REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (1 August 2022)

Putin: Marina rusă va primi rachete hipersonice de croazieră Zircon în următoarele luni

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, Duminică, că Marina rusă va primi rachete hipersonice de croazieră Zircon în următoarele luni şi că zona lor de desfăşurare va depinde de interesele Rusiei, informează Reuters, potrivit agerpres.

Vorbind de Ziua Flotei Militare ruse în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, Putin l-a lăudat pe ţarul Petru cel Mare pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă. Șeful de la Kremlin a spus că a semnat o nouă doctrină a flotei militare, ale cărei detalii nu au fost publicate, lăudînd de asemenea rachetele de croazieră hipersonice Zircon ca fiind unice în lume.

„Livrarea acestor rachete către forţele armate ruse va începe în următoarele luni”, a spus Putin. „Fregata Amiral Gorşkov va fi prima care va intra în serviciul de luptă cu aceste arme formidabile la bord”, a precizat el. „Lucrul cheie aici este capabilitatea marinei ruse (…). Să fie capabilă să răspundă cu viteza fulgerului tuturor celor care hotărăsc să ne încalce suveranitatea şi libertatea”, a declarat el.

Armele hipersonice pot zbura cu o viteză de nouă ori mai mare decît cea a sunetului şi Rusia a efectuat anul trecut teste de lansare a rachetelor Zircon de pe nave de război şi submarine, aminteşte Reuters.

Indignare în Italia, după uciderea unui vînzător ambulant nigerian în plină zi

Uciderea unui vînzător ambulant nigerian în plină zi într-un oraş din Italia a provocat un val de indignare în această ţară, mulţi exprimîndu-şi revolta faţă de faptul că nimeni nu a intervenit pentru a ajuta victima, relatează dpa, potrivit agerpres.  

Vînzătorul, în vîrstă de 39 de ani, din Civitanova Marche, pe coasta de Est a Italiei, a fost atacat şi omorît în bătaie de un italian de 32 de ani, a indicat Poliţia. Presupusul atacator şi-a fugărit victima, a trîntit-o la pămînt şi a lovit-o în mod repetat, apoi i-a luat telefonul mobil. Fapta a fost comisă pe o stradă comercială aglomerată din centrul oraşului, Vineri după amiaza. Pe reţelele sociale a fost distribuit un clip video care arată bătaia dintre cei doi, în timp ce pe fundal se aud voci care strigă „opreşte-te” şi „cineva să cheme Poliţia”.  Totuşi, după consternarea stîrnită în Italia, se pare că nimeni nu a venit în ajutor. Un trecător a declarat televiziunii italiene că bărbatul a fost omorît din cauza culorii pielii, apreciind că, dacă ar fi fost italian, lucrurile ar fi stat altfel. Poliţia a afirmat însă că nu sunt semne că ar fi fost vorba de un atac rasist şi că bătaia a început după răspunsul dat de suspect cînd victima a cerut bani.

Bărbatul ucis era un vînzător ambulant cunoscut în zonă.

Urgenţă de sănătate publică în New York din cauza variolei maimuţei

Guvernatorul Kathy Hochul, menţionînd că statul New York are acum mai mult de 25% din cazurile de variola maimuţei înregistrate în SUA, a declarat stare de urgenţă în caz de dezastru pentru a asigura vaccinuri suplimentare şi a încetini răspîndirea virusului, relatează dpa, potrivit agerpres. Potrivit guvernatorului, ordinul executiv va permite statului să amplifice răspunsul la cazurile de variola maimuţei, permiţînd în acelaşi timp vaccinarea imediată a mai multor new-yorkezi împotriva infecţiei.

Potrivit oficialilor locali din domeniul Sănătăţii, 1.289 de persoane din oraşul New York au fost deja testate pozitiv pentru variola maimuţei şi cazurile sunt în creştere.

Noua Zeelandă şi-a redeschis complet graniţa către lume

Noua Zeelandă şi-a redeschis complet graniţa către lume Duminică, după o închidere pentru aproape toţi călătorii în Martie 2020, relatează dpa, potrivit agerpres.

