Realitatea internationala – 2 (22 Martie 2018)

Continentul african se desprinde în două

Estul Africii se desprinde de restul "continentului negru" sub ochii noştri, avertizează cercetătorii. În cele din urmă, între cele două mase de uscat se va ivi un ocean. Avertismentul nu e nou, teoria conform căreia riftul continental Est-african ar urma să se desprindă de placa somaleză de pe "continentul negru" apărînd încă din 1960. Însă totul se întîmplă cu o viteză uimitoare, vorbind din punct de vedere geologic, arată The Independent. Şi deja au apărut probleme. O şosea extrem de folosită’ din Kenya, Mai Mahiu, s-a surpat, în urma activităţii vulcanice puternice din zonă. Potrivit geologului David Adede, falia dintre cele două plăci se măreşte cu 2,5 centimetri pe an. Nu va trece mult pînă cînd cele două plăci vor fi complet separate. În urmă cu aproape 13 ani, o erupţie a vulcanului Dabbahu, urmată de o perioadă de activitate seismică intensă, au dus la formarea unei fisuri în crusta terestră lungă de 60 de kilometri şi cu o lăţime de opt metri. Tot atunci, solul s-a scufundat cu peste doi metri. Şi toate aceste lucruri s-au întîmplat într-o singură zi. Acum activitatea geologică în zonă este extrem de intensă, pămîntul arătînd ca un asfalt încins, ne putem aştepta la schimbări chiar peste noapte, mai spun cercetătorii.

Liderii Uniunii Europene îi vor propune, Vineri, Marii Britanii un acord de tranziţie post-Brexit

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că liderii Uniunii Europene îi vor propune, Vineri, Marii Britanii un acord de tranziţie post-Brexit, dar Guvernul de la Londra trebuie să îşi onoreze angajamentele asumate privind frontiera irlandeză şi Gibraltar, relatează agenţia Reuters. Guvernul britanic, condus de către Theresa May, va primi o perioadă de tranziţie de 21 de luni, pentru a ajuta companiile să se adapteze la ieşirea Marii Britanii din UE, care va avea loc în Martie 2019.

Preşedintele Consiliului European a avertizat însă că acest acord va intra în vigoare numai dacă cele două părţi vor conveni asupra viitorului statut al frontierei irlandeze şi al Gibraltarului - teritoriu britanic de peste mări. Spania şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care acordul de tranziţie post-Brexit ar afecta cererile sale privind teritoriul britanic Gibraltar, situat în apropiere de coasta sudică a Spaniei. Spania a cedat Gibraltarul către Marea Britanie în 1713, dar îl vrea acum înapoi. Teritoriul britanic va rămîne în afara UE, deşi 96% dintre cetăţenii săi au votat în favoarea menţinerii în Blocul comunitar, şi vrea să păstreze dreptul la liberă circulaţie la frontiera cu Spania. Donald Tusk a precizat că documentul care va fi prezentat Vineri de către liderii UE27 va primi atît susţinerea Spaniei, cît şi pe cea a Marii Britanii. Guvernul britanic speră că va încheia în luna Martie un acord privind perioada de tranziţie post-Brexit şi că va ajunge la o înţelegere privind relaţiile comerciale pe termen lung pînă la finele acestui an.

Ambasadorul Rusiei la Londra: Serghei Skripal are dublă cetăţenie

Ambasadorul Rusiei la Londra, Alexandr Iakovenko, a declarat Miercuri că fostul spion rus Serghei Skripal are atît cetăţenie rusă, cît şi cetăţenie britanică, iar Guvernul de la Londra ar trebui să transmită informaţii despre starea acestuia, relatează site-ul agenţiei Tass. "Trebuie să spun foarte clar: Serghei Skripal are dublă cetăţenie - rusă şi britanică. Britanicii susţin că întrucît este cetăţean britanic, nu ne vor transmite nimic în legătură cu starea lui. Ei spun că Iulia [Skripal] se află în stare critică. Dar, din păcate, britanicii au secretizat această întreagă anchetă. Au trecut 16 zile de la incident şi nu avem nici o informaţie despre starea lor, despre locul în care se află, nu avem posibilitatea să vorbim cu medicii lor", a spus Iakovenko. Diplomatul rus a mai subliniat că nimeni nu a văzut nici o fotografie cu Serghei Skripal după incidentul din 4 Martie. "Este, de asemenea, neclar dacă se află la Salisbury. Ministerul britanic de Externe evită practic orice contact cu noi şi încearcă să înece cazul în incertitudine trimiţîndu-ne către Poliţie, care manifestă, de asemenea, o reticenţă în a discuta cu noi. Auzim principalele interpretări ale situaţiei din mass-media, care prezintă tot mai multe fantezii noi", a adăugat Alexandr Iakovenko.

Germania vrea un acord comercial de ultim moment cu SUA

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier (CDU), a apreciat, Joi, că este încă posibil să se evite în ultimul moment impunerea unor taxe vamale anunţate de către Preşedintele american Donald Trump, relatează AFP. ”Eu cred că avem o şansă reală să evităm această intrare în vigoare, dacă Statele Unite şi Germania sunt dispuse să recunoască împreună ceea ce este important”, a declarat Altmaier la postul public german ARD. ”Merită efortul să ne batem pînă în ultimul minut”, a adăugat politicianul, în perspectiva mizei locurilor de muncă în industriile oţelului şi aluminiului. Washingtonul şi Uniunea Europeană şi-au acordat puţin spaţiu Miercuri, în conflictul cu privire la taxele americane în sectoarele oţelului şi aluminiului, într-o încercare de a găsi o soluţie ”acceptabilă” pentru ambele părţi în cel mai scurt timp. În contextul în care tarifele impuse de Preşedintele american Donald Trump importului de oţel şi aluminiu urmează să intre în vigoare Vineri, Altmaier a evocat un ”război ameninţător al nervilor” în ultimele ore, înainte de intrarea în vigoare a acestor măsuri punitive. Comisarul european însărcinat cu Comerţul Cecilia Malmström a efectuat Miercuri o vizită la Washington, cu voinţa de a obţine scutirea întregii Uniuni Europene (UE), conform news.ro.

