REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (11 Martie 2021)

Franța vrea să construiască un memorial naţional pentru victimele terorismului

Franţa intenţionează să construiască, pînă în anul 2027, un memorial naţional pentru victimele terorismului, a anunţat biroul prezidenţial francez, potrivit dpa și potrivit agerpres. De asemenea, este avută în vedere înfiinţarea unui muzeu consacrat terorismului contemporan. Mai multe asociaţii franceze ale familiilor victimelor terorismului şi-au exprimat dorinţa de a exista un loc de comemorare dedicat. Locul memorialului şi cel al muzeului nu au fost deocamdată decise.

În ultimii ani, zona Capitalei Paris şi oraşul Nisa au fost în special afectate de atacuri teroriste sîngeroase. Peste 250 de persoane au fost ucise în atacuri islamiste comise în Franţa în ultimii ani. Ameninţarea teroristă în această ţară rămîne foarte ridicată, potrivit unor surse de la Palatul Elysee. Începînd din 2017, anul în care Macron a cîştigat alegerile prezidenţiale, în Franţa au fost zădărnicite 33 de atacuri teroriste.

Copiii sunt mai vulnerabili la noile tulpini care se răspîndesc în prezent în Europa

Copiii sunt mai vulnerabili la noile tulpini ale coronavirusului care se răspîndesc în prezent în Europa, a declarat pentru TASS Evgheni Timakov, medicul şef al centrului medical „Lider mediţinî” şi specialist în boli infecţioase şi vaccinuri. „Aceste tulpini îi afectează pe copii într-o măsură mai mare comparativ cu cele anterioare. Virusul suferă mutaţii, se modifică de aşa natură încît să afecteze mai mulţi oameni, să depăşească diverse bariere imune, să găsească lacune în sistemul nostru imunitar şi să acopere toate segmentele populaţiei. Aceasta este evoluţia lui normală, aşa a fost şi aşa va fi întotdeauna în cazul fiecărui virus. Noile tulpini sunt mai contagioase”, a declarat medicul.

Cu toate acestea, medicul a constatat faptul că, deşi copiii sunt mai vulnerabili la noile tulpini, aceştia vor dezvolta în general o formă mai uşoară a bolii sau vor fi asimptomatici, fără consecinţe grave. Cînd a fost întrebat despre vaccinarea împotriva COVID-19, Timanov a menţionat faptul că aceasta nu este necesară cînd este vorba de copiii sub vîrsta de 12 ani. „Eu sunt un susţinător al vaccinării, dar cînd vine vorba de coronavirus, aş reflecta asupra faptului dacă copiii cu vîrsta sub 10-12 ani, înainte de a ajunge la pubertate, ar trebui să primească vaccinul împotriva coronavirusului, deoarece infecţia nu este atît de periculoasă pentru ei ca în cazul adulţilor. Au nevoie de vaccin mai mult persoanele care sunt expuse riscului, inclusiv copiii din grupurile de risc”, a explicat medicul.

Japonia şi Coreea de Sud, destinaţiile primelor vizite în străinătate făcute de Biden ca Preşedinte al SUA

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, va face săptămîna viitoare vizite în Japonia şi Coreea de Sud, a anunţat Departamentul de Stat de la Washington. Sunt primele deplasări în străinătate de la preluarea mandatului la Casa Albă, transmite AFP. Biden va fi însoţit la Tokyo şi Seul de ministrul Apărării, Lloyd Austin. Purtătorul de cuvînt al diplomaţiei americane, Ned Price, a precizat că scopul vizitelor este de a „reafirma angajamentul Statelor Unite de a-şi întări alianţele şi de a pune accent pe o cooperare care să promoveze pacea, securitatea şi prosperitatea în regiunea indo-pacifică şi în lume”. AFP apreciază că destinaţiile alese de Preşedintele Biden indică intenţia de consolidare a relaţiilor cu partenerii SUA în confruntarea cu China.

Coronavirusul mutant din UK are o rată de mortalitate semnificativ mai mare

O variantă extrem de contagioasă a coronavirusului, care s-a răspîndit în întreaga lume de cînd a fost descoperită iniţial în Marea Britanie, la sfîrşitul anului trecut, prezintă o rată de mortalitate cu 30%-100% mai mare în comparaţie cu tulpinile anterioare, au anunţat cercetătorii, informează Reuters. În urma unui studiu care a comparat ratele de deces în rîndul persoanelor din Marea Britanie infectate cu noua variantă SARS-CoV-2, cunoscută sub numele de B.1.1.7, cu cele ale celor infectate cu alte tulpini, oamenii de ştiinţă au spus că noua variantă a prezentat o mortalitate „semnificativ mai mare”.

