Realitatea internationala pe scurt – 2 (15 Ianuarie 2018)

Erdogan, de neînduplecat: vrea ‘să omoare din faşă’ noua forţă de securitate formată de americani în Siria

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat, Luni, că „va ucide din faşă” forţa frontalieră pe care Washingtonul intenţionează să o înfiinţeze în Siria, forţă formată în special din combatanţi kurzi, pe care Ankara îi consideră „terorişti”, informează, Luni, AFP. „America a recunoscut că este pe cale să constituie o armată teroristă la frontiera noastră. Ce ne revine nouă, celorlalţi, este să ucidem din faşă această armată teroristă”, a declarat Erdogan în timpul unui discurs înflăcărat, la Ankara.

Coaliţia condusă de Washington pentru lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI) a anunţat, Duminică, înfiinţarea acestei „Forţe de securitate frontalieră”, formată în parteneriat cu combatanţi kurzi şi arabi. Obiectivul este de a „împiedica resurgenţa SI”, potrivit coaliţiei, care îi susţine militar în Siria pe combatanţii kurzi şi arabi din cadrul Forţelor Democrate Siriene (FDS). Forţa frontalieră, formată din 30.000 de oameni.

Rusia înţelege indignarea palestinienilor faţă de Donald Trump

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a afirmat, Luni, că ‘înţelege’ declaraţiile făcute de preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, care a denunţat oferta de pace a lui Donald Trump ca o ‘palmă a secolului’ dată palestinienilor, relatează France Presse, potrivit agerpres. ‘Înţelegem perfect ce simt acum palestinienii. Ei au făcut concesii unilaterale, una după alta, în ultimii ani, fără să primească nimic în schimb’, a declarat ministrul de Externe rus într-o conferinţă de presă la Moscova în care a prezentat bilanţul pe anul 2017 a activităţii instituţiei pe care o conduce.

Datoria externă a României, în creştere cu aproape 1,5 miliarde de lei

În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 69 354 milioane euro la 30 noiembrie 2017 (73,5 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,4 la sută faţă de 31 Decembrie 2016, arată studiul BNR. În schimb, datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 Noiembrie 2017 nivelul de 25 039 milioane euro (26,5 la sută din totalul datoriei externe), în creştere cu 7,6 la sută faţă de 31 Decembrie 2016. În primele 11 luni ale anului trecut, contul curent al balanţei de plăţi a avut un deficit de 5.581 de milioane de euro, aproape dublu faţă de cel din aceeaşi perioadă din 2016,  în structură, balanţa bunurilor și balanța veniturilor primare au avut deficite mai mari cu 2.317 milioane euro, respectiv cu 342 milioane euro, în timp ce balanța veniturilor secundare a avut un excedent mai redus cu 176 milioane euro, iar balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 150 milioane euro.

‘Lumea se află la un pas de războiul nuclear’, se afirmă în mesajul Papei

Papa Francisc a spus, Luni, că se teme de pericolul unui război nuclear şi că, în opinia lui, lumea se află acum „la limită”, scrie Reuters, potrivit news.ro. El a făcut acest comentariu înaintea vizitei în Peru şi Chile, ca urmare a alarmei false care a vizat statul Hawai, Sîmbătă, şi a provocat panică în rîndul locuitorilor. Întrebat dacă este îngrijorat privind izbucnirea unui război nuclear, Papa Francisc a spus: „Cred că suntem la limită. Chiar îmi este teamă de asta. Un accident este suficient să precipite lucrurile”. El nu a făcut vreo menţiune la adresa Hawai sau Coreea de Nord. În timpul îmbarcării pentru Chile, oficialii de la Vatican au înmînat reporterilor exemplare ale unei fotografii făcute în 1945 în care apare un băiat japonez ducînd pe umeri fratele ucis în urma atacului nuclear al Statelor Unite asupra Nagasaki.

Catalonia va rămîne sub tutela Madridului dacă Puigdemont încearcă să guverneze de la Bruxelles

Autonomia Cataloniei va rămîne suspendată dacă separatistul Carles Puigdemont va încerca să guverneze de la Bruxelles, a avertizat, Luni, şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy, relatează AFP, potrivit agerpres. Mariano Rajoy a declarat, în faţa membrilor partidului său, că viitorul şef al Guvernului din Catalonia trebuie ‘să-şi preia mandatul’ şi trebuie să o facă ‘fizic’ pentru că ‘nu poate să-şi preia mandatul de la Bruxelles’. ‘Dacă nu o va face, articolul 155 va rămîne în vigoare’, a declarat Mariano Rajoy, referindu-se la articolul din Constituţie care a făcut posibilă punerea sub tutelă a acestei regiuni din Nord-Estul ţării la 27 Octombrie.  Puigdemont, care riscă să fie arestat în Spania pentru rolul jucat în organizarea referendumului ilegal privind independenţa, vrea să fie învestit de la distanţă, o opţiune care nu convine principalului său aliat, Stînga republicană din Catalonia, şi pe care opoziţia şi Guvernul central au promis să o conteste în justiţie.

