Razboiul din Ucraina, ziua 39

Deminarea aşezărilor eliberate din regiunea Kiev va dura cel puţin 10 zile. Pînă la încheierea operaţiunilor de deminare, locuitorii nu se vor putea întoarce în localităţile eliberate, scrie Adevărul.ro

UPDATE 11.35 Ministrul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar, Irina Vereşciuk, a anunţat că 11 lideri de comunităţi locale sunt ţinuţi captivi de armata rusă, informează ukrinform.net.

UPDATE 11.25 Mai mulţi soldaţi ruşi au fost răniţi sau ucişi de civilii ucraineni din regiunea Harkov, prin otrăvirea alimentelor şi a băuturilor alcoolice, a precizat Direcţia Principală de Informaţii a Ucrainei.

UPDATE 11.00 Ministerul rus al Apărării a confirmat că loviturile cu rachete ale armatei sale au distrus o rafinărie de petrol şi trei depozite de combustibil în apropierea portului ucrainean de la Marea Neagră, Odessa, potrivit Reuters.

Moscova susţine că rafinăria şi depozitele ar fi fost folosite de Ucraina pentru a-şi aproviziona trupele din apropierea oraşului Nikolaev.

UPDATE 10.00 Armata Ucrainei arată, în raportul transmis Sîmbătă, că forţele ucrainene au respins şase atacuri pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk, au distrus patru tancuri şi şase unităţi de vehicule blindate, scrie BBC.

UPDATE 09.00 Ţările baltice au încetat să mai importe gaze naturale ruseşti care "nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 Aprilie", a indicat Sîmbătă şeful companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid, notează AFP.

"Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei!", a afirmat el. Ţările baltice sunt acum deservite de rezerve de gaz stocate în subteran în Letonia.  

UPDATE 08.55 Rusia şi-a revizuit strategia de război. Motivul pentru care Putin vrea să proclame o victorie înainte de 9 Mai, indiferent de stadiul invaziei Ucrainei. UPDATE 08.45 Mai mulţi jurnalişti au semnalat o serie de explozii în oraşul Odessa, Duminică dimineaţă, şi au precizat că depozite de combustibil sunt în flăcări, relatează The Guardian.

UPDATE 08.10 Rusia a acceptat „verbal” propunerile Ucrainei, a spus negociatorul ucrainean David Arakhamia, sugerînd unde s-ar putea întîlni Vladimir Putin cu Volodimir Zelenski.

UPDATE 08.05 Serviciile militare de informaţii britanice au transmis, Sîmbătă, că apărarea aeriană a Ucrainei continuă să reprezinte o provocare semnificativă pentru aeronavele ruseşti, în pofida eforturilor continue ale forţelor invadatoare de a reduce apărarea antiaeriană a Ucrainei.

UPDATE 08.00 În mai multe oraşe din Ucraina, trupele ruse au lansat un masacru în urma retragerii. Invadatorii au ucis sute de civili.

UPDATE 05.10 Kadyroviţii, care, conform agenţiei ucrainene de ştiri UNIAN sunt angajaţi în terorizarea populaţiei civile din teritoriile ucrainene ocupate temporar de Rusia, au făcut o gafă. Pe canalul său din aplicaţia Telegram, şeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a postat un videoclip TikTok cu luptătorii săi, filmaţi într-unul dintre oraşele ucrainene, care este acum controlat de Rusia. 

În videoclip, kadyroviţii susţin că au adus ajutor umanitar promis celor „eliberaţi” de „naziştii” ucraineni. Luptătorii ceceni au descărcat demonstrativ alimente din maşină, dar în timpul filmării se poate vedea foarte clar un sac cu făină cu ambalaj în ucraineană. Cel mai probabil, cecenii au filmat videoclipul cu produsele capturate din convoiul de autobuze ucrainene ce mergeau spre Mariupol şi care a fost oprit şi jefuit de ruşi.

UPDATE 04.40 Şeful OVA Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul, a declarat că oraşul a fost bombardat de trupele ruse. El a povestit acest lucru în mesajul său de seară, transmis zilnic. 

Potrivit acestuia, inamicul a tras cu lansatorul de rachete multiple Tornado. În cartierul Ingulets, ocupanţii au lovit obiecte civile, au deteriorat zeci de locuinţe particulare şi o instituţie de învăţămînt. Fără victime. 

UPDATE 03.42 În teritoriile ocupate temporar, ruşii colectează date personale de la rezidenţii locali pentru a-i hărţui şi intimida în continuare. Acest lucru a fost raportat de Centrul de Combatere a Dezinformării din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

„În primul rînd, sunt vizaţi militarii, membrii familiilor lor, precum şi activiştii publici, jurnaliştii şi personalităţile culturale”, se arată în comunicat. Datele nu sunt colectate în mod deschis, ci sub pretextul unui „recensămînt” sau în timpul distribuirii „umanitare”.

„Există o mare probabilitate ca ocupanţii să încerce să folosească aceste informaţii şi în timpul aşa-ziselor referendumuri, de exemplu, la Herson”, a spus JRS.

Locuitorii sunt rugaţi să nu dea nimănui informaţiile personale şi documentele originale.

