Razboiul din Ucraina

Este a 32-a zi de război pe teritoriul Ucrainei. Zelenski le cere aliaţilor europeni şi SUA să ofere rapid sprijin militar deoarece această luptă este şi pentru libertatea Europei, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12.38 Vladimir Putin a început să se pregătească pentru un război împotriva Ucrainei imediat după victoria lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale din SUA, alegerea liderului democrat în fruntea Statelor Unite însemnînd pentru liderul rus o confruntare inevitabilă, potrivit unui raport al organizaţiei internaţionale pentru drepturile omului „Agora” citat de rbc.ua.  

UPDATE 12.34  Forţele ruse au deschis focul asupra unei unităţi de cercetare nucleară din oraşul Harkov, a anunţat Sîmbătă Parlamentul ucrainean într-o postare pe Twitter.
„În prezent, este imposibil de estimat amploarea pagubelor din cauza ostilităţilor necontenite din zona instalaţiei nucleare”, se menţionează în postare, care citează un comunicat al Inspectoratului de Reglementare Nucleară de Stat.  

În acelaşi timp, armata rusă a preluat controlul asupra oraşului ucrainean Slavutîci, construit lîngă Cernobîl pentru angajaţii acestei centrale nucleare avariate în 1986.   UPDATE 12.30 Volodimir Zelenski afirmă că Moscova seamănă o ură profundă în poporul ucrainean.  

„Faceţi totul pentru ca poporul nostru să abandoneze limba rusă, pentru că limba rusă va fi asociată de-acum numai cu voi, cu exploziile şi cu crimele voastre”, denunţă într-o înregistrare video, difuzată în noaptea de Sîmbătă spre Duminică, şeful statului ucrainean.  

Invazia rusă în Ucraina s-a transformat într-un război de uzură, iar bilanţul morţilor creşte, în timp ce Moscova vrea să cucerească oraşe asediate.  

UPDATE 12.28 Un bărbat suspectat de spionaj a fost arestat la locul unuia dintre cele două atacuri cu rachetă de Sîmbătă, la Liov, a anunţat guvernatorul acestei regiuni din Vestul Ucrainei, Maksim Kozîţki.  

Poliţia a descoperit pe telefonul suspectului poze ale unor puncte de control din regiune. Aceste imagini au fost trimise către două numere de telefon ruseşti, a declarat Kozîţki. Cel puţin cinci persoane au fost rănite în aceste atacuri.  

UPDATE 12.26 O instalaţie din Liov folosită în vederea reparării unor sisteme de apărare antiaeriană, staţii radar şi vizoare de tanc au fost atacate Sîmbătă la Liov, susţine purtătorul de cuvînt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.   Ministerul rus al Apărării a difuzat o înregistrare video a atacului cu rachete de la Liov. Rusia a folosit rachete de croazieră pentru a distruge un „arsenal” de sisteme antiaeriene de tip S-300 şi de tip Buk, mai susţine Konaşenkov.  

UPDATE 09.08 Viceprimarul oraşului Mariupol a declarat că oamenii încep să moară de foame şi deshidratare, în condiţiile în care rezervele de mîncare şi apă se împuţinează, iar accesul ajutoarelor umanitare în oraş este blocat, scrie BBC.  

„Unii oameni mor de deshidratare şi de foame. Alţii mor pentru că nu au medicamente, insulină..., pentru că nu au acces la asistenţă medicală”, a declarat viceprimarul Serghei Orlov pentru BBC.  

„Unele mame nu au lapte şi nu-şi pot hrăni copiii. Ce pot să facă? Nu ştiu. Nu se găseşte mîncare pentru copii deloc în oraş.”  

Mariupol este sub asediu din primele zile ale războiului şi a ajuns o ruină, cu cartiere întregi distruse. Serghei Orlov spune că 70% din spitalele oraşului au fost „distruse de bombe”. Comunicaţiile cu oraşul sunt dificile, iar informaţiile sunt dificil de verificat independent, precizează BBC.  

Localnicii îşi petrec cea mai mare parte a timpului în adăposturi şi subsoluri, fără electricitate, apă sau gaz. „Oamenii încearcă orice ca să supravieţuiască. Împart mîncarea, apa, strîng lemne şi gătesc în stradă”, a mai spus Orlov.  

UPDATE 09.03 „Măcelarul de la Mariupol” ar trebui să fie judecat pentru crime de război pentru că a ordonat un atentat care a ucis 300 de oameni într-un teatru care avea cuvîntul „copii” scris afară, spun supravieţuitorii atacului.

Cererile ca un general rus numit „măcelarul de la Mariupol” să se confrunte cu un proces pentru crime de război – după ce a fost acuzat că a ordonat atacul asupra teatrului în care a ucis 300 de oameni – vin în timp ce supravieţuitorii continuă să dezvăluie tragedia oraşului asediat.  

Generalul colonel Mikhail Mizinţev, care într-un înfricoşător apel telefonic interceptat  părea să-l mustre pe un ofiţer subaltern pentru că nu i-a tăiat urechile unui soldat care a fost surprins că nu purta uniforma în mod corespunzător, este suspectat că se află în spatele ororii cu care se confruntă locuitorii.  

UPDATE 08.51 Luptătorii ceceni merg din casă în casă în Mariupol în timp ce trag în mod sălbatic, potrivit imaginilor din-un nou videoclip din oraşul în care „pînă la 20.000” oameni au fost ucişi în lupte infernale.  