Varianta B.1.1.7 a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie în Septembrie 2020, iar de atunci a fost consemnată în peste 100 de ţări. Această variantă are 23 de mutaţii în codul său genetic – un număr de modificări relativ mare –, iar unele dintre acestea au făcut-o mult mai capabilă să se răspîndească. Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie susţin că B.1.1.7 este cu aproximativ 40%-70% mai contagioasă comparativ cu variantele de coronavirus dominante anterior. În cadrul studiului efectuat în Marea Britanie şi publicat în British Medical Journal, infecţia cu noua variantă a condus la 227 de decese într-un eşantion de 54.906 pacienţi diagnosticaţi cu boala COVID-19, comparativ cu 141 de decese într-un grup cu acelaşi număr de pacienţi infectaţi cu alte variante de coronavirus.

Țările baltice vor un alt sistem de împărțire a vaccinului

Cele trei state baltice – Lituania, Letonia şi Estonia – au cerut Comisiei Europene ca sistemul de alocare a vaccinurilor anti-COVID-19 să fie bazat pe necesităţile ţărilor, nu pe dimensiunea populaţiei lor, transmite AFP, potrivit agerpres. Miniştrii Sănătăţii din Lituania, Letonia şi Estonia cer, într-o scrisoare adresată comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, ”o redistribuire temporară a livrărilor ţinînd cont de situaţiile excepţionale şi de utilizarea reală a vaccinurilor”. Ţările baltice solicită ca, în acest nou sistem de alocare, să se ţină cont de criterii precum disponibilitatea vaccinurilor, rata de contaminare şi de mortalitate, ca şi de răspîndirea noilor variante ale virusului. Acest nou sistem ar permite accelerarea livrărilor către statele care au mai multă nevoie şi redistribuirea vaccinurilor care nu sunt utilizate şi ale căror date de expirare se apropie.

Ţările baltice au fost mai puţin afectate în primul val al epidemiei în Europa, dar au fost lovite în plin în ultimele săptămîni. Estonia a anunţat Luni un lockdown parţial timp de cel puţin o lună, cu închiderea tuturor şcolilor, pentru a stopa o creştere accelerată a numărului de infectări. Cu 1.337 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, Estonia a ajuns pe locul al doilea din lume, după Cehia, în privinţa ratei infectărilor. 

Autoritățile germane laudă vaccinul rusesc

Şeful principalei comisii de vaccinare din Germania a lăudat vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, care încă aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare din Uniunea Europeană, informează agenţia germană de presă DPA. ”Este un vaccin bun care probabil va fi autorizat în UE la un moment dat. Cercetătorii ruşi au foarte multă experienţă în ceea ce priveşte vaccinurile. Sputnik V este bine gîndit”, a declarat Thomas Mertens, care conduce Comisia Permanentă de Vaccinare (STIKO) din Germania. El a făcut aceste declaraţii ziarului Rheinische Post. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) încă analizează vaccinul Sputnik V.

Marţi, Rusia a criticat EMA, după ce cu o zi înainte un reprezentant al acesteia a avertizat ţările membre UE să nu aprobe vaccinul rusesc înainte ca agenţia să reexamineze datele, folosind expresia ”ruleta rusească”. ”Vaccinurile şi EMA ar trebui să fie mai presus de politică”, se spune într-o declaraţie postată pe pagina de Telegram a vaccinului Sputnik V.

Efectele Brexit: scade influența Marii Britanii în comerțul internațional

Firmele japoneze pleacă din Regatul Unit în contextul Brexit, preferînd să se mute în Uniunea Europeană, arată date ale Guvernului Japoniei. Exodul firmelor japoneze s-a accentuat puternic începînd din 2016 și a cunoscut un vîrf între 2018 și 2019. Impactul va fi absorbit de serviciile financiare și de sectoarele de producție ale economiei britanice, scrie Politico. „Numărul companiilor japoneze și angajaților la acestea este în continuă scădere în UK. Avînd în vedere că acest fapt este contra tendinței actuale în restul Europei, acest lucru ne duce la concluzia că este vorba de un alt efect al Brexit”, spune Pernille Rudlin, autoarea raportului.

Între 2014 și 2019, numărul companiilor japoneze din UK a scăzut cu 12%, de la 1084 la 952, cea mai mare scădere fiind înregistrată în perioada imediat următoare referendumului din Iunie 2016. În timpul anului fiscal 2018-2019, numărul de companii care au plecat din țară a fost cel mai mare, scăderea fiind de 4%, conform Ministerului de Externe nipon. Plecarea firmelor japoneze din UK vine în contrast cu numărul în creștere ale celor care se mută în Uniunea Europeană. Între 2014 și 2019, numărul de firme care și-au mutat sediile în Olanda, de exemplu, a crescut cu 67%, în timp ce în Germania, Franța și Italia, numărul a crescut cu 7, 11 și respectiv 53 la sută.

