Razboiul din Ucraina

Cea de-a 52-a zi a războiului din Ucraina a debutat cu bombardamente puternice asupra Harkovului, în urma cărora cel puţin 10 oameni au murit şi alte cîteva zeci au fost rănite. Explozii au fost auzite Sîmbătă şi în Kiev şi în Liov. Din cauza pierderilor grele, ocupanţii ruşi au redus semnificativ activitatea în spaţiul aerian ucrainean, în schimb lovind de la distanţă cu rachete balistice şi de croazieră, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 10.52 Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereshciuk, a declarat că Sîmbătă au fost convenite nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, inclusiv din oraşul asediat Mariupol cu ​​maşini private, scrie Reuters.

Vereshchuk a declarat, într-un comunicat, că cinci dintre cele nouă coridoare de evacuare sunt în regiunea Lugansk din Estul ţării, despre care oficialii locali au spus că este bombardată puternic.

Trupele ruse încearcă în continuare să stabilească controlul complet al oraşului-port ucrainean Mariupol, a declarat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, conform BBC. 

Capturarea Mariupolului de către Rusia, dacă se va întîmpla, va fi semnificativă din punct de vedere psihologic pentru ambele părţi în acest război. O victorie rusă la Mariupol ar permite Kremlinului să arate populaţiei sale, prin intermediul mass-media controlate de stat, că Rusia îşi atinge obiectivele şi face progrese.

UPDATE 10.50 Direcţia Principală de Informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării susţine că, în perioada de ocupaţie rusă din regiunea Kiev, unul dintre membrii rezistenţei naţionale a ajutat eroic Armata ţării să efectueze misiuni de recunoaştere şi să lichideze ocupanţi ruşi.

Potrivit GUR, bărbatul, cunoscut sub indicativul „Lup” (Vovk, în limba ucraineană), s-a alăturat Armatei ucrainene încă de la începutul invaziei ruse, furnizînd forţelor Kievului date despre poziţiile inamice.   

UPDATE 8.43 Cel puţin 10 persoane au fost ucise şi alte 35 rănite în urma bombardamentelor de la Harkov, anunţă guvernatorul regiunii.

Între cei ucişi se află şi un bebeluş de 7 luni, scrie lefigaro.fr, potrivit News.ro.

Într-un prim raport, guvernatorul regional Oleg Singoubov a anunţat moartea a şapte persoane, inclusiv un copil de şapte luni: "Ocupanţii au tras în una dintre zonele rezidenţiale ale oraşului Harkov. Din păcate, 34 de persoane au fost rănite, inclusiv trei copii”, a spus el.

Cîteva ore mai tîrziu, Parchetul Regional a anunţat un bilanţ de zece persoane ucise şi 35 rănite și un număr de clădiri rezidenţiale au fost avariate sau distruse.

UPDATE 8.39 În cea mai recentă intervenţie video a Preşedintelui Zelenski adresată naţiunii, el spune că este dificil de prezis cît va dura războiul, scrie BBC, potrivit News.ro.

"Desigur, aud şi predicţii diferite. Am mult mai multe informaţii decît unele instituţii media despre intenţiile şi capacităţile armatei ruse", spune el. "Despre potenţialul economiei ruse. Despre starea emoţională a societăţii din Rusia". 

El spune că doi factori vor determina durata conflictului. „Succesul Armatei noastre pe cîmpul de luptă este cu adevărat semnificativ”, spune Zelenski. "Este important din punct de vedere istoric, dar încă nu este suficient pentru a ne curăţa pămîntul de ocupanţi. Îi vom învinge şi mai mult", spune el.

"Sancţiunile împotriva Rusiei sunt foarte semnificative. Sunt dureroase din punct de vedere economic, dar încă insuficiente pentru ca maşina militară rusă să rămînă fără mijloace de subzistenţă. Noi provocăm altele mai puternice, mai distructive".

Zelenski a adăugat: „Dacă cineva spune an sau ani, eu răspund: poţi face războiul mult mai scurt. Cu cît vom obţine armele pe care le-am cerut mai multe şi mai devreme, cu atît poziţia noastră va fi mai puternică şi cu atît mai repede va veni pacea". 

UPDATE 8.36 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit în războiul cu Rusia şi alţi 10.000 au fost răniţi, scrie Reuters, potrivit News.ro.

Preşedintele Zelenski a declarat că situaţia militară din Sudul şi Estul ţării este „încă foarte dificilă”, în timp ce a lăudat lupta forţelor sale armate.

"Succesele Armatei noastre pe cîmpul de luptă sunt cu adevărat semnificative, semnificative din punct de vedere istoric, dar încă nu sunt suficiente pentru a curăţa pămîntul nostru de ocupanţi. Îi vom mai bate", a spus Zelenski într-o intervenţie video de noaptea tîrziu, solicitînd din nou ca aliaţii să trimită arme mai grele şi un embargo internaţional asupra petrolului rusesc.

