REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (19 Ianuarie 2023)

Putin cere consacrarea prin lege a rezilierii tratatelor cu Consiliul Europei

Preşedintele rus Vladimir Putin doreşte ca rezilierea tratatelor cu Consiliul Europei să fie consacrată prin lege, informează dpa, potrivit agerpres.

Sunt vizate, printre altele, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Convenţia Europeană pentru Reprimarea Terorismului şi Carta Socială Europeană. Acesta este rezultatul unui proiect de lege pe care preşedintele Putin l-a introdus Marţi în Parlament. Adoptarea proiectului de lege este considerată o formalitate.

Totodată, săptămîna trecută, liderul de la Kremlin a înaintat Dumei de Stat un proiect de lege care denunţa Convenţia Penală privind Corupţia a Consiliului Europei, menţionînd, de asemenea, intenţia de a renunţa la calitatea de membru deplin al Rusiei în cadrul Grupului Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO), care monitorizează implementarea Convenţiei.

Convenţia Europeană a Drepturilor Omului a încetat oficial să se aplice Rusiei în luna Septembrie.

Rusia s-a retras preventiv din Consiliul Europei după ce organizaţia cu sediul la Strasbourg a anunţat că acest stat se confruntă cu expulzarea din cauza războiului declanşat împotriva Ucrainei.

Lavrov: Dacă Finlanda aderă la NATO, Rusia va lua măsuri la graniţa sa

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova va fi obligată să ia măsuri la graniţa sa dacă Finlanda va adera la alianţa militară NATO, relatează Reuters. potrivit agerpres.

Finlanda şi Suedia au solicitat să adere la bloc şi se află în prezent în negocieri avansate privind aderarea lor.

Lavrov a declarat că Finlanda a fost mult timp un model de relaţii prietenoase, dar şi-a schimbat rapid retorica faţă de Moscova.

El a declarat că, prin urmare, Rusia va trebui să ia măsuri adecvate la frontierele sale, dacă Finlanda, care are o frontieră comună de 1.300 km cu Rusia, va deveni membră a NATO.

Putin este convins că ”o victorie în Ucraina este garantată și nu are nici o îndoială în această privință”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a dat asigurări, Miercuri, că nu are ”nici o îndoială” cu privire la victoria Rusiei în ofensiva sa din Ucraina, care este ”garantată” în opinia sa, la aproape un an după ce a lansat operaţiunea rusă pe teritoriul ucrainean, unde Moscova a suferit mai multe înfrîngeri militare, relatează AFP, scrie news.ro

O victorie ”este garantată, n-am nici o îndoială”, a declarat liderul de la Kremlin în cursul unei vizite la o uzina de armament, la Sankt Petersburg.

Putin consideră că ceea ce ar putea ajuta Rusia este ”unitatea poporului rus, curajul şi eroismul militarilor noştri (…) şi, evident, munca noastră în sectorul militar şi industrial”.

Omenirea este ameninţată de un ''uragan de categoria 5'', a avertizat, Miercuri, la Davos, secretarul general al ONU

Într-un discurs fără menajamente în faţa liderilor politici şi economici ai planetei, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat, Miercuri, la Davos, că omenirea "priveşte în ochiul unui uragan de categoria 5", relatează dpa.

De pe prima scenă a Forumului Economic Mondial, Guterres a oferit o evaluare usturătoare a "stării deplorabile a lumii noastre". "Lumea noastră este lovită de o furtună perfectă pe mai multe fronturi", a spus el, enumerînd ameninţările: recesiunea globală, războiul din Ucraina, inegalităţile în creştere, criza costului vieţii, care evoluează rapid, nivelul ridicat al datoriilor ţărilor vulnerabile şi sechelele pandemiei de coronavirus.

Secretarul general al ONU a susţinut că "suntem pe cale să pierdem bătălia" cu încălzirea globală şi că în fiecare săptămînă are loc "o nouă oroare climatică". El a arătat că angajamentul de limitare a creşterii temperaturilor pe planetă la 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale "se spulberă", iar clima se îndreaptă către o încălzire cu 2,8 grade. (AGERPRES)

Halucinant! Lavrov compară recentele acţiuni ale SUA cu cele ale lui Hitler şi Napoleon

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a afirmat, Miercuri, 18 Ianuarie, în conferinţa de presă anuală, că Moscova nu a văzut deocamdată propuneri serioase pentru pace în Ucraina şi că ideile Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pe acest subiect sunt inacceptabile, relatează Reuters.

