REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (12 Noiembrie 2020)

Cuplurile gay din Ungaria nu vor mai avea voie să adopte copii

Guvernul Ungariei a elaborat modificări ale legislaţiei prin care practic s-ar interzice cuplurilor homosexuale să adopte copii. Minorităţile sexuale nu pot manifesta împotriva măsurilor, din cauza restricţiilor în vigoare pentru combaterea epidemiei de coronavirus, notează Reuters, potrivit agerpres. Premierul Viktor Orban a propus şi un amendament la Constituţie, conform căruia copiii trebuie crescuţi conform interpretării creştine a rolului genurilor.

Proiectele de legi au fost depuse în Parlamentul ungar Marţi seara, iar de Miercuri în Ungaria sunt în vigoare diferite interdicţii prin care se încearcă diminuarea numărului de infectări cu coronavirus. Apărătorii drepturilor minorităţilor consideră că intenţiile Executivului de la Budapesta sunt un atac împotriva comunităţii LGBTQ (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali şi altele). Conform proiectelor de reglementări, numai cuplurile căsătorite vor putea adopta copii. Persoanele singure au nevoie de permisiunea specială a Ministerului răspunzător de problemele familiei. Grupul Hatter, susţinător al drepturilor minorităţilor, arată că astfel cuplurilor gay li se interzice practic adopţiile. Pînă acum, unul din parteneri putea solicita adopţia individual, deoarece în Ungaria nu sunt permise căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Guvernanții maghiari vor modificarea Constituției pentru a impune viziunea creștină a rolurilor de gen

Guvernul Ungariei a propus, Marţi, un amendament constituţional prin care se urmăreşte impunerea viziunii creştine a rolurilor de gen în creşterea copiilor, în contextul în care partidul naţionalist de guvernămînt al premierului Viktor Orban apelează la retorica anti-LGBT pentru a-şi consolida susţinerea în rîndul electoratului, informează AFP, potrivit Agerpres.

Proiectul de amendament înaintat Parlamentului de ministrul Justiţiei Judit Varga afirmă că trebuie să li se garanteze copiilor o „creştere bazată pe valori ce decurg din... cultura creştină a Ungariei”. „Baza relaţiilor de familie este căsătoria”, a declarat ea. „Mama este o femeie, tatăl este un bărbat”. În proiect se mai afirmă că Ungaria „protejează dreptul copiilor la identitatea de gen cu care s-au născut” folosind un limbaj similar celui din campania guvernamentală privind interzicerea identităţilor transgender.

În luna Mai, Guvernul ungar a interzis modificările de gen în documentele personale. Totodată, partidul de guvernămînt nu vede cu ochi buni cărţile pentru copii care descriu pozitiv diversitatea. În partea justificativă a proiectului de amendare a Constituţiei, Executivul de la Budapesta susţine că este necesară protejarea copiilor de „tendinţele ideologice moderne noi din lumea occidentală, care reprezintă o ameninţare la adresa dreptului copiilor la o dezvoltare sănătoasă”.

Cancelarul german și Președintele francez vor o reformă urgentă a spațiului Schengen

Efectul atacurilor teroriste: Angela Merkel şi Emmanuel Macron cer o reformă urgentă a sistemului de frontiere deschise al spaţiului Schengen.

Angela Merkel a declarat că este urgent ca Europa să reformeze sistemul de frontieră deschisă al spaţiului Schengen în contextul atacurilor teroriste recente. „Vreau să menţionez sistemul de intrare-ieşire din spaţiul Schengen, care ar trebui să fie gata în 2022”, a spus cancelarul german, după o întîlnire cu alţi lideri europeni. „Este vital să ştim cine intră şi cine părăseşte spaţiul Schengen”, a completat ea, potrivit Mediafax.

Aproape simultan a susţinut declaraţii pe aceeaşi temă şi Preşedintele francez. Ameninţarea terorismului este o realitate europeană care are nevoie de un răspuns coordonat şi rapid, a declarat Emmanuel Macron. Macron a mai spus reporterilor că Europa trebuie să lucreze la o reconsiderare a frontierei deschise a spaţiului său Schengen.

