Realitatea internationala pe scurt (17 Decembrie 2019)

Un bărbat dat în urmărire în SUA a fost arestat după ce a sunat din greșeală la Poliție

Un bărbat de 48 de ani din statul american Indiana a ajuns la închisoare după ce a sunat la numărul de urgențe 911 din greșeală, potrivit Fox News. Aaron Allman avea un mandat de arestare pe numele său și era căutat de polițiști. Acesta a sunat fără să vrea la 911 și le-a spus operatorilor că a apelat numărul din greșeală și nu are nevoie de intervenția autorităților. Însă autoritățile și-au dat seama imediat cine este persoana care a sunat, iar un echipaj al Poliției a fost trimis la locuința bărbatului să îl aresteze.

“Mulțumim domnule Allman că ne-ați sunat să vă ridicăm. Nu poate fi mai bine de atît. Blocați-vă telefonul cînd nu îl folosiți”, a transmis șeriful Matt Myers într-o postare pe Facebook.

De ce un cuplu a răscolit tot gunoiul din oraș

Doi tineri din Australia au trecut prin clipe de groază cînd și-au dat seama că inelele lor de logodnă cu diamante, pe care le cumpăraseră pentru nuntă, au dispărut. Potrivit purtătorului de cuvînt al Consiliului Municipal din Stonnington, Jim Carden, cuplul a aruncat mai multe gunoaie la centrul de colectare a deșeurilor din Stonnington, după care cei doi au plecat liniștiți spre casă. Ulterior, aceștia și-au dat seama că printre gunoaiele pe care le-au aruncat se aflau și inelele lor de logodnă, relatează CNN.

În acel moment, au sunat în disperare la centrul de colectare, dar li s-a transmis să aștepte pînă dimineață. După o noapte nedormită, s-au întors la primele ore ale dimineții cu planul să urmărească camionul care transportă deșeurile pînă la groapa de gunoi. Norocul lor a fost că lucrătorii Consiliului Municipal au deschis camionul care conține 30 de tone de deșeuri și au localizat în cele din urmă sacul de gunoi roz al cuplului, în care se aflau inelele de logodnă.

Carden a transmis că recuperarea a reprezentat „un pic din magia Crăciunului” și i-a lăudat pe muncitori pentru că i-au ajutat pe cei doi. „Ne bucurăm că am salvat cîteva amintiri și din ce am înțeles au fost lucruri extrem de valoroase atît din punct de vedere financiar, cît și sentimental”, a spus el.

SUA vor să retragă peste 4.000 de soldați din Afganistan, deși negocierile cu talibanii au fost suspendate

Administraţia americană îşi va anunţa săptămîna aceasta intenţia de a retrage aproximativ 4.000 de soldaţi din Afganistan, a informat presa americană, deși negocierile cu talibanii au fost suspendate. Discuţiile au fost reluate în urmă cu o săptămînă în Qatar între Statele Unite şi talibani, dar au fost suspendate Joi după un atac în apropierea bazei aeriene americane de la Bagram din Afganistan, care s-a soldat cu doi morţi şi zeci de răniţi în rîndul civililor, relatează Agerpres.

În prezent, 13.000 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi în Afganistan, la 18 ani de la debutul intervenţiei americane, lansate la cîteva săptămîni după atacurile din 11 Septembrie 2001, pentru răsturnarea regimului taliban care adăpostea rețeaua teroristă Al-Qaida. Citînd trei foşti sau actuali oficiali americani, NBC a informat, Sîmbătă, că Administraţia Trump intenţionează să anunţe retragerea a 4.000 de soldaţi din Afganistan. Două surse au spus că unii militari vor fi re-desfăşuraţi mai devreme decît era prevăzut, în timp ce alţii nu vor fi înlocuiţi la sfîrşitul misiunii. Potrivit CNN, care citează un oficial al Administraţiei, această retragere ar putea fi anunţată săptămîna aceasta, dar “calendarul poate varia”.

Departamentul de Stat nu a răspuns, Duminică, unei solicitări de confirmare din partea AFP. Pentagonul a retrimis întrebările la Casa Albă, care nu a făcut nici un comentariu. Un proiect de acord aproape încheiat la începutul lunii Septembrie prevedea începerea unei retrageri treptate a soldaţilor americani, principala cerere a talibanilor. În schimb, aceştia din urmă trebuiau să promită să nu mai lase niciodată “terorişti” să acţioneze din Afganistan şi să înceapă un dialog fără precedent cu Guvernul de la Kabul.

