REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (15 Aprilie 2021)

Marina rusă a început exerciţii militare în Marea Neagră, iar Armata Ucrainei trece la manevre de război în apropiere de Crimeea

Forţele navale ale Rusiei au început Miercuri un exerciţiu militar în Marea Neagră, înaintea sosirii aşteptate a unor vase de război americane în zonă, au relatat agenţiile de presă ruse, în timp ce Armata Ucrainei a transmis într-un comunicat că forţele sale au efectuat manevre cu tancuri şi artilerie în apropierea peninsulei Crimeea, relatează Reuters şi EFE. Exerciţiul naval rusesc implică nave de suprafaţă din flota Rusiei la Marea Neagră, cu baza la Sevastopol (în Crimeea), precum şi elicoptere şi avioane. La exerciţii va fi testată puterea de foc asupra ţintelor aflate la sol şi în aer, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Două nave de război americane urmează să sosească în Marea Neagră în această săptămînă, în contextul în care Washingtonul şi NATO au tras un semnal de alarmă ca urmare a faptului că Rusia a comasat un număr mare de militari în apropiere de graniţa cu Ucraina şi în Crimeea. La rîndul lor, forţele armate ucrainene au simulat respingerea unui atac cu tancuri şi artilerie în apropierea Crimeii. Reuters aminteşte că exerciţiul are loc după o convorbire telefonică între Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin, unde liderul de la Casa Albă a abordat subiectul comasării de trupe ruse în apropiere de Estul Ucrainei şi în Crimeea.

Caz unic în lume: copil născut cu 3 organe genital

Un bebeluș s-a născut cu 3 organe genitale. Este primul caz raportat vreodată de tripalie umană, o afecțiune care se dezvoltă în timpul dezvoltării embrionare. Micuțul, originar din Irak, a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru a i se îndepărta 2 dintre cele 3 organe genitale, care erau proiecții mici la baza penisului și scrotului. Al treilea organ genital se află la locul obișnuit. Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Surgery Case, copilul se recuperează bine, după vizita la medic, la un an după operație, scrie Suntmămică.ro.

Organele genitale suplimentare sunt o afecțiune congenitală rară, care apare o dată la 5 pînă la 6 milioane de nașteri, potrivit cercetătorilor. Nivelul de dezvoltare a acestor organe genitale suplimentare diferă de la om la om. În cazul bebelușului din Irak, cele două penisuri suplimentare conțineau țesut erectic, dar nu aveau uretră. Acest lucru a simplificat îndepărtarea chirurgicală a organelor suplimentare. Medicii care au tratat bebelușul nu au găsit nimic in istoricul familial sau medical al copilului, cum ar fi expunerea la medicamente sau substanțe chimice în timpul sarcinii, care să explice anomalia congenitală. Copilul este sănătos, cu excepția acumulării de lichid în scrot, care este o afecțiune obișnuită și ușor de tratat în copilărie.

Avertisment al Asociaţiei medicale din Tokyo, cu 100 de zile înaintea startului Jocurilor Olimpice

Organizarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo în această Vară (23 Iulie - 8 August) va fi "cu adevărat dificilă", din cauza situaţiei sanitare legate de pandemie, a declarat preşedintele Asociaţiei medicale din Capitala Japoniei. Avertismentul vine cu 100 de zile înaintea ceremoniei de deschidere a competiţiei, informează AFP. "Dacă numărul cazurilor de infectare continuă să crească, va fi dificilă organizarea Jocurilor Olimpice în forma lor actuală, cu sportivi venind din toate ţările, chiar dacă nu va exista public", a avertizat Haruo Ozaki, citat de cotidianul Sports Hochi.

Responsabilul medical japonez a repetat preocupările pe pagina sa de Facebook. subliniind că a admirat personal performanţele recente ale unor sportivi japonezi. "Ca responsabil medical, aş spune că găzduirea Jocurilor este cu adevărat dificilă. Mi-aş dori cu adevărat ca organizatorii să prezinte măsuri concrete pentru a evita creşterea infectărilor şi a solicita cooperarea tuturor pentru binele sportivilor", a adăugat el, scrie Agerpres.