Democraţii vor avea o majoritate mai mică în Camera Reprezentanţilor, după alegerile din SUA

Democraţii vor dispune de o majoritate mai mică decît în prezent în Camera Reprezentanţilor după alegerile din 3 Noiembrie în care au încercat să-şi păstreze districtele pe care le cîştigaseră în urmă cu doi ani în dauna republicanilor, notează DPA.

Acest lucru a devenit clar încă de Marţi noaptea, cînd presa americană a prognozat că Partidul Democrat va avea cel puţin 218 de locuri necesare pentru a controla Comisiile specializate din Camera inferioară a Congresului american, funcţia de speaker şi agenda legilor care ajung spre dezbatere, potrivit Agerpres. Creşterea masivă a votului prin corespondenţă, cauzată de pandemia de COVID-19, a prelungit procedura de numărare a buletinelor de vot în mai multe state, iar în 16 cazuri cursa electorală nu s-a încheiat încă. Deşi vor avea majoritatea în Camera Reprezentanţilor, democraţii au pierdut opt locuri, dintre care şapte le cîştigaseră în urmă cu doi ani, la alegerile de la jumătatea mandatului. Sunt posibile şi alte pierderi, în contextul în care numărarea voturilor se desfăşoară lent în state precum California şi New York.

Pînă acum este sigur că în configuraţia viitorului Congres democraţii vor avea 218 locuri, iar republicanii 201. Liderii democraţi au subliniat că, în pofida pierderilor neaşteptate, partidul lor controlează în continuare Camera Reprezentanţilor şi au un mandat de a guverna cu Preşedintele ales Joe Biden. De asemenea, democraţii încearcă să reducă diferenţa faţă de republicani în Senat, în funcţie de rezultatele în două districte din statul Georgia.

Ucraina interzice circulația în weekend

Guvernul Ucrainei a anunțat că interzice circulația în weekend, ca măsură de limitare a răspîndirii coronavirusului. Potrivit premierului Denis Şmigal, această restricție este menită să împiedice un posibil lockdown total, avînd în vedere creșterea numărului de cazuri noi de Covid-19 din ultima perioadă. „După consultarea cu mediul de afaceri şi cu experţi, Guvernul a optat pentru un model de măsuri de carantină care va asigura funcţionarea economiei şi va evita suprasolicitarea sistemului medical”, informează un comunicat al Executivului ucrainean.

Bilanţul zilnic al epidemiei a rămas ridicat din Octombrie, iar din acest motiv în Ucraina s-au introdus restricţii care vor rămîne în vigoare pînă la sfîrşitul anului. Recent, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că este infectat cu coronavirus. Parlamentul Ucrainei a votat impunerea de amenzi pentru persoanele care nu poartă mască în clădirile publice şi în transportul în comun, pe fondul extinderii fulgerătoare a pandemiei de coronavirus. Absenţa măştii în magazine, muzee, sălile de sport sau biserici va fi pasibilă de amenzi situate între 5 şi 7,5 euro, potrivit legii votate de deputaţii acestei ţări, una dintre cele mai sărace din Europa.

La nivel naţional, s-au confirmat în total 489.808 cazuri de infectare cu coronavirus, din care 221.459 au fost urmate de recuperarea pacienţilor, iar 8947 au dus la decese.

Anthony Fauci, expertul american în boli infecţioase, prognozează că pandemia ar putea deveni mult mai gravă

Principalul expert în boli infecţioase din Statele Unite, doctorul Anthony Fauci, a declarat că pandemia de coronavirus ar putea deveni "mult mai gravă" dacă nu vor fi intensificate măsurile de stopare a răspîndirii virusului. Experții sanitari din Statele Unite, țară care a ajuns la 200.000 de cazuri noi de Covid-19 zilnic, sunt îngrijorați că venirea Iernii va aduce și mai multe infectări.

