REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (10 Septembrie 2020)

Cel mai mare taur din lume cîntărește peste două tone și consumă zilnic 70 de litri de apă și 50 kg de hrană
Cel mai mare taur din lume se numește Pocholo și trăiește în Spania, la Segovia. „Monstrul” are o înălțime de 190 de centimetri și cîntărește mai mult de două tone. Poncholo are 10 ani și a fost cumpărat în 2019 de restaurantul La Brasería de Cuéllar, care deține și o fermă de bovine, relatează El Pais. Proprietarii i-au amenajat un țarc de 700 de metri pătrați doar pentru el.Zilnic, Pancholo bea 70 de litri de apă și mănîncă 50 de kilograme de porumb, soia, orz și grîu, triplu față de ceilalți tauri din fermă.
Proprietarii apreciază că în 2021 va ajunge la aproximativ 2.400 de kilograme și va bate toate recordurile existente, inclusiv cele din Guiness. La restaurant a fost deschisă o listă pentru clienții care vor să guste din carnea lui Pancholo, care acum ar avea aproximativ 250 de kilograme de cotlete.
40.000 de moscoviți sunt vaccinați împotriva COVID-19 începînd de Miercuri
Autorităţile de la Moscova au anunţat, Miercuri, că au început testarea vaccinului rus împotriva COVID-19 pe 40.000 de locuitori ai Capitalei, relatează AFP. „Primii participanţi au fost vaccinaţi astăzi (Miercuri) în centrele medicale din Capitală”, a declarat, într-un comunicat, viceprimarul Moscovei, Anastasia Rakova, salutînd o „zi importantă nu numai pentru oraş, ci şi pentru întreaga ţară”. În total, 40.000 de moscoviţi sunt invitaţi să participe la acest studiu, orice locuitor de naţionalitate rusă care are asigurare de sănătate putînd fi voluntar.
Rusia a anunţat, la începutul lunii August, că a dezvoltat „primul” vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de centrul de cercetare Nikolai-Gamaleia, Preşedintele rus Vladimir Putin precizînd cu această ocazie că una dintre fiicele sale a fost şi ea vaccinată.
UE și-a rezervat 200 de milioane de vaccinuri făcute de BioNTech-Pfizer
Comisia Europeană a anunţat că a ajuns la un acord preliminar pentru a obţine 200 de milioane de doze dintr-un viitor vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat de alianţa germano-americană BioNTech-Pfizer, cu opţiunea de a achiziţiona încă 100 de milioane de doze dacă vaccinul se va dovedi sigur şi eficient contra COVID-19. Este a şasea înţelegere de acest fel încheiată de Uniunea Europeană, relatează AFP.
Potenţialul contract ar oferi posibilitatea ca toate statele membre să cumpere vaccinul.
„Discuţiile finalizate cu BioNTech-Pfizer marchează un nou pas important în eforturile noastre de a construi un portofoliu solid şi diversificat de potenţiale vaccinuri”, a precizat comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides, conform unui comunicat al CE. „Acesta a fost obiectivul Strategiei UE privind vaccinul şi îl îndeplinim. Suntem optimişti că printre aceste potenţiale vaccinuri va exista unul sigur şi eficient împotriva COVID-19 care să ne ajute să învingem pandemia”, a adăugat ea.
BioNTech este o companie germană care colaborează cu grupul Pfizer din SUA pentru a dezvolta un nou vaccin pe baza ARN mesager, care joacă un rol fundamental în biologia umană, transferînd instrucţiunile care conduc celulele în corp pentru a produce proteine care să prevină sau să combată boala.
UE a încheiat deja acorduri pentru a-şi asigura acces la eventuale vaccinuri cu Sanofi-GSK, Johnson&Johnson, CureVac, Moderna şi AstraZeneca.