Preşedintele Donald Trump a insistat luna trecută asupra necesităţii încetării focului şi a efectuat o vizită surpriză la baza Bagram pe 28 Noiembrie, întîlnindu-se cu Preşedintele afgan Ashraf Ghani. Donald Trump, care a anunţat retragerea trupelor americane din Nordul Siriei, vrea să reducă la minimum desfăşurarea de personal militar american în străinătate.

Mesajul obraznic lăsat de un hoț după ce i-a furat unei femei coletul de la ușă

Un hoț de colete arogant din SUA nu s-a mulțumit doar să fure pachetul lăsat de curier la ușa unei femei, dar a și simțit nevoia să îi lase proprietarei și un mesaj batjocoritor.

Destinatara coletului, Hilary Smith, a spus că a găsit mesajul în fața casei, cînd a ajuns acasă de la muncă, la cîteva ore după ce primise confirmarea că pachetul a fost livrat, potrivit Fox News.

“Un scurt mesaj pentru a îți mulțumi că mi-ai dat ocazia să îți fur coletul. Foarte frumos din partea ta. Mulțumesc”, a scris hoțul, care s-a semnat ca “noul proprietar al pachetului”.

Femeia spune că în colet se afla un încărcător de telefon, primit cadou de la șeful ei și a decis să nu facă plîngere la Poliție. “Apreciez un mesaj de mulțumire frumos scris, dar asta este ridicol”, a declarat ea. Polițiștii din St. Paul au postat scrisoarea pe Twitter și le-au oferit localnicilor o serie de recomandări ca să evite să pățească același lucru în viitor.

Un hoț a fost prins de polițiști după ce a postat pe Facebook un selfie cu banii furați

Angajatul unei bănci din Statele Unite a crezut că a dat lovitură după ce a reuşit să fure dintr-un seif 88.000 de dolari. Cînd s-a văzut cu banii, nu a rezistat ispitei şi a postat pe Facebook un selfie cu teancul în mînă. Apoi a încercat să-și cumpere o mașină cu documente false. Pe fază, polițiștii i-au trimis o „cerere” să vină la secție pentru o discuție despre comoara cu care se lăuda. Iar întîlnirea nu s-a încheiat bine pentru el. A fost reținut pentru furt.

Barack Obama: Femeile sunt lideri mai buni decît bărbații

Dacă femeile ar conduce orice țară din lume, ar fi o îmbunătățire generală a nivelului de trai, a declarat fostul Președinte american Barack Obama. În timpul unui discurs, în Singapore, Barack Obama a declarat că femeile nu sunt perfecte, dar sunt „indiscutabil mai bune” decît bărbații, scrie BBC. Fostul lider de la Casa Albă a adăugat că majoritatea problemelor din lume vin de la oameni bătrîni, mai ales bărbați, care țin cu dinții de pozițiilor lor de putere. El a vorbit, de asemenea, despre polarizarea politică și utilizarea rețelelor sociale pentru răspîndirea zvonurilor false. Discursul ținut de Barack Obama a avut loc la un eveniment privat despre conducere.

„Acum femeilor, vreau doar să știți, nu sunteți perfecte, dar un lucru este indiscutabil: sunteți mai bune decît noi (bărbații n.r.). Sunt absolut convins că dacă fiecare țară de pe Pămînt ar fi condusă de femei, am vedea o îmbunătățire semnificativă în toată lumea în aproape orice domeniu..., nivel de trai și rezultate”, a declarat Barack Obama. Întrebat dacă se gîndește să revină în funcții de conducere din politică, Barack Obama a spus că e de părere că liderii trebuie să facă loc altora la un moment dat.

Barack Obama a fost Președintele Statelor Unite din 2009 pînă în 2017. De cînd a părăsit Casa Albă, acesta a înființat o fundație, alături de soția sa – Michelle Obama-, în care ghidează tinerii lideri din toată lumea.

Mormîntul ofițerului nazist Reinhard Heydrich a fost găsit deschis

Poliţia din Berlin încearcă să identifice persoana care a profanat mormîntul nemarcat al fostului ofiţer SS Reinhard Heydrich, ucis de partizanii cehi în 1942. Un angajat al Cimitirului Invalizilor din centrul Berlinului a descoperit că mormîntul fusese deschis Joi. Rămăşiţele, însă, nu au fost profanate, a declarat un oficial, potrivit BBC.

Heydrich a fost unul dintre personajele cheie care au orchestrat crimele în masă din Germania nazistă împotriva evreilor. El a prezidat Conferința de la Wannsee în Ianuarie 1942, unde a fost planificată „soluția finală” a lui Hitler. Forțele aliate de la sfîrșitul celui de-Al Doilea Război Mondial au decretat că mormintele unor naziști proeminenți nu trebuie marcate, pentru a împiedica simpatizanții nazişti să le transforme în sanctuare. Un incident similar a avut loc şi în Cimitirul Nikolai din Berlin, în 2000, cînd un grup de stînga a deschis mormîntul lui Horst Wessel. Grupul a susținut că a aruncat craniul lui Wessel în rîul Spree, dar Poliția a negat acest lucru, spunînd că mormîntul era cel al tatălui lui Wessel și nu au fost îndepărtate oase.