Într-un interviu acordat CNN, citat de Agerpres, Fauci a spus că este necesar să se "dubleze" măsurile de sănătate publică, inclusiv purtarea măştii şi distanţarea fizică, altfel efectele riscă "să devină mult mai grave". Fauci a declarat că în timp ce veştile despre eficacitatea vaccinurilor în stadiu avansat de testare sunt foarte încurajatoare – primele doze fiind disponibile probabil în Decembrie –, ţara nu poate renunţa la distanţarea fizică.

Creşterea numărului de cazuri este răspîndită pe tot teritoriul SUA, situaţia fiind deosebit de gravă în Minnesota, Illinois şi alte state din Nord. În oraşul New York, care a reuşit să-şi controleze rata de infectare după ce în Primăvară a devenit epicentrul naţional al focarului, primarul Bill de Blasio le-a cerut locuitorilor să prevină un al doilea val și o potenţială carantină. Experţii sanitari sunt îngrijoraţi că răcirea vremii şi faptul că oamenii vor petrece mai mult timp în spaţiile închise vor face ca virusul să se răspîndească mai rapid.

Soluțiile la care recurg țările europene pentru a nu închide școlile în valul doi al pandemiei de Covid

Valul al doilea al pandemiei de coronavirus a afectat întreagă Europă, multe dintre țări fiind nevoite să revină la restricții dure pentru a limita transmiterea virusului SARS-CoV-2. Dacă în România școlile s-au închis în totalitate, indiferent de ciclul de învățămînt, în state precum Franța, Germania sau Olanda elevii merg în continuare la ore. 

Franța este una dintre cele mai afectate țări de de valul doi al pandemiei de Covid-19 și a impus restricții drastice, a limitat circulaţia şi a închis mai multe zone publice pentru a reduce grupurile sociale. La fel se întîmplă și în Portugalia, Germania sau Olanda, care au păstrat școlile deschise, optînd pentru alte măsuri de stopare a pandemiei. În Franța, elevii și profesorii au protestat împotriva acestei decizii, spunînd că nu pot păstra distanța în școli și că riscă să se infecteze. 

Potrivit Mediafax, grecii au închis doar liceele şi colegiile. Au lăsat grădiniţele şi şcolile primare deschise, cu reguli bine stabilite de desfășurare a orelor de curs. În Belgia, vacanţa de Toamnă a fost extinsă cu două săptămîni, dar elevii urmează să se întoarcă să înveţe în bănci, cu distanțare și măsuri de protecție, precum dezinfectare sau panouri de plexiglas. În Anglia, părinții își iau copiii de la școală pe un traseu bine stabilit, se intră doar pe o parte și se iese prin alta. 

”Şi în Italia şcolile au rămas deschise, iar autoritățile testează unde sunt focare”, spune Mihaela Moroşan, educatoare la o şcoală din Milano. „În momentul de faţă, Lombardia este zonă roşie, la nivelul şcolii nu s-a schimbat nimic. Activitatea noastră decurge în mod normal. Copiii vin la şcoală. Clasele între ele nu se întîlnesc, profesorii, educatorii sunt distribuiţi la cît mai puţine clase”, a explicat românca. 

Cazuri de abuzuri sexuale față de copii care au fost mușamalizate pentru a apăra reputația Bisericii Catolice

Biserica Catolică din Anglia și Țara Galilor și-a prioritizat reputația în dauna victimelor abuzurilor sexuale ale preoților, se arată în concluziile unui raport independent care a cercetat cazurile în care copii au fost abuzați sexual de preoți catolici în Regatul Unit, relatează The Guardian.

Raportul de 162 de pagini concluzionează că „Biserica a neglijat sănătatea fizică, emoțională și spirituală a copiilor și tineri abuzați pentru a își proteja reputația, plasîndu-se într-un conflict evident cu misiunea sa de a îi iubi și a îi îngriji pe cei inocenți și vulnerabili”. Între 1970 și 2015, Biserica Catolică a primit peste 900 de plîngeri cu privire la 3.000 de cazuri de copii abuzați sexual de către preoți, călugări sau voluntari. În această perioadă, au fost efectuate 177 de urmăriri penale și 133 de condamnări. Alte procese civile împotriva episcopiilor și altor institute religioase au dus la plata a milioane de lire sterline drept compensație.

