Razboiul din Ucraina

Sirenele antiaeriene au răsunat la Kiev și Jîtomîr în dimineața celei de-a 17-a zi a invaziei ruse din Ucraina, informează BBC. Potrivit corespondentului Fox News, la Kiev s-au auzit cele mai puternice bombardamente de la începutul invaziei. Zelenski a cerut eliberarea primarului din Melitopol și sa adresat direct militarilor rușii care le-a transmis că se pot salva, dacă predau armele și pleacă acasă, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 13.52 Atacurile rusești continuă în locurile în care fuseseră planificate evacuări de civili, au declarat guvernatorii regiunilor Kiev și Donețk, relatează agenții de presă Reuters, potrivit BBC.

S-au făcut planuri pentru a deschide coridoare umanitare și a scoate oamenii din orașele aflate sub atacul rusesc, inclusiv Mariupol, care se află în regiunea Donețk. „Ajutoare umanitare se îndreaptă spre Mariupol, vă vom informa ce se întîmplă. Situația este complicată, sunt bombardamente constante”, a declarat guvernatorul Donețk Pavlo Kyrylenko, citat de presa locală.

„Situația este extrem de dificilă”. Anterior, viceprim-ministrul Irina Vereşciuk şi-a exprimat speranţa că ziua ar putea merge bine şi „Rusia îşi va îndeplini obligaţiile de garantare a regimului de încetare a focului”. Încercările anterioare de a scoate oamenii din Mariupol, unde populația trăiește fără hrană, apă sau energie, au eșuat. Totodată, au existat rapoarte că autobuze de evacuare și două camioane care transportă ajutor umanitar se îndreptă spre orașul Sumî, din Est.

UPDATE 13.49 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski tocmai a lansat un nou mesaj video către națiune pe rețelele de socializare. Zelenski susţine că armata rusă a suferit cele mai mari pierderi din ultimele decenii – 31 de grupuri tactice de batalion rusesc sunt de-acum incapabile de luptă. Liderul de la Kiev cere eliberarea imediată a primarului din Melitopol, care ar fi fost răpit de forțele ruse, spunînd că a discutat acest lucru cu liderii francezi și germani. Zelenski mai spune că Ucraina lucrează cu Comisia Europeană pentru a-și accelera aderarea la UE.

UPDATE 13.12  Dronele de fabricație turcească Bayraktar TB-2 din dotarea Armatei ucrainene continuă să facă daune mari forțelor de invazie ruse, care să nu aibă soluție împotriva acestor tipuri de atacuri aeriene.

UPDATE 13.09 Administraţia Preşedintelui american Joe Biden discută cu aliaţii europeni posibilitatea de a trimite sisteme de apărare aeriană şi alte arme în Ucraina. În special, sistemele de rachete antiaeriene S-300 (SAM), scrie The Washington Post. Potrivit publicației, discuțiile au început înaintea vizitelor programate pentru săptămîna viitoare a secretarului american al Apărării Lloyd Austin pentru a se întîlni cu aliații NATO la Bruxelles și în Slovacia.   

Slovacia are sistemul de apărare aeriană S-300, care este folosit pentru a proteja împotriva aeronavelor inamice.  

„Credem că cel mai eficient mod de a sprijini Armata ucraineană în confruntarea cu Federația Rusă este de a oferi mai multe arme antitanc și sisteme de apărare aeriană”, a spus comandantul militar american Todd Walters.  

UPDATE 12.57 Rusia are în vedere atacarea convoaielor care livrează arme în Ucraina, a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov.

„Am avertizat! Aprovizionarea Ucrainei cu arme dintr-un număr de țări nu este doar o mișcare periculoasă, ci acestea sunt acțiuni care transformă convoaiele acelea în ținte legitime”, a spus Riabkov la Channel One.

Anterior, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat că, dacă Federația Rusă atacă lanțurile de aprovizionare a ajutorului NATO către Ucraina, va ataca întreaga Alianță.

UPDATE 12:44 Aprovizionarea cu apă în Crimeea prin Canalul din Nordul Peninsulei din lacul de acumulare Kahovka este dificilă și imposibilă din punct de vedere tehnic fără o pregătire specială, a declarat șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirill Budanov, într-un interviu pentru Krym.Realii.

