REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (10 Noiembrie 2020)

Violențe în Franța din cauza menținerii școlilor deschise

Oraşul Compiegne de lîngă Paris a fost, Luni, scena unor ciocniri între elevi de liceu şi Poliţie, pe fondul unor proteste legate de riscurile de sănătate presupuse de menţinerea deschisă a şcolilor. Aproximativ 100 de elevi, care cereau închiderea liceului, s-au bătut cu forțele de ordine, au vandalizat mașinile de Poliție și au dat foc la coșurile de gunoi din apropierea liceului, scrie Le Figaro.

Violențele au început în jurul orei 7:30, cînd cîteva sute de elevi au început să dea foc la coșurile de gunoi și să arunce cu pietre în polițiști cînd aceștia au intervenit. Mașinile de Poliție au fost jefuite și vandalizate. Un pompier a suferit răni ușoare la antebraț din cauza unor proiectile improvizate. Autoritățile susțin că ciocnirile dintre forțele de ordine și elevi sunt cauzate de un climat de violență externă” și că nu au legătură cu măsurile sanitare. Manifestaţiile şcolilor din Franţa au început săptămîna trecută, în contextul în care o parte din profesori şi elevi protestează împotriva menţinerii şcolilor deschise, în timp ce restul ţării este în lockdown. Ei susţin că acest lucru le pune în pericol sănătatea, avînd în vedere riscul de a contracta COVID-19 în şcolile aglomerate.

Săptămîna trecută, forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene după ce elevii au blocat accesul într-un liceu din Paris, în cadrul unui protest împotriva măsurilor sanitare inadecvate luate pentru a preveni contaminarea. Pentru Marţi, sindicatele profesorilor au prevăzută o zi de proteste pe plan naţional.

În Franța, a fost găsit un mesaj vechi de 100 de ani, trimis cu un porumbel călător

Un mesaj "foarte rar", trimis acum 100 de ani cu ajutorul unui porumbel călător, a fost descoperit de un cuplu care ieșise la plimbare, în Estul Franței. Capsula ar fi fost expediată de un soldat în timpul Primului Război Mondial.

Un cuplu plecat la plimbare în Estul Franței a descoperit o capsulă minusculă care conține un mesaj trimis de un soldat prusac, în urmă cu peste un secol, folosind un porumbel purtător, scrie The Guardian. Mesajul ar aparține unui soldat de infanterie stabilit la Ingersheim, este scris în limba germană și a fost destinat unui ofițer superior, căruia soldatul îi detalia manevrele militare executate în timpul războiului,  a explicat Dominique Jardy, specialist al Muzeului Linge din Orbey, aflat în Estul Franței. Data scrisă pe mesaj peste 16 Iulie, însă anul nu este perfect clar. Experții care l-au analizat tind să creadă că este vorba de 1916. 

„Plutonul Potthof este atacat la granița de Vest. În Fechtwald, jumătate de pluton a fost afectat. Plutonul Potthof se retrage cu pierderi mari", este o parte din textul mesajului. La acea vreme, Ingersheim, acum în departamentul Grand Est al Franței, făcea parte din Germania.

Capsula minusculă cu mesajul destul de bine conservat a fost găsită de cuplul francez în luna Septembrie a acestui an, într-un cîmp din Ingersheim, fiind catalogată drept o descoperire „super rară”. Cei doi au dus obiectul la cel mai apropiat muzeu, cel de la Orbey, dedicat uneia dintre cele mai sîngeroase bătălii din Primul Război Mondial. Managerul muzeului a cerut ajutorul unui prieten german pentru a decripta mesajul. Micuța bucată de hîrtie și capsula în care a fost găsită vor deveni parte a expoziției permanente a muzeului.

Tensiuni în Guvernul eston, însoțite de o demisie, după ce doi miniştri l-au calificat pe Joe Biden drept „corupt”

Ministrul eston de Interne, Mart Helme, şi-a anunţat, Luni, demisia, după ce în ziua precedentă el şi fiul său Martin Helme, care este ministru de Finanţe, au spus că Joe Biden este un politician ''corupt'' care devine Preşedinte al SUA, în urma unor alegeri ''fraudate'', declaraţii catalogate de şeful statului, Kersti Kaljulaid, drept ''un atac împotriva democraţiei şi securităţii Estoniei'', relatează agenţiile DPA şi EFE, citate de Agerpres.

