Realitatea internationala pe scurt (16 Decembrie 2019)

Într-un oraș din Italia, a fost descoperită o bombă gigantică. Au fost evacuați peste 50.000 de oameni

Aproape 54.000 de persoane, jumătate din populaţia oraşului, au fost evacuate Duminică din Brindisi, Sudul Italiei, pentru a permite dezamorsarea unei bombe britanice ce datează probabil din 1941.

Este vorba despre cea mai mare operaţiune de acest gen din Italia după sfîrşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează AFP. Bomba, de un metru lungime şi peste 200 de kilograme, a fost descoperită la 2 Noiembrie în timpul unor lucrări de amenajare a unei săli de cinema şi avariată de un escavator, ceea ce face operaţiunea mai delicată. Pe o rază de mai bine de 1,5 kilometri de locul unde a fost descoperită bomba, toată populaţia a trebuit să fie evacuată şi, pe o rază mai restrînsă, de 500 de metri, a fost întreruptă alimentaţia cu gaz. Cît timp au lucrat geniştii, traficul aerian şi circulaţia feroviară au fost de asemenea întrerupte în zonă, potrivit Agerpres.

Mai mult de 1.000 de membri ai forţelor de ordine şi 250 de voluntari de la Protecţia Civilă au participat la această operaţiune. Potrivit agenţiei AGI, evacuarea a peste jumătate din populaţia acestui oraş de circa 87.000 de locuitori a început Sîmbătă, cu transferarea celor 217 de deţinuţi din închisoarea locală spre o altă închisoare. Operaţiunea s-a încheiat Duminică la prînz, potrivit responsabililor locali.

Un român a fost arestat pentru implicarea într-o fraudă de 722 de milioane de dolari în SUA

Un român din Germania a fost arestat pentru implicarea într-o fraudă cu criptomonede, de 722 de milioane de dolari, și riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

Pe lîngă român, alți trei suspecți au fost arestați în SUA, în timp ce un al patrulea a reușit să scape. Membri grupului din care făcea parte și acesta au păcălit mai multe persoane să investească într-o companie care mina criptomonede, cu promisiunea că vor obține profituri uriașe. În realitate doar o mică parte era investită, iar restul banilor erau împărțiți de membri grupării, potrivit romania-insider.com.

“Cei arestați sunt acuzați că au folosit scheme elaborate pentru a atrage mii de victime să investească în compania lor de minat crptomonede, cu promisiunea unor profituri uriașe. Suspecții au făcut sute de milioane de dolari prin recrutarea continuă de noi investituri, pe parcursul mai multor ani, în timp ce și-au împărțit banii cu generozitate”, a declarat Paul Delacourt, directorul-adjunct al FBI Los Angeles.

Potrivit sursei citate, bărbatul deține o companie IT în Reșița, România, care se ocupă cu minarea de criptomonede. În același timp, acesta este angajat al unei companii cu același profil, din Germania.

Nota redacției: Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit minerit (mining), care implică utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv, pentru a rezolva probleme complicate de matematică, rezultatul acestora generînd monede. Utilizatorii pot cumpăra monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui folosind portofelele criptografice. Cele mai cunoscute exemple de criptomonedă ar fi Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin.

Număr record de jurnalişti acreditaţi la conferinţa de presă de sfîrşit de an a Preşedintelui rus Putin

Un număr record de jurnalişti – 1.895 – au fost acreditaţi la conferinţa de presă de sfîrşit de an a Preşedintelui rus Vladimir Putin, programată să aibă loc anul acesta la 19 Decembrie, a informat Kremlinul, postînd pe site-ul său lista cu jurnaliştii acreditaţi, informează TASS, scrie agerpres. Presa regională rusă figurează în mod tradiţional cu cel mai mare număr de jurnalişti. De asemenea, lista include jurnalişti care lucrează pentru media federale, dar şi străine.

La prima conferinţă anuală a lui Vladimir Putin, în 2001, au participat mai mult de 500 de jurnalişti, numărul lor crescînd constant de la 700 în 2002 şi 2003 la 1.364 în 2008. Numărul de jurnalişti acreditaţi la conferinţele anuale ale lui Putin în timpul celui de-al treilea mandat prezidenţial nu a scăzut niciodată sub 1.250, iar anul trecut 1.702 jurnalişti au participat la eveniment, subliniază ediţia în engleză a agenţiei de presă ruse. Prima conferinţă anuală a lui Putin, din 2001, a fost de asemenea cea mai scurtă şi a durat 1 oră şi 35 de minute, iar cea mai lungă a fost în 2008 şi a durat 4 ore şi 40 de minute. Începînd din 2004, aceste conferinţe de presă au durat întotdeauna mai mult de trei ore. Durata lor depinde de Preşedintele rus.