Două bărci cu migranți s-au scufundat în Marea Mediterană

Cel puţin 39 de imigranţi au murit Marți în Marea Mediterană, după ce două bărci plecate din Tunisia s-au scufundat în timp ce încercau să traverseze către insula italiană Lampedusa, a declarat Ministerul tunisian al Apărării, potrivit Mediafax. Paza de coastă a salvat alte 165 de persoane, iar căutările pentru mai mulţi supravieţuitori erau încă în desfăşurare în largul coastei orașului-port Sfax, din Tunisia, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului Mohamed Zekri. Toţi migranţii provin din Africa subsahariană, a adăugat el. Linia de coastă din apropierea oraşului-port tunisian Sfax a devenit un punct de plecare major pentru migranții care fug de conflict şi sărăcia din Africa şi Orientul Mijlociu şi caută o viaţă mai bună în Europa.

Statul american Arkansas a promulgat o lege ce interzice avortul chiar și în cazurile de viol sau incest

Statul Arkansas a adoptat o lege ce interzice avortul chiar şi în cazurile de viol sau incest, în speranţa de a determina Curtea Supremă a Statelor Unite să anuleze hotărîrea din 1973 prin care a extins acest drept la întreg teritoriul ţării, relatează Agerpres. Singura excepţie prevăzută în textul legii promulgat în acest stat care se învecinează cu Mississippi, cunoscut pentru conservatorismul său creştin, este „salvarea vieţii mamei în caz de urgenţă medicală”, a anunţat guvernatorul Asa Hutchinson. El a spus că a ratificat această lege ca urmare a convingerii sale sincere împotriva avortului. Legea va intra în vigoare abia la Vară, iar puternica organizaţie pentru apărarea drepturile civile ACLU a anunţat deja că o va contesta în instanţă.

Subiectul avortului îi divizează puternic pe americani, opozanţii, mai ales cei din cercurile religioase, fiind încă foarte puternici. În ultimii 20 de ani, statele din Sudul şi centrul SUA au înmulţit legile restrictive privind avortul, impunînd de exemplu o anumită lăţime a coridoarelor care duc la sălile de operaţii, ceea ce a determinat închiderea multor clinici. Cu această lege din statul Arkansas, opozanţii întreruperii voluntare a sarcinii speră să determine o schimbare la nivelul Curţii Supreme a SUA, care în 1973 a decis că americancele au dreptul să avorteze. O astfel de schimbare ar permite fiecărui stat să facă ceea ce doreşte şi ar contribui la o creştere şi mai mare a inegalităţilor teritoriale. „Scopul acestei legi este să pregătească terenul pentru ca Curtea Supremă să anuleze jurisprudenţa actuală”, a afirmat în mod deschis guvernatorul statului Arkansas.

Politicienii chinezi vor introducerea orelor de "romantism și căsătorie" și eliminarea celor de limba engleză

Cea mai importantă conferință politică din China s-a reunit în această perioadă, printre propunerile înaintate fiind și introducerea “orelor de romantism și căsătorie” în școli, folosirea sistemului de credite sociale pentru a pedepsi persoanele care abandonează animale de companie și eliminarea orelor obligatorii de engleză, potrivit The Guardian. Propunerile au fost făcute de delegați de la conferința populară de consultare politică a Chinei, una dintre cele două mari întruniri politice ce au loc în Beijing în această săptămînă.

În vreme ce marea parte a atenției este pe marile anunțuri geopolitice și naționale, propunerile pentru politici sociale au atras interesul, online, din partea populației. Guvernul Chinei se confruntă cu o criză a populației îmbătrînite, scăderea ratelor de natalitate și de căsătorii și creșterea ratei divorțurilor. Conducerea de la Beijing își dorește să rezolve această problemă prin setarea unor ținte demografice și creșterea vîrstei de pensionare. Săptămîna aceasta, delegatul Yu Xinwei a propus ore obligatorii în mediul universitar pentru a întări “educația emoțională” în relații. “Cunoștințele majorității studenților privind emoțiile și sexul sunt la nivelul cunoștințelor despre fiziologia actului sexual. Cînd se confruntă cu probleme emoționale sau romantice sunt predispuși să devină turbați, să piardă controlul, chiar să comită infracțiuni”, a spus Yu.

O altă propunere care a atras atenția leagă deținerea unui animal de companie de controversatul sistem de credite sociale. Dai Junfeng, secretarul general al Asociației Islamice din provincia Yunnan, a declarat în fața reuniunii că există probleme majore privind controlul maidanezilor și că abandonarea animalelor domesticite este un factor contributor. Dai a cerut microciparea animalelor pentru a identifica stăpînii. În același timp acest lucru poate fi conectat la sistemul de credite civile și să includă abandonarea animalelor domestice în registrul de credite negative”, a spus el.

Un alt membru al nomenclaturii comuniste, Xu Jin, a afirmat că dorește mai multe ore de chineză și matematică în școli și eliminarea orelor obligatorii de limba engleză. Acesta și-a motivat propunerea prin faptul că învățarea limbii engleze este „utilă doar unei minorități restrînse”, date fiind evoluțiile dispozitivelor și programelor de traducere.