Heydrich, supranumit "Măcelarul", a condus biroul principal de securitate al Reichului sub conducerea lui Heinrich Himmler. Adolf Hitler l-a numit pe Heydrich „Omul cu inima de fier”.

Un șofer român care a circulat în Germania după indicațiile GPS-ului a ajuns cu mașina într-o baltă, sub un pod

Un român de 23 de ani, care circula după indicațiile GPS-ului în localitatea Enkirch din landul german Renania-Palatinat, a rămas blocat cu mașina sub un pod, într-o baltă. Depășit de situația în care s-a trezit, șoferul s-a urcat pe capota mașinii și a sunat după ajutor. Pentru că nu cunoștea deloc localitatea în care se afla, tînărul de 23 de ani și-a activat sistemul de navigație, care, însă, l-a direcționat pe un drum secundar, care trece pe sub un pod. Drumul respectiv fusese însă inundat în urma ploilor din ultimele zile, iar GPS-ul nu avea informațiile actualizate, potrivit Bild.

Potrivit sursei citate, în zona cu pricina a plouat abundent la sfîrșitul săptămînii trecute, iar rîul Moselle a ieșit din matcă. Astfel, pasajul de pe B53 – pe unde a trecut românul – s-a umplut cu apă. Tînărul a trecut Duminică seară prin pasajul respectiv și, din cauza întunericului, a observat prea tîrziu apa din fața lui și a rămas blocat. Probabil speriat de ce i se întîmplase, românul nu a dat înapoi, a oprit pe capotă și a așteptat ajutor.

Studiu: Un adult nu trebuie să bea mai mult de 4 beri pe zi. De la două beri în sus, cresc riscurile pentru sănătate

Consumul a două unități standard de alcool pe zi (echivalentul a aproximativ două beri) nu mai reprezintă „limita de siguranță” dincolo de care apar riscurile pentru sănătate, conform celor mai recente date ale unui raport publicat de cercetătorii Institutului Național de Sănătate Publică din Australia, informează The Guardian. 

Studiul recomandă astfel consumul „a cel mult 10 unități de alcool pe săptămînă” pentru a reduce la maximum riscurile pentru sănătate pe care le poate provoca alcoolul. Matematic, asta înseamnă circa 1,4 unități de alcool pe zi, comparativ cu pragul de 2 unități de alcool pe zi, stabilit în 2009, de un studiu similar. De asemenea, cantitatea maximă de alcool pe care o persoană adultă trebuie să o consume într-o zi este de aproximativ patru unități de alcool (aproximativ patru beri). În funcție de țară și legislație locală, o „unitate de alcool” variază, în general, între 10 și 14 miligrame de alcool pur.

Studiul, bazat pe trei ani de cercetări, a arătat că persoanele care consumă sub 10 unități de alcool pe săptămînă prezintă un risc extrem de scăzut  (sub 1%) de a suferi de vreo boală cauzată de alcool. „Cu cît bei mai mult peste acest prag, cu atît cresc riscurile”, se arată în raport.

Noiembrie 2019, a doua cea mai caldă lună Noiembrie înregistrată din 1880

Noiembrie 2019 a fost a doua cea mai caldă lună Noiembrie înregistrată din 1880, după cea din Noiembrie 2015, a anunţat Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (NOAA), relatează AFP, scrie agerpres. La rîndul său, serviciul european Copernicus privind schimbările climatice a furnizat o estimare uşor diferită, însă care confirmă aceeaşi tendinţă, estimînd că Noiembrie 2019 figurează printre cele mai călduroase trei luni Noiembrie înregistrate vreodată în lume, alături de 2015 şi 2016.

Potrivit NOAA, temperatura medie globală a fost în Noiembrie 2019 cu 0,92 grade Celsius mai mare decît media din secolul al XX-lea de 12,9 grade Celsius. Lună după lună, dar mai ales luna Iulie, anul 2019 a acumulat recorduri. Este al doilea cel mai cald an înregistrat din 1880, de cînd se fac măsurători de temperatură, potrivit NOAA. Anul 2016 rămîne în medie cel mai călduros (cu 1,01 grade Celsius mai mult faţă de media secolului XX). Ultimii patru ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată pe planetă, iar, în August, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a estimat deja că anul 2019 se va clasa în top 5 al previziunilor, în conformitate cu impactul schimbărilor climatice prevăzute de oamenii de ştiință.

