Realitatea internationala pe scurt (15 Octombrie 20109)

Șeful NATO explică de ce nu se opune invaziei turcești

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a apărat Luni poziţia faţă de operaţiunea militară a Turciei în Nord-Estul Siriei, declarînd că Alianţa nu ar trebui să-şi piardă unitatea în lupta împotriva Statului Islamic. În interiorul Alianţei au apărut disensiuni după ce Turcia a declanşat operaţiunea în Nord-Estul Siriei săptămîna trecută, mai multe Guverne din Uniunea Europeană ameninţînd cu sancţiuni împotriva Ankarei, relatează Agerpres.

Aflat Vineri la Istanbul, Jens Stoltenberg a cerut Turciei să acţioneze „cu reţinere” în cadrul ofensivei desfăşurate împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG). „Nu trebuie să punem în pericol cîştigurile pe care le-am obţinut împotriva inamicului nostru comun”, a afirmat Stoltenberg Luni, cu ocazia sesiunii Adunării Parlamentare a NATO, ce are loc la Londra. Secretarul general a răspuns astfel întrebărilor unor delegaţi din Franţa şi Italia, care au acuzat ceea ce ei au descris ca fiind o atitudine conciliatoare faţă de Turcia. „Turcia este importantă pentru NATO. (...) Riscăm să subminăm unitatea de care avem nevoie în lupta împotriva Daesh (Statul Islamic)”, a subliniat Stoletenberg. Cea mai mare bază militară a Alianței Nord-Atlantice din afara Statelor Unite se află în orașul Izmir din Turcia.

Fetiță îngropată de vie în țara în care mamele preferă să nască doar băieți

O fetiță nou-născută a fost descoperită îngropată de vie, în Nordul Indiei. Bebelușul a fost găsit în viață de un sătean care-și îngropa propria fiică care murise la doar cîteva minute după naștere. Bebelușul, care fusese așezat într-o groapă de 90 de centimetri adîncime, a fost transportat de urgență la spital, unde se recuperează. Polițiștii au deschis o anchetă pentru a-i descoperi pe părinți, scrie BBC. „Încercăm să-i identificăm pe părinții bebelușului, dar suspectăm că acest incident s-a petrecut cu știința lor”. Potrivit Poliției, fetița a fost descoperită întîmplător: “În timp ce săpau un mormînt pentru fiica lor decedată au găsit fetița, vie, într-un sicriu mic”.

Dezechilibrul de gen din India este unul dintre cele mai grave din lume. Femeile sunt, de multe ori, discriminate, iar fetele sunt considerate “poveri financiare”, mai ales în comunitățile sărace. Potrivit unor organizații neguvernamentale, milioane de bebeluși de sex feminine au devenit victimele infanticidului.

Soarta Brexitului se decide în această săptămînă

Soarta Brexitului urmează să fie decisă săptămîna aceasta, după eforturi semnificative din partea Marii Britanii și ale Uniunii Europene de a ajunge la un acord, relatează AFP. În ceea ce privește negocierile „intensive” de pe durata weekendului, atît Londra cît și Bruxellesul au transmis că nu au fost înregistrate progrese semnificative în ceea ce privește problema de la frontiera irlandeză. Boris Johnson a transmis că un acord este încă posibil, dar rămîne „multă muncă de depus”. Liderii europeni se vor reuni Joi şi Vineri pentru un summit la Bruxelles, prezentat drept ultima şansă pentru a se putea evita o ieşire din UE fără acord sau o a treia amînare, care ar prelungi incertitudinea privind calea pe care o va urma Regatul Unit după 46 de ani în Uniunea Europeană.

Londra şi Bruxellesul nu reuşesc să ajungă la un numitor comun asupra modului în care se poate evita o revenire la o frontieră fizică între provincia Irlanda de Nord (ce face parte din Regatul Unit) şi Republica Irlanda, care va rămîne membră a UE.

Profunzimea crizei politice este atît de mare în Regatul Unit încît alegerile parlamentare anticipate par să fie inevitabile în următoarele luni, încheie AFP.

