Realitatea internationala pe scurt – 1 (28 Decembrie 2018)
Cel puţin 40 de morţi într-un atac terorist sinucigaş la Kabul
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi alte 30 au fost rănite în mai multe explozii care au lovit Joi un centru cultural şiit din Vestul capitalei afgane Kabul, a anunţat Ministerul de Interne, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit agerpres. ‘Ţinta atacului a fost centrul cultural Tabayan. Acolo avea loc o ceremonie cu ocazia împlinirii a 38 de ani de la invazia sovietică în Afganistan, în momentul în care o (primă) explozie s-a produs’, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvînt adjunct al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi. Centrul cultural este situat în apropierea sediului Afghan Voice Agency, despre care s-a crezut iniţial că ar fi fost ţinta atacului. Conform purtătorului de cuvînt al Ministerului de Interne, citat de dpa, un atentator sinucigaş s-a aruncat în aer în interiorul clădirii, iar alte două explozii au avut loc în exterior, unde oamenii se adunau pentru a oferi ajutor. Responsabilitatea atacului nu a fost revendicată deocamdată. Într-un mesaj pe Twitter, purtătorul de cuvînt taliban Zabihullah Mujahid a negat orice implicare a grupării sale.
Cel puţin patru persoane au fost rănite într-o explozie dintr-un supermarket din Sankt Petersburg
Cel puţin patru persoane au fost rănite, fiind spitalizate, ca urmare a unei explozii ce a avut loc într-un supermarket din Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime al Rusiei, situat în nord-vest, a anunţat poliţia locală, fără să se ştie deocamdată cauzele exploziei, relatează AFP şi Reuters. ”O deflagraţie a avut loc către ora locală 18,30 (15,30 GMT) într-un supermarket de pe bulevardul Kondratiev din Sankt Petersburg. Potrivit primelor informaţii, există mai mulţi răniţi”, a indicat poliţia într-un scurt comunicat, precizînd că ”sunt în curs de examinare circumstanţele incidentului”. Nimeni nu şi-a pierdut viaţa în explozie, dar cel puţin patru persoane rănite au fost spitalizate. Există informaţii, neconfirmate, că au fost rănite şi alte 10 persoane. Potrivit unei purtătoare de cuvînt a Comitetului de anchetă, Svetlana Petrenko, citată de agenţiile ruse de presă, a fost deschisă o anchetă pentru ”tentativă de omor”.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că explozia de la Sankt Petersburg este un atac terorist
Explozia de Miercuri dintr-un supermarket din Sankt Petersburg, soldată cu 13 răniţi, a fost un act terorist, a declarat Joi preşedintele rus Vladimir Putin, transmit AFP şi Reuters. „Ieri, la Sankt Petersburg a fost comis un act terorist”, a afirmat Putin în deschiderea unei ceremonii de decorare a militarilor ruşi care au participat la operaţiunile din Siria. Situaţia de securitate din Rusia ar fi fost mult mai gravă dacă s-ar fi permis întoarcerea acasă a mii de cetăţeni ruşi care au luptat alături de Statul Islamic în Siria, a menţionat Putin.
Sergio Matarella, preşedintele Italiei, va dizolva Joi sau Vineri Camerele Parlamentului
Legislatura parlamentară se încheie în Italia, iar Miercuri, la ultima şedinţă a Senatului de la Roma, nu a existat nici măcar cvorumul necesar pentru a fi supusă la vot una dintre legile cele mai dezbătute şi controversate din ultimii ani, cea care ar permite acordarea automată a cetăţeniei italiene copiilor născuţi în Italia, chiar dacă părinţii lor sunt imigranţi, relatează publicaţia spaniolă ABC. Preşedintele Italiei, Sergio Matarella, va dizolva Joi sau Vineri Camerele Parlamentului, iar pe 4 Martie se vor desfăşura alegerile legislative. Dezbătută în Senat în prima jumătate a acestui an, respectiva iniţiativă legislativă denumită ‘ius soli’ a provocat dezbateri politice intense, mai multe partide considerînd-o o măsură electorală prin care Partidul Democrat, aflat în pierdere de popularitate, ar încerca să atragă voturile imigranţilor. În realitate, însă, sprijinul faţă de această lege a scăzut continuu, mai ales în zona politică de centru-dreapta, în contextul în care sondajele arată că italienii sunt tot mai ostili imigraţiei. În virtutea proiectului legii ius soli, copiii născuţi în Italia vor putea primi cetăţenia acestei ţări dacă cel puţin unul dintre părinţii săi a stat cu forme legale în Italia cel puţin cinci ani. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor în anul 2015, iar actualul Guvern de centru-stînga al premierului Paolo Gentiloni, membru al Partidului Democrat şi susţinător activ al acestei legi, a încercat să obţină adoptare ei şi în Senat. Însă de teama unei posibile creşteri a popularităţii partidului naţionalist Liga Nordului chiar înaintea scrutinului legislativ, votul asupra legii a fost tergiversat şi în final amînat pentru legislatura viitoare. În favoarea legii a pledat şi Papa Francisc, el însuşi copil de imigranţi. În replică, liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, i-a spus: ‘Dacă vrei ius soli, aplic-o la Vatican’.