Anul trecut, conferinţa de presă a fost pe 20 Decembrie şi a durat 3 ore şi 43 de minute, timp în care Putin a răspuns la întrebări formulate din partea a 53 de mass-media.

Sturgeon: Johnson nu poate ține Scoția în Marea Britanie împotriva voinței sale

Liderul Partidului Național Scoțian, Nicola Sturgeon, l-a avertizat Duminică pe premierul britanic Boris Johnson că nu poate ține Scoția în Marea Britanie împotriva voinței sale, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit mediafax. Boris Johnson i-a transmis Vineri seară lui Sturgeon că se opune unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, dar liderul de la Edinburgh a cerut respectarea dorinţei scoţienilor.

„Dacă are impresia că refuzul lui înseamnă încheierea problemei, se înșeală”, a declarat liderul Executivului regional Sturgeon. „Nu poți păstra Scoția în uniune împotriva voinței sale. Dacă Marea Britanie va continua să existe va fi doar prin consens. Iar dacă Boris Johnson este încrezător în cazul Marii Britanii atunci ar trebui să aibă încredere și să permită oamenilor să decidă”, a adăugat aceasta.

SNP a cîștigat 48 din cele 59 de locuri ale Scoției în Parlamentul britanic în scrutinul parlamentar de Joi.

Scoţia a organizat în anul 2014 un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. Peste 55% dintre scoţieni s-au pronunţat atunci împotriva independenţei. În contextul Brexit, rezultatul ar putea fi acum în favoarea independenţei.

China a suspendat taxele suplimentare la produsele americane

China a suspendat taxele vamale suplimentare asupra produselor americane – taxe ce urmau să intre în vigoare Duminică – după anunţul făcut Vineri de Beijing şi Washington privind încheierea unui „armistiţiu” în războiul lor comercial, informează AFP, potrivit agerpres. Astfel, China a suspendat intrarea în vigoare a unor taxe de 10% şi 5% asupra unor importuri americane şi „ea continuă să suspende taxele suplimentare asupra autoturismelor şi pieselor detaşate fabricate în SUA”, a anunţat Duminică Ministerul de Finanţe chinez.

Această măsură survine după anularea de către Preşedintele american Donald Trump a noilor taxe anunţate asupra produselor chineze, în cadrul acordului preliminar între cele două ţări.

Ministerul chinez al Comerţului a anunţat Vineri că a încheiat cu SUA un acord preliminar ce prevede o retragere progresivă a taxelor vamale şi protecţia drepturilor cu privire la proprietatea intelectuală. Cele două părţi mai trebuie să semneze acest acord, un progres major în confruntarea între cele două cele mai mari economii ale lumii, care durează de 21 de luni. În afară de taxele vamale deja existente, Trump ameninţase să impună Duminică o taxă de 15% asupra circa 160 de miliarde de exporturi chineze, printre care electronicele şi textilele. China anunţase, la rîndul său, că va replica cu o taxă de 25% la autoturismele americane şi o taxă de 5% la piesele auto.

Rusia vrea să-şi protejeze drepturile de proprietate intelectuală în domeniul echipamentelor militare

Peste 500 de cazuri de copiere neautorizată de arme şi echipamente militare ruseşti au fost depistate în ultimii 17 ani, a declarat Yevgeny Livadny, şeful proiectelor de proprietate intelectuală din cadrul companiei ruse Rostec, care se ocupă de dezvoltarea, producţia şi exportul de produse de înaltă tehnologie, scrie agerpres.

”Copierea neautorizată a echipamentelor noastre în străinătate este o mare problemă”, a spus acesta, adăugînd că numai China a copiat ilegal motoare de avioane, avioane Suhoi, avioane cu reacţie, sisteme de apărare aeriană, rachete portabile de apărare aeriană şi modele ale sistemelor de rachete Pantasir sol-aer autopropulsate, cu rază medie, relatează TASS.

Potrivit lui Livadny, chiar şi atunci cînd sunt cunoscute astfel de cazuri, acestea nu pot fi reclamate în instanţă, deoarece nu există brevete pentru arme şi echipamente ruseşti înregistrate în străinătate, cum este cazul unor companii străine precum Raytheon şi BAE Systems, care au pînă la 5.000 de brevete în străinătate.

În acest context, în luna Octombrie, Rosoborontexport, singura agenţie intermediară de stat pentru exporturile sau importurile din Rusia de produse, tehnologii şi servicii legate de apărare, a anunţat crearea unui grup consultativ pentru protecţia drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul cooperării tehnico-militare cu alte ţări. Grupul încorporează oficiali din Ministerul Apărării, serviciul federal pentru cooperare militar-tehnică, Rostec şi Rosatom, companie specializată în energie nucleară.