UPDATE 02.27 Forţele de ocupaţie ruse şi-au retras unităţile din Sivershchina (regiunea Cernihiv), se precizează în informaţiile operaţionale ale Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei de la ora 24.00, publicate pe reţeaua de socializare Facebook.

„În regiunea Seversk, inamicul a finalizat retragerea unităţilor din teritoriile statului nostru către Federaţia Rusă şi Republica Belarus. Principalele rute ale coloanelor inamice circulă în direcţia aşezărilor din regiunile Gomel şi Mogilev”, s-a arătat în postare.

În special, pe lîngă camioane, în coloane au fost înregistrate elemente ale parcului ponton-pod, lansatoare de grenade propulsate de rachete şi lansatoare Iskander OTRK.

Echipamentul militar al inamicului este concentrat în gările şi instalaţiile care au şine de cale ferată, ceea ce permite încărcarea şi trimiterea acestuia pe teritoriul Federaţiei Ruse.

În plus, se constată retragerea în Federaţia Rusă (prin regiunea Sumy) a unităţilor din Armata a 2-a Generală a Districtului Militar Central, care operează în direcţia oraşului Brovary.

Retragerea trupelor este asigurată de batalionul-gruparea tactică a Armatei 1 Tancuri a Districtului Militar de Vest. În timpul retragerii trupelor, inamicul minează rutele de înaintare şi aşezările individuale.

UPDATE 01.43 Sîmbătă, 2 Aprilie, Forţele Aeriene Ucrainene a lovit opt ​​ţinte aeriene ale armatei ruse, a raportat Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate.

Printre ţintele doborîte se numără două avioane (inclusiv un avion de luptă-bombardament Su-34); un elicopter; un UAV (OTR); patru rachete de croazieră. Pentru prima dată în războiul cu Rusia, Forţele Armate Ucrainene au folosit cu succes Starstreak, care loveşte ţinte cu trei rachete cinetice simultan.

UPDATE 01.39 În regiunea Luhansk, un paraşutist ucrainean a distrus un post de comandă şi control al Federaţiei Ruse cu o lansare de la un anti-RPG.

UPDATE 01.15 Doar 150 de cîini din aproape 500 au supravieţuit în adăpostul de animale din Borodyanka, regiunea Kiev, care a fost mult timp ocupată de invadatorii ruşi, a transmis mişcarea pentru drepturile animalelor UAnimals.

„Ieri, 1 Aprilie 2022, de îndată ce Borodyanka a fost eliberată de ocupanţi, doi voluntari au reuşit să ajungă la adăpost... Astăzi, voluntarii au mers la adăpost pentru a ridica cei mai grei cîini şi a hrăni restul supravieţuitori. 150 ", au declarat activiştii pentru drepturile animalelor.

Se observă că, încă de la începutul războiului, animalele au rămas închise în incinte fără hrană şi apă. În tot acest timp nu a existat nici un management pe teritoriul adăpostului, iar reprezentanţii acestuia nu au luat parte la salvarea animalelor.

„Din fericire, unii dintre cîini au supravieţuit, deşi sunt în stare gravă..., 27 de animale, în cea mai proastă stare au fost duse la clinici private pentru tratament”, se arată în comunicat.

UPDATE 00.52 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, subliniază că forţele de ocupaţie ruse doresc acum să captureze întregul Donbas şi Sudul Ucrainei.

"Ne întărim apărarea în direcţia estică şi în Donbass. Suntem conştienţi că inamicul are rezerve pentru a creşte presiunea în Estul ţării. Care este scopul trupelor ruseşti? Vor să cucerească Donbasul şi Sudul Ucrainei. Care este scopul nostru? Să protejăm libertatea noastră, pămîntul nostru, oamenii noştri. Să facem totul pentru protecţie", a subliniat Zelensky.

"Eroicul nostru Mariupol continuă să reţină o parte semnificativă a forţelor inamice. Datorită acestei rezistenţe, graţie curajului şi rezistenţei celorlalte oraşe ale noastre, Ucraina a cîştigat timp nepreţuit, timp pentru a oferi tactici inamice şi pentru a-şi slăbi capacităţile", a mai spus Zelensky.

UPDATE 00.39 Deminarea aşezărilor eliberate din regiunea Kiev va dura cel puţin 10 zile. Acest lucru a fost anunţat pe canalul său Telegram de şeful sediului umanitar al regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba. 

Armata ucraineană a eliberat deja complet regiunea Kiev, iar regiunea Cernihiv este în curs de curăţare. Din cauza eşecului de a ataca Capitala, Rusia regrupează trupe pentru a lovi în direcţia estică.

UPDATE 00.17 „Veşti triste. Trupurile Olgăi Sukhenko, şeful satului Motyzhyn, şi ale soţului ei, Igor Sukhenko, care au fost capturaţi în urmă cu 10 zile, au fost găsite. Pînă astăzi, soarta lor este necunoscută", a scris şeful comunităţii din satul Makariv, Vadym Tokar, pe canalul său Telegram.

După cum a raportat UNIAN, pe 23 Martie, militarii Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse au venit la casa Olgăi Sukhenko, au reţinut-o ilegal pe ea, dar şi pe soţul şi fiul ei. Ocupanţii i-au dus într-o direcţie necunoscută.