Realitatea internationala pe scurt – 2 (23 Ianuarie 2018)
SUA ajută militar Indonezia să-şi apere apele teritoriale
Statele Unite vor să ajute Indonezia, cel mai mare arhipelag din lume cu peste 17.000 de insule, să-şi apere apele teritoriale împotriva puterii crescînde a Chinei, a declarat, Marţi, la Jakarta, ministrul american al Apărării Jim Mattis, relatează AFP, conform agerpres. Fără a menţiona în mod explicit China, denunţată însă în noua strategie de apărare a Pentagonului lansată săptămîna trecută, Jim Mattis a declarat că este gata să acorde Indoneziei tot ajutorul militar al SUA ‘pentru a se asigura că legile internaţionale şi libertatea de navigaţie’ sunt respectate în Marea Chinei de Sud. Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, inclusiv recifuri şi insule care sunt revendicate şi de alte ţări precum Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei şi Taiwan. În ultimii ani, regimul chinez s-a angajat în construcţia de insule artificiale în scopuri civile şi militare în arhipelagurile Paracels şi Spratleys. Întrebat de ce Statele Unite nu au ratificat niciodată Convenţia ONU privind dreptul mării, Mattis a răspuns că Washingtonul respectă prevederile acesteia. ‘Aveţi dreptate: noi nu am ratificat-o’, a spus el. ‘Cu toate acestea, noi o respectăm, spre deosebire de alte ţări care au ratificat Convenţia însă nu o respectă’, a adăugat el fără a menţiona China.
Mike Pence va vizita Zidul Plîngerii. Palestinienii anunţă proteste de amploare
Mike Pence va vizita Zidul Plîngerii din Ierusalim, Marţi, în timp ce palestinienii plănuiesc o grevă generală şi proteste faţă de discursul pro-Israel pe care vicepreşedintele american l-a susţinut Luni, numindu-l „mesianic” scrie AFP, potrivit news.ro. Discursul pe care Pence l-a susţinut, Luni, în Parlamentul israelian, care a conţinut referinţe biblice, a fost apreciat de israelieni drept cel mai bun discurs la care ar fi putut spera vreodată din partea administraţiei americane. Însă, palestinienii sunt de părere că acesta le-a confirmat unele dintre cele mai mari temeri ale lor. Pence a repetat afirmaţia Preşedintelui american Donald Trump din 6 Decembrie, potrivit căreia recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului. El a promis să mute ambasada SUA în acest oraş pînă la finalul anului 2019. Cu această vizită, Pence îi va urma exemplul lui Donald Trump, care în luna Mai a anului trecut a devenit primul Preşedinte american în funcţie care a vizitat Zidul Plîngerii.
Franţa impune sancţiuni împotriva a 25 de entităţi şi şefi de companii străine şi franceze, bănuite că finanţează dezvoltarea armelor chimice în Siria
Franţa a îngheţat, Marţi, activele a 25 de entităţi şi ale unor şefi de companii siriene, dar şi franceze, libaneze sau chineze, suspectate că ‘alimentează programul sirian pentru conceperea şi realizarea de arme chimice’, potrivit a două decrete publicate de Monitorul Oficial din Franţa, transmite AFP, potrivit agerpres. Aceste sancţiuni intervin în condiţiile în care la Paris urmează să se reunească, tot Marţi, oficiali din circa 30 de ţări, în prezenţa şefului diplomaţiei americane Rex Tillerson, pentru a-i sancţiona pe oficialii responsabili de atacuri chimice în Siria şi a riposta astfel la un veto rus impus la ONU.
Taiwanul se teme de un atac militar venit din partea Chinei
Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a afirmat că nu poate exclude posibilitatea unui atac din partea Chinei asupra insulei, pe fondul creşterii tensiunilor dintre cele două părţi, relatează, Marţi, agenţia Reuters, potrivit agerpres. Relaţiile între Beijing şi Taipei s-au răcit considerabil după ce Tsai Ing-wen, care conduce Partidul Democratic Progresist, favorabil independenţei Taiwanului, a cîştigat alegerile prezidenţiale din 2016. China o suspectează pe Tsai că intenţionează să declare independenţa oficială a insulei, ceea ce reprezintă o ‘linie roşie’ pentru Beijing. În ultimele luni, China a organizat mai multe serii de exerciţii militare în preajma Taiwanului, subliniind că sunt exerciţii de rutină, dar că nu va tolera nici o încercare a Taipeiului de a-şi declara independenţa. Deşi China a pus capăt mecanismului oficial de dialog dintre cele două părţi, Tsai a recunoscut că există metode de comunicare pentru evitarea neînţelegerilor.