Zeci de arestări şi peste 250 de tone de alcool de contrabandă confiscate în timpul unor raiduri în Turcia

Autorităţile turce au reţinut 80 de suspecţi şi au confiscat mai mult de 250 de tone de alcool de contrabandă în timpul unor raiduri efectuate în toată ţara, a transmis agenţia de ştiri Anadolu, conform dpa, scrie agerpres. Poliţia a vizat suspecţi acuzaţi de producerea şi vînzarea ilegală de alcool în nouă oraşe turceşti, inclusiv la Istanbul. Treizeci şi trei de persoane încă sunt căutate pentru a fi reţinute, potrivit relatării. Poliţia din Istanbul a afişat sticle şi instrumente utilizate în producerea de alcool care au fost confiscate în timpul raidurilor, care ar fi început încă de Joi. Zeci de oameni au murit în urma otrăvirii cu metanol pînă acum în acest an în Turcia, unde băuturile alcoolice rămîn scumpe în urma unor majorări fiscale consecutive.

Ecologiştii au aruncat bălegar la summitul ONU pentru climă de la Madrid

Activiştii ecologişti au aruncat în stradă bălegar de cal şi au simulat o spînzurare în faţa clădirii unde a fost organizat summitul ONU pentru climă de la Madrid, frustraţi de incapacitatea liderilor mondiali de a lua măsuri semnificative pentru combaterea încălzirii globale, transmite Reuters.

Conduse de organizaţia Extinction Rebellion, acţiunile au fost programate să coincidă cu încheierea summitului COP25, la care negociatorii nu au fost capabili să cadă de acord cum să implementeze Acordul Climatic de la Paris din 2015. ”La fel ca rearanjarea scaunelor pe Titanic, măsurarea dioxidului de carbon şi negocierea Articolului 6 de către COP nu corespund cu urgenţa planetară cu care ne confruntăm”, a anunţat Extinction Rebellion într-un comunicat.

Un număr de 12 membri ai grupului au stat pe blocuri de gheaţă care se topeau, cu ştreanguri legate strîns în jurul gîtului, pentru a simboliza cele 12 luni pînă la viitorul summit, cînd Acordul de la Paris va intra într-o fază majoră de punere în aplicare. Ataşat la grămada de bălegar s-a aflat un mesaj scurt adresat liderilor: “the horseshit stops here” (rahatul ăsta se opreşte acum). ”Chiar dacă vor ajunge la un acord tot nu va fi suficient. Este al 25-lea COP care are loc şi nimic nu s-a schimbat”, a spus o protestatară, Emma Deane, urcată pe un bloc de gheaţă cu fiica sa în braţe.

Purtătorul de cuvînt al Extinction Rebellion, Ronan McNern, a subliniat totuşi importanţa umorului în faţa crizei climatice. ”Din rahat cresc cei mai frumoşi trandafiri. Sperăm că membrii comunităţii internaţionale se vor uni pentru a crea un viitor frumos”, a spus McNern.

Curtea Supremă din SUA va audia trei apeluri ale Preşedintelui Trump prin care acesta vrea să prevină predarea declaraţiilor sale financiare

Curtea Supremă din Statele Unite a decis să audieze apelurile făcute de Preşedintele Donald Trump în trei procese diferite, pentru a bloca predarea datelor sale financiare, inclusiv declaraţiile financiare, unor comisii di Camera Reprezentanţilor şi unui procuror din New York, transmite Reuters.

Preşedintele republican încearcă să blocheze citaţiile pentru datele bancare, declaraţiile fiscale şi alte documente solicitate de diverse comisii din Camera Reprezentanţilor conduse de democraţi, care investighează fapte de corupţie sau amestecul străin în alegerile americane. Investigaţiile respective nu au legătură cu investigaţia pentru demiterea lui Trump privind relaţiile cu Ucraina.

Procurorul din Manhattan Cyrus Vance, un democrat, vrea să obţină declaraţiile fiscale ale lui Trump într-o investigaţie penală împotriva Preşedintelui, a Organizaţiei Trump şi a afacerilor imobiliare ale familiei. Curtea va audia argumentele orale în luna Martie, iar o decizie este aşteptată la sfîrşitul lui Iunie. Un avocat al lui Trump, Jay Sekulow, a declarat: ”Suntem încîntaţi că Curtea Supremă a decis audierea celor trei cazuri. Aceste cazuri ridică probleme constituţionale mari”.

Liderii democraţi din Camera Reprezentanţilor şi-au exprimat dezamăgirea că decizia de audiere a cazurilor va avea ca rezultat o nouă întîrziere. Unul dintre procese este apelul lui Trump la o instanţă inferioară care permite unui juriu din New York să citeze predarea datelor financiare ale lui Trump de la firma de contabilitate Mazars.

