REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (17 Noiembrie 2020)

Imagini teribile cu o mamă care își pierde copilul în apele Mediteranei, după ce o barcă cu migranți se scufundă

Imagini sfîșietoare cu o mamă care strigă că și-a pierdut copilul în timp ce o barcă cu migranți se scufundă în Marea Mediterană, au fost făcute publice de un ONG implicat în criza migranților, pentru a atrage atenția asupra riscurilor la care se supun aceștia, scrie Sky News.

„Nu am să-mi mai văd copilul. Mi-am pierdut copilul. De ce eu? Unde este copilul meu?”, strigă femeia către salvatorii săi de pe o barcă aparținînd ONG-ului spaniol Open Arms. Femeia poate fi văzută sprijinindu-se pe marginea bărcii și căutînd disperată în apa unde sunt salvați alți migranți. Open Arms spune că erau aproximativ 100 de migranți pe barcă cînd a început să se scufunde în largul coastei libiene, operațiunea de salvare durînd toată noaptea. Băiatul femeii, în vîrstă de doar șase luni, Joseph, a fost descoperit ulterior înecat împreună cu alți cinci migranți. Open Arms a declarat că a lansat filmările pentru a atrage atenția asupra pericolelor pe care le întîmpină migranții atunci cînd traversează Marea Mediterană, în special pentru că națiunile europene au blocat navele de salvare care operează în zonă.

Bugetul de 1.800 de miliarde de euro al Uniunii Europene a fost blocat de Ungaria și Polonia

Ungaria și Polonia au blocat, Luni, adoptarea de către Guvernele Uniunii Europene a bugetului 2021-2027 și a fondului de redresare, scrie Reuters.

Ambasadorii Guvernelor UE au participat, Luni, la o reuniune, la Bruxelles, unde urmau să susțină un compromis la care s-a ajuns cu pachetul de 1.800 de miliarde de euro între Consiliul European și Parlamentul European, dar nu a putut ajunge la un consens din cauza vetoului Ungariei și Poloniei. Președinția germană a Uniunii Europene a declarat că „două state membre ale UE au exprimat rezerve” la votul pentru bugetul Uniunii și pentru pachetul de redresare economică. Motivul pentru care cele două state s-au opus ține de condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Încă de săptămînă trecută, Ungaria le-a transmis celorlalte state membre ale UE că va bloca aprobarea bugetului multianual comunitar şi a Fondului de relansare economică din cauza mecanismului privind statul de drept.

OMS avertizează că un vaccin nu va fi suficient pentru a opri definitiv pandemia

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății a făcut cîteva declarații menite să limiteze entuziasmul global cu privire la producția vaccinului anti-Covid. Potrivit acestuia, e nevoie să fie păstrate în continuare restricțiile precum testarea, urmărirea contacților și chiar și carantina, pentru a putea opri definitiv pandemia de coronavirus.

OMS, prin vocea directorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, a atras atenţia că un vaccin nu va fi suficient de unul singur pentru a învinge pandemia de COVID-19, transmite AFP, citată de Agerpres.

''Un vaccin va completa alte instrumente pe care le avem, nu le va înlocui'', a afirmat şeful OMS, cu prilejul Consiliului Executiv al Agenţiei, la care de această dată a fost prezent în sală, după ce intrase în carantină la 2 Noiembrie în urma contactului cu o persoană depistată pozitiv la coronavirus. În acest interval, Tedros a continuat să-şi exercite atribuţiile de la distanţă. În ce priveşte vaccinul, atît directorul general al OMS, cît şi adjuncţi ai săi au încercat, în ultimele zile, să tempereze optimismul apărut săptămîna trecută după ce laboratoarele Pfizer și BioNTech au anunţat că datele preliminare ale testelor de fază 3 ale vaccinului lor arată o eficacitate de 90%.

''La început, cantităţile vor fi limitate şi, prin urmare, personalul medical, vîrstnicii şi persoanele la risc vor avea prioritate şi sperăm că aceasta va face să scadă numărul deceselor şi va permite sistemelor de sănătate să reziste'', a subliniat Tedros. ''Însă aceasta va lăsa încă mult teren virusului să opereze'', a avertizat el, îndemnînd să nu se pună capăt prematur măsurilor ce permit ţinerea sub control a răspîndirii virusului, cum sunt testele, carantina, urmărirea contacţilor etc.

Sute de polițiști austrieci îl caută pe un deținut român după o evadare spectaculoasă

Sute de polițiști austrieci îl caută pe un deținut român care a reușit să evadeze Sîmbătă, la St. Pölten, în urma unei scene demne de filmele de acțiune.