La alegerile locale din Ungaria, opoziţia a înregistrat cea mai mare victorie din ultimii 10 ani

Primarul în exerciţiu al Capitalei ungare, Istvan Tarlos, şi-a recunoscut înfrîngerea în alegerile municipale la Budapesta în faţa candidatului opoziţiei de stînga, Gergely Karacsony. Partidele de opoziție au înregistrat rezultate bune și în alte orașe mari, relatează Agerpres.

Opoziţia din Ungaria a înregistrat cea mai mare victorie electorală după un deceniu, cînd liberalul Gergely Karacsony l-a înfrînt pe candidatul partidului de guvernămînt Istvan Tarlos în alegerile municipale la Budapesta, partidele de opoziţie înregistrînd de asemenea rezultate bune şi în alte oraşe majore. Rezultatul nu-l va afecta pe Viktor Orban la nivel naţional, deoarece Cabinetul său este susţinut de o economie puternică, o retorică acerbă anti-imigraţie şi de o creştere semnificativă a salariilor. Partidul său de guvernămînt, Fidesz, rămîne popular în zonele rurale. Pînă în 2020 nu vor avea loc alegeri generale şi Orban, care a venit la putere în 2010, deţine o majoritate covîrşitoare în Parlament.

Karacsony a obţinut 50,6%, comparativ cu 44,3% cît a întrunit Tarlos, conform datelor publicate pe site-ul Biroului Electoral Central. Circa opt milioane de cetăţeni ungari cu drept de vot au ales Duminică pentru următorii cinci ani primarii şi consilierii locali în peste 3.000 de localităţi şi districte din cele 19 provincii ale ţării.

Atentat neobişnuit în timpul alegerilor din Kosovo. Ce a ieşit din urna cu voturi

Alertă la Priștina, unde alegerile parlamentare din Kosovo au fost umbrite de un atentat neobişnuit. Cel puţin 20 de persoane au ajuns la spital cu iritaţii şi probleme respiratorii, după ce au deschis urnele de vot la sediul Biroului Electoral Central, iar un abur misterios a inundat încăperea. Potrivit oficialilor, ar fi fost vorba despre un atentat cu gaze, însă Poliţia nu a dat informaţii despre substanţele chimice folosite. Fosta provincie sîrbă a trecut printr-o rundă de alegeri în urmă cu o săptămînă. Dar, din cauza unor suspiciuni de fraudă, instanţa a cerut renumărarea anumitor voturi.

Un băiat de 8 ani aflat la pescuit a prins un rechin-tigru de 314 de kilograme

Un băiat de 8 ani aflat la pescuit cu tatăl lui în Australia a reușit să prindă un rechin tigru de 314 kilograme, stabilind probabil un nou record mondial, informează CNN.

Jonathan Millauro și fiul său Jayden au dat de rechin în timp ce pescuiau la aproximativ 160 de kilometri de Sydney. Jayden a reușit să prindă rechinul, în timp ce era ținut în ham de un alt bărbat aflat la bord. "Toți am fost cuprinși de adrenalină în momentul în care am văzut rechinul lîngă barcă", a povestit Jonathan Millauro.

Băiatul de 8 ani este cel mai tînăr membru al unui club de pescuit local și a învățat să pescuiască cînd avea sub doi ani. Rechinul prins este de departe cea mai mare captură a sa de pînă acum. Nici o persoană aflată la bord nu a realizat cît de mare este rechinul pînă nu au ajuns la țărm și l-au cîntărit. Recordul mondial pentru Asociația Internațională de Pește, la categoria junior, este de 312 kilograme - record stabilit în 1997 de Ian Hissey, tot cu un rechin tigru. Rechinul prins de Jayden Millauro trebuie cîntărit oficial pentru a vedea dacă stabilește un nou record. Rechinul tigru poate atinge 680 de kilograme și nu este o specie protejată în Australia.

Pedeapsa primită după gratii de un bărbat care a agresat 200 de copii

Un pedofil britanic, condamnat pentru agresarea a 200 de copii și minori, a fost înjunghiat mortal în închisoare, informează Sky News. Deținutul a fost găsit mort, în celula sa din penitenciarul Full Sutton din Nordul Angliei, avînd multiple răni produse prin înjunghiere.