A murit Bernie Madoff, creierul din spatele celei mai mari scheme Ponzi din istorie

Bernie Madoff, un broker din SUA condamnat la o pedeapsă de 150 de ani de închisoare pentru orchestrarea unei masive scheme de fraudare Ponzi, a murit în închisoare, afirmă surse citate de agenţia Associated Press, informează mediafax. Bernie Madoff a decedat Miercuri dimineaţă, în Centrul Medical Penitenciar Butner, situat în statul Carolina de Nord. Aparent, decesul s-a produs din cauze naturale. Bernie Madoff avea 82 de ani. Anul trecut, avocaţii lui Bernie Madoff au solicitat eliberarea din detenţie, în contextul pandemiei, argumentînd că suferea de boli renale grave şi alte afecţiuni cronice. Solicitarea a fost respinsă. Bernie Madoff a recunoscut că a înşelat mii de clienţi, sustrăgînd miliarde de dolari prin scheme de investiţii desfăşurate cîteva decenii.

Un trust de recuperare a creanţelor a obţinut deja peste 13 miliarde de dolari din investiţiile totale de 17,5 miliarde de dolari încredinţate firmelor lui Bernie Madoff. Timp de cîteva decenii, Bernie Madoff, care fusese preşedinte al unei entităţi a Bursei Nadaq, a avut o imagine foarte bună, oferind profituri în pofida fluctuaţiilor de pe pieţele financiare. Însă, în 2008, experţi contabili au depistat implicarea sa într-o schemă de fraudare de tip Ponzi de miliarde de dolari. În 2009, Bernie Madoff a pledat vinovat la acuzaţii de fraude, afirmînd că regretă „profund” şi se simte „ruşinat”. Madoff a fost condamnat la 150 de ani de închisoare.

FMI: Ţările din zona euro ar trebui să introducă noi stimulente fiscale în 2021 şi 2022

Ţările din zona euro ar trebui să introducă noi stimulente fiscale în 2021 şi 2022 pentru a impulsiona creşterea economică pînă la finele anului următor şi a reduce efectele negative ale pandemiei, a apreciat Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters. În cel mai nou raport privind perspectivele economice ale zonei euro, FMI estimează că sprijinul fiscal suplimentar din 2021-2022 ar putea fi urmat de o consolidare mai puternică după ce excesul de capacitate se va reduce.

„Un astfel de sprijin suplimentar de ordinul a 3% din PIB în perioada 2021-2022 ar putea majora PIB-ul cu aproximativ 2% pînă la finele lui 2022 şi ar reduce la mai mult de jumătate pagubele pe termen mediu ca urmare a unor efecte robuste pe partea ofertei”, susţine FMI în raportul său. „Acesta ar avea beneficii mai mari pentru gospodăriile cu venituri mici şi ar avea mai puţine efecte secundare decît noi stimulente monetare. De asemenea, ar aduce inflaţia mai aproape de ţintă în multe ţări şi ar ajuta la refacerea spaţiului de manevră a politicii monetare”, adaugă FMI.

Ţările din zona euro au furnizat anul trecut stimulente fiscale şi scheme naţionale de lichiditate în valoare totală de peste 3.000 de miliarde de euro pentru a-şi menţine economiile pe linia de plutire iar unele din aceste ţări, precum Italia, anunţă noi măsuri de sprijin în condiţiile în care cel de al treilea val al pandemiei declanşează noi carantine la nivelul zonei euro. În raportul său regional pentru Europa, FMI prognozează că în acest an Europa va înregistra o creştere economică de 4,5%, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decît estima în luna Octombrie a anului trecut. Pentru 2022, FMI mizează în cazul Europei pe o creştere de 3,9% şi avertizează că ritmul de creştere a PIB-ului european nu va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei decît cu condiţia ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă în Vara lui 2021 şi pe întreaga perioadă a anului 2022.

Pfizer-BioNTech trimite încă 50 milioane de vaccinuri în UE

Companiile BioNTech şi Pfizer vor creşte cu 50 milioane de doze cantitatea de vaccin anti-COVID-19 ce va fi livrată Uniunii Europene în trimestrul al doilea şi care va ajunge la 250 milioane de doze în această perioadă, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite AFP, potrivit agerpres. Livrarea acestor doze suplimentare, prevăzută iniţial în trimestrul al patrulea, va începe încă din Aprilie. Anunţul intervine în contextul în care compania americană Johnson & Johnson, care urma să furnizeze UE 55 milioane de doze în trimestrul al doilea, a comunicat că va întîrzia livrarea vaccinului său monodoză în Europa.

