Razboiul din Ucraina, ziua 26. "Mariupol va fi adaugat pe lista oraselor care au fost distruse, precum Guernica, Stalingrad, Groznii si Alep"

Ucraina se află în cea de-a 26-a zi de război. Noaptea trecută, Capitala Kiev a fost din nou ţinta unor bombardamente care au dus la moartea a şase persoane, în cartierul Podil, unde se află zone de business, dar şi rezidenţiale. Armata rusă a transmis un ultimatum ucrainenilor în legătură cu Mariupol, în timp Preşedintele american Joe Biden vine săptămîna aceasta în Europa. Noi negocieri ruso-ucrainene ar trebui să aibă loc Luni, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 10.46 Rusia şi Ucraina au încheiat un acord în vederea deschiderii unui număr de opt culoare umanitare în vederea evacuării civililor din oraşe asediate, Luni, însă nu şi de la Mariupol, anunţă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, relatează AFP.

UPDATE 09.46 Mai mulţi mercenari ai companiei militare private ruse Wagner au sosit Duminică în Ucraina cu scopul de a asasina conducerea militară şi politică ucraineană, a anunţat Direcţia de Informaţii a Ucrainei.  

Serviciile secrete ucrainene au afirmat că principalele ţinte ale mercenarilor sunt: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, şeful cancelariei prezidenţiale Andrii Ermak şi prim-ministrul Denis Şmihal.  

Preşedintele rus Vladimir Putin „a ordonat personal un alt atac unuia dintre împuterniciţii săi”, a spus Direcţia.

„Toate încercările anterioare s-au încheiat cu eşecul şi eliminarea teroriştilor“.   Zelenski ar mai fi fost ţinta a cel puţin trei tentative de asasinat, potrivit The Times .   Secretarul ucrainean al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Oleksi Danilov, a declarat, la 1 Martie, că o tentativă de asasinare din partea forţelor speciale cecene a fost dejucată şi unitatea a fost „eliminată”.

Unitatea specială aparţinea Kadîroviţilor, o organizaţie paramilitară cecenă care luptă alături de forţele ruse în războiul din Ucraina.  

O altă tentativă a aparţinut tot unui grup de mercenari Wagner, care are legătură cu Guvernul rus.  

UPDATE 09.18 Bilanţul atacului de noaptea trecută din Kiev a ajuns la şase morţi, potrivit AFP, preluată de News.ro.

Şase corpuri erau întinse, Luni dimineaţa, în faţa unui centru comercial, în Nord-Vestul Kievului, potrivit unui jurnalist AFP. Zona a fost vizată într-unul dintre cele mai puternice atacuri, care a spulberat vehicule în parcare şi a provocat un crater uriaş.
UPDATE 09.12 Scurgerea de amoniac, de la o uzină lovită de forţele ruse, în regiunea Sumî, a fost oprită după circa două ore, potrivit autorităţilor ucrainene citate de Nexta. Guvernatorul regiunii a anunţat pe Telegram că nu mai există nici un pericol pentru populaţie din acest punct de vedere.

UPDATE 09.09 „Iadul pe pămînt"! Aşa a descris situaţia din oraşul natal Iaroslav Jelezniak, un deputat ucrainean din Mariupol. Iar situaţia este cu adevărat disperată, transmite BBC.  

Mariupol a fost înconjurat de forţele ruseşti, care au împiedicat crearea unor coridoare care să permită distribuirea ajutoarelor umanitar. Aproximativ 300.000 de locuitori sunt blocaţi în interior, fără electricitate, apă curentă sau încălzire. Pe măsură ce hrana şi proviziile medicale se epuizează, criza s-ar putea agrava, pentru că oamenii sunt înfometaţi, iar şansele ca diverse boli să se răspîndească sunt mari. Locuitorii îşi petrec cea mai mare parte a timpului în adăposturi şi subsoluri, în timp ce Rusia continuă atacul său neîncetat asupra oraşului, de pe uscat, aer şi mare, spun oficialii.

Imaginile arată un oraş în ruine, cu cartiere întregi devastate. Primarul, Vadim Boicenko, a declarat, săptămîna trecută, reporterului BBC, că peste 80% din clădirile rezidenţiale au fost fie avariate, fie distruse, o treime dintre ele sunt de nereparat.   Cadavrele sunt lăsate pe străzi, deoarece este prea periculos să le aduni. Cînd sunt în sfîrşit strînse, unele corpuri sun aruncate în gropi comune, un alt simbol al ororii de acolo.  

