REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (14 Noiembrie 2022)

Democrații au cîștigat în Nevada și vor controla Senatul SUA

Democrații vor păstra controlul Senatului SUA după ce senatoarea Catherine Cortez Masto a fost realeasă în Nevada, a estimat, Sîmbătă, Edison Research, acordînd o victorie importantă Președintelui Joe Biden, informează mediafax.

Cortez Masto l-a învins la limită pe contracandidatul republican Adam Laxalt, un fost procuror general al statului, care a fost susținut de Donald Trump.

Odată cu victoria lui Masto, după ce senatorul democrat Mark Kelly a fost reales în Arizona, Vineri seara tîrziu, democrații vor controla cel puțin 50 de locuri în Senat. Ca urmare, vicepreședintele Kamala Harris va avea votul decisiv în camera cu 100 de membri.

În prezent, Senatul este împărțit în proporție de 50-50 între democrați și republicani. Senatul nou ales va depune jurămîntul pe 3 Ianuarie.

Totuși, republicanii sunt aproape de a cîștiga controlul Camerei Reprezentanților din SUA. Oficialii continuă să numere buletinele de vot de la alegerile de la mijlocul mandatului desfășurate Marți în Statele Unite ale Americii.

Actualele alegeri au demonstrate că americanii au respins direcţia nedemocratică, autoritară, răutăcioasă şi dezbinătoare pe care republicanii MAGA au vrut să o dea ţării noastre

Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a afirmat că victoria democraţilor în Nevada, sinonimă că păstrarea controlului de către partidul Preşedintului Joe Biden, reprezintă o demonstraţie a lucrurilor bine făcute.

Potrivit lui Schumer, asta înseamnă că americanii au „respins direcţia nedemocratică, autoritară, răutăcioasă şi dezbinătoare pe care republicanii MAGA au vrut să o dea ţării noastre”, cu referire la sloganul „Make America Great Again” al lui Donald Trump.

La patru zile după alegerile de la jumătatea mandatului, presa americană a anunţat victoria pentru senatoarea democrată Catherine Cortez Masto în statul cheie Nevada. Ea l-a învins pe Adam Laxalt, candidat susţinut de fostul preşedinte Donald Trump, potrivit canalelor de televiziune americane.

Realegerea sa aduce numărul democraţilor aleşi în Senat la 50 din 100, ceea ce permite partidului lui Joe Biden să păstreze controlul asupra Camerei superioare a Congresului. Conform Constituţiei, vicepreşedintele Kamala Harris are puterea de a decide între senatori.

De la începutul invaziei în Ucraina, au fost uciși peste 80.000 de militari ruși

Autoritățile din Ucraina susțin că peste 80.000 de militari ruși au fost uciși de la începutul invaziei, informează mediafax.

Ucrainenii au realizat o nouă actualizare privind numărul de pierderi suferite de Rusia de la începutul războiului. Potrivit acesteia, 80.210 soldați ruși au fost uciși și 5.730 de vehicule blindate au fost distruse. Pe lista cu echipamente militare care au fost distruse mai sunt 278 de avioane, 261 de elicoptere și 2.838 de tancuri.

În Martie, Rusia a afirmat că 1.300 de militari ruși au fost uciși în timpul luptelor. Cifrele nu pot fi verificate din surse independente.

Între Ianuarie şi Septembrie din acest an, Germania a deportat 9.567 de persoane

Germania a deportat 9.567 de persoane între Ianuarie şi Septembrie din acest an, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul de Interne, relatează dpa, potrivit agerpres.

Ministerul a răspuns astfel unei solicitări de informaţii din partea deputatei Clara Bünger, din partea partidului de stînga Die Linke.

În comparaţie, Germania a deportat în total 11.982 de persoane în 2021.

Statele balcanice Macedonia de Nord, Albania şi Serbia au fost destinaţiile cele mai frecvente pentru deportaţi, fiecare dintre aceste ţări primind peste 600 de persoane. Aproape 600 de persoane au fost de asemenea deportate şi în Georgia.

Numărul deportărilor în state UE precum Spania, Franţa, Polonia, Austria şi Italia au fost mult mai mici.

Locul al zecelea între ţările de destinaţie a fost ocupat de Turcia.

Clara Bünger, care este purtătoare de cuvînt pentru politica privind refugiaţii a grupului ei parlamentar, a declarat că „iar şi iar, oamenii sunt deportaţi în ţări unde sunt ameninţaţi cu persecuţii politice severe, încarcerare şi tortură”.