Olandezii au respins, prin referendum, legea care extinde puterile serviciilor de informaţii

Olandezii au respins, în referendumul desfăşurat Miercuri, o lege menită să extindă puterile serviciilor de informaţii, ceea ce reprezintă un pas înapoi pentru Guvernul condus de Mark Rutte, transmite Joi Reuters, conform agerpres.ro. După numărarea a 89% din buletinele de vot, 48,8% dintre olandezi se pronunţaseră contra legii, în timp ce 47,3% în favoarea actului normativ. Legea, care ar fi urmat să intre în vigoare la 1 Mai, prevedea consolidarea atribuţiilor serviciilor de informaţii generale şi de securitate olandeze privind supravegherea internetului, deschizîndu-le în special accesul la datele internauţilor în cadrul unor anchete asupra activităţilor jihadiste. Referendumul a fost iniţiat ca urmare a revoltei a cinci studenţi din Amsterdam, care se opun textului, şi susţinuţi de personalităţi din lumea mediatică. Actul normativ a fost deja aprobat de ambele Camere ale Parlamentului olandez. Guvernul Rutte a susţinut activ legea, afirmînd că ea este necesară pentru a împiedica atacurile teroriste şi a face Olanda mai sigură şi, deşi referendumul nu are consecinţe juridice, şeful Executivului olandez a anunţat că va trata rezultatul foarte serios. Organizaţia pentru apărarea drepturilor digitale 'Bits of Freedom' i-a cerut Guvernului să reconsidere legea. ''Alegătorii au dat un semnal clar. Această lege nu este destul de bună şi are nevoie de îmbunătăţiri fundamentale'', a declarat directorul acestei organizaţii, Hans de Zwart.

Un bărbat din Argentina şi-a schimbat sexul pentru a ieşi la pensie cu 5 ani mai devreme

Un funcţionar public din Argentina a ales să-şi schimbe sexul pentru a putea beneficia de o prevedere din legislaţia acestei ţări conform căreia femeile se pot pensiona la vîrsta de 60 de ani, cu cinci ani mai devreme faţă de bărbaţi. Sergio, în vîrsta de 59 de ani, a devenit Sergia, informează presa argentiniană, citată Joi de AFP. Conform site-ului InformateSalta, bărbatul, care este divorţat, trăieşte în concubinaj cu o femeie tînără şi a abuzat de o lege ce le permite persoanelor travestite să îşi schimbe sexul în registrul civil fără a trece printr-o operaţie de schimbare de sex. “Acesta este un caz clar de abuz, de utilizare abuzivă a drepturilor de retragere la pensie pe baza identităţii sexuale”, s-a plîns directorul serviciului de stare civilă din provincia Salta, Matŕas Assennato. (Sursa: Agerpres)

Un obiect obişnuit, pe care-l ţinea într-o cutie de pantofi, i-a adus o avere unei pensionare

O pensionară a rămas uimită de suma extraordinară pe care a obţinut-o pentru o vază pe care o ţinea într-o cutie de pantofi, informează The Guardian. Un britanic a plătit o sumă record pentru o vază Hans Coper, care iniţial fusese cumpărată pentru 250 de lire sterline în anii 70, în cadrul unei licitaţii. Britanicul a plătit 381.000 de lire sterline, cel mai mare preţ oferit pentru un produs de ceramică de studio modern. Vaza fusese achiziţionată de fostul soţ al femeii şi aceasta a păstrat-o într-o cutie de pantofi. Obiectul a fost iniţial estimat la 20.000 de lire sterline, însă imediat doi doritori au vrut vaza şi erau pregătiţi să ofere din start, 50-60.000 de lire sterline. Pînă la această licitaţie, recordul pentru o astfel de vază era de 181.000 de lire sterline.

O adolescentă de 18 ani a murit din cauza telefonului

O fată de 18 ani din Kheriakani, India, a fost grav rănită la faţă după ce telefonul său, un smartphone, a explodat. Transportată de urgenţă la cel mai apropiat spital, tînăra a murit cîteva zeci de minute mai tîrziu din cauza rănilor suferite. Potrivit fratelui său, Uma și-ar fi conectat smartphone-ul la o priză cu cîteva secunde înainte de accident. Complet descărcat, dispozitivul era pe punctul de a se închide atunci cînd tînăra femeie s-a grăbit să-l conecteze pentru reîncărcare. Cîteva secunde mai tîrziu, în timp ce dispozitivul se încărca, ea a răspuns la un apel primit de la un prieten, informează rador.ro. ”Bateria smartphone-ului a explodat brusc. Uma era inconștientă. Ea a fost declarată în stare de moarte clinică la spital”, a explicat fratele ei. Cîteva ipoteze sunt studiate de Poliție. Accidentul ar fi teoretic legat de utilizarea unei baterii defecte. Cu toate acestea, se așteaptă rezultatele anchetei pentru a se afla mai multe.