Razboiul din Ucraina

Convoiul militar rusesc aflat la Nord-Vest de Kiev, care măsoară aproximativ 64 de kilometri, a fost "dispersat şi re-desfăşurat", conform imaginilor din satelit, relatează CNN, prezentînd imagini furnizate de Maxar Technologies, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 14.00 Forţele ucrainene au confiscat măşti de gaze de la trupele ruse în urma avertismentelor din partea Occidentului că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în invazia sa barbară. Ministerul Apărării a distribuit imagini cu echipamentul capturat, relatează Daily Mail.

UPDATE 13.30 Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut Vineri ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu să-i propună redesfăşurări militare la frontiera de Vest a Rusiei, ca răspuns desfăşurărilor NATO în Europa de Est, relatează AFP.

”În ceea ce priveşte consolidarea frontierelor noastre occidentale, din cauza acţiunilor adoptate de către statele membre NATO (...), acest lucru necesită studiat. Vă cer să-mi pregătiţi un raport”, i-a spus Putin lui Şoigu într-o reuniune televizată a Consiliului rus al Securităţii.

UPDATE 13.08 Doi militari ucraineni au fost ucişi, iar alţi şase răniţi, Vineri, într-un bombardament al armatei ruse al bazei aeriene de la Luţk, în Nord-Vestul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, relatează AFP.

”La ora (locală) 5.45, patru rachete au fost trase, potrivit informaţiilor noastre, de către un bombardier aparţinînd armatei ruse, asupra bazei aeriene de la Luţk”, a anunţat într-o postare pe Telegram şeful administraţiei regionale, Iuri Pohuliaiko. UPDATE 12.46 Publicaţia ucraineană zn.ua a obţinut, din surse diplomatice de la Kiev de încredere, cererile înaintate de Rusia Ucrainei pentru a opri focul. Primele cinci dintre ele, aşa cum le vede Putin, necesită modificarea Constituţia Ucrainei. UPDATE 12:40 Guvernatorul regiunii Harkov Oleg Sinegubov a condamnat Vineri atacul asupra unui spital psihiatric din apropierea oraşului estic Izium.

„Este o crimă de război împotriva civililor, genocid asupra poporului ucrainean”, a scris acesta pe Telegram. 330 de pacienţi se aflau internaţi în acel spital la momentul bombardamentului, inclusiv persoane în scaune cu rotile sau incapabile să se deplaseze. 73 de pacienţi au fost evacuaţi. Numărul răniţilor nu a fost încă stabilit. UPDATE 12:20 Doi militari au fost ucişi şi alţi şase au fost răniţi în urma bombardării aerodromului militar Luţk din Nord-Vestul Ucrainei, relatează Ukrinform.

„Pe 11 Martie, patru rachete au fost trase spre aerodromul militar din Luţk de către ceea ce potrivit evaluării noastre ar fi un bombardier al armatei ruse. Din păcate, există pierderi umane. Doi militari au fost ucişi şi şase au suferit răni mai mult sau mai puţin grave. Îndepărtăm molozul”, a declarat şeful Administraţiei Militare Regionale Volin, Iurii Pohuliaiko, într-un anunţ video pe Telegram.

UPDATE 12:13 Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat Vineri armatei ruse să faciliteze trimiterea unor combatanţi ”voluntari” în Ucraina, în urma trimiterii unor ”mercenari” de către Occident, acuză el, relatează AFP, potrvit news.ro.

”Dacă vedeţi că oamenii vor să se ducă în mod voluntar, nu pentru bani, ci ca să-i ajute pe cei care trăiesc în Donbas (în Estul Ucrainei), atunci trebuie să le veniţi în întîmpinare şi să-i ajutaţi să se ducă în zona de luptă”, a declarat Vladimr Putn.

Putin a dat acest ordin în urma unei propuneri a ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu.

UPDATE 12.04 Detaşamente de „Kadîroviţi” păzesc soldaţii ruşi să nu dea înapoi din faţa ucrainenilor.

La periferia Kievului, există detaşamente de „kadîroviţi” care îi obligă pe soldaţii ruşi să lupte împotriva Forţelor Armate ale Ucrainei şi nu le permit să se retragă, a declarat parlamentarul ucrainean Fiodor Venislavski, membru al Comisiei pentru securitate şi apărare naţională, citat de zn.ua.

„Există informaţii că în forţele de ocupaţie se creează „detaşamente de protecţie”. Adică se recurge la metodele de război staliniste şi hitleriste”, a spus Venislavski. „Kadîroviţii” sunt amplasaţi în jurul trupelor ruse pe direcţia Kiev, în special la Irpen, Gostomel, Buha. Aceştia îi obligă sub ameninţarea armei pe soldaţii ruşi să nu evite ciocnirile cu trupele ucrainene sau să se predea inamicului.

UPDATE 11.37 Armata rusă strînge laţul în jurul Kievului şi încearcă „să blocheze” Capitala ucraineană, transformată în „fortăreaţă” de către locuitorii săi, în timp ce Preşedintele ucrainean acuză Moscova de faptul că ia drept ţintă civili care fug din calea confruntărilor armate, relatează AFP.

Armata rusă încearcă să elimine apărarea ucraineană în mai multe localităţi din Vestul şi Nordul Capitalei - la Andriivka, Kopîliv, Buzova, Horenîci, Bucea şi Demîdivka - pentru a „bloca” Kievul, a anunţat în noaptea de Joi spre Vineri Statul Major ucrainean.

„O deplasare a trupelor ruse către Brovarî, la Est de Kiev, nu este de altfel exclusă”, potrivit Statului Major. „Kievul s-a transformat în fortăreaţă”, a anunţat primarul Vitali Kliciko, iar în oraş se mai află mai puţin de două milioane de locuitori. „Fiecare stradă, fiecare clădire, fiecare punct de control a fost fortificat”, a anunţat el.