Şeful diplomaţiei ruse a asigurat că Moscova este gata să discute despre conflict cu ţările occidentale şi să răspundă la orice propunere serioasă, dar că orice discuţie trebuie să abordeze şi preocupările în context mai larg ale Rusiei cu privire la securitate.

Lavrov şi-a reiterat apelul către NATO de a-şi retrage "infrastructura militară" din Ucraina şi din alte ţări apropiate de graniţele Rusiei.

El a comparat totodată recentele acţiuni ale SUA cu cele ale lui Adolf Hitler şi Napoleon Bonaparte, spunînd că Washingtonul a subjugat Europa pentru a duce război cu Moscova, printr-o tactică ce a mai fost folosită în istorie de liderul nazist şi împăratul francez.

"SUA, prin intermediul Ucrainei, poartă un război împotriva ţării noastre cu aceeaşi misiune: soluţionarea finală a problemei ruse", a declarat Serghei Lavrov.

Un român care trăiește în Italia a primit o factură de 7.000 de euro la gaze

Un constructor în vîrstă de 47 de ani, originar din România, care locuiește de 6 ani în Zero Branco, provincia Treviso, a primit o factură de aproape 7.000 de euro la gaze și a făcut un apel disperat la instituțiile statului:

„Ne-a sosit o factură de aproape 7.000 de euro și ne-au întrerupt gazul. Copiii mei se spală de o săptămînă cu apă rece și dorm îmbrăcați pentru a se proteja de temperaturile reci. Nici nu putem găti, cumpărăm mîncare gata preparată de la supermarket. Nu mai suportăm, cerem ajutor!”, a spus cetățeanul român, conform Il Gazzettino.

Cuplul are trei copii, unul de 22 de ani care locuiește singur și lucrează și alți doi de 12 ani și respectiv 10 ani, care de o săptămînă suferă de frig din cauza unei facturi pe care părinții lor nu și-o pot explica.

Săptămîna trecută, gazul le-a fost întrerupt brusc. Românul a sunat imediat la furnizor pentru explicații și, după mai multe telefoane, a primit vestea: are de plată 6.914,35 euro, plata pentru 1.510 metri cubi de gaz consumați în doar 47 de zile.

Suma este imensă față de cei 200 de euro pe care îi plăteau de obicei o dată la două luni pentru apartamentul cu trei dormitoare și bucătărie.

Artileria ucraineană a eliminate 25 de soldați Wagner care se ascundeau în tranșee

Trupele ucrainene au surprins un grup de soldați Wagner în tranșee, în zona orașului Soledar, pe care i-au atacat cu artileria, eliminînd 25 dintre aceștia, potrivit unei înregistrări video filmată din dronă și postată pe rețelele sociale. ”Artileria ucraineană a eliminat 25 de soldați Wagner într-o singură tranșee în direcția Soledar, în Donbas”, a scris Euromaidan Press pe Twitter, precizînd că lovitura a fost condusă de Brigada 45 de Artilerie a Ucrainei.

În filmarea din dronă se vede tranșeea lovită cu mai multe proiectile de artileria ucraineană, precum și urmările atacului asupra soldaților Wagner care se adăposteau acolo. În ciuda faptului că Rusia a revendicat cucerirea orașului Soledar, în zonă au loc în continuare lupte intense, iar evaluările Ministerului britanic al Apărării arată că forțele ucrainene și-au menținut „aproape sigur” pozițiile în zona situată la Nord de Bahmut.

Erdogan a anunţat data alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din Turcia

Alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare din Turcia vor avea loc în Mai, după luna sfîntă a Ramadanului, a anunţat, Miercuri, Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Fără a menţiona clar data scrutinului, Erdogan a lăsat să se înţeleagă că acesta se va desfăşura „la 73 de ani” de la victoria Partidului Democrat (conservator) din 14 Mai 1950.