Certificatul de vaccinare nu va fi un paşaport care să garanteze mobilitatea în UE

Ţările Uniunii Europene (UE) au ajuns, Miercuri, la o poziţie comună pentru a demara negocierile în Parlamentul European asupra certificatului de vaccinare, pentru a putea deveni operativ Vara aceasta, dar care nu va fi un paşaport care să garanteze mobilitatea, potrivit unui document la care a a avut acces agenţia EFE, preluat de agerpres. „În mai puţin de o lună, Consiliul a ajuns la o poziţie comună pentru negocierile din Parlament”, a anunţat preşedinţia portugheză a UE, după reuniunea ambasadorilor Celor 27 în faţa instituţiilor desfăşurată Miercuri dimineaţă. Însă certificatul european de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 pe care îl pregătesc instituţiile Uniunii Europene, cu scopul ca acesta să devină operaţional din luna Iunie, nu va fi un paşaport care să permită automat cetăţenilor să-şi recupereze libertatea de mişcare în UE.

Această reglementare aprobată de Consiliu – o idee lansată de Grecia la începutul anului pentru a reactiva sectorul turistic Vara aceasta – se bazează pe propunerea Comisiei Europene şi depinde acum de negocierile din Parlamentul European şi ar intra în vigoare după şase săptămîni de la adoptare, altfel spus în Iunie. Certificatul, potrivit textului provizoriu, va fi gratuit, în format electronic sau pe hîrtie şi va fi disponibil în engleză şi în limba oficială a ţării emitente. Certificatul va avea „o perioadă de aplicare de 12 luni şi va depinde de un raport al Comisiei după cel tîrziu trei luni de la finalizarea aplicării reglementării principale, precum şi de o posibilă suspendare sau prelungire prin procedura legislativă obişnuită”. Documentul va cuprinde informaţii referitoare la faptul dacă deţinătorul s-a vaccinat împotriva noului coronavirus, dacă a dezvoltat anticorpi după ce a trecut prin boală, sau dacă are un test PCR negativ – fiind una dintre cerinţele cele mai solicitate în ultimele luni călătorilor – şi va include doar vaccinurile care au fost aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Dincolo de aceste dispoziţii tehnice, propunerea dă clar de înţeles că, deşi certificatul pretinde să „faciliteze mobilitatea între ţări”, documentul nu este un paşaport. Se aminteşte totodată că statele membre pot să restricţioneze din motive sanitare mobilitatea cetăţenilor, una dintre cele patru libertăţi fundamentale ale UE şi că „orice măsură care se adoptă nu poate fi extinsă dincolo de ceea ce este strict necesar pentru a salvgarda sănătatea publică”.

OMS vrea să îmbunătăţească accesul la sănătate în ţările francofone

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a semnat, Miercuri, un acord cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) pentru a îmbunătăţi accesul la serviciile de sănătate din ţările francofone şi pentru a dezvolta instrumente de promovare a sănătăţii care vor fi redactate în limba franceză, informează AFP, potrivit agerpres. Acest memorandum a fost semnat în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul OMS din Geneva, în prezenţa directorului general al Agenţiei pentru Sănătate din cadrul ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi a secretarului general al OIF, Louise Mushikiwabo. Agnes Buzyn, fost ministru francez al Sănătăţii, care coordonează în prezent biroul OMS pentru chestiuni multilaterale, a fost de asemenea prezentă.

Într-un comunicat, OMS a explicat că acest acord vizează intensificarea colaborării între cele două organizaţii şi îmbunătăţirea accesului la serviciile de sănătate din ţările francofone. Acordul va promova în special multilingvismul şi, mai ales, folosirea limbii franceze în materialele de promovare şi de formare profesională în domeniul Sănătăţii. O altă axă cheie este promovarea educaţiei sanitare, mai ales în privinţa sănătăţii sexuale şi reproductive. În virtutea acestui memorandum, OIF, care numără 88 de state şi guverne membre, va desfăşura la rîndul său acţiuni pentru a pleda în favoarea promovării şi protejării dreptului fundamental la sănătate. Activităţile care privesc lupta împotriva pandemiei de COVID-19 vor beneficia la rîndul lor de sprijin, mai ales în ceea ce priveşte promovarea accesului echitabil la vaccinurile dezvoltate împotriva noului coronavirus.