Per ansamblu, situaţia s-a schimbat puţin, însă ruşii au ajuns la poarta Kievului, prin Vest, după prima săptămînă de confruntări armate. Capitala ucraineană este aproape complet încercuită. Lupte continuă, de asemenea, în vederea preluării controlului la Cernihiv (Nord), Harkov (Nord-Est) şi la oraşul portuar Mariupol (Sud), mai anunţă Statul Major. Moscova a încercat „să lanseze o ofensivă” către marile oraşe Zaporojie şi Krivoi Rog, potrivit Statului Major.

În Sud-Estul Ucrainei, armata rusă „îşi concentrează eforturile” asupra localităţii Severdoneţk şi oraşului asediat Mariupol, un port strategic la Marea Azov, potrivit Statului Major ucrainean.

UPDATE 11.01 Forţele ruseşti şi-au intensificat bombardamentele aeriene asupra oraşelor strategice din Ucraina Vineri, luînd la ţintă locaţii îndepărtate de liniile de front, relatează NYT.

Trei oraşe din centrul şi Vestul Ucrainei care nu s-au mai aflat sub atacuri sunt acum bombardate arată clipuri şi imagini verificate de The Times.  

UPDATE 10:22 Trupele ruse au lansat un atac cu rachete cu rază lungă de acţiune de precizie împotriva a două aerodromuri militare în oraşele Luţk şi Ivano-Frankivsk, în Vest, şi le-au scos din luptă, anunţă Vineri un purtător de cuvînt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de agenţiile ruse de presă, relatează AFP.

UPDATE 08.37 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit, Joi noaptea, despre acuzaţiile privind aşa-zise pregătiri pentru atacuri biologice sau chimice. De asemenea, liderul ucrainean a anunţat că au fost evacuate circa 100.000 de persoane prin coridoarele umanitare.

"Ce sunt acuzaţiile acestea privind pregătirea unor atacuri chimice? Aţi decis să treceţi la de-chimizarea Ucrainei?", a întrebat el retoric. Referitor la integrarea Ucrainei în UE, Zelenski a spus: "Azi, cînd văd sprijinul oamenilor din fiecare ţară în pieţele din Capitalele europene, ştiu că poporul ucrainean este deja în Uniunea Europeană. Şi politicienii... sunt sigur că se vor obişnui cu asta".  

UPDATE 07.54 Televiziunea ucraineană şi instituţiile de presă au raportat explozii în două oraşe care nu s-au mai confruntat cu bombardamente pînă acum. Este vorba de Luţk, oraş din Nord-Vestul Ucrainei, precum şi în Nipro, un oraş din centrul ţării, situat pe rîul Nipru şi un punct important al rezistenţei ucrainene, relatează BBC.

UPDATE 07.07 Imaginile din satelit arată că anumite părţi ale convoiului au fost repoziţionate în păduri şi în zonele de lizieră de lîngă Lubianka, potrivit Maxar. Imaginile prin satelit au fost preluate la 11:37 a.m. ora Kievului.

La Nord de baza aeriană Antonov, din Gostomel, vehicule militare ruseşti se află pe şosele şi în zonele rezidenţiale ale oraşului Ozera, situat la aproximativ 27 de kilometri Nord-Vest de Kiev.

În Berestianka - 16 kilometri Vest de baza aeriană -, cisterne cu combustibil şi ceea ce Maxar spune că par a fi lansatoare multiple de rachete sunt poziţionate pe un cîmp în apropierea copacilor. La Sud-Est de Ivankiv - capătul a ceea ce pare a fi convoiul de 64 de kilometri - mai multe camioane şi echipamente pot fi văzute pe şosea.
UPDATE 02.40 Un înalt responsabil al Ministerului rus al Apărării, Mihail Mizinţev, a declarat că Rusia va deschide coridoare umanitare zilnice pentru cetăţenii ucraineni care vor să plece din zonele afectate de război, pentru a ajunge pe teritoriul său. UPDATE 02.19 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi acuză pe ruşi că au atacat un coridor umanitar împiedicînd evacuarea civililor din Mariupol şi Volnovakha.

Acesta a precizat că trupele ruseşti nu au oprit atacurile, chiar dacă se stabilise să existe un convoi umanitar către Mariupol asupra căruia ruşii să nu aibă nici o acţiune militară. Cu toate acestea, Zelenski a trimis un convoi de vehicule către Mariupol cu alimente şi alte bunuri necesare cetăţenilor.

UPDATE 02:00 Muzeul Holocaustului din Israel a decis să suspende parteneriatul strategic cu Roman Abramovic, în contextul conflictului militar din Ucraina.  Guvernul suedez a anunţat că războiul va afecta şi Suedia. Acesta măreşte bugetul pentru Armată la 2% din PIB-ul ţării de la 1,5% cît era stabilit în 2020. "Războiul din Europa va afecta poporul suedez. Trebuie să continuăm să consolidăm capacităţile de apărare ale Suediei", a declarat prim-ministrul Suediei Magdalena Andersson.  UPDATE 01:24 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că trupele ruseşti au provocat mai multe decese în rîndul civililor decît soldaţi ucraineni, relatează Kyev Independent. 

UPDATE 23:50 Peste 80.000 de persoane au fost evacuate din regiunea Sumî şi din apropierea Kievului în ultimele zile. Viceprimarul ucrainean Irina Vereşciuk a postat pe Telegram un video în care spune că au fost evacuate peste 60.000 de persoane în ultimele două zile din regiunea Sumî, Trostianets şi Krasnopillia, iar 20.000 de persoane au fost evacuate din apropierea Kievului. 

 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37