Ea a dat drept exemplu Turcia, unde, a spus ea, politicienii de stînga şi din opoziţia kurdă sunt persecutaţi şi mai nemilos.

„Refugiaţii nu trebuie, de facto, să fie extrădaţi în statele care îi pun sub acuzare”, a mai spus Bünger.

Pub-urile britanice solicită înghețarea taxei pe bere

Pub-urile din Marea Britanie cer înghețarea taxei pe bere înaintea unui Crăciun dificil. Prețul mediu al unei halbe de bere a crescut cu 8% față de anul trecut, informează mediafax.

„Avem nevoie de înghețarea taxei pe bere pentru a atenua cel puțin o parte din presiunea costurilor asupra pub-urilor și berăriilor noastre și pentru a evita subminarea măsurilor cruciale de reformă a taxei pe alcool”, a declarat Emma McClarkin, directorul executiv al BBPA, într-o declarație.

Înghețarea, care urma să intre în vigoare din Februarie, a fost anulată ca parte a măsurilor luate de Hunt luna trecută, pentru a elimina reducerile de taxe stabilite de fostul prim-ministru Liz Truss și pentru a reduce vasta subvenție pentru energie.

BBPA a declarat că prețurile în creștere ale tuturor produselor, de la materii prime la combustibil, au forțat întreprinderile să transfere costurile către clienții lor la bar, prețul mediu al unei halbe de bere crescînd cu 8% față de anul trecut.

Taxa pentru producerea și vînzarea berii depinde de tăria acesteia.

Organismul industrial a avertizat că dacă nu se introduce înghețarea taxei pe bere, taxa ar ajunge la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în acest sector, adăugînd că o astfel de înghețare ar canaliza aproximativ 360 de milioane de lire sterline (423,5 milioane de dolari) înapoi în industrie.

Rușii îi acuză pe occidentali că militarizează Sud-Estul Asiei pentru a limita interesele Rusiei şi Chinei

Ministrul rus de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul ”militarizează” Sud-Estul Asiei în încercarea de a limita interesele Rusiei şi Chinei, relatează Reuters.

”Statele Unite şi aliaţii lor din NATO încearcă să conducă acest spaţiu (n.r. Sud-Estul Asiei”), a declarat Lavrov reporterilor.

El a mai spus că strategia privind regiunea indo-pacifică a Preşedintelui american Joe Biden a fost o încercare de a ocoli ”structurile incluzive” pentru cooperarea regională şi ar implica ”militarizarea acestei regiuni, cu un accent evident pe limitarea Chinei şi pe limitarea intereselor Rusiei în regiunea Asia-Pacific”.

Serghei Lavrov, care a făcut aceste declaraţii în timpul unei conferinţe de presă la încheierea summitului ASEAN de la Phnom Penh, a criticat Statele Unite pentru acţiunile lor în regiune, pe care atît Rusia, cît şi Occidentul le percep ca pe un potenţial cîmp de luptă geopolitică strategică în următoarele decenii, potrivit Reuters.

Biden a afirmat la summit că Washingtonul s-a angajat să construiască un ”Indo-Pacific liber şi deschis, stabil şi prosper, rezistent şi sigur”.

De Sîmbătă, autoritățile ucrainene din Herson au instituit starea de asediu și au limitat intrările și ieșirile din oraș

Autoritățile ucrainene din Herson au introdus starea de asediu și au limitat intrările și ieșirile în orașul proaspăt eliberat, informează mediafax.

Autoritățile din orașul Herson au introdus starea de asediu care se aplică seară și noaptea pentru a asigura siguranța locuitorilor, a declarat, prin intermediul unui mesaj video, șeful administrației militare regionale, Iaroslav Ianoșevici.

„Sarcina noastră este de a asigura siguranța vieții dumneavoastră. Prin urmare, suntem nevoiți să introducem starea de asediu începînd de astăzi, de la ora 17.00 pînă la ora 8.00. Ordinul corespunzător a fost semnat de șeful administrației militare a orașului Herson”, a declarat el, potrivit CNN.

De asemenea, Yanushevich a avertizat că ieșirea și intrarea în oraș vor fi limitate pentru a permite echipelor de intervenție să demineze zona.