Donald Trump este propus la Premiul Nobel pentru Pace
Un parlamentar norvegian l-a propus pe Preşedintele SUA, Donald Trump, drept candidat la Premiul Nobel pentru Pace în 2021 pentru sprijinul acordat înţelegerii dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite, a informat, Miercuri, postul Fox News Radio, citat de EFE, potrivit agerpres. Parlamentarul Christian Tybring-Gjedde este promotorul acestei candidaturi, după cum a explicat postul citat, unde oficialul norvegian a declarat că acordul dintre Israel şi EAU este extrem de important.
La 13 August, Trump a anunţat că Israelul şi Emiratele Arabe Unite au căzut de acord să stabilească relaţii diplomatice, ca parte a unui amplu acord în urma căruia autorităţile israeliene s-au angajat să stopeze anexarea de teritorii palestiniene ocupate. Astfel, EAU au devenit a treia ţară arabă care a stabilit relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt (1979) şi Iordania (1994). Donald Trump va fi amfitrionul ceremoniei de semnare a acordului, denumit Acordul Abraham, care va avea loc la Casa Albă la 15 Septembrie.
„Ghețarul Apocalipsei”. Colosul are o suprafață aproape cît Marea Britanie
Oamenii de știință cred că au identificat punctul vulnerabil al ghețarului Thwaites, un colos din Antarctica ce se topește într-un ritm rapid, aruncînd miliarde de tone de gheață în ocean în fiecare an și ridicînd nivelul apelor la nivel global, relatează BBC.
Acum, o echipă din Marea Britanie și SUA a studiat canalele adînci de pe fundul mării, aflate în fața ghețarului, prin intermediul cărora apa caldă se infiltrează în partea inferioară a ghețarului, accelerîndu-i topirea.
„Aceste canale nu fuseseră cartografiate pînă acum atît de detaliat și am descoperit că sunt de fapt mult mai mari decît se credea – pînă la 600 m adîncime, cît șase terenuri de fotbal unul lîngă altul, a spus dr. Kelly Hogan de la British Antarctic Survey (BAS). „Și pentru că sunt atît de adînci și atît de largi, acest lucru face ca mult mai multă apă să ajungă la Thwaites și să topească atît vîrful care plutește, cît și gheața de pe fundul mării”, a spus ea.
Plutind în Vestul continentului antarctic, Thwaites are o suprafață aproape la fel de mare ca cea a Marii Britanii. Monitorizarea prin satelit indică faptul că acest ghețar se topește cu o viteză accelerată.
În anii 1990, pierdea puțin peste 10 miliarde de tone de gheață pe an. Astăzi, pierderea este mai mare de 80 de miliarde de tone. Se crede una din cauzele topirii este afluxul de apă relativ caldă adusă de curenții din ocean. În prezent, pierderile de gheață de la Thwaites contribuie cu aproximativ 4% la creșterea anuală a nivelului global al mării. Dacă întregul ghețar s-ar prăbuși, nivelul mărilor și oceanelor ar crește cu nu mai puțin de 65 de centimetri. Specialiștii spun că Thwaites este cel mai important ghețar de pe planetă. Din cauza dimensiunilor sale și a vulnerabilității constatate în ultimii ani, a fost botezat „ghețarul Apocalipsei.
Jocurile Olimpice de la Tokyo ar putea fi ''un coşmar'' din cauza temperaturii ridicate. "Nici un oraş nu va mai putea găzdui JO Vara"
Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo, amînate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, ar putea fi "un coşmar", din cauza temperaturii ridicate care se înregistrează în Capitala Japoniei în timpul Verii, a declarat pentru Reuters un consilier al comitetului de organizare, transmite Agerpres.
Deşi Japonia a înregistrat temperaturi moderate în această Vară, Makoto Yokohari a declarat că August, luna în care ar avea loc majoritatea probelor competiţiei, ar putea aduce un amestec periculos de căldură şi umiditate. Yokohari, profesor la Universitatea din Tokyo, a analizat date începînd cu ediţia din 1984 a Jocurilor, de la Los Angeles, descoperind că, în perioada desfăşurării JO, Tokyo a avut temperatura medie cea mai ridicată şi cele mai multe precipitaţii. "Cînd este vorba de stresul termic sau de insolaţii, problema nu este doar temperatura, dar şi umiditatea. Cînd le combini pe cele două, ediţia de la Tokyo este cea mai rea din toate timpurile", a afirmat Yokohari.