„Vor încerca să alimenteze cu apă Crimeea ocupată, dar vor înțelege foarte bine că toate poveștile lor că au rezolvat problema nu sunt altceva decît propagandă. Au aruncat în aer unul dintre baraje, parțial apa a curs, de-a lungul Canalului Crimeea de Nord. Dar apa, pur și simplu, nu poate curge de la sine - acest lucru trebuie să înțeles", a spus Budanov. El a menționat că alimentarea cu apă prin canal este un sistem complex de structura hidraulice care necesită pompare prin stații de pompare. UPDATE 12.36 Un expert în computere din Norvegia a creat un site web care permite oricui să trimită un e-mail despre războiul din Ucraina unui număr de pînă la 150 de adrese de e-mail rusești simultan, astfel încît să poporul rus să aibă șansa de a afla adevărul pe care îl ascunde Guvernul lor, potrivit BBC.

Milioane de mesaje sunt primite în toată Rusia, cu același subiect: „Nu sunt dușmanul tău”, relatează BBC.   

Mesajul scris în limba rusă, alături de o traducere în engleză, începe: „Dragă prieten, vă scriu pentru a-mi exprima îngrijorarea pentru viitorul sigur al copiilor noștri de această planetă. Cea mai mare parte a lumii a condamnat invadarea Ucrainei de către Putin”.  

E-mailul continuă prin a implora poporul rus să respingă războiul din Ucraina și să caute adevărul despre invazie la serviciile de știri non-state.  

UPDATE 12:32 Rusia lucrează la două opțiuni pentru șantaj nuclear, în special la incendierea la scară largă a pădurilor radioactive sau utilizarea artileriei asupra unei instalații de depozitare, a declarat generalul de brigadă Kirill Budanov, șeful Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

„Avem informații despre dezvoltarea a două opțiuni. Pe care o aleg, depinde doar de ei. Prima este o ardere pe scară largă a pădurilor radioactive, un nor radioactiv se va ridica imediat și va merge în direcția în care va bate vîntul. Al doilea este folosirea artileriei asupra unui depozit nuclear. Rezultatul va fi același. Ca și în primul caz, și în al doilea caz, conducerea rusă își propune să dea vina pe Ucraina”, a spus Budanov la postul de televiziune „Ukraine 24”.

Declarația a fost postată Sîmbătă pe contul de Telegram al Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării.  

UPDATE 11:57 Forţele ruse au bombardat o moschee în oraşul-port Mariupol, din Sudul Ucrainei, unde s-au refugiat peste 80 de adulţi şi copii, inclusiv cetăţeni turci, anunţă Ministerul de Externe al Ucrainei.

Ucraina a acuzat Rusia că a refuzat să permită oamenilor să iasă din Mariupol, unde o blocadă a lăsat în capcană sută de mii de oameni. Rusia dă vina pe Ucraina pentru eşecul evacuării. Ministerul de Externe al Ucrainei scrie pe Twitter că moscheea sultanului Soliman Magnificul din Mariupol a fost bombardată de „invadatorii” ruși. „Peste 80 de adulți și copii se ascund acolo de bombardamente, inclusiv cetățeni ai Turciei”, se spune. Nu există detalii despre persoane ucise sau rănite.

UPDATE 11:48 Forțele ruse au atacat un aerodrom militar din Vasilkov și un centru informatic ucrainean al serviciilor secrete din Brovarî, a declarat, Sîmbătă, purtătorul de cuvînt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, relatează agenția de presă de stat rusă TASS, preluată de News.ro.

”Armele cu rază lungă de acțiune de înaltă precizie au lovit obiectivele militare ale Ucrainei în dimineața zilei de 12 Martie. Un aerodrom militar din Vasilkov și principalul centru informatic de servicii secrete al forțelor armate ucrainene din Brovarî au fost scoase din funcțiune”, potrivit declarațiilor lui Konașenkov.

UPDATE 11.16 Fostul secretar general adjunct al NATO Rose Gottemoeller a declarat, pentru BBC, că este „sceptică” că forțele ruse vor „avea mult succes” într-un atac asupra Capitalei Ucrainei, Kiev .

Se crede că un convoi masiv de forţe ruseşti, masat în afara oraşului, s-a dispersat, în pregătirea unui avans. Dar Gottemoeller crede că acest lucru ar putea fi considerat un semn de slăbiciune.

„Mă întreb dacă au capacitatea de a se regrupa în acest moment, deoarece logistica lor este într-o formă de proastă, nu au cu adevărat proviziile de combustibil de care au nevoie pentru a ajunge la Kiev”, a spus ea pentru BBC. Gottemoeller mai spune că luptătorii din Siria care ar putea fi recrutați pentru a lupta împreună cu Rusia în Ucraina arată „abordarea barbară a acestei invazii” adoptată de Moscova.  