Românul de 27 de ani, care se afla în închisoare pentru săvîrșirea unor infracțiuni contra proprietății în Germania, potrivit presei austriece, a reuși să evadeze în timp ce gardienii l-au dus la un spital pentru îngrijiri medicale. După ce a primit tratamentul, românul a reușit să scape de gardienii de la ușa cabinetului, a părăsit clădirea spitalului și a urcat într-o mașină în care îl aștepta la intrare. Gardienii au tras mai multe focuri în direcția mașinii, însă fără rezultat. Mașina a fost abandonată la ieșirea din localitate, iar deținutul și cei trei complici ai săi – doi români și un croat – ar fi urcat în două taxi-uri cu care ar fi plecat spre Viena. Cele două mașini au fost interceptate după ce un cetățean a alertat Poliția. Cei trei complici au fost prinși și arestați, însă deținutul evadat nu era cu ei. Purtătorul de cuvînt al Poliției, Walter Schwarzenecker, a spus că cei trei complici ai cetățeanului român au refuzat să facă orice declarație.

Pedeapsa primită de un medic israelian care a fost filmat scuipînd portrete ale lui Iisus

Un medic de ambulanță israelian care a fost surprins de o cameră de supraveghere scuipînd portrete ale lui Iisus dintr-un bloc creștin în care se afla pentru a efectua un test Covid a fost concediat.

Medicul a fost filmat îndepărtîndu-și echipamentul de protecție înainte de a scuipa trei portrete din holul clădirii din Tel Aviv. Cînd a fost întrebat de ce a comis gestul, medicul a spus că imaginea este o formă de idolatrizare interzisă de Biblia ebraică, potrivit BBC News. Serviciul de ambulanță din Israel a transmis că „acțiunea medicului este condamnată cu tărie”, iar serviciul la care era angajat l-a concediat spunînd că este „nedemn să reprezinte organizația”. Incidentul s-a petrecut Duminică, cînd medicul s-a dus pentru un test în blocul locuit doar de creștini, potrivit presei locale. Imaginile de pe camera de supraveghere arată momentul în care acesta își scoate masca, scuipă de trei ori, după care își pune la loc echipamentul de protecție și urcă în lift.

În timp ce părăsea clădirea, medicul a fost confruntat de un locatar care l-a și filmat cu telefonul mobil. Cînd acesta l-a întrebat de ce a scuipat portretele, medicul i-a spus că iudaismul interzice aceste reprezentări. Incidentul a fost raportat la serviciul de ambulanță, iar medicul a fost concediat.

Un australian de 91 de ani a supraviețuit după ce a căzut cu parapanta în mijlocul oceanului

Un bătrîn de 91 de ani din Australia a ajuns vedetă în presă după ce s-a prăbușit cu parapanta în mijlocul oceanului și a reușit să supraviețuiască. S-a ales cu cîteva vînătăi și zgîrieturi și spune că abia așteaptă să fie din nou în aer.

Potrivit publicației australiene 9news.com.au, care a publicat povestea bărbatului, accidentul de parașutism a dat emoții mai mult salvatorilor decît bătrînului de 91 de ani. Acesta a fost recuperat de o echipă de pompieri și medici din ocean, după ce mai mulți locuitori din apropiere de Warriewood, la Nord de Sydney, au văzut că ceva plutește pe apă și au alertat Poliția. Serviciile de urgenţă chemate la faţa locului l-au examinat pe bărbat, care nu a avut nevoie de ambulanță. În imaginile prezentate de mass-media din Australia, paraşutistul s-a salvat după ce a escaladat niște stînci, care l-au dus pînă la mal, totul sub supravegherea salvatorilor. Omul avea piciorul stîng acoperit cu un bandaj, semn că nu era prima dacă cînd se accidentase din cauza pasiunii sale. Bărbatul a fost internat la spitalul Royal North Shore din Sydney pentru examinări ulterioare. Poliţia a precizat că paraşuta sa a fost recuperată din apă. 

"M-am prăbușit ca o piatră și am căzut imediat în apă. A fost o chestiune de cîteva minute", a povestit Joss pentru publicația citată. Omul, care are o experiență de 40 de ani în sporturi extreme cu parapanta spune că abia așteaptă să se înalțe din nou în văzduh. El le-a mulțumit celor care i-au salvat viața și că i-au dat ocazia să-și exercite din nou marea pasiunea pentru zbor: "Le datorez viața, cu siguranță. E minunat să fii acolo sus, în aer!"

Munca de acasă poate duce la creşterea prejudecăţilor rasiale şi etnice

Munca de acasă, o activitate din ce în ce mai răspîndită în contextul actualei pandemii de coronavirus, ar putea avea ca efect secundar creşterea prejudecăţilor rasiale şi etnice, conform unui studiu publicat de BBC.

Studiul, realizat de Woolf Institute din Marea Britanie, arată că angajaţii leagă mai uşor relaţii de prietenie la birou sau la locul de muncă, ceea ce reprezintă un element cheie în combaterea concepţiilor greşite ori a prejudecăţilor rasiale. Acum, însă, cu cît mai multe persoane lucrează de acasă, creşte riscul ca acestea să rămînă „izolate în propriile lor bule”, după cum a declarat Ed Kessler, fondatorul Woolf Institute. Studiu a arătat că trei sferturi (76%) dintre persoanele care lucrează într-un birou de tip spaţiu deschis interacţionează cu angajaţi de etnii diferite.