Un alt caz se referă la o decizie a unei instanţe inferioare din Washington care susţine citaţiile emise de Comisia pentru Supraveghere din Cameră către firma Mazars.

În cel de-al treilea caz, judecătorii vor analiza o decizie a unei curţi inferioare care permite executarea citaţiilor unei comisii din Cameră pentru datele financiare legate de Trump de la Deutsche Bank şi Capital One Financial.

Școli închise în Iran din cauza nivelului extrem de ridicat al poluării

Autorităţile iraniene au decis Duminică închiderea şcolilor în Capitala Teheran şi în alte oraşe din ţară, în urma unei poluări atmosferice care a depăşit pragul de risc pentru sănătate, relatează AFP. La Teheran, un nor gros acoperă Capitala de mai multe zile, care face total invizibile culmile muntelui Alborz ce străjuiește Capitala. Sîmbătă, norul s-a extins şi peste văile aflate la peste 20 de km Nord de Capitală.

Decizia de închidere a şcolilor în Capitală a fost anunţată de viceguvernatorul provinciei Teheran, Mohammad Taghizadeh, după poluarea care a atins un prag “nociv pentru grupurile de persoane vulnerabile”. Autorităţile au recomandat vîrstnicilor, copiilor şi persoanelor cu dificultăţi respiratorii să rămînă în casă. Practicarea activităţilor sportive în aer liber nu este de asemenea recomandată.

Potrivit Irna, şcolile au fost închise şi în provincia Alborz, limitrofă cu Teheranul, precum şi în oraşele Qom şi Arak, din centrul Iranului. Potrivit municipalităţii, concentrarea de particule fine (PM2,5) a atins la mijlocul zilei de Duminică 145 micrograme pe metru cub, depăşind 165 micrograme/m3 în numeroase cartiere din capitală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă un prag inferior de 25 micrograme/m3 media timp de 24 de ore.

În fiecare an, în perioada Noiembrie-Februarie, poluarea atmosferică depăşeşte vîrfuri la Teheran – oraş situat la o înălţime de între 1.400 şi 1.800 de metri – ca urmare a aşa-numitului fenomen de “inversare termică”: aerul rece de la altitudini împiedică degajarea aerului cald şi poluat. Principalele cauze ale poluării sunt autovehiculele grele, motocicletele, rafinăriile şi centralele termice, potrivit unui raport din 2018 al Băncii Mondiale. Potrivit cifrelor publicate de presa iraniană, poluarea aerului provoacă 30.000 de decese pe an în Iran.

Cercetătorii australieni au descoperit un „ceas genetic” care prezice durata de viaţă a fiecărei specii

O echipă de cercetători de la Agenţia naţională de ştiinţă din Australia a descoperit o metodă simplă pentru a prezice durata de viaţă a fiecărei specii pe baza analizei genomului, informează Agerpres. În urma analizei genomului uman, o echipă din cadrul Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) a descoperit că durata naturală de viaţă a oamenilor este de 38 de ani, prelungită în urma schimbărilor stilului de viaţă şi a progreselor medicale de-a lungul secolelor.

Cercetătorii au descoperit că durata de viaţă a vertebratelor este cel mai probabil determinată de densitatea genetică, denumită metilarea ADN-ului. Echipa de oameni de ştiinţă a reuşit, utilizînd aceeaşi metodă, să prezică durata naturală de viaţă a unor specii demult extinse, cum ar fi mamutul lînos şi Omul de Neanderthal, care aveau o durată de viaţă de 37,8 ani. Ben Mayne, cercetător postdoctoral din cadrul Environomics Future Science Platform a CSIRO, a precizat într-un comunicat de presă că înţelegerea duratei naturale de viaţă a diferitelor specii este esenţială pentru eforturile continue din domeniul conservării şi biosecurităţii.

„Metoda noastră pentru estimarea duratei naturale maxime de viaţă se bazează pe ADN. Dacă ştim secvenţa genomului unei specii, îi putem estima durata de viaţă. Pînă în prezent, a fost dificil de estimat durata de viaţă a celor mai multe animale sălbatice, în specia în cazul speciilor longevive de mamifere marine şi peşti”, a spus acesta.

Cercetătorii au calibrat noua metodă efectuînd teste pe genomurile animalelor a căror durată de viaţă este deja cunoscută.

„Folosind metoda noastră, am descoperit că durata maximă de viaţă a balenei de Groenlanda este de 268 de ani, cu 57 de ani mai mult decît se credea pînă acum”, a spus Mayne. „Am descoperit că mamuţii lînoşi, specie extinctă, trăiau 60 de ani, iar ţestoasa gigantică din Pinta Island, Galapagos, specie recent extinctă, trăia 120 de ani”, a spus acesta.