Ocupanții ruși sunt pregătiți să-și ia tălpășița și din oraşul Nova Kahovka

Autorităţile ruseşti de ocupaţie susţin că se pregătesc să părăsească oraşul Nova Kahovka, locul unui baraj-cheie pe fluviul Nipru, la cîteva zile după ce au cedat controlul oraşului Herson forţelor ucrainene, relatează dpa.

Pavel Filipciuk, şeful administraţiei de ocupaţie, a declarat, într-un discurs, că oamenii din serviciul său şi locuitorii oraşului se vor retrage într-un loc sigur, potrivit agenţiei de ştiri TASS. Oamenii dintr-un perimetru de 15 kilometri ar trebui să fie pregătiţi să părăsească oraşul. El a spus că există preocupări că barajul ar putea fi avariat de rachete, ceea ce ar putea duce la inundaţii. Ucraina şi Rusia s-au acuzat una pe alta că plănuiesc un astfel de deznodămînt.

Filipciuk a spus că forţele ucrainene au făcut din administraţia oraşului "ţinta numărul unu pentru un atac terorist". El a afirmat că oamenii trebuie să fie pregătiţi să se îndrepte spre regiunea rusească Krasnodar, unde vor fi adăpostiţi în imobile încălzite, vor primi mese regulate şi un ajutor financiar de 100.000 de ruble (1.650 de dolari). Ucraina susţine că aceasta este o stratagemă pentru a-i convinge pe oameni să iasă din ţară.
Există informaţii că forţele ucrainene au avansat pînă la comunităţi apropiate de barajul de Nova Kahovka, notează dpa, potrivit AGERPRES.

Dilemele lui Putin: Teritoriile anexate de la Ucraina nu apar pe harta Rusiei, publicată pe site-ul Kremlinului

La o lună și jumătate după ce Rusia a anunțat anexarea teritoriilor capturate ale regiunilor ucrainene din Donbas, Herson și Zaporojie, acestea nu au apărut pe harta Federației Ruse, publicată pe site-ul Kremlinului.

În plus, aceste teritorii nu sunt disponibile pe portalurile web ale Consiliului Federației și ale Guvernului rus. Harta arată 85 de entități teritoriale, inclusiv Crimeea anexată.

În 2014, peninsula Crimeea a fost adăugată pe harta de pe site-ul Kremlinului la trei zile după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat documentele de anexare pentru regiune. Modificarea corespunzătoare a fost înregistrată și pe site-ul Camerei superioare a Parlamentului Rusiei.

De la anunțul anexării teritoriilor ocupate ale regiunilor Donbas, Herson și Zaporojie, armata rusă a reușit deja să piardă controlul asupra unor așezări atît de importante precum Lyman și Herson.

Hersonul a fost singurul centru regional pe care trupele ruse au reușit să-l ocupe după invazia pe scară largă a Ucrainei, în Februarie a acestui an.

Putin a ignorat predarea Hersonului de către armata rusă. Retragerea trupelor ruse pe malul stîng al regiunii Herson nu a fost anunțată pe site-ul Kremlinului, președintele rus nu a făcut nici o declarație în acest sens.

Între timp, în mass-media rusă, știrile despre Herson sunt prezentate într-un mod voalat și simplificat. Între timp, analiștii occidentali cred că Forțele Armate ale Ucrainei nu se vor opri la Herson. Următoarea țintă pentru Armata ucraineană este Melitopol.

Americanii care dețin echipa FC Liverpool ar putea-o vinde unui indian contra sumei de 4,5 miliarde de dolari

Compania americană care deține FC Liverpool a anunțat că formația fondată în 1892 este de vînzare, contra unui preț de 4,5 miliarde de dolari.

Unul dintre cei interesați să preia clubul este omul de afaceri indian Mukesh Ambani (65 de ani), care are o avere estimată la 100 de miliarde de euro și deține echipa de crichet Mumbai Indians.

Conform presei britanice, Ambani e dispus să investească sume mari în echipă pentru a o menține cel puțin la nivelul actual.

Mukesh este președintele Reliance Industries, cea mai mare întreprindere din sectorul privat din India, o companie trecută în Fortune 500 și una dintre cele mai mari conglomerate din sectorul privat din lume, cu afaceri în industria petrolieră, telecomunicații și imobiliare.

El este cotat ca al optulea cel mai bogat om din lume, după ce, la un moment dat, a fost pe primul loc.

Acum Liverpool este deținută de Fenway Sports Group, o companie cu sediul la Boston, care a cumpărat echipa în 2010.