Eşuarea lansării rachetei ruseşti Soyuz s-a datorat faptului că traseul de zbor a fost calculat pentru o altă platformă de lansare
Lansarea rachetei ruseşti Soyuz avînd la bord satelitul meteorologic Meteor luna trecută a eşuat pentru că traseul de zbor a fost calculat pentru o altă platformă de lansare, a declarat Miercuri vicepremierul rus Dmitri Rogozin, citat de agenţia DPA. Racheta Soyuz, lansată la sfîrşitul lunii Noiembrie de pe cosmodromul Vostochny (Vostocinîi), inaugurat recent în Orientul Îndepărtat al Rusiei, ar fi trebuit să plaseze pe orbită doi sateliţi de observare a Pămîntului, Meteor-M 2-1 şi Baumanets-2, precum şi 17 minisateliţi. Dar unghiul orizontal al busolei, sau azimutul, a fost calculat pentru Cosmodromul Baikonur, pe care Rusia îl operează de decenii, în fosta republică sovietică a Kazahstanului. Agenţia spaţială rusă Roscosmos a acuzat iniţial o problemă cu calculatorul pentru eşecul rachetei, despre care s-a crezut că a apărut după ce treapta superioară a satelitului s-a detaşat de racheta purtătoare. Următoarea lansare a unei rachete ruseşti, programată iniţial pe 22 Decembrie, a fost amînată. Pierderea acestui satelit meteorologic – care era însoţit de echipamente aparţinînd unor instituţii şi companii din Canada, Statele Unite, Japonia, Germania, Suedia şi Norvegia – reprezintă un nou eşec răsunător al industriei spaţiale ruse, care a avut parte de mai multe incidente neplăcute în ultimii ani. Construit cu un cost total cuprins între 300 de miliarde şi 400 de miliarde de ruble (4 miliarde – 5,3 miliarde de euro), cosmodromul Vostochny a avut parte în Aprilie 2016 de un prim incident în momentul în care lansarea unei rachete a fost anulată in extremis, din cauza defectării unui cablu.
Benjamin Netanyahu, premierul israelian, a avertizat Hamas că nu va permite nici o escaladare militară
Benjamin Netanyahu a avertizat Miercuri mişcarea islamistă palestiniană Hamas împotriva oricărei escaladări, ameninţînd că va recurge la toate mijloacele pentru a-şi apăra ţara, relatează AFP. Premierul a lansat acest avertisment în urma unei creşteri bruşte a tensiunii şi violenţelor provocate de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului. De la acest anunţ din 6 Decembrie, 12 palestinieni au fost ucişi în cursul unor confruntări în Fîşia Gaza şi Cisiordania, în timp ce rachete au fost lansate din Fîşia Gaza, controlată de Hamas, spre Sudul Israelului, fără a face victime. De la anunţul făcut de preşedintele Trump, manifestanţi palestinieni se adună în fiecare zi de Vineri în faţa liniei ce marchează graniţa dintre Israel şi Fîşia Gaza şi au loc atacuri cu pietre şi tiruri ale soldaţilor. Premierul a reafirmat de asemenea că Israelul ‘nu va permite forţelor militare iraniene să stabilească baze în Siria’ pentru a lansa atacuri. Teheranul, aliat puternic al regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, trimite în Siria ‘consilieri militari’ şi ‘voluntari’ pentru a lupta împotriva grupărilor rebele sau a jihadiştilor.
Reprezentantul român a fost convocat de către Ministerul Palestinian al Afacerilor Externe pentru a discuta poziția României privind problema Ierusalimului
Ministerul Palestinian al Afacerilor Externe l-a convocat pe reprezentantul român, după ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat că autorităţile române ar trebui să se gîndească serios să mute Ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, precum şi ca urmare a abţinerii României la votul din Adunarea Generală a ONU privind statutul Ierusalimului, relatează website-ul Palestine News Network. Potrivit acestei surse, asistentul pentru afaceri europene al ministrului de Externe palestinian, Amal Jado, a protestat faţă de declaraţia preşedintelui Camerei Deputaţilor privind mutarea ambasadei române la Ierusalim, despre care MAE palestinian consideră că contravine dreptului internaţional şi rezoluţiilor ONU, în special rezoluţiei 478 a Consiliului de Securitate, precum şi poziţiei Uniunii Europene privind statutul legal al Ierusalimului. Într-un comunicat remis AGERPRES după votul din Adunarea Generală a ONU, MAE român reiterează angajamentul constant al României faţă de eforturile comunităţii internaţionale de a contribui la o rezolvare justă şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, care să corespundă intereselor ambelor părţi, şi la asigurarea păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu.