UPDATE 11:03 Bătălia pentru Capitala Ucrainei, Kiev, ar putea fi noul Stalingrad al Rusiei, a declarat un parlamentar ucrainean pentru BBC.

„Este un oraș uriaș, de milioane de oameni și, dacă rușii vor încerca să intre, vor avea de susținut o luptă destul de mare. Acesta va fi Stalingradul lor dacă vor să facă asta”, spune el, referindu-se la cea mai sîngeroasă. bătălie a celui de-Al Doilea Război Mondial, în care au murit aproximativ 1,1 milioane de soldați de sovietici și 800.000 de militari naziști germani și români.  

UPDATE 10.49 Aproape 1,6 milioane de persoane (1,596 milioane) au fugit din Ucraina în Polonia de la începutul războiului, au anunțat Sîmbătă grănicerii polonezi, informează BBC.

Potrivit sursei citate, se crede că nu toți cei refugiați se află în prezent în Polonia. Maciek Duszczyk, prorector pentru cercetarea Universității din Varșovia, estimează că aproximativ un milion de refugiați rămîn în Polonia, iar restul plecat deja în alte țări.  

UPDATE 10.25 Cîteva mii de locuitori din Melitopol au mărșăluit spre clădirea administrației pentru a cere eliberarea primarului Ivan Fedorov, care a fost reținut de forțele ruse, transmite Nexta, care mai relatează că există informații referitoare la probleme cu conexiunea internetului în zonă. Forţele ruse ar încerca să-i împiedice pe rezidenţi să se coordoneze.

UPDATE 10.22 Trupele ruse au bombardat un spital regional de oncologie din orașul Mîkolaiv, din Sudul Ucrainei, a declarat pe Facebook șeful Autorității Regionale de Sănătate a orașului, Maxim Beznosenko.

"Doar un tîmpit îi poate ataca pe cei slabi. Acei slabi sunt acești noștri. Chiar acum, monștri au bombardat spitalul de oncologie. Un spital care oferă îngrijiri școlilor cu cancer din toată regiunea Mîkolaiv", a spus el într-o postare din 11 Martie. "Dacă ură pentru inamic unește, suntem deja cea mai unită națiune din lume. Dacă Rusia îi vede pe aceștia cu cancer ca pe un adversar egal și care ar fi amenințare, atunci nu este doar bolnavă, este deja în agonie”, a adăugat el.

Potrivit lui Beznosenko, bombardarea nu a provocat pagube semnificative. „Continuăm să muncim”, a spus el.

UPDATE 10.18 În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Ministerul Apărării al Regatului Unit spune că „majoritatea” forțelor ruse se află acum la 25 km de centrul orașului Kiev.

Britanicii spun că marea coloană a armatei ruse aflată la Nord de Capitală s-a dispersat, „probabil pentru a sprijini o încercare rusă de a încercui orașul”. „Ar putea fi, de asemenea, o încercare a Rusiei de a-și reduce vulnerabilitatea la contraatacuri ucrainene, care au avut un impact semnificativ asupra forțelor ruse”, spune Ministerul Apărării de la Londra. Pe de altă parte, orașele Cernihiv, Harkiv, Mariupol și Sumî sunt încercuite și se confruntă cu bombardamente puternice, adaugă sursa amintită, potrivit BBC.

UPDATE 10.00 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și omologul său american, Joe Biden, au avut, Vineri seară, o nouă convorbire la telefon, care a durat aproximativ 50 de minute. Presa din SUA notează că aceasta este cea mai lungă discuție între cei doi șefi de stat. De obicei, conversațiile lor telefonice durează 30-40 de minute.

Potrivit CNN, care citează două surse guvernamentale, unul dintre motivele unei discuții atît de lungi a fost acela că a fost nevoie ca partea americană să-și explice în detaliu acțiunile vizînd restricțiile comerțului cu Federația Rusă.

La rîndul său, Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că l-a informat pe Biden despre cursul ostilităților și a discutat despre noi sancțiuni anti-ruse. „L-am informat despre crimele Federaţiei Ruse împotriva populaţiei civile. Am convenit asupra unor măsuri suplimentare pentru a oferi sprijin defensiv Ucrainei și pentru a crește presiunea sancțiunilor asupra Rusiei”, a scris Zelenski.

UPDATE 9.50 Obuze lansate de trupele ruse au lovit spitale, școli și alte clădiri din regiunea Mikolaiv, în noaptea de Vineri spre Sîmbătă, transmite BBC.