Stoltenberg: NATO nu s-a mai confruntat niciodată cu un mediu de securitate atît de complex ca astăzi

NATO (Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord) se confruntă cu cel mai complex climat de securitate din istoria sa, a declarat, Luni, în Kuweit, secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, transmite AFP, potrivit agerpres. În şapte decenii de existenţă, „NATO nu s-a mai confruntat niciodată cu un mediu de securitate atît de complex ca astăzi”, a afirmat Stoltenberg, cu prilejul celei de-a 15-a aniversări a Iniţiativei de Cooperare de la Istanbul (ICI), creată de NATO în 2004 pentru a încuraja cooperare în materie de securitate cu Orientul Mijlociu.

„Pentru a ne asigura securitatea, trebuie să fim agili şi pregătiţi să răspundem ameninţărilor venite din toate părţile – de la sol, de pe apă, din aer, din spaţiu şi din ciberspaţiu –, din partea unor actori statali şi nestatali”, a subliniat secretarul general al NATO.

Declaraţia sa a survenit după ce la summitul de la începutul lui Decembrie consacrat împlinirii celor 70 de ani ai Alianţei au ieşit la iveală disensiuni profunde între o serie de lideri ai săi, între altele Preşedintele american Donald Trump calificîndu-l pe premierul canadian Justin Trudeau drept „ipocrit”, după difuzarea unei înregistrări video în care acesta din urmă pare să-l ia în derîdere, în compania altor şefi de stat şi de guvern, pe liderul de la Casa Albă.

Jens Stoltenberg a minimalizat Luni disensiunile vizibile de la summit, explicînd că „ceea ce s-a văzut la Londra este că există diferenţe între aliaţi”. „Dar am dat dovadă de unitate în ce priveşte misiunea noastră principală, aceea de protecţie reciprocă”, a insistat el. Secretarul general al NATO a amintit, în context, de necesitatea de a continua lupta împotriva terorismului, afirmînd că „NATO joacă un rol cheie în această luptă, lucrînd cu parteneri din întreaga lume şi contribuind la formarea forţelor locale”. Toţi aliaţii NATO, precum şi NATO însăşi, fac parte din coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva Statului Islamic, a menţionat Stoltenberg.

Putin şi Merkel, îngrijoraţi de situaţia din Libia

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au avut Luni o discuţie telefonică în care au subliniat importanţa evitării unei agravări suplimentare a situaţiei din Libia şi necesitatea reluării dialogului pentru soluţionarea conflictului armat din această ţară, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

”Vladimir Putin a confirmat disponibilitatea Rusiei de a continua să sprijine eforturile de mediere ale Germaniei şi ONU”, a semnalat Kremlinul, adăugînd că cei doi lideri au abordat şi situaţia din Estul Ucrainei, după summitul cvadripartit desfăşurat săptămîna trecută la Paris, precum şi problema transportului gazelor ruseşti către UE.

Periferia Capitalei libiene Tripoli este de cîteva zile scena unor lupte puternice între miliţiile Guvernului de Uniune Naţională (GNA) şi aşa-numita Armată Naţională Libiană (ANL) a mareşalului Khalifa Haftar, care a anunţat Joi lansarea unei ofensive ”definitive” pentru cucerirea Capitalei.

Forţele GNA susţin că au reuşit să oprească o incursiune a trupelor lui Haftar în apropierea fostului aeroport internaţional din Tripoli, o poziţie strategică pentru apărarea capitalei.

Mareşalul Khalifa Haftar a lansat pe 4 Aprilie cu autoproclamata sa Armată Naţională Libiană (ANL) o ofensivă împotriva Capitalei, sediul Guvernului de Uniune Naţională (GNA) condus de Fayez al-Sarraj şi recunoscut de ONU. Circa 1.500 de persoane au fost de atunci ucise şi peste 5.000 rănite, în timp ce alte 100.000 au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, devenind refugiaţi interni. Mareşalul Haftar beneficiază de sprijinul Emiratelor Arabe Unite, Arabiei Saudite, Rusiei şi Franţei, în timp ce Guvernul recunoscut de ONU este susţinut politic şi militar de Turcia şi Qatar.

După ce cu opt ani în urmă NATO a contribuit militar la victoria diferitelor grupări armate eterogene împotriva dictatorului Muammar Gaddafi, Libia este astăzi un stat eşuat în care autoritatea Guvernului recunoscut internaţional se reduce la Capitala Tripoli, încercuită de trupele lui Khalifa Haftar, în timp ce Estul ţării este controlat de acesta din urmă, iar numeroasele grupări armate îşi dispută supremaţia şi se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.