Stare de urgență în America de Nord din cauza căderilor masive de zăpadă
America de Nord era afectată Miercuri de căderi de zăpadă record şi de valuri de frig polare, condiţii meteorologice extreme care îngrijorează autorităţile americane şi canadiene, cel puţin pe termen scurt, relatează AFP. Oraşul american Erie, nu departe de cascada Niagara şi al cărui lac cu acelaşi nume serveşte de frontieră naturală cu Canada, a fost acoperit de Crăciun de un strat de zăpadă de 1,5 metri, căzut în numai 48 de ore. Autorităţile locale au fost nevoite să instituie starea de urgenţă, care va permite luarea măsurilor pentru evitarea unor potenţiale accidente. Neplăcerile provocate de stratul de zăpadă de 147 cm, explică meteorologii, au fost accentuate de vîntul îngheţat care sufla dinspre lac în acest oraş din extremitatea nordică a Pennsylvaniei. În următoarele ore stratul de zăpadă ar urma să crească cu 2 pînă la 5 cm la Erie, unde maşinile sunt deja acoperite de zăpadă iar locuitorilor li s-a recomandat să rămînă în locuinţe dacă dispun de produse de primă necesitate.
Guvernatorul Pennsylvaniei, Tom Wolf, a anunţat că garda naţională va furniza vehicule de deszăpezire militare pentru a veni în ajutorul autorităţilor locale şi serviciilor medicale de urgenţă. Agenţia federală a publicat avertismente de frig extrem legate de un front de frig arctic pentru provinciile Quebec, Ontario, Manitoba, Saskatchewan şi Alberta. În plus, vînturile violente care au atins pînă la 120 km/h asociate cu temperaturile scăzute au lăsat fără electricitate aproape 160.000 de locuinţe în Noua Scoţie, aproape o treime din clienţii din provincie.
Un paznic într-o fabrică de dulciuri din Moscova a fost ucis de către un bărbat înarmat
Un bărbat înarmat a deschis Miercuri focul într-o fabrică de dulciuri din Moscova, omorînd un paznic, au anunţat oficiali citaţi de Reuters. Atacatorul, identificat drept fostul director al fabricii, Ilia Averianov, a declarat prin telefon pentru un post de radio că a fost închis înăuntru în timp ce forţele speciale încercuiau clădirea. ”Am tras într-un individ şi, din păcate, cred că l-am omorît”, a declarat omul de afaceri pentru postul de radio Business FM. ”Dacă supravieţuiesc, mă voi bate pînă la capăt. Acum, ori mă împuşc, ori mă predau”, a afirmat el. Bărbatul susţine că a deschis focul în autoapărare, pentru a-i opri pe oameni să-i ia fabrica. ”Ei au folosit documente frauduloase pentru a-mi fura fabrica şi a mă falimenta. Am opt copii”, a mai spus Averianov pentru Business FM. Alte media, care citează Ministerul rus de Interne, au afirmat că bărbatul a fugit de la faţa locului şi că este dat în urmărire. Biroul procurorului public din Moscova a anunţat că, în această dimineaţă, la fabrica situată în Sud-Estul Moscovei au sosit executori judecătoreşti.
Potrivit agenţiei de presă RIA, fabrica ”Menşevik” este în curs de reevaluare pentru faliment de către un tribunal din Moscova. Proprietarul său a depus mai multe plîngeri, susţinînd că este escrocat.
”Califat-ul” grupării Statului Islamic din Irak și Siria s-a redus la mai puțin de 1.000 de combatanți
În Irak şi în Siria se află în prezent mai puţin de 1.000 de combatanţi ai grupării Stat Islamic (SI), respectiv o treime din numărul estimat în urmă cu numai trei săptămîni, a declarat coaliţia internaţională sub comanda SUA care luptă împotriva organizaţiei extremiste sunnite, relatează Reuters. Irakul şi Siria au declarat amîndouă, în ultimele săptămîni, victoria împotriva grupării Stat Islamic, după un an în care armatele celor două ţări, o serie de aliaţi străini şi diverse forţe locale i-au alungat pe jihadişti din toate oraşele şi satele care formau cîndva autoproclamatul lor ”califat”. SUA au condus o coaliţie internaţională care a întreprins lovituri aeriene împotriva Statului Islamic din 2014, cînd gruparea a ocupat o treime din Irak. Militari americani au acordat consultanţă pe teren forţelor guvernamentale irakiene, precum şi unor grupări kurde şi arabe în Siria. Numărul de 1.000 nu include zonele din Vestul Siriei, aflate sub controlul Guvernului preşedintelui Bashar Al-Assad şi al aliaţilor săi. Coaliţia internaţională anunţa pe 5 Decembrie că atunci mai erau în regiune mai puţin de 3.000 de combatanţi ai SI. Irakul a declarat pe 9 Decembrie ”victoria finală” împotriva jihadiştilor. Majoritatea combatanţilor grupării Stat Islamic au fost ucişi sau capturaţi în ultimii trei ani, a precizat coaliţia, care nu a dorit să răspundă unei întrebări dacă unii combatanţi ar fi putut scăpa refugiindu-se în alte ţări, precizînd că ”nu intră în speculaţii publice”, dar că acţionează pentru a preveni o asemenea situaţie.