La începutul lunii Mai, călătorii vaccinaţi din ţările scutite de viză, între care UE, SUA şi Marea Britanie, au intrat în Noua Zeelandă. Ultima parte a redeschiderii frontierei, Duminică seara, înseamnă că ţara s-a deschis pentru toţi cei care au nevoie de vize, inclusiv turişti, lucrători, familii şi studenţi, a declarat ministrul Turismului, Stuart Nash. Se va redeschide şi graniţa maritimă, ceea ce va permite navelor de croazieră să viziteze ţara. Vizitatorilor din Noua Zeelandă li se va cere să se autotesteze pentru COVID-19 la sosire şi din nou în ziua a cincea a şederii lor şi majoritatea trebuie să fie vaccinaţi. Noua Zeelandă, o ţară cu aproximativ cinci milioane de locuitori, a raportat peste 1,6 milioane de cazuri de COVID-19 şi aproximativ 1.400 de decese de la începutul pandemiei.

Autorităţile din Texas au capturat metamfetamină lichidă în valoare de peste două milioane de dolari

Autorităţile americane au anunţat că au capturat metamfetamină lichidă în valoare de peste două milioane de dolari, ascunsă într-un vehicul la punctul vamal Rio Grande – Camargo, în Texas, relatează CNN, scrie news.ro. Drogurile, care cîntăreau aproape 50 de kilograme, au fost găsite de agenţi care au folosit sisteme de imagistică şi un echipaj cu cîine. Şoferul, un cetăţean american în vîrstă de 41 de ani, a fost reţinut. În luna Iulie, autorităţile din San Diego au interceptat un camion care trecuse graniţa din Mexic şi care transporta peste două tone de metamfetamină, una dintre cele mai importante capturi din San Diego County.

Ameninţat cu moartea de militanţi anti-vaccin, un medic din Austria s-a sinucis

Liderii austrieci au făcut apel la unitate naţională în urma sinuciderii unui medic care a primit ameninţări cu moartea din partea unor militanţi anti-vaccin şi adepţi ai teoriei conspiraţiei legate de pandemia de coronavirus, relatează Reuters, scrie news.ro. Trupul medicului – care a oferit adesea interviuri presei despre combaterea pandemiei de coronavirus şi promovarea vaccinării – a fost găsit în biroul ei din Austria Superioară. Procurorii au anunţat că au găsit un bilet de adio şi că nu intenţionează să ceară o autopsie.

Austria a renunţat, luna trecută, la planurile de a introduce vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru adulţi, declarînd că este puţin probabil ca măsura să crească una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest. Zeci de mii de oameni au mărşăluit împotriva blocajelor anul trecut, evidenţiind o diviziune socială faţă de măsurile de sănătate publică impuse de numeroase ţări. Însă moartea medicului – despre care Asociaţia medicilor austrieci a declarat că reflectă o tendinţă mai largă de ameninţări la adresa personalului medical – a provocat o undă de şoc în ţară.

Un Tribunal italian dispune analiza în laborator a vaccinurilor pe bază de ARN mesager

Un tribunal italian sesizat de o persoană care se opune vaccinării anti-COVID a dispus analiza în laborator a vaccinurilor pe bază de ARN mesager (ARNm), a declarat avocata reclamantului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Tribunalul din Pesaro, lîngă San Marino (Est), a însărcinat un expert să identifice conţinutul vaccinurilor anti-COVID produse de Moderna şi Pfizer/BioNTech. Aceste analize vor fi efectuate în Septembrie, a declarat avocata Nicoletta Morante. În opinia acesteia, este vorba despre „o premieră în Italia, şi poate în Europa”. Reclamantul, care a contractat deja boala, este un bărbat de 50 de ani care lucrează în sistemul de Învăţămînt şi a cărui activitate este supusa obligaţiei de vaccinare în Italia. În urma refuzului de a se vaccina, el se află sub sancţiuni administrative, potrivit avocatei sale. Pe lîngă faptul că cere să se stabilească dacă vaccinarea persoanelor vindecate de COVID satisface buna administrare a medicamentului, el vrea să ştie ce proteine sunt prezente în aceste vaccinuri şi dacă acestea din urmă conţin „excipienţi de uz non-uman sau periculoşi pentru sănătate”, potrivit plîngerii consultate de AFP.

În susţinerea plîngerii civile înaintate Tribunalului din Pesaro, avocata a inclus opinia unui cercetător, prezentat ca fiind un virolog independent, care consideră că vaccinurile ARNm nu îndeplinesc funcţia de protecţie pentru care sunt administrate. Aceste vaccinuri, a scris el în plîngere, „nu au conformaţia funcţională declarată”, iar răspunsul imunitar pe care îl generează „este ineficient”.