Bărbatul de 33 de ani, pe numele său Richard Huckle, a primit, în 2016, 22 de condamnări multiple pe viață, după ce a fost găsit vinovat de abuzarea sexuală și violarea a 200 de copii cu vîrste între 6 luni și 12 ani, între anii 2006 și 2014. Bărbatul, de profesie fotograf independent, s-a folosit de religie și de faptul că era profesor de engleză, drept pretexte pentru a avea acces în comunitățile creștine sărace din Kuala Lumpur, Malaezia, unde a violat bebeluși și copii minori. Lui Huckle i-au fost aduse 71 de acuzații în 23 de cazuri probate de victime ale agresiunilor sale. Unii dintre copii au fost violați repetat timp de 7 ani. 

Britanicul a publicat pe „Dark Web” mai multe imagini și clipuri video cu violurile și abuzurile comise și a încercat inclusiv să cîșige bani din difuzarea acestora. El a fost arestat în 2014, pe aeroportul din Gatwick, cînd se întorcea în țară, pentru „a petrece Crăciunul împreună cu familia”. Polițiștii au descoperit în computerul său peste 20 de mii de imagini cu minori, un „manual al pedofilului”, precum și „registru” în care își acorda „note” după violarea unui copil.

Rusia desfășoară exerciţii militare strategice

Rusia desfășoară, de Marţi şi pînă Joi, exerciţii militare strategice care includ lansarea de rachete de croazieră şi rachete balistice, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, citat de EFE, potrivit agerpres.

„Exerciţiile vor implica 213 rampe ale Forţelor Strategice, pînă la 105 aeronave, din care cinci bombardiere strategice, 15 nave şi cinci submarine, precum şi 300 de unităţi de diferite arme”, a spus un purtător de cuvînt al Apărării, potrivit agenţiei Interfax.

Se aşteaptă ca la exerciţii, în care vor fi utilizate poligoane situate atît pe mare, cît şi pe uscat, să ia parte în total circa 12.000 de militari din diverse componente ale Forţelor Armate ale Rusiei. „Obiectivul exerciţiilor este verificarea nivelului de pregătire a structurilor de comandă şi perfecţionarea metodelor de lucru în organizarea conducerii trupelor”. a explicat purtătorul de cuvînt al Apărării.

Vinerea trecută, Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat că ţara sa va începe fabricarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune ca răspuns la dezvoltarea acestui tip de rachete de către Statele Unite. „Am declarat că nu vom desfăşura rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune dacă le-am avea. Acum, desigur, vom lucra la asta pentru că americanii le au deja”, a spus liderul de la Kremlin, la summitul Comunităţii Statelor Independente, desfăşurat la Aşhabad, Capitala Turkmenistanului. 

Ofensiva turcă în Siria a pus pe fugă 160.000 de oameni

Ofensiva militară turcă în Siria a provocat strămutarea a cel puţin 160.000 de persoane, a indicat Luni într-un comunicat secretarul general al ONU, invitînd la o ”dezescaladare imediată”, informează France Presse, potrivit agerpres. Antonio Guterres a menţionat, în acelaşi comunicat, că este grav preocupat de evoluţia situaţiei din Nordul Siriei. Secretarul general al Naţiunilor Unite a cerut o dezescaladare imediată şi a îndemnat părţile să-şi rezolve problemele în mod paşnic, chemîndu-le să manifeste maximum de reţinere şi să fie cruţată viaţa civililor. În acelaşi timp, Guterres şi-a exprimat temerile cu privire la posibilitatea evadării din închisoare a combatanţilor grupării jihadiste Statul Islamic. De asemenea, el a cerut acces neîngrădit pentru transportul de ajutor umanitar în Nordul Siriei.

Trupele guvernamentale siriene se apropiau Luni de frontiera cu Turcia, la o zi după anunţul unui acord cu regimul sirian de către kurzi, constrînşi să se întoarcă către Damasc pentru a opri ofensiva forţelor turce în Nordul Siriei.