Abuzurile sexuale la care au fost supuși copii au inclus masturbare, sex oral și viol vaginal sau anal. În mai multe cazuri, se arată în raport, aceste acte reprobabile au fost dublate de bătăi și sadism pentru satisfacția sexuală a agresorilor dar și de manipulare psihologică a agresorilor aflați într-o relație de putere cu victimele. Atunci cînd au fost făcute plîngerile, Biserica a preferat să acționeze pentru a îi proteja pe agresori și pentru a mușamaliza cazurile și nu să sprijine victimele și supraviețuitorii abuzurilor.

Echipa lui Donald Trump încearcă să blocheze validarea rezultatelor din Michigan

Echipa de campanie a Preşedintelui republican Donald Trump a anunţat încă de Marţi că va iniţia un proces în Michigan, solicitînd ca rezultatele alegerilor prezidenţiale din acest stat să nu fie certificate pînă nu se poate verifica dacă voturile au fost exprimate legal, informează Reuters, citată de Agerpres.

Acesta este cel mai recent dintr-un şir de procese intentate de echipa de campanie a republicanului Donald Trump într-un efort de a menţine vie speranţa obţinerii unui al doilea mandat pentru Preşedintele Donald Trump, după ce Sîmbătă fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden a devenit Președinte ales. "Vrem să ne asigurăm că nici o numărătoare a voturilor nu include voturi exprimate fraudulos sau ilegal", a declarat reporterilor Matt Morgan, avocatul echipei de campanie a Preşedintelui Trump. Republicanii au acuzat aplicarea unui tratament diferenţiat observatorilor republicani în secţiile de votare comparativ cu omologii lor democraţi.

Joe Biden a iniţiat transferul de putere. Președintele ales al SUA consideră „jenant” refuzul lui Trump de a-şi recunoaşte înfrîngerea

Preşedintele-ales al SUA, Joseph Biden, a declarat că de Marţi seară a iniţiat procedurile tranziţiei de putere, catalogînd drept „jenant” refuzul Preşedintelui în funcţie, Donald Trump, de a-şi recunoaşte înfrîngerea electorală.

„Am început deja tranziţia, este în curs”, a declarat Joe Biden, într-o conferinţă de presă organizată în orăşelul Wilmington, situat în statul Delaware. Întrebat despre refuzul lui Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrîngerea, Biden a precizat: „Cred că este jenant, sincer. Şi nu cred că va contribui la imaginea a ceea ce lasă în urmă Preşedintele. Ştiu din discuţiile pe care le-am avut pînă acum cu liderii străini că ei sunt încrezători că instituţiile democratice din Statele Unite sunt considerate puternice şi rezistente”. Echipa lui Joe Biden a semnalat Luni că ar putea intenta o acţiune judiciară dacă Administraţia Serviciilor Generale nu va anunţa validarea victoriei în scrutinul prezidenţial, transmite Mediafax.

Preşedintele în funcţie, Donald Trump, a refuzat pînă acum să îşi recunoască înfrîngerea şi a lansat acţiuni de contestare a rezultatelor în statele decisive, denunţînd presupuse fraude electorale. „Înregistrăm progrese majore. Rezultatele vor începe să vină într-o săptămînă. Vom cîştiga”, a declarat Donald Trump, prin Twitter.

Întrebat dacă se gîndeşte să iniţieze acţiuni judiciare, Joe Biden a precizat: „Nu văd nevoia unor acţiuni judiciare. Nu există pînă acum nici o dovadă în sprijinul afirmaţiilor făcute de Preşedinte. Noi am început deja tranziţia, este în curs. Iar abilitatea actualei Administraţii, prin faptul că refuză să recunoască victoria noastră, nu schimbă deloc dinamica a ceea ce putem face”.