Rusia va permite ONU şi Crucii Roşii să investigheze atacul de la închisoarea Olenivka

ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) au fost autorizate să investigheze atacul asupra închisorii din regiunea Doneţk din Estul Ucrainei, relatează lalibre.be.Ministerul rus al Apărării a declarat că a invitat experţi din organizaţii "pentru a desfăşura o investigaţie obiectivă.”

Separatiştii pro-ruşi spun că Ucraina se află în spatele atacului care a ucis 53 de prizonieri de război. Kievul ar fi bombardat închisoarea de lîngă Olenivka cu rachete Himars, susţin ei. Ucraina neagă aceste acuzaţii şi afirmă, la rîndul său, că la originea faptelor se află grupul Wagner, o organizaţie paramilitară rusă. Artileria rusă ar fi vizat centrul de detenţie pentru a păstra secrete tortura şi relele tratamente aplicate prizonierilor.

82 de bărbați reținuți pentru violarea femeilor care filmau un videoclip

Poliţia din Africa de Sud a reţinut 82 de bărbați în ancheta deschisă după ce mai multe tinere care filmau un videoclip muzical au fost violate. Poliţia din Gauteng, o provincie din Nordul ţării, a precizat că anchetează cel puţin 32 de cazuri de viol.Unele dintre victime au fost violate chiar și de zece bărbaţi în timpul acestui atac, a declarat ministrul de Interne, Bheki Cele. În anchetă se fac investigații și pentru acuzații de jaf armat.

Vineri, o bandă de bărbaţi înarmaţi a atacat o echipă de filmare în Krugerdorp, o localitate situată la periferia oraşului Johannesburg. Videoclipul era filmat într-o fostă mină, în prezent abandonată. Opt femei, folosite ca modele în videoclip, cu vîrste cuprinse între 19 şi 35 de ani, au fost violate. Poliţia locală afirmă că atacatorii au furat totodată portofele, telefoane mobile şi bijuterii înainte de a fugi de la faţa locului. Poliţiștii au împuşcat doi suspecţi în timp ce aceştia încercau să părăsească locul în care s-a petrecut agresiunea.

Agresiunile sexuale reprezintă o problemă majoră în Africa de Sud. Doar în primele trei luni ale acestui an, Poliţia naţională a raportat 10.818 violuri la o populaţie de 60 de milioane de locuitori. Însă autorităţile centrale consideră că numărul real al violurilor este subevaluat, întrucît multe dintre cazuri nu sunt raportate niciodată la Poliţie.

Prințul Charles, bănuit că a acceptat o donație de un milion de lire sterline de la frații lui Osama bin Laden

Prințul Charles ar fi primit o donație de un milion de lire sterline pentru organizațiile sale caritabile din partea rudelor lui Osama bin Laden, conform unui raport The Sunday Times, citat de The Guardian. Conform presei de la Londra, viitorul Rege britanic ar fi acceptat donații din partea lui Bakr bin Laden și de la fratele acestuia, Shafiq. Prințul Charles ar fi avut o întîlnire privată cu Bakr la Clarence House, la Londra, în data de 30 Octombrie 2013, la doi ani de la uciderea lui Osama bin Laden. Clarence House neagă cu fermitate multe dintre aceste afirmații și spune că decizia de accepta donația a fost luată în mod exclusiv de administratorii organizației caritabile, Prince of Wales’s Charitable Fund.

Bakr și Shafiq bin Laden sunt frații vitregi ai lui Osama. Nu există, însă, vreo dovadă sau indiciu că Bakr sau Shafiq bin Laden ar fi fost vreodată implicați în sponsorizarea sau comiterea de acte teroriste, în ciuda legăturilor lor de rudenie cu fostul lider Al-Qaida.

Sir Ian Cheshire, președintele organizației caritabile, acolo unde au fost trimiși banii a declarat: ”Donația de la șeicul Bakr bin Laden în 2013 a fost evaluată cu grijă de administratorii PWCF de la acea vreme. Procedurile corecte au fost realizate, iar informații au fost căutate dintr-o gamă mare de surse, inclusiv guvernamentale. Decizia de a accepta donația a fost luată exclusiv de administratori. Orice încercare de a sugera că lucrurile au stat altfel este înșelătoare și incorectă”.