Vorbind Duminică la o emisiune radiofonică, Mart Helme, membru al formaţiunii de extremă dreaptă Partidul Popular Conservator al Estoniei (EKRE), a susţinut că Joe Biden a obţinut victoria la alegerile prezidenţiale americane cu ajutorul serviciilor secrete şi l-a catalogat pe acesta şi pe fiul lui, Hunter Biden, ca fiind ''personaje corupte''. El a reluat, astfel, acuzaţiile Preşedintelui Donald Trump despre aceste alegeri şi dezvăluirile legate de afaceri în care a fost implicat Hunter Biden în Ucraina şi a căror investigare de către un procuror ucrainean ar fi fost oprite în urma intervenţiilor lui Joe Biden pe vremea cînd acesta era vicepreşedinte al SUA. La rîndul său, Martin Helme, fiul lui Mart Helme şi ministru de Finanţe şi preşedinte al partidului EKRE, a spus, la aceeaşi emisiune, că în urma alegerilor ''fraudate'' din SUA ''nu mai are sens să vorbim despre democraţie sau stat de drept'' în SUA.

La scurt timp după aceste declaraţii, Preşedintele eston Kersti Kaljulaid a catalogat afirmaţiile celor doi drept ''un atac împotriva democraţiei şi securităţii Estoniei'', ţară baltică membră a UE şi NATO şi aflată la graniţa cu Rusia. ''Cuvintele unui politician au greutate, iar astăzi doi miniştri ai Republicii Estonia au decis să folosească greutatea cuvintelor lor pentru a-l ataca pe principalul nostru aliat'', a mai transmis şeful statului eston. Şi premierul conservator eston Juri Ratas a descris comentariile făcute la acea emisiune radiofonică drept absurde şi inadecvate.

În urma tensiunilor apărute în interiorul coaliţiei guvernamentale după acele declaraţii, ministrul Mart Helme a anunţat, Luni, că părăseşte Executivul pentru a salva coaliţia de guvernare, dar a insistat că în opinia sa nu a făcut nimic de natură să aducă prejudicii ţării sale şi doar a repetat ceea ce deja a spus ''presa liberă'' din SUA.

Odată cu părăsirea Guvernului, Mart Helme îşi va prelua din nou mandatul de parlamentar. În Estonia, membrii Executivului nu pot cumula şi funcţia de parlamentar.

Germania este gata să înfrunte problemele mondiale alături de SUA şi de noul Președinte, Joe Biden

Germania este gată să înfrunte "problemele mondiale alături de Statele Unite şi de Preşedintele ales Joe Biden", a declarat Luni presei cancelarul Angela Merkel. Conform AFP şi Reuters, citate de Agerpres, cancelarul german a menţionat printre problemele respective pandemia de coronavirus, modificările climatice şi terorismul. "Germanii şi europenii ştiu că trebuie să ne asumăm mai multe responsabilităţi în acest parteneriat cu americanii", a spus Merkel, cancelarul Germaniei, țară care asigură pînă la sfîrşitul anului Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Şefa Guvernului de la Berlin a mai apreciat că Președintele ales al SUA, Joe Biden, cunoaşte bine Germania şi că este foarte important să se continue eforturile de ameliorare a relaţiei bilaterale.

O româncă americană testează proiectul Virgin Hyperloop, care vrea să transporte oamenii în capsule cu 1000 km/oră

Sara Luchian, o tînără de origine română, face parte din proiectul Virgin Hyperloop și a fost una dintre cele două persoane care au testat, Duminică, sistemul futurist care își propune să revoluționeze transportul la sol. Proiectul Virgin Hyperloop intenționează să transporte pasageri cu ajutorul unor capsule care se deplasează cu peste 1.000 km/oră printr-un tub, scrie BBC.

Sara Luchian, director al departamentului pentru satisfacția clienților în cadrul proiectului Virgin HyperLoop, a fost și una dintre primele persoane care au testat sistemul inovator. Născută din părinți români fugiți din țară înainte de 1989, Sara Luchian a urmat 13 ani cursurile unei școli publice din SUA, apoi a studiat 6 ani în cadrul unor universități americane de top: Harvard și Wharton.