Chiar şi un general rus a recunoscut că în oraş se desfăşoară o catastrofă umanitară teribilă. Deloc surprinzător, el nu a recunoscut că propriile sale forţe erau responsabile pentru situaţie.  

UPDATE 09.02 Rusia a tras două rachete într-un poligon militar din Rivne, în Vestul Ucrainei, a declarat Vitaliy Koval, şeful administraţiei regionale, transmite BBC.   Într-o declaraţie video, el a spus că loviturile au avut loc  Luni dimineaţă.  

UPDATE 8.24 Ministerul Apărării al Regatului Unit spune că Kievul rămîne prioritatea Rusiei şi se aşteaptă la un impuls reînnoit în următoarele cîteva săptămîni, scrie BBC.

Oficialii britanici au spus că luptele grele au continuat la Nord de Capitala ucraineană, dar avansurile Rusiei din această direcţie au stagnat.  

„În ciuda lipsei continue de progres, Kievul rămîne obiectivul militar principal al Rusiei şi este probabil să acorde prioritate încercării de a încercui oraşul în următoarele săptămîni”.  

UPDATE 07.17 Trupele ruseşti din Sudul Ucrainei încă încearcă să treacă de oraşul Nikolaev, intenţionînd să meargă spre Vest, către Odesa, a anunţat, Duminică seară, Ministerul britanic al Apărării, citat de CNN.  

Aceste forţe, care vin dinspre Crimeea, au făcut puţine progrese în ultimele săptămîni, a mai transmis Ministerul pe Twitter. Conform, sursei citate, forţele navale ruseşti continuă blocada asupra coastei ucrainene şi să lanseze atacuri cu rachete vizînd ţinte din  Ucraina.   

Ministerul a avertizat că blocada instituită asupra zonei de coastă a Ucrainei va agrava situaţia umanitară şi va împiedica accesul cu provizii vitale către populaţia ucraineană.  

* Patru persoane şi-au pierdut viaţa în urma exploziilor din cartierul Podil din Kiev, unde se află zone de business, dar şi rezidenţiale, conform unui nou bilanţ, relatează BBC, potrivit News.ro.  

Iniţial, primarul Kievului, Vitali Kliciko afirmase că o persoană a murit, dar a subliniat că salvatorii şi paramedicii se aflau la faţa locului. De asemenea, o persoană a fost rănită. NEXTA a postat un filmuleţ cu momentul în care o persoană este scoasă de sub dărîmături, dar şi imagini cu centrul comercial devastat.

UPDATE 06.07 În regiunea Sumî, o parte a unei coloane de luptă ruseşti a fost distrusă, iar ocupanţii s-au refugiat într-un cimitir din apropiere, a declarat şeful Administraţiei Militare Regionale Sumî, Dmitro Zhivitski, într-un mesaj video din 20 Martie. El a menţionat că respectiva coloană rusească a fost distrusă de artileria Forţelor Armate ale Ucrainei.

„După acest bombardament de artilerie, au început să fugă, au fugit, s-au ascuns în cimitir, iar eu şi echipa mea credem că au ajuns la destinaţia finală – au loc în cimitir sau ca îngrăşămînt pe cîmpurile noastre", a subliniat Zhivitski.

UPDATE 04.43 La uzina chimică din Sumy a existat o scurgere de amoniac a anunţat  de şeful OVA Sumî Dmitro Zhivitski.

„În prezent, zona afectată este de aproximativ 2,5 km. Direcţia vîntului şi aşezările care sunt ameninţate: satul Novoselytsia. Lucrează echipaje de urgenţă ale uzinei şi SES.

UPDATE 03.42 Ministerul britanic al Apărării a declarat, citînd surse ale serviciilor de informaţii, că trupele ruse încă încearcă să ocolească Nikolaev, încercînd să se deplaseze spre Vest, spre Odessa, deşi forţele lor, înaintînd din Crimeea, nu au făcut prea multe progrese în ultima săptămînă.

