog activ ruso-american pe acest subiect'', a declarat Igor Morgulov, adjunct al Ministrului de Externe rus, referindu-se la programele nucleare şi de rachete balistice dezvoltate de Phenian. Comentariile oficialului rus survin a doua zi după ce Washingtonul a anunţat cel mai mare pachet de sancţiuni contra Coreei de Nord.
Morgulov a reiterat că Moscova i-a trimis o invitaţie la discuţii reprezentantului special al SUA pentru Coreea de Nord, Joseph Yun. Data începerii acestor discuţii încă nu a fost decisă.
Gruparea Stat Islamic revendică atacul sinucigaş de la Kabul
Gruparea Stat Islamic (SI) a revendicat, Sîmbătă, atacul sinucigaş cu bombă comis în dimineaţa aceleiaşi zile în Capitala afgană, Kabul, şi soldat cu trei morţi şi cinci răniţi, informează dpa. Bomba a fost plasată în apropierea unei clădiri a serviciilor de informaţii afgane, într-o zonă unde se mai află ambasada SUA la Kabul şi sediile unor instituţii afgane şi internaţionale. Revendicarea a fost anunţată de agenţia de presă Amaq, apropiată de gruparea jihadistă. Nasrat Rahimi, purtător de cuvînt al Ministerului de Interne afgan, a precizat că cel puţin un membru al forţelor de securitate afgane a fost rănit în atac. Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în patru atacuri comise, Vineri seară şi Sîmbătă, la Kabul şi în alte două provincii din Afganistan.
SUA şi aliaţi din Asia ar putea intercepta navele care încalcă embargoul impus Coreei de Nord
Administraţia Donald Trump şi aliaţi din Asia pregătesc operaţiuni de interceptare a navelor suspectate că ar încălca embargoul impus Coreei de Nord, un plan care ar putea conduce la mobilizarea de ambarcaţiuni militare americane în zona Asia-Pacific, afirmă oficiali americani citaţi de Reuters.
Administraţia de la Washington a iniţiat deja discuţii cu parteneri regionali, inclusiv cu Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Singapore, despre modalităţi de coordonare a operaţiunilor pentru a bloca aprovizionarea Coreei de Nord cu materii prime destinate programului balistic şi a celui atomic. Nave suspecte au mai fost interceptate în largul Coreei de Nord, dar noul plan prevede intensificarea operaţiunilor de acest tip, fără însă a se institui o blocadă navală, deoarece Phenianul a anunţat că o astfel de situaţie va fi considerată act de război. Strategia prevede urmărirea cu atenţie şi posibila interceptare a navelor suspectate că transportă piese de armament şi alte echipamente interzise spre Coreea de Nord, au declarat oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington sub protecţia anonimatului.
China şi Rusia, care au blocat în cadrul Consiliului de Securitate ONU iniţiative privind operaţiuni navale în largul Coreei de Nord, probabil se vor opune noilor acţiuni ale Statelor Unite. Ministerul chinez de Externe s-a declarat favorabil aplicării în totalitate a rezoluţiilor Naţiunilor Unite contra Coreei de Nord, dar, în acelaşi timp, a atras atenţia că "toate ţările implicate vor acţiona în conformitate cu reglementările internaţionale".
Europa este cu ochii pe România: ‘Urmărim îndeaproape şi cu îngrijorare ultimele evoluţii’
Comisia Europeană „urmăreşte îndeaproape şi cu îngrijorare” ultimele evoluţii din România, a precizat Vineri, la solicitarea agerpres., un purtător de cuvînt al Executivului comunitar, rugat să comenteze anunţul de Joi al ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, conform căruia va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pentru ”acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept”.
„Comisia urmăreşte îndeaproape şi cu îngrijorare ultimele evoluţii. Independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupţiei sunt bazele unei Românii puternice, aşa cum au reamintit în declaraţia lor comună de luna trecută preşedintele (Jean-Claude Juncker – n.r.) şi prim-vicepreşedintele (Frans Timmermans – n.r.)”, a subliniat purtătorul de cuvînt Christian Wigand, într-o reacţie transmisă pe e-mail. „Comisia va urmări îndeaproape evoluţiile privind procedurile în desfăşurare care îl vizează pe procurorul-şef al DNA”, a adăugat el.
„În precedentele rapoarte MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare – MCV), faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a menţinut realizările în contextul unei presiuni intense a fost remarcat ca un semn de sustenabilitate. Comisia a notat de asemenea în raportul său că atunci cînd această presiune începe să afecteze lupta împotriva corupţiei, Comisia ar putea reevalua această concluzie”, se mai arată în mesajul Comisiei Europene.