Un grup de luptători ceceni a fost văzut în videoclipuri trăgînd cu mitraliere grele spre clădiri rezidenţiale din oraşul asediat al Ucrainei Mariupol.  Videoclipul, distribuit de liderul războinic cecen aliat al Kremlinului, Ramzan Kadîrov, a arătat, de asemenea, soldaţii ceceni aparent sărbătorind în timp ce camera filma pentru a arăta carcasele blocurilor de apartamente distruse.  

Pe canalul său Telegram, Kadîrov a susţinut că luptătorii săi curăţau „teritoriul naziştilor” – repetînd o expresie folosită de preşedintele rus Vladimir Putin şi de maşina sa de propagandă pentru a justifica invazia Ucrainei.

UPDATE 08.35 Rachetele Starstreak de fabricaţie britanică sunt gata să fie desfăşurate în Ucraina pentru a doborî iminent avioanele lui Putin, a anunţat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.  

Rachetele antiaeriene de fabricaţie britanică sunt pe cale să fie desfăşurate de Ucraina pentru a fi folosite în conflict pentru prima dată, ameninţînd să umilească armata lui Vladimir Putin care a invadat Ucraina.  

Secretarul Apărării, Ben Wallace, a declarat pentru The Mail, Duminică, că sistemul Starstreak – o rachetă de umăr care zboară cu o viteză de peste trei ori mai mare decît viteza sunetului şi care poate doborî avioanele inamice care zboară la altitudine mai joasă – este gata de livrare.

UPDATE 08.24 Comandantul unui regiment de tancuri rus s-a sinucis „după ce a aflat că 90% din tancurile de rezervă erau inutilizabile, deoarece piesele fuseseră furate”, susţin serviciile de informaţii ucrainene.  

Ministerul Apărării din Kiev a declarat că comandantul „regimentului 13 de tancuri” din cadrul „diviziei a 4-a de tancuri a Federaţiei Ruse” s-a împuşcat din cauza situaţiei îngrozitoare, după ce a aflat starea tancurilor de rezervă ale unităţii.  

Dacă se confirmă informaţia, moartea comandantului ar fi cea mai recentă dintr-un şir de ofiţeri şi generali ruşi de rang înalt care au fost ucişi în Ucraina.  

Forţele Moscovei au vehicule militare prost întreţinute şi se confruntă cu „problema imposibilităţii refacerii echipamentelor după „scoaterea” din unităţi.  

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, în multe cazuri, echipamentele electronice care conţineau metale preţioase au fost demontate de pe multe vehicule de luptă ruseşti păstrate în depozit.  

UPDATE 06:00 Ucrainenii anunţă că încă un general a fost ucis. Ministerul Apărării Ucrainei a afirmat că generalul rus Iakov Rezanţev a fost ucis într-un atac din apropierea oraşului Herson, aflat la Sudul Kievului, relatează BBC.  

Forţele ucrainene au preluat controlul în oraşele Poltava şi Malinikva, din regiunea Zaporojie, conform Kiev Independent. Cei de la CNN au relatat că au verificat mai multe video-uri în care se arată că trupele ucrainene ar controla din nou mai multe sate din Sumî şi Vilhivka.   

UPDATE 05:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a modificat cererea faţă de partenerii săi internaţionali, acesta cerîndu-le să îi ofere doar 1% din tancurile şi avioanele NATO.  

Zelenski a spus că Ucraina aşteaptă de 31 de zile asistenţă şi ridică o întrebare legat de cine  conduce mai exact Alianţa Euro-Atlantică. Acesta subliniază faptul că sprijinul oferit Ucrainei este şi pentru siguranţa Europei.   

Peste 5.000 de persoane au fost evacuate Sîmbătă prin coridoarele umanitare, conform declaraţiilor Preşedinţiei ucrainene. Printre aceştia sunt doi copii grav răniţi şi un sugar cu pneumonie care au fost transportaţi direct la spital. Peste 4.300 din locuitorii Mariupolului au ajuns în oraşul Zaporizhzhia.   

Liderul opoziţiei belaruse i-a transmis Preşedintelui american că belaruşii  sunt alături de poporul ucrainean.   

„L-am asigurat pe Preşedintele Biden că belarușii sunt în fruntea acestei lupte şi stau fără teamă. alături de poporul Ucrainei. Sunt încrezător că libertatea şi umanitatea vor prevala. I-am cerut Peşedintelui să menţină Belarus pe ordinea de zi.”, a declarat Sviatlana Tsikhanouskaya, relatează CNN.  

UPDATE 04:55 Sancţiunile britanice ar putea fi ridicate dacă Rusia îşi retrage forţele armate de pe teritoriul Ucrainei.   

O trupă de soldaţi ucraineni oferă un concert improvizat locuitorilor dintr-un cartier aflat în centrul Kievului. Trupa interpretează piese clasice ale muzicii pop ucrainene şi imnul naţional.

UPDATE 00:00 Joe Biden a avut un mesaj clar pentru Rusia în discursul de la Varşovia: Nici să nu vă gîndiţi să păşiţi un centimetru pe teritoriul NATO.   

Un reactor nuclear de cercetare a fost lovit de un proiectil rusesc la Harkov, conform publicaţiei Kiev Independent. Momentan nu se ştie care sunt daunele provocate de atac din cauză că bombardamentele continuă. 

Atacul de la Harkov este confirmat şi de către Parlamentul ucrainean, care a postat un mesaj pe Twitter în care afirmă că ruşii au atacat reactorul nuclear, dar estimarea amplorii daunelor încă nu este posibilă.