Realitatea internationala pe scurt (13 Martie 2019)

Încă un eşec teribil pentru Theresa May: Parlamentul britanic respinge Acordul pentru Brexit

Acordul Theresei May, privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a fost respins de către Parlamentul britanic, Marţi seară, în ciuda faptului că premierul britanic a avertizat că dacă acesta nu va trece de forul legislativ există riscul ca Brexitul să nu mai aibă loc. Acordul pentru Brexit a fost respins cu o majoritate covîrşitoare de 391 la 242 de voturi. Miercuri, parlamentarii vor vota dacă Marea Britanie va părăsi UE fără un acord.

În cazul în care votul va fi pozitiv, scenariul cel mai sumbru se va îndeplini şi Regatul Unit va ieşi din blocul comunitar pe 29 Martie, aşa cum este stabilit, dar fără un acord, lucru ce ar arunca ţara în haos. Dacă votul va fi unul negativ, parlamentarii britanici vor vota din nou asupra extinderii termenului pentru Brexit, pe 14 Martie. În acest caz, dacă britanicii vor dori o prelungire a Articolului 50, Marea Britanie va cere acest lucru Uniunii Europene şi liderii UE vor vota la un summit de pe 21 Martie dacă vor acorda sau nu această concesie şi Brexitul ar putea fi amînat. Theresa May a declarat că este conştientă de faptul că rezultatul referendumului trebuie respectat, dar, în acelaşi timp, premierul britanic a subliniat că este esenţială ieşirea Marii Britanii din UE cu un acord. Liderul britanic a ţinut să precizeze că dacă parlamentarii vor decide să ceară o prelungire de la UE, blocul comunitar va dori să ştie ce se va întîmpla în acest timp.

Există o presiune legată şi de acest aspect, avînd în vedere alegerile parlamentare europene din Mai. Susţinătorii Brexitului consideră că, deşi un divorţ fără acord ar putea aduce instabilitate pe termen scurt, pe termen mai lung i-ar permite Marii Britanii să se dezvolte şi să încheie acorduri comerciale cu ţări din toată lumea.  Totuşi, este de aşteptat ca Parlamentul să respingă ferm un Brexit fără acord, Miercuri, aşadar cel mai probabil britanicii vor ajunge din nou la mîna UE, cerînd o prelungire a termenului ieşirii din blocul comunitar.

Atît Theresa May, cît şi Uniunea Europeană au exclus orice modificări aduse acordului, încheiat după negocieri dificile care s-au întins pe doi ani. „Nu va mai exista o a treia şansă,” a spus preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, Luni. „Nu vor mai exista interpretări ale interpretărilor, asigurări ale asigurărilor dacă votul important de mîine va fi un eşec.” Un purtător de cuvînt al preşedintelui Consiliului European Donald Tusk a declarat: „De partea UE, am făcut tot ceea ce era posibil ca să ajungem la un acord. E greu de văzut ce am putea să facem în plus.” „Cu doar 17 zile rămase pînă pe 29 Martie, votul de astăzi a crescut semnificativ şansele unui Brexit fără acord. Dacă va exista o cerere justificată a Regatului Unit pentru o prelungire, EU27 o vor lua în considerare şi vor lua o decizie în unanimitate.” 

UE regretă respingerea Acordului negociat de Theresa May, însă va accepta amînarea Brexit doar în anumite condiţii

Uniunea Europeană regretă respingerea Acordului Brexit de către Camera Comunelor, anunţă Preşedinţia Consiliului European, precizînd că amînarea Brexit va fi aprobată doar în anumite condiţii, scrie Mediafax.

„Regretăm rezultatul votului din această seară (Marți, 12 Martie; n. red.) şi suntem dezamăgiţi că Guvernul britanic nu a fost în stare să obţină majoritatea pentru acordul negociat (…). Uniunea Europeană a făcut tot ce este posibil pentru ajungerea la un acord. Date fiind clauzele suplimentare de garantare oferite de UE în Decembrie, în Ianuarie şi ieri, este greu să spus ce mai putem face. Dacă există vreo soluţie la actualul impas, aceasta poate fi găsită doar la Londra”, a declarat un purtător de cuvînt al lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

„Dat fiind că mai sunt doar 17 zile pînă pe 29 Martie, votul de astăzi a amplificat semnificativ probabilitatea producerii unui Brexit fără acord. Noi vom continua pregătirile pentru a ne asigura că putem face faţă unui astfel de scenariu. Dacă Marea Britanie va formula o solicitare rezonabilă pentru amînare, UE va analiza cererea şi va decide prin unanimitate. UE va cere o justificare credibilă pentru posibilitatea prelungirii negocierilor şi pentru durată. Va trebui asigurată funcţionarea eficientă a instituţiilor UE”, precizează oficialul european.