Cu o temperatură medie de 30,8 grade în luna August, Yokohari crede că organizatorii ar trebui să se aştepte la ce este mai rău. "Aş spune că Tokyo ar trebui să fie un moment de cotitură pentru întreaga poveste, fiindcă în viitor nici un oraş din lume nu va mai fi capabil să găzduiască Jocurile Olimpice Vara", a spus el.
Copil cu autism împușcat de polițiștii din SUA după ce mama a sunat să ceară ajutor pentru că făcuse o criză
Un copil de 13 ani din Glendale, Utah, a fost împușcat de mai multe ori de către polițiști, după ce mama sa a sunat la 911 și a cerut ajutor pentru că acesta făcuse o criză legată de afecțiunea psihică de care suferă. Linden Cameron, care are Asperger, o formă de autism, se află acum în stare gravă la spital, a spus mama lui, potrivit BBC NEWS.
Golda Barton spune că a crezut că polițiștii care au venit, Vineri seară, vor folosi metode clasice de imobilizare. Sergentul Keith Horrocks, polițist în Salt Lake City, a spus că incidentul este acum investigat. Vineri seară, Golda Barton a sunat la 911 și i-a spus operatorului că fiul ei trebuie dus la spital pentru tratament. Băiatul făcuse o criză pentru că are o „anxietate de separare”, iar mama lui fusese plecată la muncă pentru prima dată după mult timp. „Am spus că este neînarmat, nu are nimic, doar că s-a enervat și urlă și țipă. Este un copil care încearcă să atragă atenția și nu știe să se controleze”, a spus femeia.
Într-o conferință de presă, sergentul Horrocks a spus că ofițerii au fost chemați pentru că un băiat a făcut „o criză psihică violentă”, iar un martor a spus că băiatul a „amenințat oameni cu o armă”. Un ofițer l-a împușcat pe băiat atunci cînd acesta a încercat să fugă, a spus sergentul Horrocks. Linden Cameron a suferit leziuni la umăr, glezne, intestine și la vezica urinară.
„Efectele pe termen lung ale rănilor sunt încă necunoscute, dar este probabil ca recuperarea sa să fie lungă și să necesite mai multe tipuri de tratament”, se precizează pe o pagină de strîngere de fonduri creată de o rudă.
Donald Trump e gata să-și pună propria avere la bătaie pentru a cîştiga alegerile
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunțat că este gata să cheltuiască din fondurile personale în campania sa dacă acest lucru se va dovedi indispensabil pe ultima sută de metri, scrie Agerpres.
"Dacă va fi necesar, o voi face", a declarat Trump, întrebat despre acest lucru de jurnalişti înainte de a se îmbarca la bordul Air Force One cu destinaţia Florida. "Avem mult mai mulţi bani decît ultima dată pentru ultimele două luni", a dat el asigurări. "Dar dacă vom avea nevoie de mai mulţi, voi contribui personal cum am făcut-o cu prilejul alegerilor primare din 2016 (...), cînd am băgat mulţi bani", a adăugat Trump. "Trebuie neapărat să cîştigăm", a adăugat magnatul imobiliarelor, care a refuzat mereu să-şi publice declaraţiile de impozitare şi a cărui avere personală este înconjurată de mister. "Joe (Biden) nu are forţa, nu are capacităţile mentale necesare”, a mai afirmat miliardarul republican.
Puţin mai devreme, locatarul de la Casa Albă a apărat importantele cheltuieli angajate de echipa sa de campanie în Primăvară şi la începutul Verii, în pofida sondajelor în continuare nefavorabile cu opt săptămîni înainte de scrutin. "Echipa mea de campanie a cheltuit mulţi bani la început pentru a contracara ştirile false şi dezinformarea privind modul în care am gestionat virusul chinezesc", a postat el pe Twitter.