Rusia a declarat că a lovit ceea ce a descris ca fiind o fabrică de la periferia Kievului care producea şi repara rachetele antinavă, ca represalii pentru scufundarea de Joi a navei amiral Moskva a flotei de la Marea Neagră.

Ucraina a spus că una dintre rachetele sale a provocat scufundarea crucişătorului Moskva, un simbol puternic al rezistenţei sale la un inamic mai bine înarmat. Moscova a declarat că nava s-a scufundat în timp ce era remorcată, după un incendiu provocat de o explozie de muniţie.

Statele Unite consideră că Moskva a fost lovit de două rachete ucrainene şi că au existat victime, deşi cifrele sunt neclare, a declarat un înalt oficial american.

Rusia a spus că peste 500 de marinari de la bordul navei Moskva au fost evacuaţi după explozie. Nici această afirmaţie, nici evaluarea SUA nu au putut fi verificate în mod independent.

UPDATE 8.29 Explozii au fost auzite, Sîmbătă, la primele ore, în Capitala Ucrainei, Kiev, şi în oraşul din Vest Liov, a informat presa locală, scrie Reuters.

Sîmbătă devreme, sirenele de raid aerian s-au auzit în cea mai mare parte a Ucrainei. Nu a existat nici o confirmare oficială a exploziilor. Reuters nu a putut verifica imediat informaţiile.

UPDATE 06.13 Ca urmare a bombardării de către ruşi, oraşul Severodoneţk  din regiunea Lugansk a fost distrus în proporţie de aproape 70%.

Şeful administraţiei militare-civile a oraşului, Oleksandr Stryuk, a povestit despre asta în emisiunea teletonului naţional. Potrivit acestuia, noile cartiere au nevoie de o reconstruire completă, întrucît sunt nelocuibile. Este încă imposibil de numărat cu exactitate cîte case au fost distruse, deoarece Severodoneţk este sub foc constant. În acelaşi timp, aproximativ 20.000 de locuitori din aproximativ 135.000 mai rămîn în oraş.

UPDATE 05.38 Parchetul General al Ucrainei a demarat o anchetă cu privire la moartea a 10 persoane şi la rănirea a 35 de persoane ca urmare a bombardării Harkovului de către  invadatorii ruşi.

Acest lucru a fost raportat de Procuratura Generală. Potrivit anchetei, pe 15 Aprilie 2022, în jurul orei 16:30, militari ruşi au tras cu mai multe lansatoare de rachete Uragan spre districtul industrial Harkov, ucigînd 10 civili, inclusiv un copil de 7 luni, şi rănind alţi 35 de civili şi o serie de clădiri rezidenţiale au fost distruse”, se arată în comunicat.

Sub îndrumarea procedurală a Procuraturii Regionale din Harkiv, a fost declanşată o anchetă preliminară privind încălcările legilor şi obiceiurilor războiului combinate cu omorul premeditat (Partea 2 a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei).

UPDATE 03.57 În chat, civilii ucraineni pot informa Forţele Armate despre mişcarea şi geo-localizarea ocupanţilor.

La începutul lunii Martie, Ministerul Finanţelor a creat un chatbot, „is the Enemy”. 257 de mii de ucraineni au folosit deja chatbot-ul eVorog, cu care pot fi raportate mişcările echipamentului sau trupelor inamicului. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul Informaţiilor Digitale pe Facebook. Ministerul a menţionat că toţi cei care administrează aplicaţia sunt recunoscători tuturor celor care informează Forţele Armate despre deplasarea şi geo-localizarea ocupanţilor.

„Voi aduceţi o contribuţie incredibilă la victoria noastră comună asupra invadatorului rus. Echipa noastră 24/7 procesează fiecare mesaj pe chatbot şi este plăcut surprinsă de ajutorul dumneavoastră acordat Forţelor Armate/evorog_bot", a declarat Ministerul într-o declaraţie de presă.

UPDATE 03.05 Comandamentul ucrainean a distrus imensa navă de război „Moskva”, folosind drone pentru a înşela sistemele de apărare, lovind cu rachete de suprafaţă.

MailOne a publicat un articol în care experţii au admirat modul ingenios aplicat de comandamentul ucrainean. Atacul a avut loc noaptea, cînd „Moskva” se afla la 60 de mile Sud de Odessa. Echipa navei urmărea ţinte eronate – drone turceşti TB2 –, fără să ştie că o pereche de rachete antinavă Neptune R360, fabricate în Ucraina, se îndreptau spre ele. Două rachete, fiecare cîntărind o tonă, s-au prăbuşit în babordul „Moscova”, legănînd-o puternic şi provocînd o explozie catastrofală şi incendii grave. UPDATE 01.15 "Armata ucraineană menţine controlul asupra oraşului. Inamicul nu poate lua #Mariupol. Inamicul poate pune stăpînire pe pămîntul pe care se afla Mariupol, dar nu mai există Mariupol. Oraşul Mariupol a fost dărîmat de către #Federaţia Rusă”, a declarat guvernatorul oraşului pentru CNN.