ONU: Coreea de Nord a încasat peste 670 de milioane de dolari prin atacuri cibernetice

Coreea de Nord a încasat peste 670 de milioane de dolari prin intermediul atacurilor cibernetice, continuînd astfel să se sustragă sancţiunilor internaţionale, potrivit unui raport realizat de un grup de experţi ai ONU, publicat Marţi, transmite Kyodo.

Raportul anual, care a fost distribuit de grupul de experţi în comitetul Consiliului de Securitate al ONU pentru sancţiunile contra Coreei de Nord, constată că Phenianul a lansat atacuri informatice asupra mai multor instituţii financiare de peste hotare, într-o vastă campanie de piraterie informatică. Criptomonedele i-au pus la dispoziţie Phenianului un nou mod de a ocoli sancţiunile, fiind “mai greu de urmărit, mai uşor de ‘spălat’ şi independente de reglementări guvernamentale”, potrivit documentului, transmite Agerpres.

Între altele, Phenianul ar fi lansat cu succes atacuri vizînd tranzacţii cu criptomonede în Asia de cel puţin cinci ori în perioada Ianuarie 2017 - Septembrie 2018, pierderile totale fiind estimate la 571 milioane de dolari.

Incredibilul motiv pentru care o tînără și-a tăiat o mînă, riscînd astfel să ajungă la pușcărie

Caz șocant în Slovenia. O femeie este acuzată că și-a tăiat intenționat mîna cu un fierăstrău electric, pentru a încasa sute de mii de euro de la o companie de asigurări. Incidentul s-a petrecut în Capitala Ljubljana, la începutul acestui an, cînd o tînără de 21 de ani și mai multe rude au pus la cale un plan teribil pentru a primi sute de mii de euro de la o companie de asigurări. Poliția locală susține că familia i-a tăiat intenționat mîna tinerei, de la încheietură, după care au dus-o la spital, susținînd că a fost vorba despre un accident, în timp ce aceasta tăia crengi de copac cu fierăstrăul electric, scrie BBC.

Responsabilii Poliției susțin că rudele femeii au lăsat intenționat partea tăiată acasă, pentru ca handicapul femeii să fie permanent, însă autoritățile au reușit să o recupereze și să o coase la loc. Tînăra urma să încaseze pentru handicapul ei o despăgubire de 400.000 de euro, precum și o plată lunară de 3.000 de euro, conform Poliței de asigurare semnate cu o firmă de specialitate. Polițiștii i-au reținut pe patru dintre membrii familiei respective, doi fiind eliberați ulterior. Tînăra de 21 de ani și o rudă a acesteia au fost însă arestați și, dacă vor fi găsiți vinovați, riscă pînă la 8 ani de închisoare.

În Italia, copiii nevaccinați nu mai pot merge la școală

Copiilor italieni li s-a cerut să nu se prezinte la şcoală decît dacă pot dovedi că au fost vaccinaţi în mod corespunzător, relatează Marţi BBC, conform Agerpres. Solicitarea are loc după luni de dezbateri la nivel naţional în legătură cu legea privind vaccinarea obligatorie. Părinţii riscă să fie amendaţi cu pînă la 500 de euro dacă îşi trimit la şcoală copiii nevaccinaţi. Copiilor sub şase ani li se poate refuza înscrierea la şcoală.

Noua lege a apărut pe fondul unei creşteri a numărului de cazuri de rujeolă, însă oficialii italieni afirmă că ratele de vaccinare s-au îmbunătăţit de la introducerea noilor prevederi. În baza aşa-numitei legi Lorenzin - denumită după fostul ministru al Sănătăţii care a introdus noua legislaţie -, copiii trebuie să primească o serie de imunizări obligatorii înainte de a merge la şcoală. Este vorba despre vaccinările pentru varicelă, poliomielită, rujeolă, oreion şi rubeolă.