Duminică, Sara Luchian și Josh Giegel (chief technology office - CTO Hyperloop) au fost primele persoane care au testat conceptul Virgin Hyperloop. Cei doi au parcurs cei 500 de metri ai tubului de test în doar 15 secunde, capsula lor atingînd 172 km/oră. Această viteză reprezintă doar o fracție din viteza promisă de Virgin în cadrul proiectului, de peste 1000 km/oră. Luchian a declarat pentru BBC că experiența a fost "uimitoare, atît din punct de vedere psihic, cît și fizic". Ea și Josh Giegel au purtat haine obișnuite în timpul testului desfășurat, Duminică, lîngă Las Vegas. Potrivit Sarei Luchian, călătoria a fost confortabilă și nu s-a asemănat deloc cu "un rollercoaster", deși accelerația a fost mai rapidă decît ar fi în cazul unei traseu mai lung. Nici unul dintre pasageri nu s-a simțit rău, iar Luchian a adăugat că viteza atinsă a fost condiționată de lungimea traseului de test.

Conceptul Virgin Hyperloop a fost construit pe baza unei idei a fondatorului Tesla, Elon Musk. Ea se bazează pe sistemul trenurile cu levitație magnetică (maglev), însă conceptul oferă o viteză mai mare pentru că deplasarea se realizează într-un tub de vacuum. Recordul de viteză pentru un tren maglev a fost atins în 2015, cînd un tren japonez a atins 600 km/oră. Virgin Hyperloop are un drum lung în față pentru a ajunge de la stadiul de concept la transport comercial. Pentru început, compania trebuie să adune 500 de milioane de dolari pentru a construi un nou site de testare în statul Virginia, cu o lungime de aproape 10 kilometri. Proiectul Hyperloop a fost fondat în 2014, însă grupul Virgin a început să investească în el în 2017.

Ungaria închide școlile și restaurantele și restricționează circulația noaptea

Şcolile şi restaurantele din Ungaria încep să fie închise de Marţi, iar de la miezul nopţii va intra în vigoare un orar prelungit de interdicţie a circulaţiei pe timp de noapte, a anunţat, Luni, premierul ungar Viktor Orban pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres. Conform mesajului preluat de Reuters, la măsurile de combatere a coronavirusului se va adăuga şi desfăşurarea fără spectatori a evenimentelor sportive, iar orice adunări vor fi interzise.Orban a afirmat că noile restricţii sunt necesare deoarece „dacă infectările cu coronavirus continuă să crească în ritmul actual (...) spitalele ungare nu vor putea face faţă solicitărilor”.

Sistemul sanitar din Italia este aproape de un nou colaps

Situația se agravează din nou în spitalele din Italia, mai ales în Nordul și Sudul țării, unde patru regiuni sunt zone roșii și au intrat de cîteva zile în lockdown. Sistemul sanitar este iar aproape de saturație, după ce autoritățile din Peninsulă raportează zilnic 30.000 de cazuri noi de Covid-19. Italia are în acest moment peste 26.000 de bolnavi de COVID-19 internați cu simptome, iar la Terapie Intensivă sunt 2.700 de pacienți. Șeful ambulanței din Napoli, care este zonă roșie, spune că la spitale s-au format cozi de salvări și mașini personale care aduc bolnavi.

Președintele ordinului medicilor face apel la măsuri drastice, pentru ca valul de pacienți să nu copleșească din nou sistemul sanitar. El spune că este nevoie de o carantină aproape totală extinsă la nivel național.

Un chinez s-a infectat cu Covid-19 după ce a așezat carnea congelată, importată din Germania, în depozitul unde lucrează

Un angajat al unei companii de depozitare frigorifică din metropola chineză Tianjin a fost a testat pozitiv pentru noul coronavirus, Duminică, după ce a manipulat un pachet de carne congelată importată din Germania, anunță autoritățile din China. Potrivit DPA, citată de Agerpres, bărbatul, care ocupă funcţia de portar la Depozitul Frigorific Hailian situat în Noua Zonă Binhai din acest port din Nordul Chinei, este în prezent tratat în spital, potrivit unui anunţ făcut pe contul de reprezentanții Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Tianjin.

