Razboiul din Ucraina

Este a 43-a zi de la invazia rusă pe teritoriul Ucrainei. Primarul oraşului Mariupol estimează că peste 5.000 de civili au fost ucişi. Un apropiat al opozantului rus Serghei Navalnîi afirmă că Putin şi-a scurtat timpul la putere cînd a luat decizia de a invada Ucraina, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12.03 Rusia a anunţat, Joi, că a distrus în atacuri cu rachete patru depozite de combustibil din oraşele ucrainene Nikolaev, Harkov, Zaporojie şi Ciuhuiiv, potrivit Reuters. Ministerul rus al Apărării susţine că depozitele erau utilizate de Armata ucraineană pentru a aproviziona forţele din apropierea oraşelor Nikolaev şi Harkov şi din regiunea Donbas. Informaţiile nu au putut fi verificate independent.

UPDATE 11.31 Ambasada Rusiei în Franţa a stîrnit din nou critici după ce a publicat o imagine, în noaptea de Miercuri spre Joi, prin care susţine că masacrul de la Bucea ar fi o înscenare, nu o atrocitate comisă în realitate.

„Platou de filmare, oraşul Bucea”, descrie Ambasada Rusiei în Franţa o fotografie cu mai multe persoane înghesuite pe o stradă ce pare a fi pregătită pentru realizarea unei scene de război.

„Dincolo de ruşine. Stop”, a reacţionat imediat secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clément Beaune.

UPDATE 11.10 Ucraina vrea să evacueze civilii blocaţi în zone ale frontului prin zece culoare umanitare, anunţă Joi vicepremierul Irina Vereşciuk, relatează AFP. Însă locuitori care vor să plece din oraşul asediat Mariupol este necesar să-şi folosească propriile vehicule, anunţă ea. Partea de Est a Ucrainei, de-acum ţinta prioritară a Kremlinului, depune eforturi să-şi evacueze populaţia înaintea unei noi ofensive ruse, care urmează să aibă loc în pofida faptului că Statele Unite au impus noi sancţiuni „devastatoare” Moscovei.

UPDATE 10.37 Un grup de activişti ucraineni afirmă că i-a identificat pe soldaţii ruşi care au ocupat Bucea timp de aproape o lună şi pe comandantul lor, pe care-l supranumesc „Măcelarul de la Bucea”. Conform InformNapalm, un site administrat de activişti ucraineni care investighează crime de război comise în ţara lor, responsabilul de operaţiunile militare ruse la Bucea a fost locotenent colonelul Azatbek Omurbekov.

UPDATE 10.10 Miniştrii de Externe din statele NATO se întîlnesc Joi pentru a discuta despre noile ajutoare pe care le vor trimite Ucrainei. Printre participanţi se numără şi ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba. Ministrul ucrainean a precizat că le va spune aliaţilor săi să ofere Ucrainei toate armele de care are nevoie în război.

„Agenda mea este foarte simplă, conţine doar trei lucruri: arme, arme şi arme.”

UPDATE 09.30 Analiză CNN. Războiul din Ucraina a fost mult prea costisitor pentru Rusia şi nu a avut succesul la care se aşteptau liderii ruşi. Experţii susţin că Moscova îşi schimbă abordarea militară şi că soldaţii vor încerca să preia controlul asupra Donbasului. Astfel, oraşul Sloviansk, care se află la 500 de kilometri de Kiev, ar putea deveni un cîmp de luptă important în următoarea perioadă.

UPDATE 08.55 Preşedintele rus Vladimir Putin cataloghează drept o „provocare grosolană şi cinică” a autorităţilor ucrainene descoperirea unor cadavre de civili în oraşul Bucea, după retragerea forţelor ruse din regiunea Kiev, relatează AFP.

Aceasta este prima reacţie a preşedintelui rus în acest dosar, care a provocat un val de indignare în lume. Înaintea lui Putin, alţi oficiali ruşi au negat orice atrocitate a Moscovei la Bucea, iar Kremlinul a catalogat drept o „falsificare” imaginile care surprind cadavre pe străzi în acest oraş, publicate începînd din weekend de presă. UPDATE 08.01 Poziţii abandonate ale militarilor ruşi într-o parte puternic radioactivă a zonei de excludere de lîngă Cernobîl pot fi văzute într-o filmare cu drona făcută publică de autorităţile ucrainene, relatează CNN. Imaginile video, filmate de Armata ucraineană şi publicate pe Telegram de Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina, arată gropi goale şi tranşee ale fortificaţiilor militare într-o zonă cunoscută ca Pădurea Roşie.

UPDATE 07.48 Noile sancţiuni impuse de SUA împotriva Rusiei sunt „o lovitură directă asupra populaţiei Rusiei, cetăţenilor de rînd”, a afirmat ambasadorul rus din Statele Unite, potrivit CNN. „Atacurile neîncetate ale Administraţiei Biden, sub forma sancţiunilor, demonstrează adevăratele aspiraţii ale Statelor Unite", a spus ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, într-o postare pe canalul de Telegram al Ambasadei Rusiei.

