REACŢII DUPĂ ALIPIREA CRIMEEI LA RUSIA
Merkel: "Acordul în vederea anexării peninsulei contravine dreptului internaţional"
Cancelarul german Angela Merkel a afirmat marţi că alipirea Crimeei la Rusia, decisă printr-un acord semnat de preşedintele Vladimir Putin şi conducerea peninsulei, este "contrară dreptului internaţional". "Aşa-zisul referendum de duminică în vederea alipirii Crimeei este contrar dreptului internaţional, declaraţia de independenţă care a fost recunoscută ieri (luni - n.r.) de preşedintele rus contravine dreptului internaţional", a explicat cancelarul german. Merkel a subliniat că "organizaţiile internaţionale, inclusiv Consiliul de Securitate al ONU, OSCE şi Consiliul european" au aceeaşi opinie. Cu toate acestea, cancelarul german a afirmat că dialogul cu Rusia trebuie să continue. "În paralel cu sancţiunile luate, vom susţine dialogul şi discuţiile", a subliniat Merkel.
Obama i-a invitat pe liderii G7 să se reunească la Haga
Barack Obama a invitat liderii statelor din cadrul G7 şi Uniunii Europene (UE) să se reunească săptămîna viitoare la Haga, în cadrul Summitului pentru Securitate Nucleară, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, a anunţat Casa Albă marţi. "Această reuniune se va concentra asupra situaţiei din Ucraina şi viitoarelor decizii pe care G7 ar putea să le adopte ca răspuns la evoluţia situaţiei şi în susţinerea Ucrainei", a declarat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvînt a Consiliului pentru Securitate Naţională (NSC). NSC aminteşte că liderii G7 şi-au suspendat pregătirile în vederea unui summit G8 prevăzut la Soci (Rusia), în iunie, pentru a denunţa "încălcarea" suveranităţii Ucrainei de către Moscova.
Hollande cere un "răspuns puternic" din partea UE
Preşedintele francez Francois Hollande a condamnat marţi anexarea Crimeei de către Rusia şi a cerut adoptarea "unui răspuns european puternic şi coordonat" în această criză. "Condamnăm această decizie", a afirmat Hollande, potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze. "Franţa nu recunoaşte nici rezultatul referendumului organizat în Crimeea la 16 martie, nici alipirea acestei regiuni din Ucraina la Rusia", a adăugat el, cerînd "un răspuns european puternic şi coordonat la noua etapă" care tocmai a fost depăşită în această criză.
Marea Britanie va trata Crimeea ca parte componentă a Ucrainei
Marea Britanie a anunţat că va trata în continuare Crimeea ca parte componentă a Ucrainei, în pofida faptului că 97% dintre votanţi au aprobat în cadrul referendumului de duminică alipirea acestei peninsule ucrainene la Rusia. "Pentru Regatul Unit şi aliaţii săi, Crimeea rămîne o parte a Ucrainei", a subliniat secretarul Foreign Office, William Hague, citat într-un comunicat publicat după o reuniune a miniştrilor de Externe, la Bruxelles. "Regatul Unit îndeamnă din nou Rusia să înceapă un dialog cu Ucraina şi comunitatea internaţională pentru soluţionarea acestei crize. Rusia se va confrunta cu consecinţe grave dacă va continua să ignore aceste apeluri", a avertizat el.
Japonia a anunţat că va adopta sancţiuni împotriva Rusiei
Japonia a anunţat marţi că va adopta sancţiuni împotriva Rusiei, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut independenţa regiunii ucrainene Crimeea. "Japonia va suspenda negocierile privind relaxarea regimului de vize şi nu va începe discuţiile prevăzute pentru noi investiţii", a anunţat ministrul japonez de Externe, citat într-un comunicat. De asemenea, Japonia nu va lansa discuţii pe marginea "acordului spaţial cu privire la prevenirea activităţilor militare riscante", a subliniat şeful diplomaţiei nipone. Tokyo intenţionează să adopte şi "alte măsuri", a adăugat oficialul nipon, fără să precizeze natura acestora. "Este de plîns faptul că Rusia recunoaşte independenţa Crimeei, o acţiune care încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a declarat ministrul japonez.
Hillary Clinton: Putin vrea să "rescrie" frontierele Europei de Est
Fostul secretar de Stat american, Hillary Clinton, a apreciat marţi, la Montreal, că preşedintele rus, Vladimir Putin, încearcă să "rescrie" frontierele Europei de Est şi că evitarea unui nou Război Rece depinde doar de el.
"Logica lui Putin" în problema Crimeei este că locuitorii acestei regiuni alipite la Moscova, marţi, "sînt de etnie rusă, sînt rusofoni şi că întotdeauna au făcut parte din Rusia", a declarat Clinton în cadrul unei conferinţe organizate de Camera de Comerţ din Montreal.
Această logică "ar putea să fie extinsă nu doar la alte părţi ale Ucrainei, ci şi la alte regiuni ale Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Transnistriei. Există multe locuri în care se află oameni de etnie rusă sau rusofoni", a subliniat fosta Primă Doamnă a Statelor Unite.
După Ucraina şi Crimeea, alte ţări ar putea "să se confrunte cu un atac frontal rus", a avertizat ea.
"Putin încearcă să rescrie frontierele Europei de după al Doilea Război Mondial", a apreciat ea, aplaudată de aproximativ 4.300 de persoane.
Fostul secretar de Stat american (2009-2013) a spus că "speră să nu se ajungă la un nou Război Rece". "Nimeni nu vrea aşa ceva", însă totul "depinde de Putin", a adăugat ea.
Îndemnîndu-i pe europeni să fie mai puţin dependenţi economic şi energetic de Rusia, Clinton şi-a exprimat dorinţa de a vedea "o accelerare" a construirii oleoductelor între Azerbaidjan şi cele 28 de state membre UE. De asemenea, ea s-a pronunţat pentru explorarea zăcămintelor locale, precum gazele de şist din Polonia.
"Ruşii nu pot să vă intimideze decît atunci cînd sînteţi dependenţi de ei", a afirmat ea.
În ceea ce priveşte Ucraina, Hillary Clinton a declarat că Guvernul de la Kiev trebuie susţinut mai mult şi a îndemnat Washingtonul să acorde un ajutor financiar mai mare.
Întrebată în legătură cu viitorul său politic, în contextul în care este văzută drept o pretendentă serioasă pentru a-i succeda lui Barack Obama la Casa Albă, Clinton a preferat să se eschiveze de la un răspuns exact. "Încă nu am luat o decizie", a spus ea, mărturisind totodată că simte că are o "obligaţie de a face tot ce trebuie pentru copiii" din ţara sa.
Sursa: Mediafax