Autorităţile locale testează, de asemenea, probe colectate de la contactele apropiate ale bărbatului şi din mediul de lucru al acestuia. Ziarul Global Times, citat de aceeași sursă, a raportat că opt persoane care au venit în contact cu lucrătorul din Tianjin au fost plasate în carantină ca măsură de precauţie. Se crede că virusul provine dintr-un transport de ciolane de porc congelate avînd ca provenienţă portul german Bremerhaven. Un eşantion din ambalajul produsului colectat în oraşul Dezhou, din provincia Shandong, după ce a fost importat prin Tianjin, a fost de asemenea testat pozitiv pentru noul coronavirus, potrivit oficialilor.

Numărul cazurilor de Covid-19 a depășit 50 de milioane în toată lumea

Numărul de cazuri de infectare cu coronavirus a ajuns la 50 de milioane la nivel global, arată o analiză Reuters. Cel de-al doilea val al pandemiei s-a produs în ultimele 30 de zile și reprezintă un sfert din totalul îmbolnăvirilor în lumea întreagă. Datele Reuters arată că Octombrie a fost cea mai neagră lună a pandemiei, media ultimelor șapte zile arătînd că numărul cazurilor crește cu peste 500.000, mai exact cu 540.000 în fiecare zi. 

24% dintre decesele provocate de Covid-19, s-au înregistrat în Europa. Situația este cu atît mai gravă cu cît la nivelul continentului a fost raportat aproximativ 1 milion de infecţii noi de coronavirus la 3 zile, adică 51% din totalul mondial, mai arată analiza Reuters. Potrivit mediei ultimelor şapte zile, Franţa înregistrează 54.440 de cazuri pe zi, un nivel mai ridicat decît în India, care are o populaţie mult mai numeroasă. Al doilea val de coronavirus pune la încercare sistemele de sănătate din Europa, fapt ce a determinat Germania, Franţa şi Marea Britanie să impună cetăţenilor o nouă rundă de lockdown.

Belgia a ajuns la 500.000 de cazuri de coronavirus

Numărul total de cazuri de COVID-19 înregistrate în Belgia a ajuns la jumătate de milion, potrivit datelor oficiale publicate Luni, dar este posibil ca vîrful celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus să fi fost depăşit în această ţară, întrucît numărul persoanelor din spitalele belgiene scade treptat, informează Reuters, potrivit agerpres. Belgia, un stat cu o populaţie de 11 milioane de locuitori, care găzduieşte sedii ale Uniunii Europene şi ale NATO, are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din cauza COVID-19 şi a înregistrat una dintre cele mai accentuate creşteri din Europa a numărului de cazuri în timpul recrudescenţei virusului după terminarea Verii.

Potrivit datelor institutului de sănătate Sciensano, numărul testelor cu rezultate pozitive pentru COVID-19 a depăşit Duminică pragul de 500.000, după o perioadă de două săptămîni în timpul căreia media zilnică a numărului de cazuri noi a fost de peste 12.600. În ultimele şapte zile, în comparaţie cu săptămîna precedentă, s-a înregistrat o scădere cu 40% a numărului mediu de cazuri zilnice. Deşi această scădere s-ar putea datora faptului că autorităţile belgiene testează în prezent doar persoane care prezintă simptomatologie, spitalizările au scăzut cu 9% în aceeaşi perioadă.

Purtătorul de cuvînt al Ministerului Sănătăţii, Yves Van Laethem, a spus că se aşteaptă ca numărul de pacienţi din unităţile de terapie intensivă să rămînă sub capacitatea maximă de 2.000 de locuri. Prim-ministrul Alexander De Croo a declarat, Luni, pentru postul de radio La Premiere, că situaţia spitalelor este în continuare foarte dificilă. Bilanţul deceselor în Belgia din cauza COVID-19 de la debutul pandemiei este de 13.055, potrivit institutului Sciensano. Guvernul belgian a impus restricţii sociale care să încetinească transmiterea virusului şi va revizui aceste măsuri, inclusiv închiderea magazinelor care vînd produse neesenţiale, în data de 1 Decembrie.