„Marina rusă continuă să blocheze coasta ucraineană şi să lanseze lovituri cu rachete asupra ţintelor din toată Ucraina”, a adăugat Ministerul. Aceştia au avertizat că „blocada litoralului ucrainean ar putea agrava situaţia umanitară din Ucraina şi ar putea împiedica aprovizionarea cu bunuri vitale”. 

UPDATE 02.53 Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei înregistrează cazuri de capturare a unor întregi unităţi ruseşti împreună cu echipamentele lor de luptă.

După cum a remarcat ministrul Afacerilor Interne, Denis Monastyrsky, în timpul teletonului, Ucraina garantează securitatea celor care s-au predat în astfel de cazuri. După cum a raportat UNIAN, la 19 Martie, în Ucraina erau oficial 562 de prizonieri de război ruşi.

Biroul Naţional de Informaţii se va ocupa de problema prizonierilor de război în Ucraina. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a fost deja informat despre înfiinţarea unui astfel de Birou prin Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE 02.19 Lovitură aeriană a fost efectuată asupra unei şcolii din Mariupol. În clădire se ascundeau aproximativ 400 de persoane.

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyi, a declarat că numărul victimelor în urma atacului aerian asupra şcolii de artă din Mariupol este în prezent necunoscut. "Sunt sub dărîmături. Acum nu ştim cîţi sunt în viaţă, dar ştim că pilotul care a aruncat bomba va fi doborît, deoarece am doborît deja aproape o sută dintre aceiaşi ucigaşi în masă", a spus Zelensky.

UPDATE 01.58 O educatoare din Cernihiv, Natalia Pesotska, a salvat 30 de copii dintr-un orfelinat şi i-a dus la Ivano-Frankivsk.

Educatoarea a preferat să meargă la Ivano-Frankivsk cu copiii, deoarece era periculos să rămînă la Cernihiv în viitor. Asta în ciuda faptului că nici un coridor umanitar de la Cernihiv nu a fost anunţat oficial.

De la începutul războiului, în Ucraina au fost pierduţi 115 copii, peste 140 au fost răniţi. 

Consulul general al Greciei la Mariupol: Mariupol va fi adăugat pe lista oraşelor care au fost distruse, precum Guernica, Stalingrad şi Groznîi.

Un diplomat grec surprins de bombardamentele ruseşti la Mariupol afirmă că devastarea oraşului este similară celor de la Guernica, Stalingrad, Groznîi şi Alep, relatează BBC.  

Manolis Androulakis, consulul general al Greciei la Mariupol, a revenit la Atena după ce a organizat mai multe acţiuni de evacuare a cetăţenilor şi a etnicilor greci.   "Mariupol va fi adăugat pe lista oraşelor care au fost distruse, precum Guernica, Stalingrad, Groznîi şi Alep", a declarat diplomatul la sosirea la Atena.   El a cerut oamenilor să-şi unească vocile pentru a cere un armistiţiu, o încetare a focului.   Androulakis a fost primit ca un erou în Grecia pentru că a stat în Mariupol în timpul bombardamentelor. El a precizat că Mariupol va rămîne în memorie ca un oraş "distrus complet de război".  

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski califică bombardarea oraşului Mariupol ca fiind o crimă de război.  

Androulakis afirmă că în prezent civilii sunt atacaţi orbeşte şi neajutoraţi în Mariupol. "În 24 de ore, ceea ce mi-a îngreunat şi mai mult eforturile, întreaga infrastructură a fost distrusă, totul a fost bombardat, electricitate, apă, comunicaţii", a relatat el.   Zelenski: Este a 25-a zi de cînd armata rusă încearcă în zadar să găsească "nazişti" imaginari. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski remarcă, într-o postare pe Facebook, că este a 25-a zi de cînd armata rusă încearcă în zadar să găsească "nazişti" imaginari şi că, ceea ce este şi mai important, militarii ruşi nu găsesc drumul către casă, motiv pentru care soldaţii ucraineni îi ajută să găsească calea către "judecata Domnului".  

"Este deja a 25-a zi de cînd armata rusă încearcă în zadar să găsească nazişti imaginari de care au afirmat că vor să apere poporul nostru. Tot aşa cum încearcă în zadar să găsească ucraineni care să-i întîmpine cu flori. Şi, cel mai important, militarii ruşi nu pot găsi drumul către casă. Tocmai de aceea, soldaţii ucraineni îi ajută să găsească calea către judecata Domnului", a scris Preşedintele ucrainean pe Facebook noaptea trecută.  