Islamiştii somalezi iau copiii cu forţa pentru a-i îndoctrina

Militanţii islamişti somalezi shebab sunt tot mai ameninţători la adresa civililor, pentru a-i forţa să le predea copii care apoi sunt îndoctrinaţi, a transmis, Luni, Human Rights Watch (HRW), potrivit AFP, transmite agerpres. Campania de recrutare a fost lansată la mijlocul lui 2017 de către shebab, care apoi au aplicat represalii comunităţilor ce refuzau să coopereze, a precizat într-un comunicat organizaţia de apărare a drepturilor omului. Conform HRW, sute de copii şi-au părăsit de atunci domiciliul, cel mai adesea fără părinţii lor, pentru a evita să fie înrolaţi de această gruparea afiliată Al-Qaida. „Campania nemiloasă de recrutare dusă de shebab presupune răpirea de copii de la părinţii lor pentru ca ei să activeze pentru această grupare militantă armată”, a spus Laetitia Bader, cercetătoare specializată pe Africa a HRW.

Atena este blocată din cauza grevei

Mai multe sindicate din Grecia au declanşat, Luni, grevă în semn de protest faţă de măsurile de austeritate impuse de către Guvern, iar transportul public este grav afectat în capitala Atena, relatează Reuters, conform mediafax. Autobuzele, trenurile şi metrourile circulă la intervale mari de timp, iar mai multe curse aeriene au fost anulate pe aeroportul din Atena. Controlorii de trafic aerian au refuzat să lucreze timp de mai multe ore. Totodată, metroul din Atena – folosit de aproximativ 938.000 de persoane zilnic – a fost închis pentru o scurtă perioadă. Şi Vineri, peste 50.000 de persoane au protestat în centrul Atenei. Luni, Parlamentul grec votează un proiect de lege care prevede restructurarea beneficiilor sociale, introducerea unui sistem nou privind creditele restante şi a unor prevederi de restricţionare a dreptului la grevă.

Unitatea de elită a Poliţiei germane se extinde considerabil

Unitatea de elită GSG9 a Poliţiei federale din Germania urmează să se extindă cu o treime la Berlin pentru a combate ameninţarea teroristă din Capitală, relatează dpa, potrivit agerpres. Această unitate de Poliţie face recrutări şi intenţionează să îşi deschidă o a doua bază la Berlin, cel mai probabil în suburbia Spandau, însă nu a fost luată încă o decizie în acest sens, a declarat, Luni, pentru postul de radio RBB, comandantul GSG9 Jerome Fuchs. „Vorbim de circa o treime din actuala forţă a unităţii. Este de asemenea o mare provocare pentru GSG9 să îi primească pe noii recruţi potriviţi”, a spus Fuchs. Ameninţarea teroristă în desfăşurare a făcut necesară această extindere, a adăugat el.

Serghei Lavrov critică SUA într-un raport al diplomaţiei ruse

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a criticat SUA, Luni, în cadrul unei conferinţe de presă în care a făcut bilanţul activităţii diplomaţiei Rusiei pe anul trecut, acuzînd Washingtonul că refuză ‘realitatea unei lumi multipolare’, relatează France Presse. ‘Din nefericire, colegii noştri americani şi aliaţii lor continuă să-şi impună viziunile bazîndu-se exclusiv pe dictat şi ultimatum. Ei nu vor să asculte punctele de vedere ale altor centre ale politicii mondiale”, a declarat Lavrov, adăugînd că ‘ei nici măcar nu vor să recunoască realitatea unei lumi multipolare’. ‘Ei utilizează numeroase metode, de la desfăşurarea unui sistem global antirachetă şi sancţiuni unilaterale, la extrateritorialitatea propriei legislaţii şi ameninţări de a rezolva orice problemă internaţională numai în funcţie de propriul lor scenariu’, a adăugat el. Şeful diplomaţiei ruse a subliniat că 2017 a fost un an ‘complicat’, evocînd ‘numeroase focare de tensiune în diferite regiuni ale lumii’ şi precizînd că ‘ameninţările Washingtonului au agravat grav situaţia’, referindu-se la criza din Peninsula Coreeană. Lavrov a apreciat că SUA se tem de competiţie în condiţii egale în multe domenii, în special în cel al energiei şi al aprovizionării cu gaze a ţărilor din Europa.

Marea Britanie taie din ajutorul dat ţărilor în curs de dezvoltare

Marea Britanie îşi va reduce asistenţa pentru ţările sărace care nu investesc în propria dezvoltare, a declarat, Luni, ministrul britanic pentru Dezvoltare Internaţională, Penny Mordaunt, transmite BBC News. Într-un interviu acordat cotidianului Daily Telegraph, Penny Mordaunt a afirmat că Marea Britanie ‘nu va investi’ acolo unde alţii ‘stau cu mîinile în buzunare’. Ea a subliniat că doreşte ca guvernele ţărilor în curs de dezvoltare ‘să acţioneze şi să-şi asume responsabilitatea’. ‘Vom continua să investim prioritar pentru salvarea de vieţi, combaterea subnutriţiei, îmbunătăţirea stării de sănătate şi asigurarea unei educaţii de calitate pentru copii. Dar atenţia noastră se va concentra tot mai mult pe ajutarea ţărilor în curs de dezvoltare să stea pe propriile picioare şi să construiască sisteme sustenabile de sănătate şi de educaţie’, a arătat ea. Potrivit unei legi adoptate în 2015, Guvernul Marii Britanii este obligat să aloce 0,7% din PIB pentru ajutor extern, care se cifrează în prezent la 13 miliarde de lire sterline anual. Această ţintă a fost atinsă pentru prima oară în 2013, pe bază voluntară, deşi nivelul acestor cheltuieli a fost mult timp criticat în Parlament şi în presă.