„Poporul nostru le va spune gata Mesei celor 6 (platforma opoziţiei turce) în aceeaşi zi ca acum 73 de ani”, a spus şeful statului la o reuniune cu aleşi ai formaţiunii sale politice, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, conservator).

Ramadanul are loc în 2023 în perioada 23 Martie – 21 Aprilie.

AKP este la putere în Turcia din 2002. Erdogan, care va candida pentru un nou mandat, a devenit în 2003 premier, pentru ca, în urma modificării Constituţiei, să devină Preşedinte, ales direct prin vot universal, în 2014.

Opoziţia turcă şi-a anunţat intenţia de a reveni la un regim parlamentar, în cazul unei victorii.

Partidul Democrat, fondat în 1946 de Adnan Menderes şi susţinătorii săi – disidenţi din formaţiunea lui Mustafa Kemal „Atatürk”, considerat părintele Turciei moderne –, a cîştigat alegerile din 14 Mai 1950. Peste zece ani, a fost înlăturat de la putere în urma unui puci, iar apoi a fost dizolvat. Erdogan s-a comparat în repetate rînduri cu Adnan Menderes.

Masa celor 6 este o alianţă electorală creată de şase partide de opoziţie, principalul fiind Partidul Popular Republican (CHP, fondat de Kemal). Doar Partidul Democrat Popular (HDP, pro-kurd), a treia forţă în Legislativ, nu s-a alăturat acestei alianţe.

Banca rusă Sberbak îşi deschide birouri în Crimeea

Prima bancă rusă, Sberbank, a anunţat, Miercuri, deschiderea în acest an a birourilor sale în Crimeea, în pofida sancţiunilor europene şi americane care vizează această peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, transmite France Presse, potrivit agerpres.

”În cursul anului 2023, vor fi deschise birouri ale băncii, primele dintre ele în cele mai mari oraşe vor începe să funcţioneze în cursul primului semestru”, a indicat Sberbank într-un comunicat.

Acest anunţ intervine într-un moment cînd elita economiei mondiale era reunită la Davos, în Elveţia, la Forumul Economic Mondial.

Începînd din Iulie 2022, unele active ale Sberbank sunt îngheţate în Uniunea Europeană pentru presupusul său rol în sprijinirea financiară a intervenţiei militare ruse în Ucraina. În comunicatul său, Sberbank salută instalarea primelor ATM-uri ale băncii în Crimeea.

La rîndul său, guvernatorul instalat de Rusia în peninsula Crimeea, Serghei Aksionov, a salutat pe Telegram ”sosirea unui actor atît de important, ceea ce va ameliora dezvoltarea economiei” locale.

PE a somat Germania să trimită rapid Ucrainei tancuri Leopard

Plenul Parlamentului European (PE) i-a cerut, Miercuri, cancelarului german Olaf Scholz să permită, ''fără alte întîrzieri'', furnizarea de tancuri moderne Leopard 2 către Ucraina, pentru ca această ţară să poată să se apere în continuare în faţa Rusiei primind garanţii occidentale, transmite agenţia EFE.

Solicitarea adresată direct cancelarului german a fost inserată prin iniţiativa grupului Verzilor într-un raport asupra Politicii Comune de Securitate şi Apărare a UE, aprobat de plenul PE.

Menţiunea inclusă în text cere desfăşurarea imediată de armament modern şi un sistem de apărare antiaeriană de ultimă generaţie în Ucraina şi insistă pe lîngă cancelarul german să livreze ''fără alte întîrzieri'' tancurile moderne Leopard 2 pe care Ucraina le solicită, dar Germania încă ezită să le ofere sau să-şi dea acordul ca alte state ce au astfel de tancuri să le transfere Kievului.

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a confirmat angajamentul ţării sale de a oferi Ucrainei tot sprijinul în războiul pornit împotriva sa de Rusia, inclusiv sisteme antiaeriene Patriot sau IRIS-T.

În raportul adoptat Miercuri de Parlamentul European, statele UE sunt îndemnate să-şi crească ajutorul militar, politic şi umanitar pentru Ucraina.