Marea Britanie, ţinta unui atac cibernetic major
Este doar o „chestiune de timp” pînă cînd Marea Britanie va deveni ţinta unui atac cibernetic major, a avertizat, Marţi, directorul Centrului naţional britanic pentru securitate cibernetică (NCSC), Ciaran Martin, transmite PA, potrivit agerpres. Potrivit lui Martin, pînă acum Marea Britanie a avut norocul să evite un atac de „categoria I”, capabil să paralizeze infrastructuri de bază cum sunt furnizarea de energie sau serviciile financiare. Ciaran Martin a apreciat într-un interviu apărut în cotidianul The Guardian că întrebarea care se pune este „cînd, nu dacă” va surveni un atac informatic şi britanicii trebuie să aibă „noroc” să nu devină ţinta unui atac de categoria întîi înainte de sfîrşitul deceniului. Directorul NCSC a precizat că nu are cunoştinţă de nici o tentativă reuşită de a interfera cu procesul democratic din Marea Britanie, dar perspectiva unei asemenea acţiuni ar putea duce la amînarea adoptării votului electronic în viitorul previzibil.
Panică şi haos la Londra. Un hotel şi două staţii de metrou au fost evacuate
Aproape 1.500 de persoane au fost evacuate, Marţi, dintr-un hotel şi un club de noapte şi două staţii de metrou au fost închise în urma unor scurgeri de gaze în centrul Londrei, relatează PA, Reuters şi AFP, potrivit agerpres. Staţia Charing Cross, pe unde circulă zilnic zeci de mii de persoane, a fost închisă, la fel şi staţia Waterloo. Strand, o arteră importantă care face legătura între Trafalgar Square şi podul Waterloo, a fost închisă circulaţiei şi populaţia a fost sfătuită să evite zona. Pompierii au fost chemaţi la faţa locului după ce a fost detectate niveluri ridicate de gaze pe strada Craven, lîngă staţia Charing Cross. ‘A fost descoperită o fisură la o conductă de gaze. Ca măsură de precauţie, circa 1.450 de persoane au fost evacuate dintr-un hotel şi un club de noapte.
O fostă angajată a Guvernului australian, arestată pentru finanţarea Statului Islamic
O fostă angajată a Guvernului federal din Australia a fost arestată şi acuzată de finanţarea organizaţiei teroriste Statul Islamic (SI), au anunţat, Marţi, autorităţile australiene, relatează dpa. Michael Willing, comisar adjunct al Poliţiei din New South Wales, a confirmat că femeia, cetăţean australian, este o fostă angajată a Guvernului federal, însă nu a precizat la ce departament a lucrat. Poliţia afirmă că femeia a transferat 30.000 de dolari australieni (24.000 de dolari americani) către gruparea Statul Islamic prin Western Union între Februarie şi Octombrie 2015. Ea a fost acuzată că a strîns şi a pus la dispoziţie fonduri Statului Islamic deşi ştia că este vorba despre o organizaţie teroristă. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă o pedeapsă de 25 de ani de închisoare. Ea a refuzat să fie eliberată pe cauţiune şi va compărea, Marţi, în faţa unui tribunal local.
Un mort şi 16 răniţi după erupţia unui vulcan în Japonia
Un soldat nipon şi cel puţin 16 persoane au fost rănite, Marţi, după erupţia unui vulcan care a declanşat o avalanşă în apropiere de o staţiune montană aflată la Nord-Vest faţă de Tokyo, au anunţat autorităţile japoneze, citate de AFP, potrivit agerpres. Un membru al Forţelor de autoapărare „a murit după ce a fost luat de o avalanşă” în timp ce participa la un antrenament, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvînt al Ministerului Apărării din Japonia. Puţin mai devreme, un reprezentant al serviciilor de urgenţe a anunţat decesul unui bărbat de 49 de ani, fără să ofere însă detalii despre identitatea acestuia. Agenţia de meteorologie japoneză i-a îndemnat pe locuitorii din zonă să nu se apropie de muntele Kusatsu Shirane, după ce a detectat „o uşoară activitate vulcanică”.