În schimb, 37% dintre persoanele care nu şi-au găsit încă un loc de muncă au mai degrabă prieteni exclusiv din acelaşi grup etnic. În plus, dacă aproape trei sferturi dintre cei chestionaţi au declarat că nu au nici o problemă cu ideea ca o rudă apropiată să se căsătorească cu un asiatic (70%) ori persoană de culoare (74%), mai puţin de jumătate (44%) au fost de acord cu ideea ca o rudă să se căsătorească cu un musulman.

Un porumbel scos la licitație cu 200 de euro s-a vîndut cu 1,6 milioane

Un porumbel de curse crescut în Belgia a stabilit un nou record de preț după ce a fost vîndut cu 1,6 milioane de euro, informează BBC.

New Kim, o femelă în vîrstă de doi ani, a fost scoasă la licitație la un preț pornind de la 200 de euro, însă a fost cumpărată cu suma uriașă de către un cumpărător din China. Kurt Van de Wouwer, crescătorul și proprietarul lui New Kim, a declarat că el și familia lui au fost "șocați" de veste, potrivit agenției Reuters. Recordul anterior era deținut de porumbelul Armando, vîndut cu 1,25 milioane de euro la vîrsta ce 4 ani. Armando, denumit "Lews Hamilton al porumbeilor", după campionul mondial din Formula 1, era retras din competiții cînd a fost scos la vînzare, în 2019.

New Kim a cîștigat o serie de competiții în 2018, însă a fost retrasă din activitatea competițională. La fel ca și Armando, New Kim a fost vîndută după un război al licitațiilor dus între doi cumpărători din China, țară unde cursele de porumbei au cîștigat o mare popularitate în ultimii ani. Porumbeii de curse pot avea urmași pînă la vîrsta de 10 ani. "Aceste prețuri sunt incredibile, deoarece vorbim despre o femelă", a explicat Nikolaas Gyselbrecht, fondator și CEO al casei de licitații Pipa, pentru Reuters. "De obicei, masculii valorează mai mult pentru că pot produce mai mulți urmași".

SUA au ajuns la 11 milioane de cazuri de Covid

Statele Unite au depăşit 11 milioane de cazuri de infectare cu coronavirus, potrivit unui bilanţ al Universităţii Johns Hopkins. Este cel mai mare număr de cazuri înregistrat de o țară, iar un alt record negativ vine din faptul că în mai puțin de o săptămînă s-au îmbolnăvit de Covid aproape un milion de oameni. 

SUA depăşise pragul de 10 milioane de îmbolnăviri cu şase zile în urmă, scrie Reuters în ziua de 16 Noiembrie. De la debutul pandemiei și pînă în prezent, în Statele Unite s-au înregistrat peste 246.000 de decese din cauza noului coronavirus. Țara are o populaţie de aproximativ 330 de milioane de oameni. Cazurile Covid au depășit acum 11 milioane în SUA, cu un val de pacienți internați în spitalele din toată țara. În medie, peste 1.000 de persoane pe zi mor din cauza virusului SARS-CoV-2, iar numărul total al deceselor se apropie de 250.000.

Administrația Trump a comunicat, la finalul săptămînii trecute, faptul că speră să distribuie 20 de milioane de doze de vaccin începînd din Decembrie, deși vaccinurile nu au primit încă aprobarea oficială. SUA se confruntă cu un al treilea val al pandemiei de coronavirus și rămîne țara cu cel mai mare număr de decese înregistrate într-o singură zi, peste 1.5oo de morţi, urmată de Franţa, cu aproape 1.000. După SUA, ţara cea mai afectată ca număr al deceselor este Brazilia, urmată de India și Mexic.

Arma de nouă generație la care lucrează americanii

În secolul tehnologiei, armamentul nu rămîne mai prejos. Armata americană dezvoltă în prezent tancuri semi-autonome, înarmate cu mitraliere, rachete și tot arsenalul caracteristic unui astfel de vehicul militar clasic.  

Odată finalizate, tancurile robot vor fi trimise în linia întîi, fie în războaiele convenționale, fie în cele electronice. Mașinăriile de luptă vor fi folosite în misiuni de recunoaștere și vor fi autonome pînă ajung pe linia frontului, unde vor fi  controlate de cîte doi soldați. Unul va manevra de la distanță direcția de deplasare, iar celălalt va mînui, tot de la distanță, armamentul. Americanii vor să echipeze tancurile-robot și cu sisteme de apărare anti-dronă. Este vorba despre lasere și sisteme de bruiaj capabile să anihileze aparatele de zbor inamice.