Ministerul rus al Apărării a cerut oficialilor din Mariupol să predea oraşul forţelor ruse pînă Luni dimineaţă, la ora locală 5.00, relatează CNN, citînd RIA Novosti. Vicepremierul ucrainean Irina Veresciuck a declarat că nu poate fi vorba despre predare.  

"Deja am informat partea rusă în legătură cu acest lucru", a declarat ea pentru Ukrainska Pravda, conform BBC.  

Ministerul rus al Apărării va deschide coridoare umanitare Luni şi vrea să primească un răspuns scris din partea Kievului pînă la ora 5:00, precizează, Ria Novosti.

Agenţia de presă rusă susţine că informaţia referitoare la predarea Mariupolului se regăseşte în comentariile făcute de Şeful Centrului Naţional pentru Managementul Apărării, general-colonel Mihail Mizintsev.  

“Facem apel la bandiţii odioşi, responsabili pentru sute de vieţi ale oamenilor nevinovaţi şi care acum se intitulează reprezentanţi ai autorităţilor oficiale locale ale acestui oraş unic Mariupol. Suntem conştienţi că în actuala situaţie puţine depind de voi, pentru că sunteţi sub controlul deplin al batalioanelor naţionaliste, însă sperăm foarte mult ca voi, inclusiv primarul oraşului, să aveţi cel puţin ceva uman rămas în voi, cel puţin compasiune pentru civilii care v-au acordat mandatul", a declarat Mizinţev, conform RIA Novosti.

În apelul făcut către oficialii oraşului să se predea, Mizinţev a declarat: "Voi aveţi acum dreptul la o alegere istorică  - dacă sunteţi cu poporul vostru sau cu bandiţii. În caz contrar, Tribunalul Militar care vă aşteaptă este doar un lucru mărunt pe care deja îl meritaţi din cauza atitudinii voastre  josnice faţă de propriii cetăţeni, cît şi pentru crimele teribile şi provocările deja organizate de voi".

El a mai susţinut că aproape 60.000 de cetăţeni din Mariupol sunt în Rusia, “în deplină siguranţă".  

Consiliul local al oraşului Mariupiol a anunţat Sîmbătă că localnicii sunt duşi în Rusia împotriva voinţei lor, e către forţele ruse.

"În ultima săptămînă, cîteva mii de locuitori din Mariupol au fost duşi pe teritoriul Rusiei. Ocupanţii au luat ilegal oameni din cartierul Livoberejni şi din adăpostul din clădirea clubului sportiv, unde se ascundeau peste o mie de oameni (majoritatea femei şi copii) de bombardamentele constante”, se arată în comunicat.  

Locuitorii din Mariupol capturaţi au fost duşi în tabere unde forţele ruse le-au verificat telefoanele şi documentele, a spus Consiliul oraşului, iar apoi au fost redirecţionaţi către oraşe ruseşti îndepărtate.  

* Joe Biden vine în Europa. Preşedintele american va avea o vizită în Polonia după summitul NATO de la Bruxelles.  

Pe de altă parte, Preşedintele american Joe Biden va efectua o vizită în Polonia, Vineri, după ce va participa la summit-ul NATO de la Bruxelles, care va avea loc cu o zi înainte, a anunţat Casa Albă.  

"Săptămîna aceasta, Preşedintele Joseph R. Biden, Jr. va călători în Polonia, după întîlnirile sale de la Bruxelles, Belgia, cu aliaţii noştri NATO, liderii G7 şi liderii Uniunii Europene pentru a discuta eforturile internaţionale de a sprijini Ucraina şi de a impune Rusiei costuri severe şi fără precedent pentru invazia acesteia.

Vineri, 25 Martie, Preşedintele Biden se va deplasa la Varşovia, Polonia, unde va avea o întîlnire bilaterală cu Preşedintele Andrzej Duda. Preşedintele va discuta despre modul în care Statele Unite, alături de aliaţii şi partenerii noştri, reacţionează la criza umanitară şi a drepturilor omului pe care a creat-o războiul nejustificat şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei", a anunţat Casa Albă