Aproape toți cetăţenii unui stat au fost vaccinaţi în două săptămîni pentru a-l proteja pe Rege

Bhutan, un mic regat din Munţii Himalaya, i-a vaccinat aproape pe toţi rezidenţii săi adulţi cu prima doză a unui vaccin anti-COVID-19 într-un interval puţin mai mare de două săptămîni, în urma unui apel lansat de Guvernul local, care i-a îndemnat pe cetăţenii ţării să se protejeze prin vaccinare atît pe ei înşişi, cît şi pe Regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuk, care se bucură de o cotă foarte mare de popularitate, au anunţat autorităţile din acest stat, citate de DPA, potrivit agerpres. Dimensiunea redusă a populaţiei statului Bhutan, precum şi săptămînile de planificare şi repetiţii, par să fi contribuit la succesul campaniei de vaccinare din această ţară. În total, 475.651 de persoane din acest regat situat între India şi China au fost imunizate cu primele doze ale vaccinului AstraZeneca, donate de India, între 27 Martie şi 12 Aprilie.

Numărul persoanelor vaccinate reprezintă „62,2% din populaţia totală şi 94,2% din populaţia adultă eligibilă”, a declarat Pandup Tshering, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din Bhutan. Implementarea rapidă a acestei campanii a condus la vaccinarea a 85% din totalul persoanelor de peste 18 ani din Bhutan într-un interval de o săptămînă. Apelul prin care Guvernul local i-a îndemnat pe rezidenţi să se vaccineze pentru a se proteja pe ei înşişi, dar şi pe foarte popularul Rege Jigme Khesar Namgyel Wangchuk, i-a făcut pe locuitorii din acest stat să se prezinte în număr mare la centrele de vaccinare. Regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuk a declarat că va primi el însuşi prima doză a acestui vaccin anti-COVID-19 după ce toate persoanele eligibile din ţară vor fi vaccinate. „Trebuie să ne prezentăm cu toţii la centrele de vaccinare, pentru a-i permite astfel Majestăţii Sale să primească vaccinul cît mai repede posibil”, a declarat ministrul Sănătăţii, Dechen Wangmo. Bhutan a raportat pînă în prezent 927 de cazuri de COVID-19 şi un singur deces asociat acestei maladii.

Episcopii polonezi au o obiecție morală faţă de vaccinuri: Se fac cu celule de la feţi avortaţi!

Episcopii catolici polonezi au exprimat, Miercuri, „serioase obiecţii morale” faţă de utilizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 ale AstraZeneca şi Johnson&Johnson, a căror producţie se bazează, susţin ei, „pe celule care provin de la feţi avortaţi”, relatează AFP, potrivit agerpres. Ei au absolvit totuşi de „vină morală” pe credincioşii care nu au putut să-şi aleagă vaccinul. În schimb, într-un document oficial, episcopii au aprobat pe deplin recurgerea la vaccinurile pe bază de ARN mesager, menţionîndu-le pe cele de la Pfizer şi de la Moderna. „Se ştie deja că vaccinurile AstraZeneca şi Johnson&Johnson se bazează, din nefericire, pe o tehnologie fondată pe celule provenite de la feţi avortaţi”, au afirmat membri ai unui grup de experţi în chestiuni de bioetică de pe lîngă Episcopat într-un document prezentat media.

Potrivit lor, „acest fapt ridică o serioasă obiecţie morală” şi duce la constatarea că credincioşii „catolici nu ar trebui să accepte vaccinarea cu aceste vaccinuri, pentru că există altele (…) care nu ridică obiecţii morale ce angajează conştiinţa”. Episcopii au estimat în documentul lor că enoriaşii care nu au putut alege vaccinul ar trebui totuşi „să-şi exprime opoziţia fermă faţă de utilizarea de material biologic de origine imorală în producţia acestui vaccin”. În Polonia, o ţară considerată profund catolică, toate vaccinurile acceptate de Agenţia europeană pentru medicamente sunt distribuite, dar fără a oferi posibilitatea alegerii serului administrat. În Decembrie, Vaticanul i-a încurajat pe catolici să se vaccineze împotriva COVID-19, explicînd că toate vaccinurile dezvoltate sunt „acceptabile din punct de vedere moral”, inclusiv cele fabricate pe baza celulelor de la feţi avortaţi în secolul trecut. „Este acceptabil din punct de vedere moral să ţi se facă vaccinuri anti-COVID-19 care au utilizat linii celulare ale unor feţi avortaţi în procesul de cercetare şi de producţie”, se explica atunci în nota aprobată de Papă.

Celulele unor feţi avortaţi în anii 60, 70 şi 80 – reproduse în laborator de decenii sub formă de „linii celulare” – au fost utilizate de numeroşi cercetători pentru a concepe vaccinuri împotriva acestei maladii.