Potrivit șefului Administrației militare din regiunea Mikolaiv, Vital Kim, „invadatorii își schimbă tactica”. „Trag și fug, se retrag în sate”, a menționat Kim, adăugînd că, astfel, trupele ucrainene nu pot să îi lichideze, existînd riscul să afecteze populația civilă. Vitali Kim a mai declarat că două persoane au fost rănite în urma bombardamentelor din noaptea de 11 spre 12 Martie.

UPDATE 08.50 Aflat sub focul rușilor și fără provizii, situația din orașul asediat Cernihiv (Cernigău), din Nordul țării, se înrăutățește pe zi ce trece, relatează BBC News Ukraine.

Întrucît se confruntă cu un baraj constant de explozii și bombardamente aeriene, alimentarea cu gaz, căldură și chiar apă a fost întreruptă.

Și stocurile pe care oamenii le-au adunat se vor epuiza în curînd. Electricitatea este disponibilă doar în cîteva zone ale orașului, iar cea mai mare parte a localității este fără lumină și comunicații funcționale. Orașul, care avea o populație înainte de război de aproximativ 300.000 de locuitori, este înconjurat de forțele ruse și a suferit pagube grave, informează BBC.

UPDATE 08.36 Un depozit de alimente congelate din regiunea Kiev a luat foc Sîmbătă în urma bombardamentelor, potrivit unei postări a Serviciilor de Stat de Urgenţă (SES) din Ucraina.

Bombardarea a avut loc Sîmbătă dimineața la 3:40, au spus autoritățile. SES a spus că incendiul a fost localizat deschis începînd cu ora 07:54 și că pompierii încă lucrează pentru a stinge flăcările. Nu au fost raportate victime pînă acum.

UPDATE 08.26 Explozii au fost auzite Sîmbătă devreme în orașele Nikolaev, Dnipro și Kropivnțki, potrivit BBC Ucraina, care citează autoritățile locale.

Potrivit unui canal Telegram al autorităților locale, sistemul de apărare antiaeriană al Dnipro a fost activat cu succes. Nu este clar cîte explozii au lovit Dnipro, dar autorităţile adăugă că aşteaptă răspunsuri oficiale ale Armatei.

UPDATE 08.10 Sinteza evenimentelor din ultimele ore, potrivit BBC:

- Ucraina a acuzat încă o dată Rusia că a împiedicat iarăși evacuarea oamenilor din orașul-port Mariupol din Sud.

- Condițiile din orașul asediat devin din ce în ce mai disperate, oamenii îndură temperaturi sub limita înghețului, fără energie electrică și aprovizionare precară cu alimente și apă.

- Au fost convenite mai multe coridoare umanitare pentru orașul Sumî din Nord-Estul aflat în conflict, Sîmbătă dimineață, a declarat un oficial local.

- În cel mai recent mesaj video, Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o rugăminte plină de pasiune mamelor recruţilor din Rusia să nu-şi trimită copiii la război.  

- Președintele american Joe Biden afirmă că țara sa nu va interveni direct militar împotriva Rusiei în Ucraina, dar va extinde lista oligarhilor rușii supuși sancțiunilor economice.  

- Rusia face afirma nefondate cu privire la activitățile SUA cu arme biologice în Ucraina la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU  

- Ucraina sugerează că Belarus s-ar putea alătura invaziei Rusiei în următoarea ore. UPDATE 08.05 Sirenele antiaeriene s-au auzit în această dimineață și la Cernăuți, potrivit relațiilor presei ucrainene.

UPDATE 8.04 Mai multe coridoare umanitare pentru orașul Sumî au fost stabilitate pentru Sîmbătă dimineață, a anunțat șeful administrației regionale din Sumî, Dmitri Jiviţki, citat de BBC.

Potrivit lui Jiviţki, evacuarea civililor va începe la ora locală 09.00 (07.00 GMT), vehicule urmînd să plece din şase destinaţii din regiune. Toate convoaiele se vor îndrepta către orașul Poltava și sunt așteptate să sosească între orele 13.00 și 14.00. UPDATE 05.00 Sirenele antiaeriene răsună la Kiev și Jîtomîr în a 17-a zi a invaziei ruse din Ucraina, informează BBC.

Potrivit corespondentului Fox News, la Kiev se aud cele mai puternice bombardamente de la începutul invaziei. Sunetele sirenelor asigură un avertisment pentru localnici, care trebuie să se adăpostească. Pe de altă parte, potrivit Nexta, Rusia a început o "mobilizare ascunsă", populația din Donețk, Lugansk și Crimeea fiind mobilizată.