Copiii cu vîrsta sub şase ani vor fi excluşi din creşă şi grădiniţă dacă nu se face dovada vaccinării lor. Copiilor cu vîrste între 6 şi 16 ani nu li se poate interzice să meargă la şcoală, dar părinţii riscă să fie amendaţi dacă aceştia nu sunt vaccinaţi în mod corespunzător. Data limită pentru a prezenta dovada că au fost vaccinaţi a fost stabilită pentru 10 Martie după o amînare anterioară, însă avînd în vedere că termenul limită a căzut în week-end, acesta a fost stabilit pentru 11 Martie. “Acum toată lumea a avut timp să îndeplinească condiţiile”, a declarat pentru ziarul “La Repubblica” ministrul Sănătăţii, Giulia Grillo, care a rezistat presiunii politice din partea vicepremierului Matteo Salvini de a prelungi termenul limită. “Regulile sunt acum simple: Fără vaccin, fără şcoală”, a mai spus ministrul italian.

O mamă a fost nevoită să aleagă între cei doi copii, după ce mașina a luat foc

O mamă a doi copii a trebuit să ia cea mai grea decizie din viața ei. Femeia a trebuit să aleagă copilul pe care să îl salveze primul, după ce mașina sa a luat foc în parcarea unui magazine, potrivit Hull Daily Mail.

Emily Smith, în vîrstă de 26 de ani, se afla în mașină împreună cu fiul său, în vîrstă de 11 luni, și cu fiica sa în vîrstă de trei ani. Emily a declarat că în momentul în care a pornit mașina, a început să iasă foarte mult fum, iar la scurt timp au început să iasă flăcări de sub mașină. În timpul haosului, un bărbat care se afla în zonă s-a apucat să stingă flăcările. Astfel, femeia a putut ieși din mașină pentru a-i salva și pe copii. „Copilul meu, în vîrstă de trei ani, țipa și era conștient de ceea ce se întîmpla, așa că am apucat mai întîi centura de siguranță și am scos-o pe fată”, a spus Emily.

Rusia va testa o rachetă nucleară ”de neoprit”, care poate distruge orașe în cîteva minute

Rusia se pregătește să testeze o nouă armă nucleară care, odată lansată, nu poate fi oprită, susține Moscova. Aceasta ar fi capabilă să ucidă milioane de oameni și să distrugă orașe întregi în cîteva minute, potrivit Metro. În luna Februarie, presa de stat din Rusia a identificat cîteva orașe americane care ar putea fi distruse, în cazul izbucnirii unui război.

„La teste va fi folosită și Fregata Amiralului Gorshkov, cunoscută și sub numele de Proiectul 22350, din Flota Nordică”, potrivit unor surse din complexul militar-industrial rusesc. Ministerul rus al Apărării nu a confirmat oficial informațiile. Se crede că arma nucleară a fost testată de cel puțin cinci ori din locațiile terestre și poate atinge o viteză de 2,7 de kilometri pe secundă. Potrivit rapoartelor, în Iunie 2017, racheta a atins de opt ori viteza sunetului. TASS a declarat că testele pe mare vor începe în cursul acestui an.

Un avion s-a întors din drum, după ce un pasager și-a uitat copilul pe aeroport

Un avion a fost forțat să se întoarcă pe aeroport, după ce o femeie a realizat că și-a uitat bebelușul în terminal, potrivit The Sun. Pilotul avionului a fost nevoit să se întoarcă după ce mama și-a lăsat copilul la aeroport.

„Fie ca Dumnezeu să fie cu noi, putem să ne întoarcem sau ce?”, a fost mesajul pilotului către personalul de control al traficului aerian. După ce a notat numărul de zbor, operatorul și-a întrebat colegul ce protocol ar trebui să urmeze sau dacă există vreunul. „Aeronava trebuie să se întoarcă. Un pasager a uitat copilul în zona de așteptare și refuză să continue zborul. Este pentru prima dată cînd ne confruntăm cu așa ceva”, a spus pilotul. Operatorul i-a dat apoi permisiunea de a reveni la Aeroportul Internațional King Abdul Aziz.