UPDATE 07.31 Rusia s-a apropiat Miercuri de o posibilă neîndeplinire a serviciului datoriilor sale internaţionale, plătind deţinătorii de obligaţiuni în dolari în ruble şi declarînd că va continua să facă acest lucru atîta timp cît rezervele sale valutare vor fi blocate de sancţiuni, transmite Reuters. Statele Unite au oprit Luni Rusia să plătească deţinătorilor de datorii suverane mai mult de 600 de milioane de dolari din rezervele îngheţate deţinute la băncile americane, declarînd că Moscova trebuie să aleagă între a-şi epuiza rezervele în dolari din ţară şi default.

UPDATE 07.01 Oficiali ai Departamentului Apărării al SUA au afirmat că retragerea Rusiei din regiunile Kiev şi Cernihiv este finalizată, relatează BBC. "Forţele ruse de lîngă Kiev şi Cernihiv şi-au încheiat retragerea din zonă pentru a se reîntări şi reechipa în Belarus şi Rusia", a declarat jurnaliştilor un oficial de la Pentagon.

"Nu vedem forţe ruse în sau în jurul Kievului ori în sau în jurului Cernihivului", a adăugat ulterior purtătorul de cuvînt al Pentagonului, John Kirby, spunînd că preşedintele rus Vladimir Putin "nu şi-a îndeplinit nici unul dintre obiectivele strategice". "El a preluat controlul doar în centre cu populaţie redusă... Nu au cucerit Harkovul".

UPDATE 06:32 Zelenski a vorbit despre noul pachet de sancţiuni aplicat Rusiei pe care îl consideră "spectaculos, dar nu e de ajuns". Preşedintele Ucrainei critică dur politicienii care iau deciziile asupra sancţiunilor asupra Rusiei care, în opinia sa, nu sunt proporţionale cu răul pe care ruşii l-au produs la Bucea.   

"Dacă nu sunteţi în stare, nu ar fi trebuit să vă începeţi activitatea politică. (...) Ne pregătim pentru o nouă reducere a potenţialului militar al Rusiei. Trupe şi echipamente. Vom lupta şi nu ne vom retrage. Vom căuta orice opţiune posibilă pentru a ne apăra pînă cînd Rusia va începe să discute serios despre pace", a declarat Zelenski.    

UPDATE 06:26 Ambasadorul Rusiei în SUA consideră că sancţiunile americanilor impuse împotriva a două dintre cele mai mari bănci ale Rusiei e o "lovitură directă pentru populaţia rusă".   

Purtătorul de cuvînt al Kremlinului a afirmat că dacă ţările occidentale continuă să expulzeze diplomaţi ruşi, Moscova poate lua în calcul posibilitatea de a înceta relaţiile diplomatice cu acestea. Spania, Italia şi Danemarca au expulzat marţi aproximativ 70 de diplomaţi ruşi, după ce zilele trecute Germania şi Franţa au expulzat 75 de diplomaţi.   

"Există acest risc, pentru că ne confruntăm cu acţiuni ostile în fiecare zi. Expulzarea diplomaţilor este o decizie care închide fereastra relaţiilor diplomatice", a declarat Dmitri Peskov.   

UPDATE 04.21 Ucraina a primit de aproape 30 de ori mai mult echipament pentru industria de apărare din Turcia în primul trimestru, comparativ cu un an mai devreme, în timpul pregătirilor şi luptelor împotriva invaziei ruse, potrivit datelor oficiale turce, transmite Reuters.  

Turcia a exportat în Ucraina produse militare în valoare de 59,1 milioane de dolari în această perioadă, comparativ cu 1,9 milioane de dolari în primul trimestru al anului 2021, arată datele publicate de Adunarea Exportatorilor Turci. În ultimii ani, Ucraina a cumpărat peste 20 de drone armate Bayraktar TB2 de la compania turcă Baykar şi a comandat alte 16 pe 27 Ianuarie. Acest lot a fost livrat la începutul lunii Martie.   UPDATE 02.35 Trupele ruse blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde "miile" de victime din acest oraş asediat din Sud-Estul Ucrainei împotriva căruia continuă atacurile şi bombardamentele, a declarat, Miercuri, Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.  

"Cred că unul dintre motivele principale pentru care nu putem primi ajutor umanitar în Mariupol este că pînă cînd totul va fi „curăţat” de către soldaţii ruşi, le este teamă că lumea va vedea ce se întîmplă acolo”, a spus Zelenski pentru postul turc de televiziune Habertürk, informează lefigaro.fr.  

UPDATE 00:55 SUA consideră că poate identifica unităţile ruse care au recurs la atrocităţile de la Bucea, afirmă un oficial american.   

UPDATE 22.00 Imagini din dronă cu amploarea dezastrului din Borodyanka. Aproximativ 200 de oameni ar fi murit în subsolurile blocurilor bombardate de ruşi, conform relatărilor autorităţilor.