Cipru: Cinci nave de război turce au amenințat o navă italiană
Cinci nave de război turce au ameninţat, Vineri, un vas italian care încerca să desfăşoare lucrări de explorare a gazelor naturale în largul coastelor insulei divizate Cipru, au făcut cunoscut responsabili ciprioţi, scrie AFP. Vasul grupului italian Eni este blocat în mare de la 9 Februarie în apropierea părţii din insulă ocupate de armata turcă, Ankara invocînd „manevre militare” în acest sector. Ministrul cipriot al Energiei, George Lakkotrypis, a declarat pentru agenţia naţională de presă că nava urmează să rămînă în portul Limassol două pînă la patru zile, pentru a încărca şi descărca materiale, după care va pleca spre Maroc. Potrivit acestuia, eforturile diplomatice au eşuat pînă în prezent. Miercuri, preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat că ţara sa va continua explorările offshore în pofida ameninţărilor turce.
Ciprul este divizat din 1974. Republica Cipru, stat membru al UE, îşi exercită de facto autoritatea doar pe două treimi din Sudul ţării, restul de o treime, în Nord, aflîndu-se sub administraţia autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord, recunoscută numai de Ankara.
Grupul Eni şi francezii de la Total au anunţat în această lună descoperirea unor importante rezerve de gaze naturale la Sud-Vest de insulă. Activităţile de explorare a gazelor desfăşurate de Republica Cipru au declanşat tensiuni cu Ankara, care cere suspendarea lor, în aşteptarea unei soluţii privind insula divizată. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat companiile internaţionale care vor să efectueze prospecţiuni în apele cipriote, argumentînd că apără ‘drepturile inalienabile’ ale comunităţii cipriote-turce privind resursele naturale ale insulei.
Ungaria dorește rambursarea de către UE a cel puțin jumătate din banii cheltuiți pe securizarea granițelor
Ungaria vrea ca cel puţin jumătate din cei 1.2 miliarde de euro pe care i-a cheltuit pentru securizarea graniţelor să fie rambursaţi de către Uniunea Europeană, conform prim-ministrului Viktor Orban, scrie Reuters.
„Am cheltuit peste un miliard de euro pentru securizarea graniţelor. Nu ne protejăm doar pe noi, ci şi Europa. Cel puţin jumătate din această sumă ar trebui să o primim înapoi”, a spus Orban într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook înaintea summit-ului liderilor europeni de la Bruxelles, potrivit news.ro. El a adăugat şi că Ungaria le va propune liderilor europeni o procedură de tipul „cartonaşul roşu” pentru a mări suveranitatea parlamentelor naţionale dîndu-le puterea să oprească o dezbatere europeană dacă se consideră că este afectat interesul naţional.
O maşină a lovit o barieră de securitate de la Casa Albă. Trump se afla în clădire
O maşină a lovit o barieră de securitate din apropiere de Casa Albă, Vineri după-amiază, iar femeia aflată la volanul acesteia a fost arestată, a informat Secret Service, agenţie însărcinată în special cu protecţia preşedintelui, relatează AFP. „O persoană care conducea un autovehicul a lovit o barieră de securitate”, a anunţat Secret Service într-un comunicat, precizînd că maşina nu a reuşit să treacă dincolo de aceste bariere, conform agerpres.
Casa Albă a fost izolată, iar agenţii de securitate şi-au ocupat posturile, fără să se deschidă focul ori să fie rănit vreun membru al forţelor de ordine. „Femeia aflată la volan a fost arestată imediat”, a precizat Secret Service. Preşedintele american, Donald Trump, se afla la Casa Albă împreună cu premierul Australiei, Malcolm Turnbull.
Un asistent medical român care a violat zeci de paciente a fost condamnat definitiv la 8 ani
Un asistent medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila acuzat că a sedat şi violat zeci de paciente a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel la opt ani de închisoare şi obligat, împreună cu unitatea medicală, să-i plătească unei victime daune morale de 15.000 de euro. Viorel Micu, de 60 de ani, asistent medical la Secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean, a fost arestat preventiv în Septembrie 2015, după ce în Iulie o adolescentă de 16 ani a depus plîngere împotriva acestuia, acuzîndu-l că a sedat-o în timp ce se afla internată pentru o operaţie de apendicită şi a violat-o, rezultatele probelor ADN confirmînd acest lucru.
După ce a fost arestat, poliţiştii au audiat zeci de paciente care au fost internate pe secţia de Chirurgie a Spitalului de Urgenţă din Brăila începînd cu anul 2010, cele mai multe confirmînd comportamentul deviant al asistentului medical. Potrivit rechizitorului, asistentul le administra somnifere pacientelor, aspect confirmat de martore şi scos în evidenţă de fişele medicale ale acestora, de reţetele existente în farmacia spitalului şi de declaraţiile medicilor. În urma probelor administrate, Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Viorel Micu la opt ani de închisoare cu executare şi obligaţia de a plăti adolescentei de 16 ani daune morale în valoare de 15.000 de euro, alături de Spitalul de Urgenţă din Brăila. (Agerpres.ro)